Веганството - да споделим опит 2

  • 105 514
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 875
  • София
  • Мнения: 460
  Мили дами, приветствайте ме подобаващо. Преследвам ви от "Мами вегетарианки да се преборим" - изчетена цялата, и "Веганството.." - изчетена цялата. Очарована съм от приятелския ви кръг. Много задушевна атмосфера сте създали. Вечер приспивам децата и цоп при вас.
  Накратко: преди няколко месеца спрях всякакви меса, за да имам очи да изисквам същото и от децата. За войната в родата вече сте писали. И ние сме така. Но консумираме млечни храни, въпреки че ги ограничавам. Очертавам се като типична майка орторексичка. Тъй като вашата тема е пристан не само за вегани, това би ви било полезно http://www.aktivnipotrebiteli.bg/ Правят сравнителни анализи на хранителни и нехранителни стоки. От там научих кои сирене, кашкавал и кисело мляко могат да минат за истински.
fotinaklaros, аз също правя хляба с квас от много време, но го пека в хлебопекарна. Лошото е, че пълнозърнестия хляб става доста твърд и не се приема добре от домашните. Четох, че единственото истинско пълнозърнесто брашно се прави на каменна мелница, защото тя запазва зародиша. Новите мелници са валцови и това не било "Грахам "Ти с какво брашно месиш? И можте ли да ми препоръчате от къде да си купя "истинско"  пълнозърнесто брашно? Имам рецепта за оригинална едновремешна закваска, ако някой се интересува ще ви я напиша. Пробвана е и действа.
   http://otslabvane.dir.bg/_wm/diary/diary.php?did=559997&df=4 … c72ab08501382d80b Това е друг сайт, в който има посочени марки храни с ГМО.
 Търся си ник, предложението за тиквите валидно ли е още? И знаеш ли колко време и при какви условия могат да се съхраняват?
  

# 1 876
  • София
  • Мнения: 5 346
Тикви да, през тази седмица.

# 1 877
  • Мнения: 5 714
Един въпрос имам аз - някой знае ли къде може в БГ да се купи дехидрататор?  newsm78
В Зоя.бг са пуснали един на сума от 339лв.

# 1 878
  • Мнения: 228
Cmilena ще се радвам да споделиш и твоята рецепта за квас. Аз също се каня да пробвам тези дни и засега чета ... Ето рецепта и тук http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

# 1 879
  • Мнения: 189
Един въпрос имам аз - някой знае ли къде може в БГ да се купи дехидрататор?  newsm78
В Зоя.бг са пуснали един на сума от 339лв.

Щастливата, точно май за миналата Коледа си купихме дехидрататор от Метро. Струваше само 65-70лв. Но не знам каква Т поддържа...все ми се струва, че е повече отколкото трябва newsm78. А този от Зоя сигурно е по-читав, имайки предвид цената.



cmilena, добре дошла! Бързо си пребродила с две деца под мишница има няма 300 и нещо страници   bouquet
Сподели и твоята рецепта за квас може повече да се хареса, тук някой мами се позапалиха вече...Рецепти наистина има много, моята съм я присподобила до най-малко врътки...
Да, въпроса с брашното е сложен /а и с какво не е ако си решил да се храниш и живееш "алтернативно"/. Купувам от магазина. Нямам мелничка, скъпи ми бяха като ги гледах преди време. В здравословните магазини предлагат тази услуга за смилане в тяхна керамична /май   newsm78/ мелничка, но живея в малък град и от това не мога да се възползвам...Брашното, което купувам е на Техра това ми изглежда за сега най-читаво, но не змам дали наистина е така...

Тиквите могат да се съхраняват много дълго време на място, където няма голяма влажност и няма опасност да замръзнат Peace

# 1 880
  • Мнения: 2 132
Щастливата пускат разни по вериги като Кауфланд, Метро и т.н. Може и от английския амазон да си поръчаш. Имат доставка до БГ.


cmilena моля те, сподели технологията на направата на кваса и след това в машината каква програма пускаш, какви брашна и т.н.


Някой знае ли какви са симптоните на отряването с желязо? Не се шашкайте, но като ми прокървави корема, през деня бях яла доста от черните оцветени маслини и после си мислех, че за това пошръщам и акам черно, пък то... Simple Smile Не, че и психическото ми състояние тогава не го искаше... Но преди време почнах да се съмнявам, да не са и маслините част от виновника Thinking

Забравих да пиша за брашното- аз кукувам пълнозърнесто на Хоум и мисля, че е читаво. Peace Сега имам и от био ръженото брашно, смляно на каменна мелница. Давайте рецепти за ръжени неща Simple Smile

# 1 881
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Това ръжено брашно, от каменната мелница, наистина няма нищо общо с това от магазина.
Аз го слагам в хлебопекарната в смес с бяло или типово в съотношение 1:3 или 1:4 /како оня хляб, дето го опитахме на срещата.. Wink./.
Така го харесват хляба домашните. Ако го направя с по- голям процент ръжено брашно, става твърд и по -плътен и не искат да го ядат...

# 1 882
  • Мнения: 2 654
Realist,  много ти благодаря за споделеното за синтеза на Витамин Д. Подозирах аз че нищо не правя като оставям бебко да рита на слънце у дома за по 15-20 мин, освен че кожата на дупето диша 

Купих вчера силиконови формички за кекс и мъфини. Дайте идеи моля какви да направя. Необходимо ли е да се намажат с мазнина силиконовите форми преди да се изсипя сместа в тях?

Някъде гледах из темата рецепта за лещени кюфтета, само трябва да я намеря.

Ние почти всеки ден ядем зелена салата, мисля че по добре такава отколкото руска или снежанка.

# 1 883
  • Мнения: X
Аз вчера си купих пълнозърнесто био-брашно от био-щанда на Хит; беше много хубаво - направих една веганска пица с него.

Довечера ще погледна марката.

# 1 884
  • София
  • Мнения: 5 346
Жени, пишИ как си! Ти онзи ден говореше за психическото състояние, сега ние на теб да ти го кажем   bouquet

Аз преди много време такава червена урина занесох за изследване..... (виновник 40 мл българско купешко вино) От страх и краката ми трепепеха и особено като видях погледа на лаборантите. Но тогава имах други грижи и нямах интернет, за да занеса виното за изследване...
Но дали боята беше безвредна, това не се разбра.

# 1 885
  • Мнения: 2 654
Как правите пицата?

# 1 886
  • Мнения: X
Забърках брашното с вода, зехтин, бакпулвер и сол; отгоре сложих малко кетчуп и зеленчуци: грах, царевица, гъби, лук, домати, чубрица и пак малко зехтин. Вкусно се получи, макар че малко прекалих с гъбите.

# 1 887
  • София
  • Мнения: 460
 Да започна от там, че в хладилника си държа два буркана с квас, който е направен с царевично брашно и отвара от хмел. Установих от личен опит, че тази комбинация дава много по-голяма мекота на хляба. Преди правех  една рецепта от сайт, която е с обикновено брашно и хляба ставаше доста по-твърд.
Вече в бурканите слагам само отварата и царевичното брашно. За да замеся хляб използвам чаша квас към 1/3 чаша брашно. Независимо как го правиш това е достатъчно за към 1кг тесто. Вечер ги изсипвам размесени с дървена лъжица в тавичката на хлебопекарната и сутрин добавям останалото и я пускам. Важно е да не се добавя солта към кваса, защото убива бактериите. Нея я слагам когато машината е поела повечето брашно. Това съм го правила и на ръка и логиката е същата. Направих и това. Беше много удобно. Но сега нямам време.
   В два литра вода /всеки може да си направи и по-малко/се варят две шепи шишарки от хмел/купих си от билкова аптека/, докато течността остане на половина. С царевично брашно се забърква гъста каша /толкова, че да се оформят питки, без да се разпадат/, поръсва се  тава с цар. брашно и се оформят питките. Сушила съм и на слънце, и върху радиатора, и във фурната. Тези питки, когато изсъхнат се оставят в платнена или хартиена торбичка. Питките се ронят и аз си взимах насипни парченца и ги разреждах с вода. Оставях ги да втасат за през нощта. И това е. Благодаря ти вестник "Трета възраст". Simple Smile
  За брашното на Хоуп се свързах със собственика и той потвърди, че това което съм чела /за зародиша на зърното/ е вярно и тяхното брашно не е по-различно. Купувам на Техра, но дали и то не е бяло брашно с добавени трици?! Що пък да не си попиша и с тях Simple Smile.

# 1 888
  • Мнения: 189

Купих вчера силиконови формички за кекс и мъфини. Дайте идеи моля какви да направя. Необходимо ли е да се намажат с мазнина силиконовите форми преди да се изсипя сместа в тях?

Nivea Simple Smile, силиконовите форми са много удобни. Намазват се с мазнина само първия път, когато се използат после не и не залепват /...е понякога малко, но много лесно се мие/. Водят се даже и безвредни, от инертен материал, който не взаймодейства с храната. Но аз не мисля, че има такъв филм - безвреден! По-малко зло - да.
Ето малко рецепти за вдъхновение  Hug
Аз правя от смлени овесени ядки, кафява захар, малко типово брашно, банан или тиква, кокос, бакпулвер, сушени плодове....

Моите веганки пици са си направо фокачи. Тестото с мая/квас или бакпулвер и зеленчуците варират.

# 1 889
  • Мнения: 1 849
При пероралната терапия с железни препарати могат да се наблюдават странични явления: гадене, метален вкус в устата, стомашен дискомфорт, запек или диария, оцветяване на изпражненията в черно. - това намерих за предозиране  Close

Аз блата за пица си го правя като тесто за хляб (с мая или квас), само отгоре намятквам каквото ми душа иска. Вкъщи много харесват чеснови хлебчета - т.е. тестото намазано със зехтин и смачкан чесън  Simple Smile

Честита Зима! Тук е чудно бяло и чисто!  Party

СМилена, благодаря за идеята за кваса! Добре звучи това със сухия квас!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт