Диня,но...българска

• 13 308
  • 65
  •   1
Отговори
# 45
Не мога да се съглася с момента, че откъсната узряла диня след няколко дни е на чорба, иначе - ок.
Пина,аз разбрах,че ако откъсват дините узрели и ги транспортират така,тогава дините презряват и стават на чорба... Hug Hug Hug Hug Hug

Розалинда,благодаря за търпението и труда на ни обясниш! Hug

# 46
Ей това вече ме учудва, защото сме имали дини с трайност поне 1 месец, случвало се е и по 2-3 месеца да изкарват и да са хубави след това.
Иначе транспортирането от Свиленград е горе- долу толкова или съвсем същото, колкото от Турция или Гърция.

Миналата година от Била, около края на юли, ядохме разкошни дини, може ваши да са били.

# 47
Пина, да, разстоянието е толкова, но не минаваме граници, не оправяме документи, не ни задържат за фалшиви фактури, не ги прехвърляме през двама трима прекупвача, не докарваме по стотици тонове накуп, които се продават по няколко дни... Ние също сме изнасяли преди години и знам как се берат дините за износ  Peace Що се отнася до складирането в домашни условия, нещата стоят по друг начин - ние също ядем диня по Коледа, но не я държим на плаца в камион една връз друга Wink Има разлика  Peace И все пак говорим за хибридна диня  Peace

Да, в края на Юли почти винаги позакъсваме, защото ни се застъпват първия и втория етап от бостана, тогава винаги товарим за човека, който снабдява Била  Peace  Онзи ден пак ни пита за диня, но засега се оправяме с количествата  Peace Което, всъщност не е гаранция, че точно в този момент сте си купили от нашите дини , де  Hug

# 48
Rossalinda, много интересно ми беше да прочета. Благодаря за търпението и доброто желание да обясниш!  bouquet

# 49
Много благодаря и аз за споделеното, особено за снимковия материал.   bouquet

# 50
Rossalinda  smile3525 Благодаря за информацията и за снимковия материал! Е,аз говорех за диня, точно като от последната ти снимка,дето като я режеш тя сама се цепи и е толкова вкусна...Моля те сподели,откъде мога да се сдобия с такава истинска българска вкусна,сладка диня?

# 51
чак ми се напълни устата със слюнки като я видях тая последната снимка newsm22

# 52
# 53
Светле....Абе моля ти се да пускаш коментар,който те вълнува по темата а не просто да "изпляскаш" някое емотиконче......Твоето мнение е от Петък, 20 Август 2010, 15:31Публикувана от: svetlaibobo

А последното мнение по темата беше.....Сряда, 21 Юли 2010, 23:36Публикувана от: _KIARA_ ......

# 54
Така и така темата е повдигната и въпреки, че става въпрос за динята, да питам: Някой може ли да познава пъпеша?
Някои ги миришат... Показателен ли е външния аромат? Как ги познавате дали са сочни или хлебни, сладки или безвкусни?  Peace

# 55
Бо,на мен лично ми харесва този сорт,защото е воден пъпеш и много ароматен.....Казва се Медена роса.

http://agrosaveti.com/images/stories/zelenchuk/papeshi2.jpg

А този не ми допада,защото рядко попадам на сочен ...Все са ми хлебни....
http://i.actualno.com/club.bg/files/2009/03/10//0c5c006681.jpg

# 56
  • София
Познавам ги по външния вид - у нас предпочитаме Медена роса. От първата снимка на Мастерчето.

# 57
Медена роса вече сеят само хора за лична консумация, както и Магдемон - неговият хибрид. В София такъв вид пъпеш има само гръцки. Български пъпеш има само тип Ананас (този от втората снимка) - търговците го предпочитат, защото е по-издържлив и става за рязане, макар че не е никак вкусен  ooooh!

Вкусният пъпеш наистина се разпознава по аромата, както и по кората - по-грапавите, с напукана кора, са по-вкусни  Peace Гладките не са. Това е знак, че са расли принудително и не са изпечени хубаво от слънцето  Peace

# 58
Rossalinda, ще може ли да обясниш как съхранявате диня до зимата Praynig

# 59
Не правим нищо конкретно - просто я държим на хладно място, но над 0 градуса, за да не замръзне. Разбира се, вкусът и консистенцията на Коледа далеч не са същите, но става за ядене  Peace
Чувала съм, че в жито се запазвала много добре, но не сме пробвали  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт