Веганството - да споделим опит 2

• 105 445
  • 2 089
  •   1
Отговори
# 1 890
  • София
  Някъде в предишните страници обсъждахте детска градина "Джани Родари", където имало група за деца вегетарианци.Направи ми впечатление книгата по която се ръководят в градината "Великолепна здравословна кухня за деца вегетарианци". Оказа се, че са издадени 200бр. и я търсих два месеца. Отварям и  Shocked всяка втора рецепта с пържене, бутер тесто, пудра захар, шоколад, кроасан. Почти няма рецепта без млечни. Тук-таме нещо, което според моите разбирания е добре. Ако това им е рецептурника...

# 1 891
  • София
А сега отвори  менюто на био детската кухня - през ден готвят зайчета.
Милена, и аз да те поздравя за ентусиазма - не с квас, ами с два вида квас ! виждаме всички колко са мънички дечицата ти!

# 1 892
  • София
 Търся си ник, трябват ми големи тикви за малки дечица Simple Smile Днес си поръчах много неща от Амитица, но тиквите оставих за теб. Напиши ми на лични, ако искаш.

# 1 893
cmilena ,
сърдечно -"добре дошла" и от мен! Hug
радвам се, че се включи и при нас Simple Smile
познавам те задочно покрай сестра ми Wink

JeniB ,

ходи ли на лекар?
защо си мислиш, че причината за кръвоизлива е от натравяне с желязо?
дано бързо се стабилизраш физически и психически Hug  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover
пиши как си.

# 1 894
Щастливата,

утре планирам да се пробвам с бисквитките от амарант. Simple Smile
Гледах рецептата, но не споменаваш брашното да се меси с вода?
само с маслото с меда ли се месят?

а дали с малко добавка и на меласа ще е ОК?

колко бисквитки/средна големина/ излизат от 1 чаша брашно?
мисля да ги правя с Коледни формички, дали ще стане?
Подскажи ми, моля те,  дали има някоя тънкост  или специфика, с която е добре да се съобразявам.
извинявай за многото въпроси, но хич ме няма в месенето и печенето на теста. Blush

# 1 895
  • София
Сърдечно благодаря, Реалист. Вашето семейство е като Коза ностра. Laughing
GeniB, пека хляба на 6-та програма - пълнозърнест- като единствено водата ми е 250гр.  Всичко останало слагам на око. В тавичката, където е квасът, досипвам водата, зехтин и една кафемелачка смлени сусам, просо, слънчоглед и тиквени семки. Сипвам брашно /около половин пакет/и оставям капака отворен. Винаги пека на 1кг тегло. Досипвам по малко брашно или вода, ако е необходимо, слагам и солта. Идеята е като пипнеш тестото да е меко, но да не лепне. С бяло и типово брашно е ок, но с пълнозърнесто хлябът става значително по-твърд.

# 1 896
Споко, не се шашкайте Simple Smile То това беше преди 2 години. На лекар ходих и даже бърза помощ викна, че мини кравоизливите в корема били опасни. Ама аз съм писала преди време за това. 6 дни ми държаха на системи в болницата и кръв една бланка получих.  Simple Smile А иначе никой не знае от какво се получи. А както споменах се чудя дали не са допринесли и маслините към останалите неща. Ама не се шашкайте, яжте си ги, то при мен комплексно беше Wink

# 1 897
cmilena, добре дошла и от мене! Включваш се с много интересни и полезни идеи и допълнения, благодаря ти! Hug
Това, което казваш за вегетарианската книга пък затвърждава мнението ми, че голяма част от обществото е много далече от представата за истинската, здравословна храна за човека, липсва цялостна визия и концепция за храната, има само някакви моди от сорта на "мода на вегетарианството, веганството и т.н". Те в масовия случай изключват някои храни - месото или млечните, но не правят нищо друго...нито от гледна точка на останалите отрови, навлезли масово в храната ни, нито от гледна точка на обработката...Просто липсва цялостната визия за това каква трябва да бъде храната - естествена, близка до природата.

Вери, Фотина, Жени, благодаря за включванията за дехидрататора.  Hug
Този от Зоя е страхотен, обаче толкова много пари... Rolling Eyes Вярно, че идват празници, но трябва да събера много роднини да ми го вземат него. Crazy
Вери, ти случайно знаеш ли дали тези, които ги предлагат в Метро, Кауфланд и т.н. стават? То май се водят сушилни за плодове и зеленчуци, но не е ли същото? Какво всъщност трябва да се гледа най-вече? С каква температура работи ли? Да е под 50 градуса? Нещо ми липсва точната информация по въпроса... newsm78

Жени, и аз се шашнах. Не за маслините де, за тебе!

Реалист, много съм щастлива да мога аз да ти помогна с нещо, така че въобще няма какво да ми се извиняваш, аз се чувствам страшно добре от това:)
Оригиналната рецепта е това - следвай точно и ще станат екстра, ще добавя и малко обяснения -

1 чаша амарантово брашно
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици масло (заменяш с кокосово масло)

Специална забележка - няма никаква вода, само масло и мед.

Разтапяш маслото на котлона. Прибавяш меда и бъркаш, докато получиш еднородна смес.
В един съд изсипваш амарантовото брашно и го заливаш с приготвената смес от масло и мед.
Разбъркваш (омесваш) до получаване на хомогенна смес, веднага отбелязвам - не става въпрос въобще за някакво реално месене, то става почти веднага. Не добавяш нищо друго! То се получава една интересна смес, която по рецепта се разточва с точилка и се реже на формички. Аз правя така - получената смес я пльосвам върху тавата с хартия за печене отгоре и там я ръце я разстилам. Може и с точилка де, ама на мене ми е по-неудобно, а и сместта е една такава, че ми е по-лесно с ръце да я разстеля. Не мога да кажа колко точно тънко, половин сантиметър някъде и после с чаша отгоре правя самите бисквити (а с формички ще стане още по-красиво Heart Eyes), пъхам в загрята фурна отгоре и отдолу и след десетина минути са готови. Ще ги усетиш веднага как ухаят, то всичко започва да мирише страхотно. Според мене с меласа също ще станат страхотни, но примерно трябва да намалиш меда за сметка на меласата, че така ще станат доста сладки. Зависи колко сладко обичаш де. Иначе меласата и нея я прибавяш към маслото и меда и бъркаш да стане хомогенно.
Ти веднага като ги направиш ще видиш, че няма никаква тънкост и специфика - меда и маслото в едно, изливаш ги в амарантовото брашно, бъркаш го да поеме просто течността, слагаш го върху хартията за печене и там го разстилаш (с ръка, точилка - каквото ти е по-удобно. Ако е точилка - може би е по-добре да е влажна, за да не залепне по нея) и отгоре с формичките очертаваш самите бисквитки. Единствено с фурната внимавай, че докато се обърнеш и ще са готови, толкова бързо стават.  Hug

Последна редакция: пн, 13 дек 2010, 22:21 от Щастливата

# 1 898
  • София
Добре де, имам идея да си наемем една заличка на някой по-натурален детски клуб/работилница/творилница и да си направим едно парти с децата, като всеки донесе по нещо за хапване.
Има ли желаещи (сори, ама го предлагам за София) ?
А ако е около Коледа, няма ли Реалист , Солей и другите да наминете към БГ?
Само Норчи и Вери не ги виждам да се затърчат насам....

Малко спам, ама не съвсем. Едно момиче на 8-9 години беше облечено с блуза със стотици човешки натурални черепи , в тъмно сиви и черни цветове, на светло сив фон......
И лично на мен ми предложиха да купя ръкавички за децата ми с черепи- много било модно.... Аз казах, че сме вегетарианци и още нямаме афинитет към човешкото.
Но все е пред очите ми тази ученичка (беше на училище с тази блузка)

# 1 899
Щастливата , огромно благодаря за бързото и изчерпателно включване Hug  bouquet
утре ще докладвам за резултата Wink
JeniB ,
Слава Богу,че всичко е отдавна зад гърба ти Hug Peace
търся си ник,
много ми се иска да дойда, но семейните ни планове са други .

съвсем наскоро си мислех-  като се случи да си дойда, дали ще се получи да се съберем и да се видим Heart Eyes

за заличка обаче , имам нещо предвид, ако ще се организирате, ще кажа какво точно. Peace

# 1 900
cmilena малко въпроси Simple Smile Каква е чашата в мл (написала си 1/3 чаша)? Значи сварява се отварата, смесва се с цар. брашно и се правят питките. Колко време се сушат? И после ги смесвам с вода и това е квас? И после го държа в хладилник докато ми потрябва? След това когато ще се ползва, го слагам с брашното в хлебопекарната и сутринта слагам останалите неща, така ли? А захар трябва ли му, че гледам не си писала в рецептата ти. И последно - колко ти е дълга пълнозърнестата програма, че аз имам две, ускорена- 3 часа и бавна - 5?

Всъщност сега като пак чета, май имаш предвид, че вечер размесваш кваса и само него го слагаш, а брашното на сутринта..

Иначе книгата за децата вегетарианци я имам и правя някои неща от нея, но аз винаги изменям рецептите Simple Smile Махам пържено и т.н. от всички книги.

# 1 901
Ние мислим април месец да сме в България, живи и здрави. Така че има мегдан за Великденска сбирка. Wink

Щастливата, дехидратора, за който ме питаш, знам, че много хора си го купиха и си го ползват. Знам, че, за да се понижи Т му, разместват или махат някои от тавичките му. А за да разбереш каква Т поддържа, можеш да купиш готварски термометър.

# 1 902
Fotinaklaros, blagodaria ti! Napravih, stanaha hubavi!

# 1 903
Вери, мерси за отговора:) Май ще се насоча към такова нещо и ще измервам температури!:))) Пък то това другото е и за готвене на пара...много уреди в един, а ние останалите без дехидрататора ги имаме.

търся си ник, аз съм навита. Дори за едно място се сещам - много е уютно и приятно и ако го пишем нещо като рожден ден - можем да си носим всичко ние. Намира се на улица Орел, това е пресечка на Черни връх малко след Кемпински по посока Хладилника. Но пък виждам, че и Реалист нещо е споменала за зала, да съберем предложения:)
Казвайте още кой ще се включи:)

Реалист, нали ще споделиш как са се получили бисквитите:) Видях, че не съм ти отговорила колко се получават от една чаша брашно, но реално трудно да ти кажа, защото зависи от големината им, аз с една кръгла чаша за вода очертавам и се получават десетина с нея.

# 1 904
  • София
JeniB, имам два вида квас. Единият е този сушеният, на питките. Суши се докато започнат да се ронят. Изсипвам чаша хладка вода /250мл/ в тавичката, добавям  от парченцата и 2-3 с.л брашно и бъркам докато не се разтворят на каша, с гъстотата на тесто за палачинки. На сутринта добавям брашното за хляба.
 Другият квас ми е в буркани. Правих го по този начин. http://www.fellowshipbg.org/index.php?topic=442.0В последствие замених брашното с царевично и водата с хмел. От него изсипвам чаша от кваса + 1/3 чаша брашно в тавичката да пренощуват.

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 14:29 от cmilena

Общи условия

Активация на акаунт