Веганството - да споделим опит 2

  • 105 542
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 845
  • Мнения: 3 989
M_Nik, съмняваш ли се, че не съм се сетила за стъкло! Не съм намерила стъклени бутилки по половин литър на нормална цена. Даже и за 30 броя $150 няма да дам и почти $30 отгоре за доставка. Отделен е факта, че ми трябват 2-3 и останалите няма какво да ги правя.
Евтините обикновено са декоративни и въобще не съм убедена, че стават за съхранение и то във фризер.

# 1 846
  • Мнения: 4 712
evhen, "Море"/"Аморея" внасят от Украйна, не от Русия (когато аз съм се обаждала  Laughing )

Нали ще ни кажеш подробностите? (мен винаги ме  притеснявало друго за украинските храни, ама не ми се ще даже и да го напиша )





Разбира се, че ще кажа, но мислех че съм ви ориентирала - по диетичните щандове на супермаркетите - Била, СВА.
Хайде да не я изписвам изцяло, името на фирмата на която звънях, изглежда така ЕТ"Четири букви-71".
Сега погледнах, на моето пакетче пише  внос от Украйна, но съм сигурна какво ми каза човекът от среща - внос от Русия. Аз лично с транспорт се занимавам и даже на шега му предложих услугите си, и разлика правя между двете държави Laughing. Другият вариант е човекът с който говорих да ги бърка newsm78

# 1 847
  • София
  • Мнения: 929
Днес видях книжката с веганските рецепти, която обсъждахте вчера - всъщност това не е точно книжка, а 25 картички, всяка една с 1 рецепта. Малко скъпичко ми се видя - 15 лв за 25 рецепти. На всичкото отгоре малко бързах и не можах да видя всички рецепти - за да преценя дали има интересни рецепти.

Ако имате време задълително отидете в НДК на Пазара на книгата - има много интересни неща за всеки вкус на добри цени. Изложението ще бъде до утре следобед.

# 1 848
  • Мнения: 1 849
Извинявай, Solley., че предположих че не си се сетила за стъкло (което не съм си й помислила), аз предложих стъклено шише, има такива от био соковете по 500 гр. И тапи/запушалки се продават.
Обикновено струват по 5-6 лв. заедно със сока, изпивате 2 сока и си имате за фризера.
Има и стъклени бурканчета от био конфитюр по 370 до 400 гр. с метални капачки по 4-5 лв. Ако не искаш да има контакт с капака, слагаш отдолу малко пекарска хартия или прозрачно фолио.

# 1 849
  • Мнения: 5 714
Или пък ако ще се слага буркана във фризера, не се пълни до горе, оставя се 1 пръст празно.

продава ли се готово ядково мляко, макар и в чужбина?
Продава се, но не е сурово.

Знаем го този диетолог. Поне да имаше собствено мнение...Беше се правил на интересен и в един форум.

# 1 850
  • София
  • Мнения: 5 347
Ходихме пак в "Братя Грийн" и бързам да ви кажа, че там втасват в момента абсолютно истински  маслини Joy
Опитахме ги, но само по една на човек, че още има от горчивото. Обаче какъв вид и вкус имат.........
Има и пастет от същите маслини, но него не опитах, омете се.
Донесени са сурови от Гърция и ги "саламурят" (не знам какво ги правят точно)

Има и ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА , правена от готвачите лично.

Ако се направи заявка, може да направят изцяло био храна (е, аз се изцепих "изцяло", явно в рамките на предлаганите в магазините продукти+личното производство, което както разбирам със закъснение не е малко).

# 1 851
  • Мнения: 5 714
Ние също си правихме вече веднъж маслини. Купихме ги сурови от един италиано-гръцки магазин до нас (в такава махала сме). Досега такива маслини не сме яли, станаха превъзходни. Пак сме заложили. Simple Smile

# 1 852
  • Мнения: 3 989
Вери, как ги правите?

# 1 853
  • Мнения: 5 714
Маслините са натрошават леко и се накисват във вода и сол за 24 часа. После се измиват хубаво и се заливат с мазнина (зехтин), лимонов сок, сол, подправки  и се оставят така за 30 дена без да се пипат.

Първият път бяха зелени, сега са натурално черни и ги надупчихме с клечка за зъби.

Трябва да видя точните поропорции, обаче. Книгата е на една гръкиня и не я намирам сега.

# 1 854
  • Мнения: 3 989
Вери!   bouquet
Тук в един хелт стор продават сурови - зелени  и черни (не знам по какво се различават, зелени/узрели сигурно  newsm78). Ще направя и от двата вида.

# 1 855
  • Мнения: 5 714
Различни видове са. Не е до узряване. Обаче изчакай по- точно обяснение. Мъжът ми каза, че 30 дена седят накиснати в зехтин и малко сол. Подправките са после (няколко дена за овкусяване).
Зелените станаха кафеникави в готово състояние.

# 1 856
  • Мнения: 3 989
Ок, чакам Вери.  Hug

# 1 857
  • Мнения: 2 132
Аз мисля, че в едно предаване казаха, че черните са по-узрели от зелените. Иначе има и различни видове, но май всички, ако се оставят да узреят хубаво, стават черни.

# 1 858
  • Мнения: 189
... а кои тогава са боядисаните маслини...аз бях останала с впечетление, че черните са боядисани... newsm78 newsm78 newsm78

# 1 859
  • Мнения: 5 714
Има различни видове маслини:

Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна).

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Мисля, че много пъти сме писали да се внимава с черните, които продават, но по принцип си има и такъв вид маслина.

Общи условия

Активация на акаунт