Веганството - да споделим опит 2

  • 105 390
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 920
  • Мнения: 7 637
 влизам набързо да изкажа безкрайни благодарности за рецептата на Щастливата   bouquet
не съм я видяла,че не е в зелено
тъкмо днес трябваше да правя бисквитки за градината...страаааахотни станаха  bowuu  bouquet

# 1 921
  • Мнения: 1 849
Да ви споделя любимия ми Печен карфиол:
1 глава карфиол се накъсва на розички, посолява се и се наръсва с кимион и олио/зехтин. Пече се 20-ина минути на средно положение. Става хрупкав и много вкусен.

Познатата ни рецепта за Сладък салам, може да стане и по този начин:
1 пакет обикновени бисквити се начупва на парченца, разстопява се кокосово масло около 5 с.л., добавят се 3-5 с.л. оризово/ядково мляко и 3 с.л. какао/рожков, поливат се бисквитите и да постоят 10-ина минути да поемат. Добавят се около 1/2 ч.ч. начупени орехи/ядки, може и малко мед/каф. захар. Също може да се добавят накиснати /може и с ром/ предварително сушени плодове - стафиди, кайсии, фурми - на парченца - около 3 с.л.. Всичко се обърква добре с лъжица и се слага в пекарска хартия под формата на салам, увито като бонбон. Оставя се поне за 3 часа в хладилника да стегне.

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 01:07 от M_Nik

# 1 922
  • Мнения: 1 048
M_Nik ка и трябва карфиола звучи супер,само дето татето не яде и трябва сами да си го ядем с детето  Sad Sad
Скоро правих сладкия салам,но с овесени ядки,както бях писала,те обикновенните бисквити са си в оригиналната рецепта,ама аз не ги тача,като състав сами гадни...а може вече да има и здравословни,занм ли,сподели....Горе-долу както казваш го правих,ама си сложих и бананче вътре и си го увих на руло,както аз си знам (пусто му не се научих дакачвам снимки тук,та и аз да ви почерпя веднъж Sad)

Soleil*,мила,и аз те прегръщам,ама ако трябв дасъм честна изобщо неможах да прочета какво си писала Embarassed,предположих от на момичетата думите....кажете моля ви точно за какво става въпрос.Много странно,сигурно имам проблеми с очите,щом само аз не успях да го прочета...

Оххх,и аз как искам да се съберем....изобщо много ми се пребира до Бг.,а още не сме дошли В САЩ,дето се вика....Голяма носталгия ме е обзела,особенно сега с наближаването на празниците SadАз и по принцип съм си голям националист(това сигурно звучи адски тъпо от устата на един имигрант) newsm78,ама много си я обичам тая пуста България...Вери,благородно ви завиждам,макар че знам,че ще ви е трудно за яденето и други неща...аз и за това до някъде бях съгласна/исках да се махнем ,но въпреки всичко много неща ми липсват.Пусто ,много сме далеч....

Тези амарантови бисквитки са просто страхотни и аз споделих и много лесни,НО и при мен не се смелиха всички зрънца,аз си ги мелих вкъщи на мизерното роботче(два пъти Simple Smile),а как би се получило с киноа,например?????

Търся си ник,така и не каза рецептите за тиквата и кюфтенцата Wink

Нивея и аз съм много любопитна от кои мъфинчета направи,че съм хвърлила око на едни формички  Simple Smile

Фотина,извинявай мила,вече ми е безкрайно неудобно Embarassed,но понеже правих хляб вече 3 пъти и все още не съм стигнала до желяния резултат,се налага да караме по варианта като за малоумни Blush.
Значи,при мен открих 2 основни грешки-вкъщи не е достатъчно топло и първият път съм изполвала много голяма тава.Сега вече търся по топлите кътчета на апартамента и използвам по-малки тавички,но хляба така и не става много по-различен.Другото,което ми мина през акъла е,че ползвам мляно на камък брашно и е доста едро,та си мисля дали нещо не ми става хубав кваса за това newsm78Моля те ,и теб и другите,които са по-вещи в това,споделете какъв точно ства хляба от пълнозърнесто брашно,тоест колко мек,пухкав,плътен и т.н.А най добре ще стане със снимки.Даже Фотина,ако не те затрудни 1 снимка на кваса,за да добия реална представа как точно трябва да изглежда и да разбера дали изобщо ми се получава...че с тази вода отгоре нещо ми е .После на забърканото тесто,на втасалото също и накрая на изпечения хляб.Може и на 1 филийка.Естествено всичко това,ако другите нямат против,ако не ,на ЛС,моля PraynigНа мен не ,че не ми се получи последния,ама стана като содената питка,а аз очаквах нещо доста по различно Grinning.И един последен лайшки въпрос-напръсквате ли с вода и увивате ли в кърпа след изпичане?

Реалист ,страхотно си го обяснила това за витамин Д  bouquet
Аз нещо съм се шашнала напоследък.Тук е голям студ и много духа,повече от половината дни не са за излизане навън изобщо(което адски много ме дразни,защото аз съм свикнала зиме ,лете всеки ден да съм навън, поне за половин един час,и говоря навън навън,а не по магазини,молове ,детски центрове,музеи и т.н.).А много от останалата част пък хич не са слънчеви,а напротив-доста мрачни.И така сигурно излизаме на въздух 2 дни в седмицата  и то за по 30-40 минутки,от които я 10 ни напича,я не.А и малкия е толкова опакован,че се подават само 2 очи и един нос....Много ми е притеснено с този витамин Д.Аз има моменти,в които съм супер спокойна и уверена ,в това което правя,има момнети ,в които направо мога да се побъркам от главоблъснаке...Успокоява ме единствено факта,че съм чела ,че се натрупва,тоест,лятото може да си е взел и за зимата Praynig

За такъв вид добавки и аз съм скептично настроена,макар че често ме агитират.Но пък за някой водорасли и супер храни много се надъхах.В тази връзка взех наскоро хранителна мая на люспи,една позната чеше направила чипс от кейл с това чудо,ами все едно сирене ядеш Simple SmileИ така реших и ние да го пробваме,вадя го аз един ден да поръся май някаква салата ...малкия като го видя,като каза ам и изяде 1 малка лъжичка с голям кеф,от отгава само катоя види и си проси поне лъжичка.Дано не правя нещо лошо newsm78,а някакви дози има ли?Той прави така и с меласата....По едно време искаше и соев сос така SickСега се е влюбил и в горчицата...иска си малко на чинийката и си топва и смуче пръстче Simple Smile

Говорили сме много за захарта,гледам и сега пак пишете кафява захар,кафява захар,не рафинирана...Аз тук не мога да се ориентирам каква да взема... за сурова или не се орентирам,ама за вида Simple Smile ,на много пиша само кейн шугър,на други браун шугър,има и разни други...кажете какво точно да гледам,моля ви Simple Smile

Абе,момичета,какво става с Деси,наскоро се рових за някакви рецепти и видях нейн пост...някой знае ли как е?

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 02:35 от nor4y

# 1 923
  • Мнения: 228
Здравейте момичета, аз ви чета редовно, но рядко се включвам, защото едвам ви изчитам. Много сте ми полезни, благодаря ви   bouquet
Аз съм вегетарианка от около 15 години, бих искала да стана и веган, явно няма да стане на 100% при мен, но и 80% да е , пак ще съм доволна, поне засега. Лично вкъщи аз съм си ограничила почти на 100% всички животински продукти, но навън , нагости няма как да е така, повечето невегетарианци и невегани така и не разбират какъв е смисълът да няма в манджата например масло, или застройка на супата (това винаги съм го мразила)

Сега събирам и аз информация за кваса, но не съм пробвала. Като имам резултат и аз ще пиша.

Относно водораслите и АФА - аз ползвам "Зелена енергия" от около 1 година, с малки прекъсвания и мисля, че ми действа добре - тъй като имат доста витамини, минерали и какво ли още не, а аз колкото и да ми се иска, не се храня толкова здравословно, колкото би трябвало, за да си набавям всичко.. Освен това сега чета една книга "Суперхрани" на Дейвид Улф, там освен споменатите водорасли, са изредени още страхотно суперххрани, като мед и производните му, кокос, какао, и по-екзотични за мен като годжи бери, мака и др. Толкова полезни неща има във всички изброени в минимално количество. Очарована съм. Аз и скоро си купих кокосово масло , не бях опитвала от детските си години, страхотно е, мога да си го хапвам ей така с лъжичка. Аз го взех за косата де, но ще влезе и в готварска употреба. Освен това пишеше за кокосовото масло е най-подходящо за пържене, тъй като не променя състава си до 170 градуса, предполагам, че повечето не пържите, и аз почти не пържите, но е хубаво да се знае. Има и сурови рецепти от суперхраните.

Искам да попитам, тъй като нямам дехидрататор, чувала съм, че може да се ползва и фурна на ниска температура, колко ниска - около 40-50 градуса, добре ли е?

# 1 924
  • Мнения: 2 132
Норчи копираш текста и като го пуснев примерно горе на сърча, излиза с нормални букви Wink

Захар взимам нерафинирана, кафява или с меласа, или мусковадо - тъмен или светъл.

# 1 925
  • Мнения: 19 992
Момичета, съжалявам, че толкова смут всях с малките букви Blush Просто не исках да занимавам, който не му се чете.
Норчи, с копи и пейст или даваш цитат на мнението и така става.
Много ви благодаря на всички за подкрепата Hug  Знам, че ще мине и всичко ще се нареди Simple Smile

Правихме едни коледни сладки и с половината украсихме елхата. Голяма забава беше за детето да меси тестото. После цялата кухня беше в брашно Joy

# 1 926
  • Мнения: 2 654
Аз обикновено не пиша, но сега наваксам. Е,не колкото Норчи де.  Hug Hug Hug

Мъфини направих тези . Не съм много очарована, толкова гледах търсих за това и вас попитах....

http://www.kulinarno-joana.com/2008/09/banana-oatmeal-muffins/

Но днес правихме този постен кейк с тиква и малко от сместа сложихме в мъфински форми. Стана страхотен! Пробвайте го!
http://www.kulinarno-joana.com/2009/11/vegan-pumpkin-cake-with-w … up/#comment-11597

Снощи ни донесеха Биосета за кълнове. Благодаря за препоръката  Hug Сложих още снощи слънчоглед и елда ( ама днес видях че била бланширана  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed) и днес слънчогледа е почти готов. Rolling Eyes

Моля кажете ми какви семена вие си слагате да покълнвате и къде мога да намеря инфо кое как се прави точно, както и за кои видове колко време е необходимо.

Нали мием зърното и го слагаме в уреда? И после 2 пъти дневно наливаме вода. Ако се промиват по често какво ще стане?

# 1 927
  • Мнения: 189
nor4y,с просто око едва ли някой ги е видял тези буквички  Wink Снимка може да сложиш тук само ако си я публикувала някъде, примерно в снимка бг, там има линкове за споделяне и така, не е сложно изобщо, но всичко иска време... Wink

Все се каня последователно да снимам целия цикъл - квас, замесване....но още не съм го направила, имам само една снимка на готов хляб . Обещавам да го направя скоро Hug
Да, Т е много важна за втасването на кваса и хляба. За брашната смлени на камък нямам опит, купувам от масово предлаганите на пазара по ред причини, а там такива  екстри няма...Единственото мляно на камък, което ядем за сега поне е булгура на баба ми. Но със сигурност е от значение колко е фино брашното, с което се меси.
Не знам къде да се включа за помощ, опиши ми подробно какво правиш на лични Peace

nor4y, едва ли има някой, който няма главоблъсканици в това време , в което живеем Hug И аз тъкмо се почувствам уверена в нещо и хоп срешна различно по въпроса  newsm78 и пак един куп размисли. Слушай сърцето си най-вече. Hug

Деси е добре! Не, че съм й говорител, просто на фейсбука се засичаме. Няма много време и за това не влиза в темата  Peace


maita5, добре си се разписала  Wink. Да може във фурната до 40-43

Nivea Simple Smile, ето една книжка за кълнове и поници. Всякакви семена, примерно: елда, люцерина, киноа, амарант, мунг, жито, ръж, слънчоглед, просо, шпелта....
Да, миеш слагаш и по два пъти наливаш вода, поне аз така правя. Ето и тук


Аз забравих също да пиша за продуктите на Аквасорс - личното ми мнение, с което, разбира се, никого не ангажирам, е, че са ненужни. Първо - ако човекът е жив и здрав, той определено няма нужда от тях. И второ - ако имунитетът му е паднал, има много други начини да му се помогне - народни, природни и...далеч по-естествени, лично според мене - и гладуване и соколечение, пък и билки и т.н. Знам, че аквасорс също е природно и т.н. - водорасли и други, обаче на мене нещо не ми се вижда много такова. Мисля си, че ако организмът има нужда от помощ някаква, то природата така го е измислила, че тази помощ под някаква форма да е близо до нас. Аз винаги на първо място се сещам за билките, но реално начините са много, не го виждам като даване на някакви добавки - течности, хапчета, пристигнали от другия край на света. А лично моите познати, които ползваха това нещо, имаха проблеми, когато спряха да го пият - май имунната система беше привикнала с този "подсилвател" и когато спряха да го пият - рязко спадна, почнаха веднага да боледуват и т.н. Тъй че аз не бих пила, а на детето съвсем. Rolling Eyes
Принципно споделям и аз това. Но ето пак размисъл... за суперхраните /а и дриги неща/, които хич не растат близо до нас... newsm78 И нали водораслите са полезни?! newsm78.
Аз съм пила като алтернатива на конвенционалните. И на детето давах за известно време - избрах зелена енергия категорично пред малтофера...
И да, хубаво е да имаш балансирано хранене и изобщо хармоничен живот и да не се налага допълнително подсилване понякога....но да си вдигнат ръцете тези, на които не им се е налагало да въйпият от време на време нещо за по-така силички... Hug

# 1 928
  • Мнения: 1 849
Аз не смятам /също/, че чак няма нужда от леко подсилване, особено в по-трудни периоди, но си мисля че има и български алтернативи на тези храни и за предпочитане да не са на таблетки.
Говоря например за чист билков медец - вместо кленов сироп и агаве, пчелно млечице пред жен-шен, сушени боровинки - вместо годжи бери, чесън пред ехинацея, също шипка - накисната, борови иглички, водорасли, но от Рупите, сушени кайсии и стафиди пред сушена папая и манго,... Предпочитам чая от мащерка и липа пред китайските, да не говорим за Мурсалския.
Въобще както е казал и Дънов - хубаво е и храната, и лекарствата да са близо до мястото, където живеем  Simple Smile Човек не трябва да бяга от корените си, за да намери нужното му, трябва само да се огледа.  Hug
Малко си падам националист  Wink

# 1 929
  • Мнения: 189
M_Nik newsm10 А така, имаме си всичко. Но я да си признаем сещаме ли се достатъчно често за това, което имаме до нас и за това, колко се захласваме по чуждоземни нещица... Peace Ето книжчица за супер храни, за български билчици нещо по-рядко виждам аз /може и в мен да е повредата/. И когато е на зор работата посягаш към това, за което са ти наговорили разни неща. Добре, че е темата да се подсетя за добре забравени стари неща - илачи, билки...
...но както е казано, които търси намира  Hug

# 1 930
  • Мнения: 2 654
Благодаря Фотина  Hug

# 1 931
  • Мнения: 1 267
.... Човек не трябва да бяга от корените си, за да намери нужното му, трябва само да се огледа.  Hug
Малко си падам националист  Wink

прекрасно написано и подкрепям 100 пъти.
но в тази тема се споменават такива неща,
за които сефте чувам.
ако съм в малък град или село, просто ще се отдавам на всичко което расте в гората покрай мен,
пардон или в градината,
но едва ли бих намерила нещо в магазина.

бях на лекция само преди дни на споменатата фирма.
та там дойде реч за това, че таблетите са богати и на ензими, които помагали за освояване на
всичко полезно, което ядем.
защото една зелева салата, едва ли не не може да се усвои от все оргазнизъм,
или е в различна степен.
стратегията на фирмата е да привлича все повече педиатри, хомеопати.
тукашните хомеопати ги препоръчват.

около мен има доста доволни от тия хапове.
бих ги приемала в края на зимата, при по стресово състояние или нещо подобно, може би.

на мен поста ми се отрази или поне така си мисля на цикъла.
много обилен, някой да има обяснение?

# 1 932
  • Мнения: 5 714
Е, аз не съм в България и ми е простено.  Joy
От въпросните набедени супер храни съм писала 100 пъти какво ползвам и нямам намерение да се отказвам от тях.
Хапчета и добавки за подсилване никога не съм пила. Даже това подсилване не го разбирам.
Пчелно млечице пиех с жен шен, а не само жен шен по препоръка. Никога няма да тръгна да пия нещо, което не ми е стандартно в менюто без консултация. Сега жен шен не пия, имам си причина. Агаве и кленов сироп не одобрявам. Станало е ясно, че мед позлваме при някои случаи и затова не можем да влезем в свещеното общество на веганите.  Joy Ехинацея- само съм го чувала. Папая и манго си ги обичам пресни, имам цял кашон със стафиди. Чайове всякакви не обичам. Така че ще си живея с прегрешенията: коноп, годжи бери, кокос, какао и водорасли. От изброените на първото и последното най-вече наблягам. А, да и мака има вкъщи, но почти не се сещаме за нея. Чиа също, но я консумираме доста умерено.

# 1 933
  • Мнения: 1 732
и аз по убеждение съм "локалвор" Wink Hug

е, добавям си в менюто по някое любимо чуждоземно, като авокадо, например,  бг водорасли за съжаление ми е трудно да си доставя. Пък и те не са в голямо разнообразие.
Коноп не расте ли в БГ? Simple Smile

в тази връзка, Норчи, носталгията ти е нещо в реда на нещата. Аз уж не я изпитвам, но някои спомени  понякога ме тласкат към подобни усешания. а и сестра ми е там Cry

за хранителната мая май сме говорили вече. На опаковката не пише ли какво количество и коло често?
Обикновено на такива продукти си е указано. Не се притеснявай, не е много една лъжчика.
Имай само предвид, че това е все пак  концентриран обработен продукт.

За захарта. Аз купувам сурова нерафинирана тръстикова захар. На немски е Roh-Rohrzucker, взимам и Vollrohrzucker-тази не знам дали е сурова, но е нерафинирана, на английски предполгам, че ще е Raw cane sugar или Whole cane sugar.
Цветът е много тъмен, кафяво-сив, със специфичен аромат и вкус , понеже съдържа голям процент останала меласа.

Nivea Simple Smile ,
на първа страница от темата има хубави линкове за кълновете. Peace

 Във вторият линк се съдържат точни препоръки за различните семена, зърна и бобови- колко часа и на каква Т.

лично аз отдавна не гледам часове по таблица, а си гледам кълновете как се проявяват.
Виж и тук, има инфо за съставки и полезности.

и аз се питах къде е Деси, а също и доста други-/// /беше Спиролина , I see you/Грейс/, Ярка птица, monick, *Neytiri*/Bergkristall/, Лурдес, albenap, chugra, и др.
Но във форумите "текучеството" си е нормално явление Simple Smile Peace

Анe,
при смяна на хранителния режим, е нормално организмът да реагира и с цикъла.
За връзката между храненето и менструалния цикъл е ставало дума.има линк на първа страница.
Викторас Кулвинскас в "Оцеляване през 21-ви век"  прави тази връзка и обосновки в резултат на научни опити и наблюдения.  /когато храненето е максимално чисто и ненатрупващо токсини в организма, е нормално цикълът да се разреди или почти да спре, без това да влияе на евентуално забременяване. с менструалната кръв тялото се чисти, но и губи ценни вещества, което става ненужно ако не е замърсено.
аз когато бях дълго време само на плодове наблюдавах точно такава промяна със собствения си цикъл.

Последна редакция: пт, 17 дек 2010, 01:07 от realist

# 1 934
  • Мнения: 189
Хапчета и добавки за подсилване никога не съм пила. Даже това подсилване не го разбирам.

 Така че ще си живея с прегрешенията: коноп, годжи бери, кокос, какао и водорасли. От изброените на първото и последното най-вече наблягам. А, да и мака има вкъщи, но почти не се сещаме за нея. Чиа също, но я консумираме доста умерено.

Кажете ми, моля, какво разбирате под добавки newsm78. Че май нещо за различно ли говорим newsm78 Добре, има ли съществена разлика ако водараслите са на капсули или насипно newsm78 Защото зелената енергия съдържа водорасли + люцерина и се говори за добавка, а когато е насипна за супер храна... newsm78

Вери,ооо и аз с тези чуждоземности не се разделям /е, някои от изброените не съм ги опитвала дори Wink/, та даже и да не ми е простено, защото съм в бг... Grinning
Но ми се иска да се разгърна много повече към нашенските си билчици и лекове. Да издиря старите книги на Димков, ей така от извора да черпя с пълни ръце... Peace


Анe,
при смяна на хранителния режим, е нормално организмът да реагира и с цикъла.
За връзката между храненето и менструалния цикъл е ставало дума.има линк на първа страница.
Викторас Кулвинскас в "Оцеляване през 21-ви век"  прави тази връзка и обосновки в резултат на научни опити и наблюдения.  /когато храненето е максимално чисто и ненатрупващо токсини в организма, е нормално цикълът да се разреди или почти да спре, без това да влияе на евентуално забременяване. с менструалната кръв тялото се чисти, но и губи ценни вещества, което става ненужно ако не е замърсено.
аз когато бях дълго време само на плодове наблюдавах точно такава промяна със собствения си цикъл.

...ха, това много интересно... newsm78 Преди време тук в темата обсъждахме подобен въпрос...И аз и още някой заявихме мнение, че си е нормален процес и неговата липса е сигнал за нередност, патология...Брех, пак ме хвърлихте в размисли...

nor4y, аз нали ти казах днес ето, че ми се случи и пак и пак Wink

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 20:44 от fotinaklaros

Общи условия

Активация на акаунт