Диня,но...българска

  • 13 313
  • 65
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 5 001
...., но вече ги няма едновремешните дини - тъмнозелени и с тънки кори, а вътре - червени като кръв. И много, много сладки...
Мдаааа...Гюлета им викахме...А имаше и едни дето изглеждаха по същия начин,но вътре бяха лимоновожълти и пак така сладки....
Имаше и едни шарени светлозелени с тънка кора - мичуринки им казваха....
Ееееех,спомени..... Tired Whistling

# 31
  • Мнения: 28 618
А кой сорт наричаха "агрономки"?  Laughing

# 32
  • Мнения: 9 442
не беше ли светло зелена, пак на райета, но по-неоформени  newsm78, набраздени такива.
 Ще питам тази събота и неделя, в моето село май само такива имаше пък и другите - с почти черна кора отвън  newsm78  Blush срам, не им помня имената.

# 33
  • Къде ли не
  • Мнения: 809
Хайде сега извадете по една кърпичка да си по пребършем лигите!  smile3545
На село има една думичка- трътна, което значи да тупнеш нещо в земята. Та даже не си играехме да режем дините направо я трътваш на плочките, а тя ако е хубава се цепи с един характерен звук и почваш да ядеш, ако не - магарето не отказва! Simple Smile Като се появиха модерните тиквени присадки и нещата почнаха да се объркват с дините та до днес. Simple Smile

# 34
  • Мнения: 202
Хайде сега извадете по една кърпичка да си по пребършем лигите!  smile3545
На село има една думичка- трътна, което значи да тупнеш нещо в земята. Та даже не си играехме да режем дините направо я трътваш на плочките, а тя ако е хубава се цепи с един характерен звук и почваш да ядеш, ако не - магарето не отказва! Simple Smile Като се появиха модерните тиквени присадки и нещата почнаха да се объркват с дините та до днес. Simple Smile
Joy Joy Joy
Уффф,окапах се...

# 35
  • Мнения: 22 867
Хайде сега извадете по една кърпичка да си по пребършем лигите!  smile3545
На село има ..........
Joy Joy Joy
Уффф,окапах се...

То си е за окапване! Peace Баба ми и дядо живееха в Ловеч, но там нали нямаше ТКЗС по соца, си гледаха земите и имаха страхотни бостани. И точно така правехме - режеш или удряш в нещо динята, като ти хареса - ядеш, като не - имаше коне, биволи, овце, кокошки. А най-малките дядо ни ги белеше като ябълки, но колко захарни бяха.........Уф, и мен ме налегнаха спомените! Grinning Peace Ама, май хубавите дини само в спомените си ще ги имам. Много рядко днес попадам на вкусна диня.

# 36
  • Мнения: 5 001
.... А най-малките дядо ни ги белеше като ябълки, но колко захарни бяха.........Уф, и мен ме налегнаха спомените! Grinning Peace
шА ви дам аз на вас спомени  hahaha hahaha hahaha hahaha

Размечтахме се дружно май  Joy Joy Joy

А на края като почне да свършва бостана и зелените малки динчета ги правехме на туршия....Ох! И аз се окапах нещо.....

# 37
  • Мнения: 9 442
А на края като почне да свършва бостана и зелените малки динчета ги правехме на туршия....Ох! И аз се окапах нещо.....

аууу страхотия е това  smile3508 

# 38
  • Мнения: 2 143
И аз знам, за тези присдени дини на корен от тиква. Вкуса е ...  Sick

За варненци: Пазар Чаталджа, улица Цар Асен /от Цар Освободител, посока пазара/. Кръстовището точно преди светофара. Семейство мъж и жена. Всяка година от 5-6 години си купувам от тях. Такива дини имат тези хора...  Crazy Страхотни!
Тази година още не съм отишла до там да проверя дали са пристигнали, но до края на седмицата ще разбера.  Peace

# 39
  • Мнения: 653
Здравейте  Hug

Една мама от отчетна тема ми изпрати линк към вашата тема  Hug Идеята ми беше да пиша на лични на Киара, но се зачетох и реших да ви споделя някои неща за дините, продавани в София  Wink

Аз съм производител от Свиленград! Едър производител  Laughing Затова първо ще споделя моите наблюдения отсносно инжектирането на дините  Crazy Срещнах мнение, че това го правили големите производители...ПЪЛЕН АБСУРД! Това е физически невъзможно!!! Направете си сами сметката - ние отглеждаме 100дкра дини, от тези 100дкра средният ни годишен добив е около 350т., средната големина на динята е 8кг, т.е минимум 44 000 бройки. Хайде сега кажете ми, според вас, възможно ли е да минеш през всяка диня и да я инжектираш с нещо   Crazy Та ние с другата работа не можем да смогнем...Съвсем отделен е въпросът откъде ще вземеш такова количество урина  Crazy И малко на шега - урината в действителност е полезна - хората я пият с лечебна цел  Sick
Общото мнение е, че урината кара плода изкуствено да узрее  Rolling Eyes Факт е, че в чужбина това се прави , но с химия, която се пуска в капковото, не се инжектира директно  Wink Знам за доматите, но за дините, едва ли, тъй като една диня, за да пропътува цялото разстояние до България и идвайки тук да бъде годна за консумация, се къса розова. Така за няколкото дни път тя узрява напълно, иначе ще пристигне чорбалива  Wink Затова и чуждестранните плодове нямат кой знае какви вкусови качества - кое да е нещо е безвкусно, щом е узряло по принуда  Peace
Що се отнася до оборския тор, смятам че отново е непосилно за едрите производители, тъй че ако това изобщо се прави, най-вероятно е по възможностите на дребни производители с по 5-6дкра бостан  Wink
В действителност, ако оборския тор е огнил, т.е поне 3 години, доколкото знам, няма никакви проблеми - това е биологичен тор, но ако не е, наистина нитратното количество се покачва  Peace

По другата тема - не се заблуждавайте по табелките  Peace Срещнах мнение, че някой ял българска диня Юни месец  Crazy Най-ранната българска диня се показва на пазара едва през първите дни на Юли, в най-добрия случай, при изключително благоприятна и топла година, без валежи, това може да стане не по-рано от 25-ти Юни , а тази година не е от тези Peace
Съвсем отделен е въпросът, че българска диня по софийските пазари вече почти не се среща  Wink Още малко факти - средната дневна консумация на диня в София е около 250 - 300т , производителите на борсата сме всичко на всичко 3 до 5 ЗП, продажбите на ден са ни около 5-6 тона, т.е реалното количество на българска диня на пазара в София дневно е около 20-30т., като това включва и градовете от региона - Перник, Елин Пелин, Враца,..  Капка в морето!!! Сега се замислете колко от вас през последните години са консумирали истинска българска диня  Crazy
Още малко по тази тема - няма български производители по куповете  Laughing Знам че ви излизат с този номер, но всичко е за да привличат клиенти  Laughing Всички са прекупвачи с документи за земеделски производители, тъй като всички са или от нашия край или от дробричкия край, където реално се отглеждат български дини  Peace Ние преди години също сме издавали пълномощно на такива хора  Wink

Истината е, че във вноса са замесени все влиятелни личности. В момента положението е по-затегнато и на пазара има внос само от Гърция  Peace Тя е огромна, продълговата и няма никакъв вкус или в някои случаи има вкус, но той е на джибри  Sick
До миналата година пазарът беше залят с нелегално вкарвана в страната ни македонска диня - тя прилича на нашата, но е с малко по-светла шарка, доста по-едра по размери, и масово се предлагаше като такава, т.е българска  ooooh! В момента такава на пазара няма  Peace
Онзи ден пък гледах в Метро "Диня от Турция" - няма такова нещо  Laughing Турска диня има само до края на Май, а сега е краят на Юли  Crazy
Мисълта ми е, че всичко е измамен трик на големите вносители  Peace Ако питате мен, всичко що се избълва по отношение на българската диня, включително и инжектирането на урина, е техен трик. Кой плаща, той поръчва музиката  Wink Медиите са водеща сила в България  Laughing Ако искат могат да те издигнат, ако искат могат да те сринат  Wink
Между другото, миналата година за кратко имаше наша лична диня по Била, но на табелките пак си пишеше "Диня от Гърция"  Wink Сами си правете изводите за табелките  Hug

Сега...Сладка българска диня през последните години наистина се среща много рядко  Confused Причините са много.
За да бъде една диня истински вкусна, тя има нужда от изключително много вода  Peace Напояването обаче е свързано първо, с много средства, и второ, с по-продължителен период на растеж и зреене. Т.е за да се хване по-добра цена, масово бостаните се засушават и динята, въпреки че е на корен, зрее принудително ( за принудителното узряване на плода и вкусовите му качества в последствие вече споменах  Peace)
Второ, динята, като всяка друга култура, си иска своето място. Т.е почвата е от голямо значение  Peace Колкото по-лека е, толкова по-вкусна е динята. А повечето хора, които се занимават с този отрасъл грам не влагат отношение - сеят, където им падне  Laughing
Трето, през последните години, за да сме конкурентно способни на чуждестранната диня, която ни съсипва, се насочихме масово към хибриди. Хибридите не могат да имат същото вкусово качество, като естественият сорт. Работи се за цвят и тънка кора, но не толкова за вкус  Peace Ето, вие сами споменавате за дебели кори и светъл цвят- еми, няма начин, консуматорът ни принуждава да предпочитаме хибридните сортове. Заблуждавате се, че щом динята е с дебела кора или с по-светъл цвят, тя не е узряла  Laughing Напротив, тя може да е презряла и пак да си е такава . Всичко е въпрос на сорт  Peace Щом на пазара се търси тънкокора и алено червена диня, ние я произвеждаме, за вкус не предирайте  Joy Шегувам се, разбира се  Hug
Всички се водим от претенциите на купувача  Peace
Четвърто, някой спомена за заразени семена и съмнителене ефект на препаратите, предлагани в БГ - това е вярно! Всичко е пазарна политика  Peace Колкото повече болести има, толкова повече препарати се продават  Peace За съжаление, не всеки дава средства за препарати, което води до болен плод, който в последствие се предлага на пазара  Confused
И последно пето, много от производителите въобще не си правят труда да опознаят стоката, която произвеждат  Confused Пускат хора от ромски произход, които завличат плодовете заедно с властуните, метафорично казано, т.е всичко що има форма на диня , се откъсва, пък каква е отвътре  Sick
За съжаление има и такива некоректни производители. Когато динята се изкупува от място, т.е директно от полето, всеки гледа да направи тонаж, независимо от какво  ooooh!

С две думи - не е работа за всеки  Wink

За нашите дини само ще споделя за интересуващите се  Peace Имайте предвид, че въобще не с търговска цел (ние продаваме на едро и с по-няколко дини няма да "спасим положението"  Laughing), а защото знам какво се предлага и какво се консумира  Wink
Динята ни наистина е със страхотен вкус и сладост  Peace Това е мнение на всеки, който е опитал от нашите дини  Peace Дано не ви прозвучи прекалено нескромно - просто това е затвърдено от консуматорите на наши дини мнение  Peace Една мама по-напред в темата ви е споменала за нас. Просто, ако някой се интересува и има желание, може да ми пише на лични  Peace На дребно принципно не продаваме, но се радвам на всяка възможност, когато мога да помогна и да зарадвам някого  Hug
В никакъв случай не го приемайте като реклама  Crazy

Поздрави!

# 40
  • Мнения: 2 143
Rossalinda  Hug
С голям интерес прочетох написаното от теб. Жалко, че варненци няма как да опитаме от дините ви.

Я сподели - как да познаваме коя диня е узряла, сладка... и т.н.

От майка ми съм научила, че една диня, ако е прекалено тежка за големината си, то тя е зелена, ако е прекалено лека - то е презряла /не, че мога да преценя дали е тежка или лека спрямо големината, но го знам като правило/ и онова, което не може да ме подведе - да е с малко "дупе".  Laughing

# 41
  • Мнения: 653
Бо, съжалявам че трябва да те разочаровам  Hug - дали е голямо или малко дупето, няма никакво значение  Laughing Това се получава в зависимост от това, колко голям е и кога е паднал цветът от плода  Peace
Що се отнася до връзката между тежестта и зрялостта на динята , така е, но наистина, ако не са ти минали стотици дини през ръцете , няма как да знаеш, колко трябва да тежи една диня според размерите и  Laughing Ние ги потупваме с цяла длан или с показалец ( с длан е по-лесно) - ако бие на кухо, определено е куха, презряла  Laughing Издава тъп звук  Peace Ако пляска и един вид се заляпа на ръката, то не е озряла  Peace Хубавата диня кънти и сякаш прожунира, вибрира, когато я плеснеш  Hug

Най-добре се познава по шарката, като за всеки сорт тя е различна, но все пак - шарката трябва да е бистра, изчистена  Peace Нали динята е на тъмни и светли ивици - гледа се светлата ивица - колкото по-пръсната , широка и ясна е тя, толкова по-хубава е динята и на зрялост и на вкус  Peace Тогава влиза в действие потупването, за да не е презряла  Peace Т.е за да не е зелена, гледаш шарката, а за да не е презряла потупваш - това е  Peace

Аз съм свикнала да ги гледам и с поглед мога да ти кажа коя до каква степен е узряла - зелените, ама чисто зелените, са ми като жабешки - по-тъмно зелени, мътни и със ситна шарка  Peace Шарката е ситна, по-гъста, просто защото динята не е дорасла и не я е изпънала  Peace Абе, все едно балон с картинка , колкото повече расте, надуваш балона, толкова картинката става по-широка и ясна, нали  Wink Розовите са с по-широка шарка, но не достатъчно пръсната и избистрена, а кората лъщи. Зрялата диня е с изпечена кора, само ако е расла под шума, може да има блясък  Peace

Това важи за българските дни, озряли непринудително  Peace Повечето гръцки дини са с мътна шарка, защото са брани по-розови, както споменах по-горе  Peace

# 42
  • Мнения: 5 001
Ейййййййй....Обичам го тоз форум беееее....

Rossalinda Безкрайни благодарности за информацията,която сподели!  Hug Hug Hug Hug Hug И на мен ми беше интересно да ти прочета поста...

# 43
  • Мнения: 11 743
Не мога да се съглася с момента, че откъсната узряла диня след няколко дни е на чорба, иначе - ок.

# 44
  • Мнения: 653
Ето ви и малко нагледен материал:

http://media.snimka.bg/3446/013146506.jpg - тази отляво е почти зелена, много бледо розова, а тази отдясно иска още 4-5 дни  Peace

http://media.snimka.bg/3446/013146507.jpg - тук пак тази отляво е розова, но вече по-наситено-розова, а тази отдясно е почти готова за консумация - само е с леко по-дебела кора Peace

http://media.snimka.bg/3446/013146508.jpg - тази...ммм...ето това е напълно озряла и страшно вкусна диня!!!

Искрено се надявам да съм ви от помощ  Hug

П.п: Пина, всеки сорт си има трайност, който в повечето случаи е максимум 7 дни  Peace Отглеждали сме сортове, които се скапват след 2-3дни след откъсването, например Гранит  Wink Кримсонът издържа и повече от 10дни  Peace ...

Общи условия

Активация на акаунт