Веганството - да споделим опит 2

• 107 945
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 915
Сетих се за още нещо,къде съхранявате пчелен прашец.Наскоро ми казаха,че се съхранява в хладилник,а моят е в шкафа.

# 916
сега съм хвърлила око на едни суров хляб -manna bread  http://www.mannaorganicbakery.com/ ,ще го видим и него.Аз съм се навила мног да правя суров хляб,но не знам дали ще се получи по-пухкав,а не тънък и сплескан без закваска???Вери,всичките хлябове и са тънки и хрупкави?Искам някой ,който да е мек.

Моля ви споделете какви кисели краставички и маслини купувате?Вери,вие какви купувате.

От суровите хлябове, ако са меки, това значи, че ще са влажни. От печените, за да е мек и пухкав, има мая. Дори този с квас, който купих, не беше такъв. А хляба със сода, който правим, е средно мек. Манна хляб сме правили суров и пак не е мек и пухкав.
Кисели краставички не купувам, маслини взимам зелени от един италиански магазин до нас.
Пчелния прашец го държим в шкафа. А в магазина, от където го купуваме, в хладилника го намираме.

# 917
сега съм хвърлила око на едни суров хляб -manna bread  http://www.mannaorganicbakery.com/ ,ще го видим и него.Аз съм се навила мног да правя суров хляб,но не знам дали ще се получи по-пухкав,а не тънък и сплескан без закваска???Вери,всичките хлябове и са тънки и хрупкави?Искам някой ,който да е мек.

Моля ви споделете какви кисели краставички и маслини купувате?Вери,вие какви купувате.

От суровите хлябове, ако са меки, това значи, че ще са влажни.-товане е проблем нали,смисъл могат и не добре изсушени да се ядат.
 От печените, за да е мек и пухкав, има мая. Дори този с квас, който купих, не беше такъв.-но пак е по мек ,нали.Аз съм купувала с квас и ми се видя ок.
 А хляба със сода, който правим, е средно мек. -да ,и аз правя подобен.Но той не е суров,нали?
Манна хляб сме правили суров и пак не е мек и пухкав.-ама поне по плътен и по-дебел ли става или пак е тънък и хръпкав като крекер?
Кисели краставички не купувам, маслини взимам зелени от един италиански магазин до нас.-а насипни или пакетиране,питам защото,ако са пакетирани,да ми кажеш горе-долу какво пише на тях и какво има в състава им.
Пчелния прашец го държим в шкафа. А в магазина, от където го купуваме, в хладилника го намираме.

Вери исках да те питам още нещо-когато правя някакъв вид кремче с плодове,ядки,сушени плодове и т.н. и не се изяде на момента  може ли да го съхранявам в хладилник,тоест ок ли ще е заради плодовете.Не слагам кълнове!

# 918
Сетих се за още нещо,къде съхранявате пчелен прашец.Наскоро ми казаха,че се съхранява в хладилник,а моят е в шкафа.
Да, съхранява се в хладилник. Непременно да е с плътно затворена капачка.
Така пише на всички инструкиции, на които съм попадала. Ако не е р-рен в мед, трябва да се изконсумира бързо след отварянето му.

# 919
Другото ,което забелязах е че соевето сирене ,което купувам от време на време съдържа магнезиев хлорид,някой идеи дали е много кофти?

Присъединявам се към този въпрос. Също така съм виждала и калциев хлорид, както в соевото, така и в кравето сирене. Вредни ли са тези съставки?

# 920
Колко струват ядките пекан при вас? Тук купувам от Карфур 225 гр опаковка за 7 лв, което ми се видажда много, но пък био-варианта е на същата цена, само че за 70 гр! Shocked

# 921
Имат ли друго име? Или на английски как е?

# 922
Аз съм купувала небио от супермаркета 200г 2 евро в немско. Произход беше Щатите.
Всъщност имат ли някаква разлика с орехите по състав?

# 923
Другото ,което забелязах е че соевето сирене ,което купувам от време на време съдържа магнезиев хлорид,някой идеи дали е много кофти?

Присъединявам се към този въпрос. Също така съм виждала и калциев хлорид, както в соевото, така и в кравето сирене. Вредни ли са тези съставки?

Не са вредни до толкова, че са соли, които се съдържат в естествен вид сред природата, морската вода, морската сол, дори и в минералната вода.

Тези соли се добавят дори и в АМ. За йонно- солевия баланс. Simple Smile /тъй като калцият, например в  кръвната плазма, е почти половината в йонизирана форма, а другата половина е свързана с протеини. Така, като поемаме някои минерали в неорганична форма можем да профилактираме йонните дефицити от тях./
Въпросът е в количествата ...

Пеканът е роднина на ореха. /Carya illinoinensis/По състав се доближава до този на ореха, но в орехите мастните киселини са повече.

# 924
На мен пекан ядките са ми просто много вкусни  Crazy А детото ги харесва, защото са меки, т.е. по-меки от орехите. Но предпочитам пресни орихи, когато ги има Simple Smile

# 925
Аз пък никога не съм яла такива ядки.
А орехи обожавам, сега точно има много пресни по пазарите, то просто си личи, че са нова реколта.

Реалист,
беше ми много полезно да прочета за солите! Благодаря:)
Извинявай, че те занимавам,
исках само да те питам - картофени кюфтенца могат ли да станат по тази технология, която описа?
Все си мисля, че там е малко по-различно, по принцип винаги са ми се разпадали, а сега като няма да слагам яйце направо не знам как да ги направя! newsm78

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 14:40 от Щастливата

# 926
Реалист, много ценно инфо  bouquet

Аз забелязах, че орехите, купени от магазина имат по-лош вкус от тези от баба ми. Особено био орехите трябва да ги накисвам малко, защото имат горчива жилка.

# 927
Ако био-то са поседели повече в магазина, орехите се окисляват бързо и горчат. Аз орехи, освен от двора на село, взимам само с черупка и чупя на момента. Тогава няма био и небио  Simple Smile Има на пазара и в плод-зеленчука на по-големите магазини. Ако са пресни, разбира се, трябва да се изсушат.
Избягва се серния диоксид за съхранение на ядката, а и чуденето как са съхранявани (ако са насипни)
Бадеми също предпочитам цели, но кашуто ми е проблем, случва се и биото да има мухъл.

# 928
Realist Мерси за поздрави
зелени домати, но и невероятна, уникална некултивирана клюква, брусника и какви ли не други вкуснятини Wink
Не бих ги нарекла точно вкуснятини, по-скоро са кислятини  Crazy особено клюква, но и брусника (червена боровинка) също, вярно е, че са много витаминни, но просто така няма да я ядеш. А червената боровинка има я и в Бг, преди две седмици купих от пазара 5 кила и сложих във фризера.  На мен много ми липсва касис, и черен, и червен, и бял, а тук не ги срещам, мъжа ми казва, че чичо му е имал във двора, но са го махнали, защото им миришел лошо  ooooh! следващата пролет мисля посадя в моята градина.

За фурмите и аз мисля, че са натурално сушени, ама исках да чуя и други мнения. Аз страшно много ги обичам, особено тези по-сухите светлокафяви.  За обработване със сяра също знам, даже правих експерименти да суша сама някои плодове, ама не много удачни. Круши и ябълки на слънцето изсъхват много добре, ако са нарязани, не знам, как за съхраняване, не успях да пробвам, защото те веднага се изяждаха при нас. А със с кайсиите не се получи, уж купих от дребничките за да съхнат по-лесно, ама пак не стана, времето тогава не беше много жегаво, два дни ги държах на припек, на места се втвърдяваха прекалено, а на места оставаха влажни и започнаха да мухлясват.  Някой ден мисля да си купя уред за сушене на плодове.

търся си ник благодаря, малко ме смути, но се радвам, че съм ти била с нещо полезна. Всъщност от доста време не съм посещавала форума редовно и не съм писала нещо откакто сина ми беше бебе, преди повече от 3 години значи...

...отстрани изглежда много привлекателно да се върнеш на село, да си гледаш всичко сам, но както казва мъжът ми - ние ужасно много сме се отделили от земята, всичко трябва да се учи наново, опит - грешки, провали, и пак наново, особено ако ще бягаш и от химиите и въобще...това си е наука, преди хората са го учели докато растат и гледат бабите и дядовците или майките и бащите си, но сега всичко трябва наново. Въобще не е по-лесно от едни компютърни технологии например.

Така е, живеем в лъжа, и няма никакъв начин да не е така. Аз нямам амбиции засега да заживея от земята е така изведнъж, караме я по-лека, радвам се на всяко ново научено нещо, но не се впрягам, ако не се получи нещо, просто ще опитам пак по-късно.  Знам, че има вече и инфо за био земеделие, и ми е в списъка със нещата, от които планирам да се заинтересувам по-обстойно. Сега зимата ще умуваме, пролетта ще опитваме пак.

JeniB Благодаря ти много за предложението, наистина! Не искам да те притеснявам, няма нужда. Просо и елда за варене намират се и в Петрич. Елда я ядохме редовно винаги.  А до сурови зърна за кълнове още не съм стигнала. Имам пшеница, покълвам я от време на време, ама още не съм се привързала към този вид храна. А и това объснявах, не искам да е сложно, ще ядем, каквото намерим  Simple Smile

Това масово е така, дори често, когато сме се захласвали по форума, колко е по-добре от някоя баба на село да се вземе нещо, отколкото от магазина, съм искала да се включва именно с такава информация - че нявсякъде торят и пръскат с неща на 1000-светлинни години от съвременните торове/пестициди/инсектициди, дори има вероятност още да ползват ддт, който е от години забранен, но поради липсата на контрол и пари за друго препарати ползват стари и съвсем отровни (ако въобще може да има такава категория), та идеален вариант няма

Да, и аз така мислех, но има и друго нещо, всички тези отрови струват пари, и хората се стараят да пестят максимално от тях. Примерно ако пише, че се пръска всяка седмица, те ще пръскат през 2-3 седмици, и ще се надяват на късмет. ДДТ не съм чувала някой да ползва или да има. Но и за био земеделие определено даже бабите не знаят, „Всичко си иска пръскане и тва е”. И са прави общо взето, аз тази година от всичко садих, на късмет, не пръсках - и реколтата ми изглеждаше доста жалка в сравнении с кумшиите.
Най-екологичните продукти са от най-бедните производители.

# 929
картофени кюфтенца могат ли да станат по тази технология, която описа?

Предполагам, че ще станат, ако добавиш  овесено брашно/овес/, булгур или елда. По принцип скорбялата в картофа е  слепваща, но зависи как ги приготвяш.
Чисти картофени кюфтета не съм правела. Добавяла съм понякога 1 картоф в лещените.....
Сподели, моля,  ако направиш картофени.
My_Moonka
много ме развесели с определението "кислятини" Grinning
да, кисели са, но божествени. Обожавам клюква, уникална е.
и касис, и боровинки....всякаки ягоди....
е, тук има разни видове, само клюквата дето я няма

Общи условия

Активация на акаунт