Веганството - да споделим опит 2

  • 105 457
  • 2 089
  •   2
Отговори
# 1 695
  • Мнения: 189
Ако може рецептата за содената питка, че нещо не се справих.
И мога ли да сложа в нея подправки и семена?

...харесваш си от какви брашна ще я правиш. В купа слагаш брашата+1ч.л сода+малко лим.сок, сол, по средата правиш кладенче сипваш вода или растително мляко, бъркаш, добавяш ядки, семки, подправки и доизмесваш с още брашно

..ето и официално представена содена питка, но на мен посоченото количеството набухватели ми е страхотно много само лъжичка сода е предостатъчно и мазнина не искам да термообработвам и не я мажа
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/

# 1 696
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Вери,   bouquet

Да, елдата ми мирише....Определено не я харесвам.
Но ще пробвам със зелената някой път.

А картофите за спойка ли се слагат? Защото в нета попаднах на доста рецепти на кюфтета от леща без картоф...
Лещата съм я накиснала от снощи. Ще пробвам тази вечер с картоф, пък другият път може и чисти...

# 1 697
  • София
  • Мнения: 3 909
Ако може рецептата за содената питка, че нещо не се справих.
И мога ли да сложа в нея подправки и семена?

...харесваш си от какви брашна ще я правиш. В купа слагаш брашата+1ч.л сода+малко лим.сок, сол, по средата правиш кладенче сипваш вода или растително мляко, бъркаш, добавяш ядки, семки, подправки и доизмесваш с още брашно

..ето и официално представена содена питка, но на мен посоченото количеството набухватели ми е страхотно много само лъжичка сода е предостатъчно и мазнина не искам да термообработвам и не я мажа
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/

Благодарности, още вечерта ще опитам пак.

# 1 698
  • Мнения: 1 732
Ако може рецептата за содената питка, че нещо не се справих.
И мога ли да сложа в нея подправки и семена?

...харесваш си от какви брашна ще я правиш. В купа слагаш брашата+1ч.л сода+малко лим.сок, сол, по средата правиш кладенче сипваш вода или растително мляко, бъркаш, добавяш ядки, семки, подправки и доизмесваш с още брашно

..ето и официално представена содена питка, но на мен посоченото количеството набухватели ми е страхотно много само лъжичка сода е предостатъчно и мазнина не искам да термообработвам и не я мажа
http://www.recipemagician.com/recepti/snaksove-i-hliabove/sodena-pitka-bez-maia/

Благодарности, още вечерта ще опитам пак.
и е добре да си имаш едно наум,че содата прецаква витамин В

# 1 699
  • Мнения: 3 869
Eй, Реалист, много ценна инфо за содата и Б-витамините, не го знаех!!!

Намерих Флорадикс Кройтерблют, но само онлайн засега, имам още една надежда да го взема от магазин наблизо...
Ябълката с пирони съм я пробвала преди много време, но не ми се вижда добър вариянт, или поне не е за мен вариант.
Хемоглобинът ми ще се оправи сега, вероятно и желязото заради аменореята, но трябва и аз да направя нещо по въпроса в дългосрочен план. Течен хлорофил тук досега не съм намирала, но ще попитам пак, може да се променили нещата.
Ще питам и хомеопатът ми дали би препоръчал лекаство само за едни симтом с вероятен хранителен произход (т.е. че трябва да си оправя храненето, за да се реши и проблема). Сега сме спрели всякакви лекарства...

Хванах се пак да пия по 100-тина грама пресен плодов сок с разтворени вътре 2 лъжички пчелен прашеч. Със сигурност добре ще ми се отрази. Още не ми е останало време обаче да проуча алфалфата; кълнове от нея ям редовно, но не в големи количества и често като добавка към филийка със соево сирене или тахан...

# 1 700
  • Мнения: 925
Момичета, отдавна не бях влизала, споделили сте страхотни неща, досега си ги копи-пействах в моя електронен бележник за рецепти  (специални благодарноси за кваса на Фотина и варианта на содена питка на Вери!) Laughing

След близо 3 седмици постене, с изненада откривам колко страхотно се чувства човек, като си поизчисти менюто. Най-хубавото е, че мъжът ми така свикна с постните манджи, че и навън не си поръчва месо  Sunglasses

Няма ли вече да си споделяме кой какво ще слага на трапезата на Бъдни вечер? Винаги съм залагала на традиционните неща досега и винаги ми е била постна (веганска) масата, но тази година мисля да разнообразя с разни неща като хумус, сурови пастети и сурова торта. За ужас на свекърва ми, вероятно  Mr. Green

# 1 701
  • Мнения: 682
Вери, страхотни рецепти си споделила.
Точно днес се чудех какви кюфтенца да направя.... с елда или леща. И двете са ни много любими.
Много обичам пълнени чушки с червена леща и елда по една рецепта на Мег. Мммм , стават божествени.

# 1 702
  • София
  • Мнения: 5 346
Посетих най-новия вегетариански ресторант "Братя Грийн" в София, на ул "Раковски" 181 (близо е до бул В. Левски, до полицейското)

изкарахме изключително приятно, едновременно интимно и добре организирано, има 2 помещения - едно голямо с 5 четворни маси
и едно малко, с една маса за 10-12 човека.

МЕНЮТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЦЯЛО ВЕГАНСКО, но стандартно рецептите са понякога с яйца и/или млечни.
Предполагам, за да имат дневната посещаемост от всякакви клиенти....

Беше пълно 100 %, което беше смайващо.

Странните неща, които ядохме : торта с моркови
пушени картофи- ей туй чудо ме срази, бяха с някакъв американски сок преминал през пушешщо тиково дърво... здравословния вариант на  останалите пушености.

Цени подобни на останалите ресторанти, не гарантирам в каква посока.

# 1 703
  • Мнения: 1 849
Търся си ник,   bouquet

Повечето ни приятели не са вегетарианци и трудно мога да ги заведа на място, където има само вегетарианска храна  Wink
Та едни приятели ми похвалиха ресторант Мade in home:
http://www.novinar.net/news/vkusotiite-na-made-in-home-sa-za-tce … ani_MzE4MTsy.html
Имало много вегански интересни неща, но също и за невегани, така че може да се събере смесена компания.
Мислим да го посетим.

# 1 704
  • Мнения: 5 714
А картофите за спойка ли се слагат?
Това е индийска рецепта. Да, за спойка.

За содената питка може да се замени мазнината. Аз ползвам гроздово олио. 1с.л. не е болка за умиране. Сигурно е и по-малко, колкото да намажа дъното на тавата (аз така правя).

# 1 705
  • Мнения: 1 849
и е добре да си имаш едно наум,че содата прецаква витамин В
Реалист,   bouquet
Оказва се, че като се слага сода при варенето на бобови, пречи за усвояването на вит. В от тях!

# 1 706
  • Мнения: 415
Страхотни рецептиии!!!
Фотина, благодаря ти, че не се уморяваш да преразказваш за стотен път как го правиш това хлебче!!! Hug
Така искам и аз да направя кваса...трябва да го пробвам задължително, че сме се наканили да взимаме хлебопекарна, ако успея да го направя - въобще няма да взимам!

За кюфтенца - аз правя следните -

1 чаша леща - сварявам, прецеждам много добре, пасирам в купа
добавям към нея 1 чаша фини овесени ядки, ситно нарязана глава лук, чубрица, червен пипер, кимион /слагам от него доста, тъй като много заприличват на месни/, всичко това омесвам добре, правя топчета, овалвам в брашно и пека върху хартия като отгоре върху всяко кюфтенце слагам малко мазнина - гроздово олио, може и зехтин. Мазнината може да се сложи и в самата смес.

Да Ви питам - аз въобще не бях наясно какво точно е булгурът, и днес прочетох това - "Булгурът е сварена на пара, изсушена и раздробена на малки парченца пшеница." Вярно ли е? И ако да - с какво е по-ценен от самата пшеница?

И още - някой ползва ли стевия? Купих онзи ден, една такава на прах...никакво доверие на ми вдъхва...то е един чисто бял прах...как може необработена билка да изглежда така? Много синтетично ми изглежда... Confused

Последна редакция: чт, 02 дек 2010, 21:50 от Щастливата

# 1 707
  • Мнения: 5 714
Да, и ние това се чудим как така стевията е бяла. От здравословен магазин купихме друга зелена стевия на прах и не ми харесва.

# 1 708
  • Мнения: 1 732

Да Ви питам - аз въобще не бях наясно какво точно е булгурът, и днес прочетох това - "Булгурът е сварена на пара, изсушена и раздробена на малки парченца пшеница." Вярно ли е? И ако да - с какво е по-ценен от самата пшеница?

И още - някой ползва ли стевия? Купих онзи ден, една такава на прах...никакво доверие на ми вдъхва...то е един чисто бял прах...как може необработена билка да изглежда така? Много синтетично ми изглежда... Confused
Да, това е булгурът. Simple SmileОбикновено се прави от твърда пшеница.
Понякога се бърка с груханата пшеница, а всъщност тя не е предварително обработена. И са два подобни, но отличаващи се продукта. Peace

По- ценен от самата пшеница, едва ли.
Булгурът си е пълноценен продукт и по - лесно и бързо  се готви в сравнение със самата пшеница.
Затова на мен ми е по - удобен е в сравнение с пшеницата за пълнени чушки, за кюфтета, табуле и т.н.

Стевия натюр не съм купувала. Само в готови продукти.

Чак днес забелязах новото лого на био - продуктите за ЕС. Оказа се, че то е в сила още от 1 юли.
Сигурно ще го познаете. Simple Smile
Ето го все пак

# 1 709
  • Мнения: 189
и е добре да си имаш едно наум,че содата прецаква витамин В
...а защо содата трябва да се "гаси" в оцет. Това чудо го знам от дете, но го практикувам от скоро, провокирана тук в темата, разбира се  Grinning

Евридик@, твоето мъжле заслужава един букет от зеленчуци   bouquet
Аз още не съм настроена за трапезата, сега съм на вълна украса, песни, звездоправене...От миналата година само това имам торта тиква-пълнена тиква, но ние сме в свекърва ми тогава, има традиция и то сигурно им е единственият ден с постна храна...е как да не ги уважи човек Grinning
На друга снимка виждам коледната ни трапеза, но и тя е постна така, че ...лозови сърми, лещени кюфтенца, соденен питка, блениран печен пипер с чесън.... Wink
Евридик@, видях те на форума с количката с бебока

За содената питка може да се замени мазнината. Аз ползвам гроздово олио. 1с.л. не е болка за умиране. Сигурно е и по-малко, колкото да намажа дъното на тавата (аз така правя).
...не, не е болка за умиране, разбира се Peace Аз поглеждам от редовното правене на хляб-вече става много, вие правите само по празници. А тава не мажа, с хатия...

Щастливата, луд умора нема Joy А вече се изхитрих - копи пействам, не пиша всеки път Wink
За булгура-така е, пообработена е пшеницата. И не е на пара, а е попарена  Peace
Баба ми прави - измива се, попарва се, суши се и се мели на ромел. Попарването е за да не го нападат буби, за да го съхранят по-дълго. Не е по-полезен от пшеницата, а от белия ориз. Всичко едно време с него са правели.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт