Веганството - да споделим опит 2

• 105 488
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 30
аз също избягвам соевите продукти, защото нямам гаранция, че соята не е ГМО, каквото и да пише на опаковката.  Confused

същото важи и за царевицата и слънчогледа  Peace
ако ползваш царевично, респ. слънчогледово олио пак не знаеш дали не е ГМ.
Слънчогледово не ползвам от години; царевично никога не съм ползвала.
Тофу ям отвреме навреме, и то не-био, но гледам да го избягвам.

# 31
Вери  bouquet

Момичета, кажете затягащи храни освен моркови, картофи, препечени филии и солети Simple Smile Или направо рецепти, че лекувам коремчето на малката от летен вирус.

Последна редакция: сб, 17 юли 2010, 15:34 от JeniB

# 32
Цитат
Код:
За соята беше попитал някой: аз също избягвам соевите продукти, защото нямам гаранция, че соята не е ГМО, каквото и да пише на опаковката.

Цитат
същото важи и за царевицата и слънчогледа  Peace
ако ползваш царевично, респ. слънчогледово олио пак не знаеш дали не е ГМ.

ще добавя още рапицата и рапичното олио. Изключително често е "ГМО - продукт".

Е добре де нали био продуктите  не са ГМО!!!
Аз обожавам царевица и слънчоглед,ядем много, не на олио а цели,соя рядко и гледам да е био или хубава марка....То ако трябва да спрем да ядем и слънчогледови семки и царевица.....

Жени,сещам се още за ориз, зърнени-паста;от плодовете банани и печени/варени ябълки.Много течности-вода,чайчета и отвари от шипки, кора от нар и джоджен,мента,оризова вода/мляко...Можеш да правиш супи с картофи,моркови  или ориз и моркови,добавяй и копър,помага при газове.

Рецепта на Ванга при колит и диария:
45г. цвят от лайка, 10 г. плодове от ким, 15г. плодове от резене, 20г. листа от маточина и 20 г. листа от мента. Една чаена лъжица от сместта се залива с 250 милилитра студена вода. Загрява се до кипване. Похлупва се и престоява 5 минути. Прецежда се.Дава се по 1 чаена лъжечка няколкопъти дневно. :o

Супа при разстройство

150 гр картофи
50 гр моркови
50 гр целина
½ литър зеленчуков бульон
2 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. нарязан магданоз
Сол на вкус

Обелете картофите, целината и морковите. Нарежете зеленчуците на малки кубчета. Кипнете бульона, добавете зеленчуците и варете на тих огън 10-12 мин. Добавете овесените ядки и магданоза. Пасирайте и подправете със солта. Ако супата е твърде гъста, прибавете още малко бульон (гореща вода).

Лечебната слузеста материя на овесените ядки тук е под прикритие зад фино пасираните зеленчуци. Овесените ядки са истинска първа помощ при разстройство. Те съдържат т.нар. бета-глюкани, които имат свойството да очистват храносмилателния тракт от бактерии.

Последна редакция: сб, 17 юли 2010, 16:34 от nor4y

# 33
JeniB ,
за сега не давай картофи. те са газо- и слузо-образуващи. Като започне подобрение, тогава даввай печен картоф.
сега:
-варен ориз и оризова вода
-чай от джоджен
-пектин
-печени ябълки
-крекери
- крем супа Моро

бързо и неустено да се оправите Hug
Всички ли пиете келп( ако не ядете яйца за достатъчно йод)?

Сега чета една книга и е нещ страшно - има над 1000 добавки в храните,които няма да ви направят "веган", защото са от животински произход, включително и много безопасни Е и др.

не пия Келп и за сега нямам такова намерение. Peace
Йод има във водораслите,  орехите, хималайската/морската сол, слънчогледовите семки, семките на ябълката, райската ябълка,  лука и т.н.....
Да се похваля, днес за втори път направих мега доза  кюфтета с Араме. Този път даже пасирах сместта, станаха едни такива нежни и мекички...и неусетно преядох. Embarassed

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 10:19 от realist

# 34
Зравейте, момичета!
Честита ни нова темичка....е крайно време беше  Joy
Вери, невероятна си!  Hug  bouquet Кога, бе момиче, успяваш с две деца под мишница да четеш, да домакинстваш и т.н.

А и колко сте изписали не мога да смогна да ви изчета... Писали, писали - неуморни сте. Няма ли почивка за вас...... Hug

Много ми липсвахте!
За месец бях на море и нямах нет; бях сред хора, сред които все повече се чувствам като извънземно.... Въобще не съм си починала, точно обратното натоварих се, а олучихме и тази студена вълна и на море почти не сме ходили........Живот и здраве дано август да можем да отидем...

Какво стана със срещите? Особено ме вълнуват за Пловдив, а ако е през втората половина на август и за Варна.

# 35
Наистина ли масово продаваният слънчоглед в Бг, съответно и слънчогледовото олио, което всички ползват, е ГМО? Confused Моля ви уточнете дали става въпрос за съмнения, не много сигурни и дали за внос или само за някои части на страната или наистина за цялата продукция, отглеждана в Бг важи? Аз от доста време вече съм заменила олиото със зехтин, но поради друга причина - във връзка с баланса на омегите 3 и 6, а и също поради не по-маловажната причина за негодността на това олио за топлинна обработка, дори и рафинирано.
Вие само био слънчоглед ли купувате?

# 36
Супер, нова тема!
Вери,   bouquet!
Дано да се напълни с "полезности"Simple Smile)) тоест, аз нямам съмнения, де:)

Реалист, мога ли да те помоля накратко да кажеш няколко думи за този ИН/ЯН баланс и за 5-те типа храни? Аз и книгите ще поръчам, но накратко - само ако имаш време! Hug Много ме заинтригува!

Искам да Ви питам - какво мислите за сухарите? От суровоядска гледна точка - ясно, но иначе?
Тези дни покрай малкия, защото той много ръфа, взех да хапвам и аз и хляб не ми се яде толкова, а те много ми се услаждат. Взимам едни на Пападополу, пълнозърнести.

А момичетата от София - откъде взимате киноа и арамант? Само от био магазините ли?

# 37
Вери  bouquet

Момичета, кажете затягащи храни освен моркови, картофи, препечени филии и солети Simple Smile Или направо рецепти, че лекувам коремчето на малката от летен вирус.

От най-най-ранна възраст се ползва това: ориз се накисва за малко време в топла вода. Пие се водата и така. УСпех Simple Smile

Киноа,амарант, елда от Био Балев. В Карфур имало киноа за 5 лв.(био),но така и не го намирам.

# 38
Био-зърнените, някои брашна и пукакнки от амарант има и в диетичните, но разнообразието и количествата са доста по-скромни от тези в био-магазините. Все пак киноа и амарант, елда, динкел има почти винаги, ако не се уговоряме кога ще зареждат...

# 39

Реалист, мога ли да те помоля накратко да кажеш няколко думи за този ИН/ЯН баланс и за 5-те типа храни? Аз и книгите ще поръчам, но накратко - само ако имаш време! Hug Много ме заинтригува!

и аз сега за първи път навлизам в тези дебри. Точно затова и попитах за съвети и опит.  И за референции.
 Смятам  да си купя препоръчаните от asyalein и M_Nik   книги.
Иначе най- общо , според принципите на Ин- ян , всички явления, включително и храната, се обясняват и имат взаимовръзка с петте елемента: дърво, огън, земя, метал и вода.
Храната  в съответствие с принципа ин-ян, може да се класифицира, например : Ин представлява студено и течности, Ян -топлина и сухота. някои  имат охлаждащ ефект върху организма (като киви, портокал, ананас, диня, краставица, домат, черен чай, вода).  други пък имат  освежаващо- топлиннен ефект (ябълка, круша, авокадо, чушки, карфиол, банани, кисело мляко, лимец, ориз, ечемик). Освежаващи напитки са ябълков сок, мента, лайка и плодове.
въздействието на храните е различно в зависимост от формата , под която се консумира дадена храна- обработена или не.
 В ин-ян баланса има неутрални храни. включват се  всички видове зеле, моркови, зелен фасул, бобови култури, просо и царевица.
 Напитки със  затоплящ ефект: анасон, копър, и МУ-Йоги чай.
 Твърде много топлина  прави хората да са агресивни и води до нарушения в съня.
 Твърде много студени (Ин) храни пък водят до други отклонения. Храненето в съответствие с петте елемента дава баланс.  Също така, се разглежда храненето в различните сезони .
Голямо внимание се отделя на  хранителните зависимости и психично-духовните състояния като радост, гняв, ярост (Ян) или тъга, чувство на неудовлетвореност и безпокойство (Ин).
Това са все набързо преведени разпокъсани неща, които намерих по нета. Малко е объркано и не съм сигурна до колко е точно, съжалявам.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 01:35 от realist

# 40
О, не, много е интересно, Реалист! Бладогодаря ти за труда да отделиш време да синтезираш така добре - много ми е полезно подобно инфо.  bouquet
Аз лично от доста време усещам необяснимо влечение към Аюрведа, но все не ми остава време за по-духовни неща, въпреки, че има толкова много чисто практически неща, които явно лесно могат да се прилагат дори и в нашия, западния, свят, но нали е ново и необятно (може би, защото е и най-древно от всички философски познания за живота) и ми е плашещо откъде да започна при наличието на толкова малко свободно време.

# 41

Лечебната слузеста материя на овесените ядки тук е под прикритие зад фино пасираните зеленчуци. Овесените ядки са истинска първа помощ при разстройство. Те съдържат т.нар. бета-глюкани, които имат свойството да очистват храносмилателния тракт от бактерии.

Това да не е някаква грешка за овесените ядки. Те предизвикват разхлабване на стомаха, а не запичат. Не бих давала при разстройство.

Слънчоглед аз купувам само био. Ние почти не ядем. Детето го харесва и хапва семките и така си замества по някое ядене.

Ася, дано продължи да се подобрява положението с цикъла. При мен също има невероятна връзка с храната. Имах намерение да чета една статия за връзката с храната, но сега не мога да я намеря. Не помня кой я пусна и къде  Tired

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 01:37 от Soleil*

# 42
Солей, статията е на първа страница в линковете.

# 43
Вери, мерси много. Точно там я гледах и си я набелязах за четене, но с това забравяне... ooooh!

Да си кажа и аз за тортата. Стана фантастична и без лецитин. В крема добавих и малко джинджифил. Всеки път като правя някоя торта от сайта ви, винаги ми се струва още по-вкусна от предната. Страхотен стимул давате цялото семейство  bouquet

# 44
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Солей, статията е на първа страница в линковете.

Благодаря, Вери, прочетах я Peace
не правя нищо по-различно от описаното в статията.
вече съм от 16 години съм веге и за тези години почти винаги съм била с болки, освен периодите, в които съм взимала противозачатъчни (вече не искам да ги взимам, имам други странични ефекти)

магнезият не помага  Tired

Не сте ли пробвали да облекчите кризата с нещо хормонално-регулиращо като прогестерон крем или мака ?
какво е мака?
след безбройни посещения при гинеколози, вече отказвам лекарите да ми "настройват" хормоните чрез химии.  Naughty

Наистина ли масово продаваният слънчоглед в Бг, съответно и слънчогледовото олио, което всички ползват, е ГМО? Confused Моля ви уточнете дали става въпрос за съмнения, не много сигурни и дали за внос или само за някои части на страната или наистина за цялата продукция, отглеждана в Бг важи?

напълно е възможно никой да няма подобна информация. Tired

Общи условия

Активация на акаунт