Веганството - да споделим опит 2

  • 105 494
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 710
  • Мнения: 2 132
Мег, има един хлорофил с мента в БГ. Пращали са ми сайта, от който се поръчва, но може и да го продават някъде. Сега нямам време, но по-късно ще се разровя да видя Peace

# 1 711
  • Мнения: 1 732
и е добре да си имаш едно наум,че содата прецаква витамин В
...а защо содата трябва да се "гаси" в оцет. Това чудо го знам от дете, но го практикувам от скоро, провокирана тук в темата, разбира се  Grinning
содата проявява аклален х-р при взаимодействие с киселини. Тя реагира по същия начин и с киселото мляко, лимонтузуто и т.н.
в резултат на реакцията се получава ефект на набухване, който се цели. /той е в резултат на отделянето на въглероден двуокис от получената въглеродна к-на, която се разлага./

# 1 712
  • София
  • Мнения: 5 346
НО нали процесът на набухване трябва да стане ВЪТРЕ ВЪВ СМЕСТТА ПО ВРЕМЕ НА ПЕЧЕНЕ?
така бях чула веднъж преди сто години по радиото от сладкар.
и моята логика е такава, но  колкото и да правя експерименти все не мога да потвърдя едното или другото е по-добре

ако се гаси "на голо" то за какво ми е въобще този процес? ми тогава да не ги слагам въобще!

За вегетарианския ресторант "Братя Грийн" се сетих, морковения сладкиш бил по перуанска рецепта, само 1 ч ч пресен портокалов сок за набухвател, без соди т.н.
Ще го пробвам непременно, морковите са пак около 1 чаша , настъргани (аз ще ги настържа на най-едрото обаче, че не се усещаха)

И за градината забравих да пиша- сградата е много навътре от Раковски, а дворът е отстрани на сградата - пълна  тишина и спокойствие.... Има метална висока врата , която ние затворихме и в тези топли ноемврийски вечери децата бяха почти час навън. За лятото ще е невероятно.

МНик, тези хора  , твоите приятели, не желаят ли да пробват покрай теб нещо ново, разтоварващо и т.н.... Моите пирятели поне това правят Simple Smile

# 1 713
  • Мнения: 189
...дааам знаех за алкалния характер на содата...и за лимонтозуто и кис.мляко  Peace
...но не ми е досатъчно това  Hug защото от едно време знам, че ако няма кис.мляко в рецептата, където да се сложи содата се слага в брашното и пак си бухва по същия начин и без да е изгасена в кисело newsm78 newsm78 newsm78

# 1 714
  • Мнения: 415

хахаха, вярно е!!!  Hug

Ех, страхотни сте.   bouquet
Забравих още от предния път да Ви благодаря за съветите за кълновете - реших да сложа кълнове да покълна в буркан - извън машината. Ако станат ок - значи нещо в машината е проблемът. Ще я мия, чистя, пак ще пробвам...няма да се откажа, толкова драпам за тия кълнове, че направо... Crazy

От стевията последно се отказах, или поне този й вариант - бялото прахче. Въобще не ми вдъхва доверие, а толкова й се бях наточила...Течният вариант ми е много скъп - около 7 лева за едно съвсем малко шишенце - от 50 мл май.

Благодаря за обяснението за булгура. Аз мислех, че това си е съвсем отделен вид зърнена култура. Joy

P.S. Днес ще водя разговор с дядото по бащина линия...за месото. Много добър човек е, но си е живял целия живот с идеята за незаменимото месо и го виждам, че сега му е търсене, че малкият не яде. Нищо не ми е казал, ама подхвърля такъв на детето - ех, кога ще пораснеш, че да ти дадем туй-онуй...и като го питах какво е това туй-онуй и той се подхилква - еми, шоколадче, луканчица...та...сега два отделни разговора ще са - едно за шоколадите, едно за месото. Не искам да му променям мнението за месото, само да е спокоен, че внукът му няма да умре без него. Mr. Green

# 1 715
  • Мнения: 1 732
fotinaklaros,
 пак си бухва, защото протича реакция с  отделяне на въглероден двуокис.

Аз не съм сладкарка и затова практически опит нямам, но предполагам че бухването е различно в зависимост от степента на
на протичане на реакцията.
от нея зависи според мен и  наличието на аромат на "сода"-понякога го има засилено, понякога-не. също и промяна в цвета- понякога съм чувала, че има потъмняване, а понякога изсветляване на тестото.

Лично аз слагам сода само на питката за Бъдни вечер . Всъщност не слагам сода, а бакпулвер, който е смес от сода и лимонтузу. Peace
което е гаранция за по- качествен изходен продукт. Peace


търся си ник,
да процесът на набухване става вътре в сместта-
молекулите/балончетта/ въглероден двуокис се придвижват на повърхността и така изделието бухва.
предполагам, че предарителното "гасене" спомага за протичането на по-качествена реакция, т.к содата е агресивна и първоначалното  образуване на въглеродната к-на е добре да е отвън. И веднага да се смеси с брашното и после доразграждането , с образуването на въглеродния двуокис , да е в смеската. Peace

Щастливата
,
успех с разговора.  Hug
Дано бъде в съзидателна посока.
Сигурна съм, че ако дядото е с отворен мироглед, ще осъзнае постепенно и ще бъде вътрешно спокоен, че внукът му не е лишаван от хранителни вещества. Simple Smile Peace
помогни му, ако сметнеш че е готов. има хубави четива, пък и добронамеренният разговор е ценно нещо.

# 1 716
  • Мнения: 189
realist,   bouquet
Дручко си е да си имаш химик под ръка  Hug


Щастливата, успех и от мен в разговора. При мен не се получават, може и в мен да е причината Sad, не съм открила още. Но и разговорите в един момент се оказват безсмислени, /защото те така или иначе няма да си променят хранителните навици, а отнощението към храната съвсем/ детето просто отива и се обслужва похапвайки туй онуй за ужас на мама. А когато имате и баба и дядо под ръка ежедневно си е жив ужас Mr. Green
Казва ми, че е не гладна, слиза при баба си и моментално отваря хладилника и вика какво има за ядене. Хладилник, шкафове отваря обслужва се сама Mr. Green А там винаги има какво да гризе за мой ужас. Уж се опитвам поне да не се ядосвам и да не си създавам вътрешни конфликти и да работя в дългосрочен план, че краткосрочният не ми се получава Cry

# 1 717
  • Мнения: 682
Щастливата успех с дядото и моля те сподели как е минал разговора.

На мен ми е любопитно какви доводи се дават на човек закостенял в мисленето си, че без месо детето е обречено.
Фотина, съчувствам ти.

Лично аз слагам сода само на питката за Бъдни вечер . Всъщност не слагам сода, а бакпулвер, който е смес от сода и лимонтузу. Peace
което е гаранция за по- качествен изходен продукт. Peace
Ето, нещо ново и полезно научих отново.   bouquet

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 16:05 от Cantariny

# 1 718
  • Мнения: 1 849
Аз за по-натурално гася содата с лимонов сок и така получения бакпулвер разбърквам в брашното.
А дали като се угаси содата продължава да разрушава витамин В-то в храната?  newsm78

Моите баба и дядо бяха много толерантни с моето хранене. Може би защото и те през седмицата караха на вегетарианска храна, само за празници взимаха месо - за "децата", както казваха. Но сега хората са много презадоволени и смятат, че едва ли е въпрос на състоятелност да имаш месо на масата  Close (особено тези на село, където сме цяло лято). Гледат ме странно като кажа, че съм готвила леща, а не манджа с месо.
В големите градове и по-младите хора някак по-нормално и естествено го възприемат.

# 1 719
  • Мнения: 3 066
Не знам за вас,но когато аз станах вегетарианка 1991 на 11 години след прочита на книгата на Лидия Ковачева,дядо и баба даже не разбраха,защото на Коледа и Бъдни вечер винаги имаше и салати,и печени картофи,и пълнени чушки ,и постни сърми и т.н. А те са си поколение което чака прасето  и телето на Коледа ,торбички във фризера с кайма домашни ,бахури,луканки,суджуци,нанедички и т..н.а, лятото колбаси .Сега вече след толкова години на баба ми не й трепва,че не ям месо и млечни,но ако сега тепърва трябваше да обяснявам щеше да е по трудно,но с годините роднините и близките свикват .Иначе за нашето дете мислех доста ,но решихме ,че тя сама ще си избере начина на хранене като поотрасне и не й наложих моя начин или изцяло месоядният начин на хранене и на баща й. Сега има толкова много продукти и възможности ,не е като преди където за едни овесени ядки чаках месеца да ги докарат в магазина:)

# 1 720
  • Мнения: 189
Cantariny, благодаря за съчувствието, но вече наистина не знам какво да правя  Cry, безсилна съм....Ето току що пак ми каза, че не е гладна и слезе долу, а съм убедена, че долу ще яде нещо, даже не искам да знам какво. Предложих и да и дам филийка и като огладнее да си я хапне - отказа... Ядосвах се, тръшках се, говоря, страдам в безсилието си....ама това е. Те вече не й предлагат, но тя сама си търси и като ги види да ядат естествено иска и взема...е как да им кажа не й давайте, а тя сама взема....не става....оф, пак се оплаках... Embarassed Ама ми е много болна темата...

Аз за по-натурално гася содата с лимонов сок и така получения бакпулвер разбърквам в брашното.
А дали като се угаси содата продължава да разрушава витамин В-то в храната?  newsm78
...и аз така...
ха, дано така да ги пощъдява  newsm78

tanyatais, ние с теб наборчета ще излезем Wink
И аз май тогава за първи път прочетох Л.Ковачева ама много ме стресна, че няма да мога да си похапвам сладкишчета и после вече на 18 започна промяната.
Много се притесняваха и за мен, че ще умра по време на някое гладуване /ама черен гологан губили се Joy/, посвикнаха хорицата, то си и знаят, че с мен на глава не се излиза-като реша нещо край. А сега с детето ...лоша работа, направо си се реваншират заради мен...А баба ми беше полудяла, че не давам на бебето да пие вода първите 6 м., а само кърма, болна се беше поболява...върви та обяснявай.
А когато се женихме и като изпращахме мойте гости, че са от далече свекървата на всеки на изпроводяк казваше "как ще я научим да яде месо"  Shocked

# 1 721
  • Мнения: 1 732

А дали като се угаси содата продължава да разрушава витамин В-то в храната?  newsm78

Не продължава.
 
И аз съчувствам на fotinaklaros . Sad
Дори и близките да имат други навици е добре да се съобразяват с мнението на майката.
Иначе стават напрежения. Освен да ти пожелая по - малко да се затормозяваш, за  да не се получават чак конфликти. Peace Hug
Избягвам съветването. Все си мисля, вярвам, че има решение и в твоя случай Peace

И аз съм срещала разбиране от страна на моите близки. Heart Eyes Къде разбиране, къде толерантност към личния ми избор.
Едната баба е вегетарианка .
Другата не е, но се отнася с разбиране и винаги се съобразява - когато й гостуваме, предлага само веге - ястия. В колетите не праща шоколад. От позволените "забрани" ни е белият шоколад.
Никога не се е налагало да имам специален разговор с нея по въпроса.
при мен обаче  са се появявали напрежения по отношение на начина и подхода на отглеждане и възпитание на детето. Confused

tanyatais ,
и аз го мислех това с даването на избор на детето.
И реших, че аз му давам свободен избор да избере един ден дали ще прояде месо.
Нека сам си реши като поотрасне.  Peace
Сега моята същност ме спира да му предлагам месо./за мен това е вид насилие/и не искам да го омърсявам
Защото аз така се чувствах като малка - насилена да го ям. И не ми се иска и той един ден да съжалява като мен, че съм го захранвала с това нещо.



# 1 722
  • Мнения: 189
...да и затова щях да пиша...че всъшност не знам какво значи да дадеш избор на детето си - в един момент то поотраства и гледа, иска и си взема. Ако храната наоколо е човешка ок, а ако има принципи, които се нарушават вече трябва да философстваш, че да ти е по-леко. Защото не може да вървиш след него да казваш не и ако ли не да плясваш през ръце. Много е сложно. Да, семейството е много важно, но и заобикалящата среда също. И въпреки всичко трябва постоянно да се говори и обяснява. Все се надявам, че в дългосрочен план нещо ще просветне... Praynig


А дали като се угаси содата продължава да разрушава витамин В-то в храната?  newsm78

Не продължава.
 
...значи, че след "гасенето" в кисело вече не пречи на вит.В, правилно ли разбрах newsm78

# 1 723
  • Мнения: 5 714
Аз винаги съм гасила содата. Преди в кисело мляко, сега в оцет.

# 1 724
  • Мнения: 3 066
и аз гася содата!:)
fotinaklaros -може,може,1980 ,януари съм!
Иначе аз сладко и не обичам ,но повече хапвах пържени картофки,патладжан,тиквички и разбрах,че трябва да намеря друг начин да си ги хапвам ,и така на оребреният тиган и после със заливка от зехтин,лимон,счукан чесън и магданоз,.....вкусотия.
ПРИ нас е трудното с баща й който хапва нездравословни неща,и все ядем като си е легнала малката(към 13 ;40 на обед и след 20 си ляга и тогава вечерята),иначе с бабите съм се разбрала още от бременността,че пържено,сладко,и джънк никакъв,и се съобразяват .
 Реалист-И се надявам да види примера от мен ,сега и моделирам вкуса да харесва полезните неща но с времето ще видим. Аз още си обичам нещата от детството-пържени картофи,баница,мекици,бухти,палачинки,..все това са ни правили бабите за закуска Sad,но за нашето дете много рядко предлагам колкото да опита,иначе и правя пълно зърнести мъфини една дузина на 10 дни да й задоволя вкуса към сладкото,палачинки веднъж на седмицата и пържено почти никога. Още не е опитвала сладко,шоколад,торти,Зрънчовци и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт