МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - тема 3

• 131 032
  • 770
  •   1
Отговори
# 495
Точно от това се опасявам, че и на нас ще ни предложат асистирана репродукция. Подвижността и при нас е занижена и затова исках да разбера дали в такива случаи се препоръчва асистиран метод. Петя78 и аз съм с леко завишен тсх.

# 496
tranka, честито!   bouquet  Praynig

Петя, каква беше точно подвижността и има ли друг проблем с някой от другите параметри, защото 9 по Крюгер не е чак толкова зле. Не е и супер, ама чак пък икси... newsm78

# 497
  • Русе
Apr, подвижността ни е едва 14%. Правихме инсеминация, но беше неуспешна. Докторката каза, че няма смисъл повече да продължаваме с инсета, и директно на икси. Дори подадохме вече документите за фонда. Сега на 30ти март Кацаров ще прави на мъжа ми операция на варикоцеле, ще изчакаме 6 месеца и септември ще правим на собствени разноски едно икси.
Основно проблема е при мъжа ми: подвижност 14%, морфология 9%, концентрацията не я помня, но също под граници и варикоцеле. При мен завишен пролактин двойно, както и Хашимото /ТСХ - 3,14/.
За ТСХто пия Еутирокс 75микрогарама и Достинекс 1хапче през 3 дни за пролактина. След 2 дни - на 19ти ще пускам нови изследвания да видя как са хормоните.

# 498
Надежда, тук свички сме лаици по темата  Grinning (освен ако няма скътаващи се специалисти). А измерена ли е морофология? Дори и да не е по Крюгер пак може да ви даде някаква идея. Може да я повторите пак в клиника по стерилитет, но където следят и морфологията. Но това, че подвижността и бройката са добри е доста обнадеждаващо. Освен това си написала, че правите опити от 8 месеца, което все пак е под една година, така че може и да се случи скоро. Wink
Linnel, не знам какво е OR. Колко ви е занижена подвижността и колко спермограми сте направили? По принцип не е добре да се правят големи заключения от само една с отклонения. И все пак имате две спонтанни бремености, което звучи обнадеждаващо. Съжалявам, че не са завършили успешно. Тук не съм много добре запозната, но доколкото ми е известно завишеното ТСХ повишава риска от спонтанен аборт. Какви пътища от тук нататък знаят най-добре лекарите, но това че те ще предложат нещо не означава, че ще стигнете дотам  Wink.
Julia, в лабораторията където се тества съпруга ми имаше един интересен показател, който беше включен в резултатите. Изчисляваха общия брой на нормално подвижните и бройката трябваше да е над 15 млн. Ти можеш да ги сметнеш сама. И освен това трябва да включиш и група Б в подвижните. Все пак и те се движат напред, макар и не така целеустремено  Laughing. За съжаление, сметките няма да покажат съвсем точно колко ще оцелеят след едно миене или центруфугиране при инсеминация. Трябва да се тества емпирично, аз лично бих пробвала (това и направих за нас). В деня на инсеминацията добре подвижните бяха само 5% (най-ниската, която сме имали някога, голям късмет) и от 50 и нещо млн. оцеляха горе-долу толкова - 2.6 млн, а лекарите предпочитат да видят поне 5 млн за добри шансове. Но по принцип могат и по-малко от нормално подвижните да оцелеят. И сега ще си говорим с лекарката след две седмици да видим накъде.
Петя, при вас проблема най-вероятно не е в морфологията. Но бройката и подвижността, това вече е друго. Дано има подобрение след операцията. Ако сте решили да я правите и да чакате след това защо не пробвате с още една инсеминация? Поне да разберете дали има реално подобрение. Все пак инсеминациите са по-щадящи за теб и по всички останали показатели за бебето са си на ниво естествено забременяване. Все пак със спермогрмата в момента май си ставате за ИКСИ. Вие си знаете най-добре  Hug и стискам палци за хормоните.
Упсех на всички и лека вечер (ден)  Hug.

# 499
Момичета, в тазседмичния брой на Nature (едно от най-добрите научни списания) има две статии за процеса на хиперактивация на сперматозоида, който води до интензивно махане на опашките им и помага да оплодят яйцеклетката.
Открили са механизма на този процес (след 20 години лутане). Тази активация се дължи на протеинов канал в мембраната на опашката който предизвиква нахлуването на Са2+ йони и активиране на сперматозоида. Прогестеронът, който се отделя от клетки около яйцеклетката се свързва с този протеинов канал и мъниците атакуват  Laughing Коментарът е, че откритието може да обясни някои от случаите на проблеми със забременяването - ако яйцеклетката не произвежда достатъчно прогестерон или ако този канал е повреден при сперматозоида и той не реагира на прогестерона. Стана ми интересно пък и нали са им дали корицата на списанието:
http://www.nature.com/nature/current_issue.html
http://www.nature.com/news/2011/110316/full/news.2011.163.html

За съжаление май основния поглед върху откритието е за нови противозачатъчни средства, защото "ин витрото решава проблема с оплождането" Shocked Rolling Eyes. Не проверих, ама силно се съмнявам, че автора на тези думи е жена  Laughing

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 04:03 от Darlena

# 500
  • Русе
Darlena, ние по лекарско предписание ще изчакаме 6 месеца след операцията. Дават надежда, че може и по естествен път да си стане след операцията. Ако до 6 месеца след операцията не стане, ще правим нова спермограма и в зависимост от резултатите ще се реши вече какво ще се прави. За сега говорят за икси, но само времето ще покаже.

# 501
Darlena, това е първата ни спермограма. 21,6% са нормокинетични, хипокинетични 48,6%, акинетични 29,8%. Диагнозата е Астенотератозооспермия. OR (Odds ratio) е съотношение между вероятността да настъпи забременяване при пациент с нормална оплодителна способност спрямо вероятността да настъпи забременяване при изследвания пациент. Нормалната стойност на OR (висока вероятност) е единица:  OR=1. Колкото вероятността за настъпване на бременност е по-малка, толкова стойността на OR e по-висока от 1 (най-ниска е вероятността при OR 15,8).

# 502
Linnel, ние направихме първата спермограма в обикновена лаборатория с предписание на личния лекар (застраховката на съпруга ми е такава, че не го пускат на специалисти без направления от личния лекар). След като видяхме резултатите, бройката и подвижността бяха под нормите, ни дадоха направление за уролог. Първото нещо, което той каза е че трябва да направим още една спермограма поне 4 седмици след първата. След това се ориентирахме и към специалист по стерилитет. Направихме моите изследвания, а тя каза, че преди да препоръча каквито и да било лечения иска да види поне още една спермограма (най-малко 3). Не бързай да се притесняваш от една спермограма. Обърнете се към специалист да си по-спокойна и все пак да си преценят вашия случай. Стискам палци и кураж  Hug
Петя,, на лекарите работата им е да предлагат, ама то Господ си разполага. Стискам палци да не си наложи да стигнете до процедури  Wink.

# 503
  • Русе
Мерси Darlena.  bouquet  Hug Дано всички станем скоро майки на хубави бебенца. Praynig Praynig Praynig

# 504
Както и очаквах, най-големия ми страх се сбъдна. В Плевен директно ни казаха, че сме за инвитро.
Понеже втората ми бременност беше кухо яйце и според доктора няма друга причина в мен. Прегледа ме и установи овулация и направо ни каза Вие сте за инвитро. Засега обаче ще се обърнем към този доктор Кацаров, защото не смятам, че е коректно при една единствена спермограма да ни засилват към тежката артилерия.
Искам да питам дали морфологията може да се повлияе положително от медикаменти и билки? На мен тя ми се струва най-големия проблем при нас.

# 505
  • София
Linnel, само с една спермограма не е много коректно да ви засилват за инвитро.
Дори фонда , за да финансира иска две, значи има причина.
Направете поне още една, минете на преглед при Кацаров и чак тогава мислете за инвитро.
Разните билки и витамини помагат за увеличаване на количеството и подвижността, но оттам косвено и на морфологията. Все пак 2% от 200 млн е много повече от 2% от 2млн.

# 506
И аз така мисля, благодаря за отговора. А въпроса е къде да направим втората. Кацаров дали работи с някоя лаборатория и дали насочва към конкретна клиника?

# 507
Можете да я направите в клиника, която работи с Фонда, за да може евентуално ако е налице проблем, да ви се зачетат за него; за София това са клиника ''София'' на Владимиров, ''Малинов'', ''Щерев''...лично аз там съм правила моите, има и други, изброени в правилника на Фонда.

# 508
Linnel, и ние при първата спермограма бяхме с 2%, след 9-10 месеца стана 8% с прием на много витамини и хранителни добавки. Но аз те съветвам да си подадете документите за фонда. Нищо не ви пречи, трябват ви само две спермограми направени в две различини клиники и едно изследване на FSH при теб. Това е всичко, а докато ви дойде реда може да търсите причината за лошите му показатели и съответно да ги лекувате.  И ако стане по естестевн начин чудесно. Въпроса е че няма да губите време. Мен много ме е яд, че не подадеохме документите още миналата година, като направихме първата спермограма. Нищо не ни пречише да ги пуснем пък пак да се лекуваме. Но както и да е, подадох ги в началото на този месец и загубхиме една година. Между другото, той пускал ли е микробиология, може да има инфекция, която да влияе?
Успех от мен.

# 509
  • Русе
Освен микробиология е хубаво да си пусне и хормонални изследвания.
Що се отнася до втората спермограма задължително да е минимум след 30 дни от първата спермограма.
И моя съвет е да си извадите още една спермограма + ФСХ за теб и да си подадете документите за фонда /защото се чака поне година/. Ние така направихме, подадохме документи, сега ще правим операция на варикоцеле и ще видим какво ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт