Веганството - да споделим опит 2

• 107 938
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 050
Относно теорията за кръвните групи ние с мъжа ми се вписваме - аз А+, той 0. Но не се холявсам по такива "групирания", просто за ориентир някакъв. От раз спрях месото и чак не помня преди ядяло ли ми се е или съм действала по инерция, а той казва, че не може без месо. Не е въръл карнивор, но си търси... Да обаче, без дори на него да му направи впечетление не е ял месо у нас от една седмица, хич не го е споменавал даже. А навън да е клъвнал някоя принцеса....И елда яде вече.........

И какъв извод си правя: всичко опира до търпението... След като ние сме направили промяната ни се иска това паралелно да се случи и с хората до нас. Да ама не. Само ако се сетим на нас колко време ни е коствало мозъка ни да превключи на друга честота....В движение позабравяме някои неща....

realist, и аз от два три дни вече мисля кое колко се кисне и защо....

Остатъкът "дъвка" от пшеничните кълнове някъде бях чела, че е глутена...
А сега звъннах и на майка ми , тя е учила за тези неща отдавна, и ми каза, че това е глутена и го има при качествената пшеница....

# 1 051
A kolko dylgo triabva da se kisnat jadki I bobovi?

ядки поне два часа, а боб, грах 7-8....но при мен това подлежи на преосмисляне....кое колко и защо... newsm78

# 1 052
А каква трябва да е пшеницата за покълване, понеже аз пробвах веднъж с една обикновенна купена от магазина и нищо не стана, просто се развали!

Да ви питам и какво мислите за лимоновите кори, понеже ми е приятно да ги ям, но от друга страна знам, че ги обработват с разни вредни работи, та както се казва,чудя се дали ползите надвишават вредите!

# 1 053
http://woman.-spam082-/n/da-nakarame-zloyado-dete-da-se-hrani-kak.2947.html
Не съм чела последните 2-3-4 страници,но ми попадна случайно тази статия и реших да я постна,нали някой скоро беше постнал една за грешките на майките Simple Smile

# 1 054
Забравих да ви питам,на какво наблягате при смяна на сезоните?Какво давате на децата си?

# 1 055
Ами аз суровите ядки не ги кисна въобще. Само ако искам да има кълнове слънчогледа го кисна или да правя нещо "готвено" с бадеми (крем или мляко...)
Орехите никога не съм киснала, даже сега пресните и с люспата (леко горчи) давам, че са богати на йод. Тиквени и слънчогледови сурови семки така си хрупаме, ядки - също.
Лещата и граха - не кисна, боба - единствено. Изхвърлям само първата вода. Зърнени никога не кисна, не и нужно, те си се сваряват идеално.
http://www.figurata.com/2008/09/blog-post_6193.html
Тук има за вредата от инхибиторите също:
http://www.vegebg.org/materiali/guide/hrana_za_razmisul/variva.html

Норчи, гледам да давам повече плодове и чай с мед.

# 1 056
А каква трябва да е пшеницата за покълване, понеже аз пробвах веднъж с една обикновенна купена от магазина и нищо не стана, просто се развали!

Да ви питам и какво мислите за лимоновите кори, понеже ми е приятно да ги ям, но от друга страна знам, че ги обработват с разни вредни работи, та както се казва,чудя се дали ползите надвишават вредите!

В магазините основно се продава грухана/попарена/ пшеница за варене, т.е. тя не е сурова и няма как да покълне. Сурова за покълване на диетичните щандове или в здравословните магазини.

Кората и семките задържат най-много пестициди. Използвам кората много рядко настъргна за аромат.  Peace

Ядки имах предвид кашу, бадеми /иначе и ние ядем ненакиснати, като ми се преяде грабвам пакета...Хамалогия ми е да кисна после да суша, само за кремчета, блатове накисвам...По-назад в темата имаше по въпроса за кисненето, аз си спомням само за кашуто, че трябваше поне два часа./
Зрял грах кисна, но ще се поразровя, защото ми се "разбълника" информацията за кисненето, инхибиторите и т.н.  newsm78

Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 19:15 от fotinaklaros

# 1 057
Грах взимам основно замразен, т.е. зелен и млад и не се нуждае от киснене тогава, ако е от сухия грах - да, поне 4 часа, макар че има един жълт грах, който не се кисне, мисля че е белен и се вари за 20-30 минути. Подобно на червената леща.

# 1 058
Аз не съм хич примерна в кисненето, що се отнася до семената и ядките.
Всичките ги ям сурови, но обикновено си ги похапвам ей така, без да са киснати. На малкия ги накисвам, ама защото ми трябват омекнали, за да ги пасирам.

и аз съм така.  LaughingПонякога просто предпочитам да са ми сухи, а не "омекнало-крехки".

А понякога пък искам да са ми като току-що откъснати и пресни и тогава кисна.  Peace

детето като го захранвах, мелих в мелничката сухи ядки и семки. Никога не съм киснела.
Да , обаче тогава не мислех за инхибитори, а за пълноценни състави.

Иначе бобовите винаги кисна предварително от предната вечер, само лещата понякога от сутринта и я готвя вечерта. Освен това им изхвърлям и първата вода като кипнат, откакто прочетох Гайдурков, че понякога дори и при накиснатите бобови остават някакви инхибитори и могат да се премахнат изцяло с първата кипнала вода.
От зърнените най-често ядем ориз, и него накисвам.

Реалист, ще кажеш ли какви са тези различни видове инхибитори? Интересно ми е и на мене.

Аз от бобовите кисна предимно само боб и сух грах.

Ето тук пише това:
Цитат
Повечето варива се нуждаят от предварително накисване за няколко часа преди да бъдат сготвени, изключения са всички видове леща, жълтият и зеленият разцепен грах, черноокият и мунг боб. Времето за накисване варира от 4 до 12 часа и е по-подходящо да се накисват през нощта. Винаги изхварляйте водата, в която са били накиснати, изплакнете и сгответе в чиста вода без сол, тъй като тя заяква ципата и удължава готвенето.[/size]

Така или иначе , Инхибиторите при термообработка се разрушават.

Това съм го чела на много места.
Всъщност се разрушават по 2 начина:

1. ) ч/з киснене във вода/ особено кисела  и при покълване.
2. ) ч/з термообработка.

Да, обаче аз се зачудих сухите семена и ядки често - нито ги кисна, нито пека.....

По принцип ролята на инхибиторите е да инхибират/ т.е. препятсвуват определен процес/ . В случая става дума за ензимната дейност - т.е. преработката на храната. Това е най- най- общо .
Тук има голяма специфика и оттам важност дали храната е въглехидратна, белтъчна, с фибри или без.

Освен това  инхибиторите са различни /ензимни обратими и необратими , оттам има и конкурентни и неконкурентни/ понякога имаме нужда от тяхното действие.
Ето тук повече за видовете инхибитори.

А аз искам да науча повече относно въпроса. Също искам да разбера в кои храни колко и какви инхибитори има. И дали изобщо е целесъобразно да ги ограничаваме и ако да- кои .

Защото ето какво прочетох :
Цитат
Протеолитичните ензими разграждат белтъчните в-ва. Инхибиторите са тези фактори, които  регулират ензимните процеси. В организма тези в-ва трябва са в пълно равновесие. При различните нарушения на нормалното с-е на човека, понякога става така, че ензимите започват засилена дейност и започват всичко да разграждат, започва разпадане на тъканта, появяват се сериозни увреждания, например, на стените на стомаха, и следователно , при така трудно лечимите язви на стомаха. В такива случаи е нужно да има инхибитори. Ако в организма те са малко, не успяват да подтиснат вредното въздействие на ензимите.  

Лично аз си съставям мои изводи, че навярно, когато храната е непрекъснато /или често/ богата на много ензими, съществува реален риск от достигане в един момент на храносмилателни отклонения или  разстройства.
/такава храна са кълновете, суровите плодове, зеленчуци..../ а особено ако тази храна е съчетана с повече  фибри, рискът се засилва Thinking./

Когато готвя зърнени, обикновено не ги кисна. За киноата съм чела да се кисне, най- вече уж заради сапонините......
Но сапонини има и в босилека, например   33uu

а, хареса ли ви  този път?? Simple Smile Wink
Как реши да я приготвиш?

А сега звъннах и на майка ми , тя е учила за тези неща отдавна, и ми каза, че това е глутена и го има при качествената пшеница....
Да, глутенът, ясно.  Peace
Но нали  глутенът се разгражда по време на покълването?
На мен дори при нискоглутеновата пшеница/ лимецът динкел/ също ми се случва да става на дъвка.

Щастливата,
размерът явно не е от значение, защото при моите "дъвката" е била дори само при кълнче, не при поници.

Та така де, - въпросът остава открит.
Ядат ли се или не такива кълнове, защото според това, на което попаднах наскоро, не се препоръчват такива кълнове..... Crazy

Пшеницата ти трябва да е чиста, без хим. и доп. обработка./често се обработва с/у гризачи, плесен и т.н./
Иначе не покълва.
Лимонова кора не те съветвам да ядеш. Обработката им е "супер химия", включително и с етиленови пари/, имитиращи хормон на растеж/
Само ако лимоните ти са био.

Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 21:42 от realist

# 1 059
...доста се пообърках с това накисване........до сега все съм срещала, че трябва да се накисва /дори за брашна/, а сега остах с впечетление, че по-добре НЕ, като изглючим боба разбира се... newsm78 newsm78 newsm78

а, хареса ли ви  този път?? Simple Smile Wink
Как реши да я приготвиш?

Да, глутенът, ясно.  Peace
Но нали  глутенът се разгражда по време на покълването?
На мен дори при нискоглутеновата пшеница/ лимецът динкел/ също ми се случва да става на дъвка.

Щастливата,
размерът явно не е от значение, защото при моите "дъвката" е била дори само при кълнче, не при поници.

Та така де, - въпросът остава открит.
Ядат ли се или не такива кълнове, защото според това, на което попаднах наскоро, не се препоръчват такива кълнове..... Crazy

...елдата приготвих с много зеленчуци: моркови, лук, гъби, пипер; подправки: чер.пипер, куркума, зехтин и малко просо също бях сложила....

Да, за глутена остава открит въпроса....Наистина, бях забравила това, че глутена при покълването се разгражда. И на кое да вярвам и едното и другото съм чела: че се разгражда при покълване и че "дъвката" е глутена.......

# 1 060
...доста се пообърках с това накисване........до сега все съм срещала, че трябва да се накисва /дори за брашна/, а сега остах с впечетление, че по-добре НЕ, като изглючим боба разбира се... newsm78 newsm78 newsm78

брашна ли??
ами сигурно соевото, което е концентрирано с инхибитори. И ядковите, ако няма да се пекат........
за другите - не ми е обяснима тази препоръка.   33uu
Аз брашна от пшеница , нахут, овес, обработвам топлинно.

а  пък с ненакисвано сурово бадемово правих портокаловата торта. Crazy
Как да разбрера дали това е  ОК.....

..елдата приготвих с много зеленчуци: моркови, лук, гъби, пипер; подправки: чер.пипер, куркума, зехтин и малко просо също бях сложила....[/color]

Вкууусно  Wink

# 1 061
Глутена не би трябвало да се разгради, дори при покълване, защото глутена си е съставна част на белтъка на житото. И не се отмива или да изчезва!
http://www.analytica-bg.com/bg/enzymes-food-additives/pages/viten/
При измиването, очистването изпада нишестето и остава чист глутен, който слепва - става като дъвка.
Сейтана се приготвя така и е много богат на пшен. белтък и глутен.
http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh

Защо смятате че при покълване глутена би изчезнал?  Thinking

# 1 062
Глутена не би трябвало да се разгради, дори при покълване, защото глутена си е съставна част на белтъка на житото. И не се отмива или да изчезва!
http://www.analytica-bg.com/bg/enzymes-food-additives/pages/viten/
При измиването, очистването изпада нишестето и остава чист глутен, който слепва - става като дъвка.
Сейтана се приготвя така и е много богат на пшен. белтък и глутен.
http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh

Защо смятате че при покълване глутена би изчезнал?  Thinking

ами не смятам, осланям се на инфо, което съм чела.Че молекулата на глутена се променя.Надали се  разгражда напълно.
Но пък съм яла покълнал динкел, без да става "на дъвка".. newsm78 Simple Smile

Ето какво има тук :
Цитат
причината за това се дължи на факта, че при  покълване на пшеницата и всички останали зърна от групата на глутеновите храносмилателната ни система преварява глутена като растителни захари вместо нишестена молекула.
това честно много -много не го разбирам, защото нишестето е също захар/полизахарид/.
А пък глутенът е белтък.
Ето още инфо:
Цитат
Sprouting eliminates the gluten  in wheat-based products and enables your body to digest these grains without the digestive upset that can occur with other refined and processed grains.
"покълването елиминира глутена в продуктите на основата на пшеница  и улеснява тялото да разгради тези зърна без да разстрои храносмилането, което може да се случи при другите -рафинирани и обработени зърна."
Но пък съм срещала и инфо от рода на:
Цитат
A reader asks: “Do sprouted or germinated grains contain gluten? I am gluten sensitive and want to know if they can affect my health.”I’m very glad this question was asked.  I address it one on one with patients frequently and there definitely seems to be some false information out on the internet that is likely propagating the confusion.So here you go; the definitive answer: Sprouted glutinous grains (wheat, rye, barley and contaminated oats) still have the protein gluten present. I believe the confusion comes from the fact that the act of sprouting begins some enzymatic breakdown of the protein and for those who are not gluten intolerant but merely have difficulty digesting certain grains, sprouting can make that process of digestion easier.  These people notice that they don’t have the same symptoms from eating sprouted bread as they do from eating non-sprouted regular bread. But in NO WAY does sprouting eliminate gluten from the grain and these sprouted grains are NOT SAFE for anyone with gluten intolerance – celiac nor gluten sensitivity.
Както излиза, противоречивите становища са винаги налице.
Всеки сам трябва да си прецени.
аз смятам, че зависи
1. от вида глутен -съдържащо и
2. напълно приемам, че може да има остатък от белтъчна глутенова молекула независимо от процесите на покълване.

# 1 063
Момичета,помогнете ми ,моля ви,дайте съвет има ли начин рак на панкреаса да се лекува само с диета и каква.Извинявам се ,че питам тук,но знам че сте по холистично настроени.Жената е майка на мой близък,който е алтернативо настроен,но тя не иска и да чуе,за друго освен химиотерапия,даже вече е почнала Sad

# 1 064
Реалист, не винаги накисвам ядките и семената. Когато нямам време, само ги изплаквам.
Кълновете от пшеница стават на "дъвка", защото зависи от: колко дена е оставена да покълва (ако се остави дълго време, ще стане после на дъвка) и от вида пшеница- мека и твърда. Меката я препоръчват за директна покълнала консумация, а твърдата за отглеждане на тревичка.

Нивеа, за всяко нещо има различно време за киснене. Кое и колко мога да кажа, но защо по толкова време- не знам.

Норчи, щом не иска и да чуе, мисля, че е безмислено. Но суровоядство и сокове ще помогнат. Със соковете се регенерират клетките.

За инхибитори и глутен не мога да се включа научно.
Знам, че е хубаво да се накисва всичко. Само за брашната не го знаех това. А за глутена, че се разгражда при покълване (не напълно), ако изобщо това е точния термин.

Общи условия

Активация на акаунт