Веганството - да споделим опит 2

• 105 523
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 860
писала съм и преди-живея в земеделски район
маслините всички узряват до черно/когато се мариноват,обаче стават сивкави,затова им подсилват цвета изкуствено/
цвета зависи от степента на зреене,в която са брани,а това зависи от количеството маслинови масиви,които има собственика-от нищо друго повярвайте Peace
ако има 150 000 дръвчета,беритбата започва на първа степен/зелени/и завършва на черни
в същото време,при такива големи производства,има и разлики в терена-ако самото дръвче е на сенчесто място-узрява по-бавно ....

тук са много различни начините на приготвяне-за да не се промени цвета на зелениете,накисват се в студена вода
накисването е,за да излезе горчивината /обикновено за 30тина дни се сменя всеки ден/
има вариант да се попарят с вряла вода/тогава си губят цвета,но стават по -бързо/,както и вариант да се цепнат-така пак излиза по-бързо горчивината

солта и подправките могат да се слагат както след 30те дена,така и веднага-зависи от рецептата Peace
аз съм заложила поне 6 вида сега

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 11:33 от Mamagemelar

# 1 861
...дам, обсъждано е в темата за боядсаните маслини....
Знам, че черният цвят е степен на узряване, но тогава останах с впечетление, че на всички черни маслини е добавана боя  newsm78. И се разделих с моите любими черни, големи, безсолни маслинки и сега се мъча с кафеви и зелени, които имат коренно различен вкус  Rolling Eyes

/когато се мариноват,обаче стават сивкави,затова им подсилват цвета изкуствено/
Това значи, че на всички маслини черни им е добавена боя, точно както съм запомнила от предишни дискусии по въпроса newsm78
...нещо бъркам или newsm78

И други работи си разсъждавам аз сега като спеделяте и начина им на консервиране....Заливане с вода /топла, студена/, киснене, мариноване, консервиране...Е какаво остава от тези маслини най-накрая, повечето полезности не са ли отишли вече във водата при все, че всички говорят колко са полезни маслините... newsm78

# 1 862
  • София
Mamagemelar , Вери, моля ви продължавайте по темата!

# 1 863
 fotinaklaros ,нищо не бъркаш-и аз не купувам черни от магазина,защото са с „добавки“-лично аз съм приготвила черни миналата година,и не са черни след узряване на туршията ...
търся си ник ,какво повече искаш да знаеш?

# 1 864
  • София
Вярно ли е, че маслините не се пръскат и торят, и в този смисъл е достатъчно да се купуват натурално обработени - да са солени и без консерванти и да не са черни.
По-кратко - струва ли си да се купуват БИО маслини и зехтин ?
За захранване на детето се отплеснахме по био-зехтин, а после му отпуснахме края по горните причини.

# 1 865
ако си имат сертификат-не може да не са био
но аз тук не съм виждала-повечето големи производители имат поливни системи= напояване с химични добавки!,което е ,заради бедните почви/най-трудните терени се засаждат с маслини или с корк,но при корка е доооста  по-голяма инцестицията,затова най-вече с маслини/

# 1 866
брех, много сложна обработка с маслините:-)

аз не ограничих цвета при купуването , а само мястото . преди вземах спокойно и от средиземноморските щандове от суперите, сега предпочитам само от био магазините.
 мен едно био подсилване на цвета не ме смущава.
нали не е с тестилни багрила
а вкусът на маслините с по - тъмен  цвят е толкова различен! у дома всички го предпочитаме. Simple Smile

# 1 867
аз не мога да кажа кои са ми по-любими  Simple Smile
дали зелени с чесън/слага се в саламурата/,дали розе с портокал и риган,дали черни натурални...всички са на почит у нас Grinning

сега съм сложила едни по нова рецепта- чесън,риган,портокал и люти чушки/реди се ред сол,ред маслини-в случая розе,ред от подправките и добавките/....само като ги премивам и ми текат лигите  Laughing

# 1 868
Аз знам кой са ми любимите - черни, големи, безсолни ммм, но от както разбрах за боята не съм купувала и се мъча  Wink със зелени и кафеви...И домочадието ми и то...

Само био черни значи...Ех, те ще са три пъти по-скъпи  Shocked Тези био цени хич не ми действат био  Joy

# 1 869
  • Пловдив
Аз пък харесвам зелените много, също и едни кафеви, натурални, по -скоро са с различни оттенъци на кафявото: от светли обезцветени до тъмнокафяви.
А черните не ми харесват на вкус и много се накефих като прочетох това за цвета... Simple Smile Без да знаем, години наред сме яли от "правилните"  Mr. Green
Био не съм купувала досега. Скъпи са ми.

# 1 870
  • София
Фотина, има надежда за теб! И аз преди харесвах безсолните (даже ми излизаха на цената на био-то, щото изяждах по много...), но с времето вече въобще не ми харесват, усещам допълнителни вкусове, но най-гадното е, че са ми безвкусни като цяло.
Като с шоколада е, трябва да се забрави вкуса на изкуствения , тип "милка" , и идва времето на наслада от натуралния шоколад.

# 1 871
Още малко за маслините:
Маслините са 3 основни сорта: халкидики, амфиса и каламон /каламата/. Те носят имената на географските области в Гърция, където растат - Амфиса и Каламата и полуостров Халкидики. От сорта халкидики основно се произвеждат различни видове зелени маслини - натурални зелени, зелени без костилка, зелени с различен пълнеж. Характерно за маслините от този сорт е, че те са с едри, твърди плодове и ясно изразена конусовидна форма с връхче /пъпка/ отпред. Маслините от сорт амфиса са с кръгли плодове и цвета им варира от много светло бежов до наситено кафяво. От тях се правят т.н. черни натурални маслини, маслините стафидати или заромени. Имат специфичен и много специален вкус. Маслините каламон или каламата са добре познати на ценителите на гръцката маслина. Имат бадемовидна форма с ясно изразен връх, а цветът им варира от кафяво до виолетово-лилаво. Тези маслини са доста твърди и понякога се налага да се разрязват леко, за да поемат по-добре саламурата. Изключителният им вкус не случайно ги определя сред най-специалните маслини. В България най-много се търсят черните стерилизирани маслини /конфит/ или т.н. "сладки" маслини. Малко хора знаят, че те всъщност не добиват наситения си черен цвят на дървото. Те обикновено са маслини от сорта халкидики, обрани в подходящото време преди да узреят, обезгорчивени и обработени след това до постигане на този цвят. Именно факта, че са с намалено съдържание на сол, изисква тяхната внимателна стерилизация и херметическо затваряне на металната кутия /консервиране/. Друг факт, който е малко познат на потребителите е, че името "мамут" или "колосал" и т.н. всъщност не обозначава вида на маслините, а техния размер. Тези наименования на размера имат и цифрено съответствие - например: Супер супер мамут - 70/90; Супер мамут - 91/100; Мамут - 101/110; Супер колосал - 111/120; Колосал - 121/140 ; Джаянтс или гигант - 141/160 и т.н. Размерът с неговото име или цифрено обозначение, означава колко бройки маслини има в един килограм. Например - мамут 101/110 има от 101 до 110 бр. маслини в 1 кг.

# 1 872
Специално досега се рових да търся къде съм чела, че има и зелени маслини, които си остават зелени дори и  узрели,  но тогава така и не разбрах кой е този вид:

http://www.crfg.org/pubs/ff/olive.html

Тези в магазина, които ги купихме не ги знам какви са, може  да са били рано брани зелени маслини. Както писах при мариноването станаха леко бежаво-кафяви. Не сме ги заливали с топла вода и не сме я сменяли за тези 30 дена. Но пък бяха начукани. Гръцка рецепта, а знам, че в Гърция по друг начин ги правят (конкретно нищо не мога да кажа). Но ми се мотае нещо от сорта, че ги киснат в морска вода бая дълго и я сменят периодично.
Сега тези черните сурови, които взехме, пак правим по  същата технология, но не знам какви ще станат на цвят след мариноването. Ще докладвам.

Ето тук и турска технология:

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1080.msg34078#msg34078

Ето този чичо продава и черни, но сушени био маслини:
http://realrawfood.com/products#olives-nosalt

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 18:50 от Вери

# 1 873
Вкъщи много обичаме маслини, като изчетох какво сте писали и сега и преди стигнах до заключението, че си е наука да се изберат и купят читави маслини... Whistling

# 1 874
M_Nik, страхотна информация, много благодаря, на мене ми беше доста полезна.
Ние вкъщи взимаме само каламата и честно казано я обожавам, набутвам я навсякъдето, където мога - толкова много, че чак сигурно ще ми писне в един момент - салати, пастети...Не знам колко струват био маслините, тези каламата не са евтини, всъщност са най-скъпия сорт във Фантастико - почти 12 лева за кг. Преди взимахме от едни черни без костилка, но откакто четох за оцветяването автоматично ги спрях. А тези каламата си изглеждат с много естествен, различен цвят - всяка маслинка си е с различен цвят - ето точно така -
с различни оттенъци на кафявото: от светли обезцветени до тъмнокафяви.

И така:)

Един въпрос имам аз - някой знае ли къде може в БГ да се купи дехидрататор?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт