ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 4

• 81 487
  • 929
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте момичета!
И аз се занимавам с фоликулярни кисти в момента. Ходя на фоликулометрия и следя как растат, но много не обичат да ми се пукат  Grinning , боря ги с Дуфастон за сега от средата на цикъла 10 дни  пък ще видим до къде ще я докараме.
Беше ми се случило единия месец като се е спукал фоликула от Дуфастона и тръбата се беше напълнила с течност от него самия (по думите на несигурната ми лекарка).Чудеше се дали не е запушила в следствие на сраствания от операцията ( защото аз съм с отворена). На следващия преглед нищо такова не видя. Случвало ли се е на някоя от вас?  newsm78

# 136
нелита, къде пише за тези последни изследвания, че 3 и 6 инжекции е едно и също? на няколко пъти го споменаваш и просто ми е интересно? в Бг има и добри лекари, Слава Богу, много ходят на квалификационни курсове и семинари, четат и се развиват, не вярвам, ако има толкова сериозни доказателства за тези твърдения, на някои от добрите ни доктори те да не са известни.

Примерно, ето тук пише: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7720940. Изследването е "двойно сляпо" - т.е. нито пациентите, нито лекарите са знаели коя приема 3 месеца нафарелин (една от субстанциите, които блокират цикъла) и 3 месеца плацебо, и коя - 6 месеца нафарелин. За да се изключи фактора "самовнушение" и субективността.
Субективното подобрение (болка, дискомфорт) и при двете групи е отчетено като сравнимо, процентът на рецидивите - също, като последният е останал и за двете групи "под базовото ниво", каквото и да значи това. Но целта на изследването е била да установи дали ефектът на 3 и 6 месеца е различен. В изследването са участвали 179 пациента от 15 репродуктивни клиники в САЩ.   

И аз не целя непременно забременяване (реферирам се към следващ пост на Aurora), но това не значи, че трябва да съм очарована от факта, че две години след операцията и лечението (с 5 инжекции лукрин)  не мога да си възстановя либидото  до "предоперационно ниво". Хормоните ми са ок, но по-финият баланс на елементите в някои организми явно по-трудно се възстановява след "намесата", и силно допускам, че броят на месеците също има значение. Познавам поне едно друго момиче с подобно оплакване - с 6 золадекса, и именно тя има и рецидив...
Нищо нямам срещу мнението на Aurora и особено срещу д-р Карагьозов, напротив. Просто давам информация, която считам за достоверна и евентуално полезна. Аз лично винаги се старая за проверявам мнението на лекарите, и да ги моля да го обосноват - колкото и да ги дразни. Не е каприз от моя страна, а доказала се техника за физическо оцеляване в морето от лекарска некомпетентност и безхаберност... За мен това е ключовата полза от форума - изобилната информация от много източници и личен опит, а не толкова като "група за подкрепа". Е, и това също, но за мен лично другата полза беше водеща.

# 137
но при мен след операцията веднага се появи нова киста и сложихме 6 инжекции и след тях кистата си остана, така че всеки случай е

anbibian, от всичката информация и форумни мнения, които съм изчела за ЕМ, съм останала с доста ясно впечатление, че СЪЩЕСТВУВАЩА киста от инжекции не се повлиява. Така че май напразно си сложила тия инжекции - нямало е как да намалее и да се махне... Ако така ставаше, никоя от нас нямаше да ходи да я режат (или дупчат  Mr. Green)

# 138
но при мен след операцията веднага се появи нова киста и сложихме 6 инжекции и след тях кистата си остана, така че всеки случай е

anbibian, от всичката информация и форумни мнения, които съм изчела за ЕМ, съм останала с доста ясно впечатление, че СЪЩЕСТВУВАЩА киста от инжекции не се повлиява. Така че май напразно си сложила тия инжекции - нямало е как да намалее и да се махне... Ако така ставаше, никоя от нас нямаше да ходи да я режат (или дупчат  Mr. Green)
кистата, която се появи при мен беше фоликулярна, а не ендометреозна, тогава ми сложиха първата инжекция и фоликула не се спука
престоя така пет месеца и почна да се променя, сега на ултразвука изглежда по-скоро като ЕМ
но тъй като си пазя снимикте от преди, докторът ги разгледа и каза, че не може със сигурност да каже каква е кистата и дали не е деградирала, обаче има вероятност да е закърняла фоликулярна киста и да не е ЕМ
но както всички вече знаем, това може да се разбере само след лапароскопия, на която нямам намерение да се подлагам, ако кистата не расте

# 139
кистата, която се появи при мен беше фоликулярна, а не ендометреозна, тогава ми сложиха първата инжекция и фоликула не се спука
престоя така пет месеца и почна да се променя, сега на ултразвука изглежда по-скоро като ЕМ
но тъй като си пазя снимикте от преди, докторът ги разгледа и каза, че не може със сигурност да каже каква е кистата и дали не е деградирала, обаче има вероятност да е закърняла фоликулярна киста и да не е ЕМ

Кистата е или единия вид, или другия (въпреки че аз пък имах два различни вида на двата яйчника). Ако не са били сигурни, че е ЕМ,  защо са те подлагали на това вредно лечение, което може да се повтори само още веднъж в живота на жената?  Ако пък са били сигурни, че е ЕМ, то тогава е трябвало да се махне с операция - иначе инжекциите са отново излишни и безрезултатни... Доколкото ми е известно, тези инжекции влияят на ендометриозата, но не се ползват за лечение на другите видове яйчникови кисти, нали? Нещо аз ли не разбирам?

# 140
ne li ta още януари ми правиха лапароскопия и ми махнаха ендометреозна киста след което почнах инжекциите
между операцията и първата инжекция се появи фоликулната киста, която така и не се спука
така че определено имах ендометреоза и определо се нуждаех от последващо лечение
въпросът е дали не закъснях с поставянето на първата инжекция, която ми сложиха почти месец след операцията
но вече нищо не може да се напарви
аз си почвам опитите за бебе пък квото ще да става

# 141
  • София

newsm10

# 142
ne li ta още януари ми правиха лапароскопия и ми махнаха ендометреозна киста след което почнах инжекциите
между операцията и първата инжекция се появи фоликулната киста, която така и не се спука
така че определено имах ендометреоза и определо се нуждаех от последващо лечение
въпросът е дали не закъснях с поставянето на първата инжекция, която ми сложиха почти месец след операцията
но вече нищо не може да се напарви

Ох anbibian - извинявай много - чак сега разбрах ситуацията. Ами според някои източници месец чакане може да рисковано, да. На мен след операцията пък никой не ми заговори за инжекции, но аз като бях изчела предварително тука информацията за спешното поставяне, и още на другия ден попитах за тях, и си купих първата (сложих си я на 7мия ден). Иначе, съм с впечатление, че никой нямаше и да ми ги предпише или спомене, не знам...
Естествено, действай за бебе - и  успех. Ако при теб CA 125 се влияе от ЕМ, можеш и така да тестваш дали кистата, която имаш, е вдигнала маркера... Стискам палци да не е ЕМ изобщо.

# 143
Ne li ta, днес прегледах козметиката си и почти навсякъде в съдържанието и срещнах парабени  Shocked. А гледам доре-долу качествена козметика да ползвам. Нищо от сега нататък ще внимавам какво си взимам.
Благодаря за мненията относно доц. Томов. В крайна сметка се оперирах при него и не съжалявам - добро отношение и след лапароскопията доста бързо се възтанових.
Обаче, имам само едно притеснение относно изследването на маркера СА-125 - като го направих след операцията е 38,6 (при референтни граници 35). Това означава ли, че не съм добре изчистена и имам още остатъци от ендометриоза? Преди лапарото беше 105,6. Разбира се това е преди лечението от ЛУКРИН. Консултирах се с доц. и той ми каза че нямало смисъл да го заменям със Золадекс, защото ефектът бил един и същ. Вие какво мислите по въпроса?

# 144
Lana, може би веднага след операцията маркера не е още стигнал нормални граници. Изчакай 1-2 седмици, и повтори - при мен беше паднал в норма, но аз го изследвах поне 2-3 седмици след операцията. Ама 38 и 35 са много близо - сигурна съм, че ще падне в най-скоро време. Не бих се притеснявала на твое място.

# 145
ne li ta преди операцията маркера ми беше в норма и предполагам, че дори да направя няма да мога да се ориентирам по него, а за ендометреозата чух за пръв път едва след като ме оперираха и въобще не бях в час за какво става въпрос, после почнах да чета и да разбирам, че нещата всъщност са доста сериозни  Sad
вчера бях на преглед с надеждата да имам фоликул и да имам ама е 3 см на същия яйчник където е онази съмнителната киста - тя е 2.5 см
другата седмица пак ще ходя на преглед, за да видим дали фоликула се е спукал или и той ще се задържи  Cry

# 146
anbibian, стискам палци като отидеш на лекар да няма и помен от киста Praynig

А иначе имаш ли някакви болки  и симптоми?

# 147
ne li ta преди операцията маркера ми беше в норма и предполагам, че дори да направя няма да мога да се ориентирам по него

anbibian, маркерът не се влияе при всички пациенти с ендометриоза, и затова не е дефинитивно доказателство за наличие или отсъствие на болестта - явно при теб е такъв случаят (на невлияене). При lana по-горе изглежда се влияе...

# 148
anbibian, стискам палци като отидеш на лекар да няма и помен от киста Praynig

А иначе имаш ли някакви болки  и симптоми?
преди операцията нямах никакви болки, но имах странен цикъл, с много зацапване преди и след менструацията
сега пак нищо не ме боли освен в средата на цикъла, когато би трябвало да ми е овулацията
днес направо ще ми се скъсат яйчника от болка  Sad

# 149
Да се оплача и аз. Вчера бях на преглед с оглед предстоящата лапароскопия и изненада - едната киста се е спукала. Доктора яко ме уплаши - много било лошо това спукване на ендом.киста. Има ли от вас някой с такова чудо? Другата седмица е операцията а аз място от притеснение не мога да намеря.Дали ще успее да почисти всичко newsm78?Със сигурност ще има и инжекции после и т.н. Просто вече ми идва да  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт