Веганството - да споделим опит 2

• 105 550
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 725
Благодаря Ви за куража.
Аз всъщност бях спокойна, защото просто исках да изложа гледната си точка, не исках толкова да говорим, дебатираме, коментираме, спорим, отсъждаме – ползи, вреди, предимства, недостатъци, да излагам становища, статистики защо и как и т.н. Такива спорове отдавна ги забравих и нямам никакво намерение да ги водя занапред. Просто исках да го информирам за решенията, които съм взела, не му искам съгласие, защото става въпрос за моето дете, а просто информирам, тоест – да го чуе лично от мене, а не мъжът ми да препредава разбрал-неразбрал. Той понякога милия, чул нещо от мене, ама колко запомнил и после се опитва нещо да препредаде, да каже кое е полезно, кое вредно и защо така, ама като помни само половината и то обратен ефект се постига.

Казах на дядото нещо подобно:

"Две неща са ми в главата, които искам да споделя.
Предполагам, че въобще не ти е приятно, че съм против това да му подаряваш шоколадчета, бисквитки, лакомства...Зная, че си свикнал да правиш това с Д. /другото внуче/ и това ти доставя удоволствие, но аз не искам моето дете да се храни по този начин.
Моята основна задача в отглеждането му е той да е жив и здрав. Но да е жив и здрав не само сега, а и след 20 и 30 години. А това зависи и от това какво правим сега.
Храната е един от основните фактори, които влияят върху здравето на човек. Затова и аз много държа детето да се храни здравословно. Зная, че различните хора имат различна представа за това какво точно значи здравословно. Тъй като той е мое дете, на мене се пада отговорността да контролирам храната му така, както аз смятам за правилно, тоест – както аз смятам за здравословно.
Купешките сладки, шоколади, вафли, чипсове и въобще всякакви лакомства не смятам за добра храна за възрастни, а камо ли за дете. Може би едно време са били по-естествени, по-натурални, по-леки. Може би тогава нямаше да имам против да бъде почерпен от време на време с някоя баклава от местната сладкарница, лично направена сутринта от леличката зад щанда. Но днес заради цялото развитие на технологиите лакомствата са пълни с химии, отрови и т.н. В краткотраен план те не се усещат много – разбира се никой не умира и не получава сериозни проблеми, когато изяде едно шоколадче, но в дългосрочен план всичко това има своите последици. Има вече много литература по въпроса. Зная, че не ти се занимава да четеш, но аз чета много, именно заради здравето на детето. Искам да е здраво не само днес, не само сега, а и след 30 години. Не искам да има затлъстяване на 18 години, диабет на 20 години, високо кръвно налягане на 25 и още сума ти много, много по-сериозни болести, причинени именно от храната – причинно-следствената връзка е доказана.
Предполагам, че с този жест – да му дадеш шоколадче, ти просто искаш да покажеш любовта си към него, че е ценен и важен за тебе. Мисля, че това е страхотно и съм сигурна, че ще има същия ефект с други дребни подаръчета като ябълка, круша, банан, домат, които той много по-добре познава и всъщност много обича. /На което той казва – „Добре, ела тука да ти дам една ябълка.” и въздъхва – явно не му звучи толкова „престижно” като „едно шоколадче”, ама...примирява се някак/
Второто нещо, което исках да ти кажа е позицията ми по отношение на месото.
Моето мнение е /той го знае, все пак аз откакто се познаваме не ям месо, но пак го казах/, че месото не само не е необходимо, не само не е полезно, а е невероятно вредно за човека. Далеч съм от мисълта да ти излагам статистики, материали, статии, коментари, изявления на специалисти във всякакви области, с които да се опитвам да те убедя, че това е така. Тях ги има и стават все повече, но едва ли ти се занимава да четеш, пък и в крайна сметка всеки има право на мнение, аз уважавам твоето и не искам да ти натрапвам моето. За детето обаче решавам аз и е естествено да следвам моите нагласи и представи за нещата Иска ми се обаче и ти да си спокоен, че детето не е лишавано от нищо жизнено необходимо за него. Всъщност, когато забременях, аз имах същите страхове, които изпитваш и ти сега, които изпитва всеки месояден по отношение на немесоядните – как оцеляват като не приемат незаменимите вещества в месото+ Страх ме беше, защото вече носех отговорност не само за себе си, а за още едно същество, което щеше да поеме резултата от всяко мое действие. Дори за малко да проям месо заради тези мои страхове. Но не проядох. И сега съм щастлива, че не го направих, защото именно по този начин смятам, че няма никаква нужда да убеждавам тебе или който и да е друг в заменимостта на месото – пример за това сме ние самите – аз и детето. Ти знаеш, че аз не ям месо. Значи това дете от самото си създаване, до този момент – вече 9 месеца плюс още година и три месеца се е развило без нито едно парче месо. И не само просто се е развило, а се е развило много добре /тука говоря за ръст, тегло, други такива неща/. И всичко това само от кърма, която се образува в мене без грам месо, плюс друга храна, която не е месо /не споменавам, че не е и млечни, тоя разговор ще го водим по-късно, че много ще дойде/. Мисля, че това само по себе си доказва, че може и без месо. Повече примери са излишни.
Зная, че си толерантен към чуждия избор във всеки един аспект и ще съм много благодарна, ако уважиш и това мое решение.
Бъди сигурен, че ако има някакъв проблем, аз ще бъда първата, която ще реагира /не в посока даване на месо де, ама той това не го знае  Mr. Green/ – все пак става въпрос за собственото ми дете."

Фотина, както се казва – you made my day с тая реплика на свекърва ти. Толкова да съм се смяла...
Аз вместо да ти съчувствам като останалите ще ти кажа да ги стегнеш малко тия баби и дядовци. Темата наистина е дълга и широка, опитвам се да си представя какво ти е болно и колко се тормозиш и се опитвам да си помисля и аз какво бих направила в този случай. Най-вероятно ще говоря с тях, не с детето, все пак те са зрелите, те са възрастните, но ще говоря твърдо с тях. Мило, уважително и твърдо. Ще ги помоля просто да няма такива неща, така и да ги търси – няма да ги намира. Пословично е желанието на бабите да угаждат, да черпят внучетата и т.н., и това според мене в основата си е страхотно, но нека я черпят с други неща – дай им ти предложения, дори може да проявиш инициатива и да накупиш някакви работи, които смяташ за подходящи и да ги занесеш да ги разположите на местата, които тя обича да проверява. Знам ли...Все си повтарям, че който търси - намира, и в случая – който търси решение на проблема, изход от ситуацията – ще намери.
И аз, като реалист, вярвам, че има решение някъде.

Олеле, колко дълго стана.  Shocked Цяла страница само моя отговор.
Ще ме простите.  Blush
Следващите дни няма да пиша за компенсация. Rolling Eyes

# 1 726
  • Пловдив
Щастливата, много добре си се справила! Браво!  Hug

И аз имам подобни трудности, макар че не включват месото...
Искам просто да не им дават "боклуци" докато са у тях! Да не им дават от най -гадния салам! И "кисело" мляко от 9стотинки! Да не мажат филиите с маргарин и да не дават на децата евтино сирене, което даже не е сирене!
Но 10г. не успявам..

Каката е по- отговорна, и не яде...
Търси си маслото, избягва колбаси, не яде чипсове, кроасани и т.н. Но Малчо е като "прахосмукачка".  ooooh!
Направо съм безсилна!

ПП: Направих кюфтенцата от леща, като добавих само малко лют червен пипер и един морков.
Станаха много вкусни, само леко ми се назпукаха, но не се разпаднаха, може би сместа ми остана много водна...Децата ги харесаха.  bowuu
Вери,   bouquet

# 1 727
  • София
Щастливке, колко добре звучи така написано! Аз може да си го разпечатам, като подменя само семейната конфигурация и да го пратя на свекърва ми по пощата Simple Smile Щото не можем да ги променим в основата на навиците им.

Например сега при наличието на лакомства от Слънце- Луна (курабийки, сладкиши на парче... и истински хляб) все още нито веднъж не е заменила киндерите и тоблероните с тях или пък Линд(без ГМО и маргарин са).

Имам питане - жертвах доста часове една много късна вечер да разпитвам за технологията на изкуственото, полу-истинското и истинското сирене, в промишлени условия, от самия производител.
КЪДЕ ДА ГО ПУБЛИКУВАМ? Кой ще се интересува от това?(още не съм го написала)

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 22:13 от търся си ник

# 1 728
...да и затова щях да пиша...че всъшност не знам какво значи да дадеш избор на детето си - в един момент то поотраства и гледа, иска и си взема.

не е задължително да поиска  и да си вземе Peace
практиката показва друго  Simple Smile
при нас /за сега/вече  съвсем осъзнато не иска и отказа. имам много примери

съвсем добронамерен въпрос Heart Eyes:
ти захранила ли си твоето момиче с месо?
Сигурна съм, че ако е "да",  имено този факт поощрява  подсъзнателна "смелост" и пренебрегване на желанията ти от страна на свекърва ти./освен нейния навик, съзнание и др./
защото принципът в нейните очи някак е и "тако и вако".

А дали като се угаси содата продължава да разрушава витамин В-то в храната?  newsm78

Не продължава.

...значи, че след "гасенето" в кисело вече не пречи на вит.В, правилно ли разбрах newsm78
правилно,да.  Киселината неутрализира алкалното действие на содата , а именно то е главният разрушител. Peace

всъщност витамините като цяло са супер чувствителни и е добре да консумираме плодовете и зеленчуците /до колкото може зърнените и бобовите/  Simple Smileминимално обработени .
 иначе те бързо си заминават под въздействието на стотици "врагове"
Факт, който всички си знаем,
колкото и тривиално да звучи той. Grinning Peace
Дори и сушенето намалява съдържанието на някои витамини.
Имам предвид натуралното сушене,
не  онова -промишленото с добавяне на серен двуокис/ за запазване на цвета/, който също е мощен разрушител на витамин В. Sad

Щастливата,
възхищавам ти се!  Hug   yes
изчетох те на един дъх. Peace
всичко, което си казала е на място.   bouquet   Hands Thumbsup

не си написала за реакцията на дядото. Но оставам с впечатление ,че не е имало скандали  Peace

и аз не съм яла месо , риба и подобни по време на бременността.  PeaceМлечните не ме привличаха, но яйцата - повече от обичайното.

оле-ле, *Бенджи*,
прилоша ми като прочетох какво си изброила. Sad

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 22:18 от realist

# 1 729
Шастливата, страхотен отговор/разяснение!  Peace

Искам да ви питам дали имате някои познати вегетарианци, които имат родители вегетарианци? Защото повечето хора около мен са с месоядни родители и сами (на разл. възраст) са се отказали от месото. Интересно ми е точно това, как реагират деца, на веге родители след години - дали продължават да са вегета или се променят?

Аз пък правих Фалшива дроб-сърма с гъби
Задуших 1 гл. лук, 400 гр. гъби (на едро) и 1.1. ориз + черен пипер + доста джоджен+сол. Сипах 2 ч.ч. вода и запекох до готовност. Залях с размито в оризово мляко брашно + червен пипер. (Иначе - кис. мляко с яйца и брашно).

Питахте ме, дали приятелите ни не биха пробвали вегехрана в ресторанти, по-скоро не искат да отидат във вегезаведение, иначе  като са в смесено даже повечето (особено жените) предпочитат безместни храни.

# 1 730
  • София
Доживяхме да дойде Лидл в България и да разбера следното за мандарините :
"Кората не е годна за консумация. Консервирана е с имазалил и тиабендазол, обработена с ортофенилфенол."

Пълни сме с био ябълки, тикви и райски ябълки, ама пусто, мандаринки ни се прияли....

# 1 731
Щастливата,   bouquet
Теорията е 6+
И аз точно така бих обяснила...
Ако човекът е интелиджън, толерантен и не се срещате евридей всичко ще е ок. Peace

не е задължително да поиска  и да си вземе Peace
практиката показва друго  Simple Smile
какво означава това newsm78

Цитат
при нас /за сега/вече  съвсем осъзнато не иска и отказа. имам много примери
т.е. възпитан е с добри вкусове и вече идентифицирайки добрата храна отказва лошата, така нали Peace

съвсем добронамерен въпрос Heart Eyes:
ти захранила ли си твоето момиче с месо?
Сигурна съм, че ако е "да",  имено този факт поощрява  подсъзнателна "смелост" и пренебрегване на желанията ти от страна на свекърва ти./освен нейния навик, съзнание и др./
защото принципът в нейните очи някак е и "тако и вако".
Не, не е захранена нито с месо, нито с риба, яйца и млечни. Тези неща започна да яде /не системно/, когато поотрасна и атакуваше чуждите чинии /на баба си и дядо си/.

А хорицата много се промениха и те, особено свекърва ми. Вече в речника й има думи като "това не е полезно", "това води до еди какво си заболяване". Е, не е със скоростта, с която бих искала, но пак е нещо. Всеки извървява своя път. Не искам да какзвам на когото и да било как и колко бързо да върви, но от както имам дете тази ми толератност издиша, защото то копира...Проблема е, че това е почти всеки ден, ако беше само събота и неделя  по-лесно се преглъща.
Те не й купуват специално на нея разни "лакомства". Тя просто нахълтва в тяхна територия и действа. Ядът хората месо и няма да спрат, похапват и сладичко/макар много по-рядко от преди/, но това е техният начин. Не и тъпчат в устата, тя иска и си взема. Е, дядо й определено придобива задоволна физиономия като посегне към месото...
Тя и навън като види някой да яде нещо и иска, та дори и сама си взема от пакета някой пък Shocked.
Това е мойто овне....

Последна редакция: пт, 03 дек 2010, 22:48 от fotinaklaros

# 1 732
Щастливата, страхотно е това, което си написала и казала  Hug
И аз като търся си ник ще си запазя текста да си го препрочитам, подейства ми окуражително, че съм на прав път  Hug

# 1 733

А хорицата много се промениха и те, особено свекърва ми. Вече в речника й има думи като "това не е полезно", "това води до еди какво си заболяване".
Залагай на това! Hug Peace
и се опитай да не  преживяваш толкова тежко моментите, с които не си съгласна. Hug  въпреки, че е трудно, знам.
детето получава и много други неща-далеч по - ценни, от почерпката- любовта на баба и дядо, игра, внимание, разнообразие... Flutter

Последна редакция: сб, 04 дек 2010, 00:19 от realist

# 1 734
  • Пловдив
Фотина, еее, ми то не е толкова страшно, де...
Лошото е, че е всеки ден... Thinking

Моите поне ходят много рядко у баба си. Остават уикенда само ако аз в събота съм на бач, което е много рядко, на два месеца веднъж, понякога и по-рядко...
Ако ги оставям за през нощта само, това става след вечеря, към 8,30 - 9 и си ги прибирам сутринта /гледам да е по- раничко... Mr. Green/

Не са били у баба си от началото на учебната година, мисля, за цял уикенд.  bowuu
Но пък следващите два уикенда се налага да са там... ooooh!

# 1 735
Доживяхме да дойде Лидл в България и да разбера следното за мандарините :
"Кората не е годна за консумация. Консервирана е с имазалил и тиабендазол, обработена с ортофенилфенол."

Това не е само в мандарините на Лидл, а в тези от пазара и другите вериги.. И не само мандарини, а портокали, грейпфрути, лимони, банани и всякакви цитруси, за които се сетите. Ако ще се яде кората, винаги био от тях.

Ние ходихме наскоро да ядем в Слънце и Луна. Хлябът им е много вкусен. Двете манджи, които поръчахме, ставаха за ядене, но не бих ги повторила. Sick

Имам голям проблем с изстиването на ръцете. Направо са ледени постоянно. Мокря ги на чешмата с топла вода, но си остават ледени. Оттам бързо ме втриса на студ. Имате ли идея как да го премахна това?

# 1 736
Щастливата, няма да се повтарям колко добре си го казала. Ти си пример за мен!! От дебати няма полза!  Hug
На мен също ми предстои такъв разговор, но предполагам след година-две, защото сега си имам извинението, че детето е алергично.  Mr. Green

Да ви кажа няколко пъти препрочитах какво сте писали за содата, докато накрая затопля за какво става дума ooooh! акълът ми не е с мен, къде да го търся hahaha

Фотина, ако ти правиш разни десерти или хапване и ги даваш на свекърите ти, дали наистина няма да има резултат? Детето ще ги намира при тях където си мисли, че е "вкусотията", но реално това ще си е твоята храна, с която искаш да се храни малката....

# 1 737
Момичета, благодара ви за вниманието, чак ми е неудобно да занимавам такава аудитория. Макар, че на някой сигурно ще му е полезно като информация... Peace

Cantariny, всякакви врътки съм опитвала, чуждото е по-интересно. Shocked

Не мога да не похваля мъжа си...Твърдо е решил да се поизчисти, ще ходим при Гайдурков....
И тук идва ред да спомена и за нашето търпение към околните ни. При мен го има, но сега с дете поиздишва...

# 1 738
А въпросният доктор веган/вегетарианец ли е (чисто любопитство)?

# 1 739
Фотина, сподели после как е минало при Гайдурков и какво ви е изписал. Ти също ли мислиш да ходиш или само мъжът ти? Аз също се бях навила много, но досега на няколко човека е изписал все една и съща програма-веганско суровоядство с добавки и билки. Само някои билки са ми неизвестни, но от другите неща нямаше ни едно, което не го знам. И за мен лично разбрах, че не си струва.  Иначе за месоядци си е голяма стъпка и гледат ей така  Shocked  Joy

Общи условия

Активация на акаунт