Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Професионални серии за коса - 11

 • 123 078
 • 750
 •   1
Отговори
 • Мнения: 636
Предишната тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=465050.0

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 16:49 от Люлякова

# 1
 • Мнения: 636
Мис Нели, тук да ти благодаря за дългия и изчерпателен пост  Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 93
цоп и аз тука,въпреки че скоро не съм съм си купувала професионални продукти,ама имам един въпрос.Косата си я мия през два три дни,според мене е нормана отколкото мазна в корените,обаче като цяло косата ми е твърда и дебела.Сега зимата е просто ужас.Изсъхват ми дължините,дори и косата до скалпа ми е станала по твърда и не знам кво да я правя.Пробвах с домашните маски които досега са ми помагали,ама не се получава.Седи си твърда и това е,а смених доста шампоани,та не е от шампоана,мисля че е от слънцето.Та въпроса ми е с какво мога да я оправя?Не съм ползвала шампоан с УВ защита,те помагат ли и кой е хубав

# 3
 • Мнения: 3 675
Сега зимата е просто ужас.
Седи си твърда и това е,а смених доста шампоани,та не е от шампоана,мисля че е от слънцето.
Joy
Мисля, че почти всички шампоани и маски са с UV защита, едни повече, други по-малко.

# 4
 • Мнения: 616
 Накратко, косата е изградена от кератин (който  е  вид протеин). Близо до корените кератинът се овлажнява от естествените масла, произвеждани от скалпа – те поддържат косата мека и лъскава. С нарастване на дължината косъма има възможност да поема много по-малко масла, и затова дължините на косата обикновено са по-сухи – липсва влажност на кератина.
В следствие на нашата намеса косата може да загуби естествената си влага, или част от кератина, който я изгражда (или и двете).  Тук се обръща внимание само на това, как да се възстанови загубения кератинов слой, чрез интензивни

Протеинови терапии

При третиране на косата с  химикали (бои, перхидрол, къдрин) и преси, косъма, както всички знаем, ‘изгаря’ –  част от кератина става жертва на атаките. Целта на протеиновите терапии е да наложи слой нов протеин върху косъма, за да замени изгорения. Много продукти на пазара съдържат протеин в състава си – на практика всичко, което се рекламира като заздравяващо ( как до го разпознаете в списъка със сътавки -- keratin, wheat protein, silk protein,soy- накратко, ако е еди-какво-си протеин, все си е протеин. Аmino acid, въпреки че пряко не е протеин, ще има същото действие на косата, защото амино к-ните са съставните части на протеина. Също така, на практика всяка съставка, която започва с хидролизиран-, защото хидролизацията, в случая, често означава процеса на разбиване на протеин на по-малки частици с цел по-лесна употреба. Може да е и  списък от екстракти от треви) Разликата с коментираните по-долу продукти е, че те съдържат в пъти повече протеин. Докато обикновените продукти разчитат на натрупване с времето и може никога да не достигнат нужната дебелина на слоя, интензивните терапии го постигат много по-бързо и ефикасно.

Кой има нужда от протеинова терапия?

Всеки със сериозно увредена, изгорена и изтъняла  коса вследствие употреба на бои, изрусяване, трайно къдрене, или когато косъм се къса (което може да се случи дори без да е третирана косата). Не помага при косопад. Напълно здравата, нетретирана  коса ще се уплътни леко и косъма ще се удебели, но  поради това, че не е третирана и вместо да се замества слой на косъма, който преди е бил там, се изгражда напълно нов, предозирането може да настъпи много по-лесно и бързо. Като цяло терапията е създадена за изгорени коси и не се препоръчва за напълно здрави.
Забележете, протеиновите терапии не са с цел подхранване, те няма да направят косата мека или лъскава, те само ще удебелят косъма, ще го направят по-плътен и издръжлив на термо- и хически атаки, и ще спрат накъсването.

Протеинът и овлажняването

От горепосочено може да се направи извода, че кератинът сам по себе си колкото и да е здрав, не е равнозначен на красива коса – за това е ключова и втората съставка –подхранване. Така че протеиновите терапии, за да са успешни, винаги трябва да са съпъствани от дълбоко подхранващи и овлажняващи продукти, без които ефекта ще е обратен -  дебел, но твърд, сух като слама косъм. Третираната с протеин коса има нужда от много по-интензивно и дълбоко подхранване отколкото нормално прилагате на косата си, и затова подхранването е винаги задължителна стъпка при използването на протеинови продукти (дори да не използвате нещо, класифицирано като терапия тук, а просто заздравяващ продукт и сте недоволни, че ви изсушава косата - имате нужда от повече подхранване!)

Начин на употреба:

Подготовка:
Желателно е преди да прибегнете до протеина да сте се уверили, че косата ви не е имала нужда просто от сериозно подхранване. Като подготовка за терапията направете подхранваща серия, и ако след нея взе още смятате, че имате нужда, преминете към терапията. Непосредствено преди нея може да си направите домашна маска с кокосово масло ( обилно кокосово масло в корените и дължините, за поне 1 час), но е е задължително.
Измиване старателно с шампоан. Важно е шампоана да не е прекалено силен – косата не трябва да ‘скърца’ -  но не трябва и да е прекалено мек и да не я измие. Не се завъшва със балсам.

Нанасяне:
На подсушена с кърпа, влажна коса, обилно се нанася както в корените, така и по дължините. Изчаква се указаното на опаковката време (това време може и да се увеличава за по-добър ефект, но само след като сте ползвали продукта и сте сигурни в реакцията на косата си спрямо него,  за да не се стига до предозиране) .Може да наблюдавате втвърдяване (в зависимост от силата на конкретния продукт – колкото по-силен, толкова по-твърда може да стане косата) -  не се стряскайте, нормално е, не се опитвайте да решете или преподреждате косата. Може да използвате и сешоар на топла степен или топли кърпи, за да проникне по-бързо и по-добре продукта.
Следва измиване обилно с вода, без шампоан. Уверете се , че много хубаво сте  отмили продукта. Това е момента когато може да се сложи по желание някакъв продукт който ще подобри Ph то и порьозността (?) на косъма и след това боята ще поема по-добре и по-равномерно. Такива продукти са Wella's regenal ; Revlon's Roux Porousity Control примерно. Без него боята пак ще ‘хваща’, такъв продукт просто подобрява крайния резултат. Следва дълбоко подхранване.

Дълбоко подхранване:
След като сте отмили хубаво продукта, нанасяте обилно богата маска. Слагате си шапка за баня и затопляте косата по някакъв начин – със сешоар или топли кърпи. От топлината продуктите проникват много по-добре и дълбоко. Стоите 30-40 мин поне. Отмивате само с вода и по възможност, оставяте косата да изсъхне сама.

Честота на употреба:

Зависи много от общото състояние на косата. Златното правило е 1 седмично до възстановяване здравия вид на косата, след това веднъж на 4-6 седмици за поддръжка (от поддръжка има нужда защото с времето протеина бавно се отмива, а и уврежда от външни влияния). Т.е. ако косата е малко увредена, 1-2 терапии могат да й възстановят добрия вид, и се преминава на поддръжка. Ако е силно увредена, може да се наложат 4-5 терапии и тогава да се мине на поддръжка. Всяка коса ще реагира различно, затова  следете състоянието на косата си и по това се ориентирайте, за да не се стига до предозиране. Колкото и да е увредена косата, не правете терапия повече от веднъж седмично! Така се натрупва протеин прекалено бързо и не може да се овлажни качествено, ефекта ще е обратен – дебел, но прекалено твърд и сух косъм.

Третиране:

Ако се боядисвате, съобразете терапията с това. 2-3 дена преди боядисване  е оптималният вариант, за да се предпази косъма от изгарянето и вместо него да се изгори повече новият протеин. Ако протеина ви е дошъл случайно в повече и косата е суха след терапията, дайте й няколко дена да се  подхрани и тогава боядисвайте. Ако сте се боядисали наскоро, изчакайте 2 седмици преди протеиновата терапия, за да не изгубите прекалено много от цвета.  Същите правила важат и за изрусяване и трайно къдрене.

Предозиране с протеин:

По какво ще го познаете – най-вече косата е много суха и твърда, въпреки употребата на маска и балсам.
Ако въпреки всички предпазни мерки се стигне до предозиране, запазете спокойствие! Не е фатално, самият косъм отдолу не е увреден допълнително. Първо спирате всичко с високо съдържание на протеин, по възможност и всичко друго, изсушаващо косата допълнително (сушене, преси, стилизанти с алкохол и т.н.). След това започвате сериозно подхранване – с маски, с масла, каквото имате под ръка, колкото повече и по-често – толкова по-добре. Протеина ще се подхрани, а и ще почне да се отмива леко, и добрия вид на косата ще се възстанови.

Продукти и как да изберем най-подходящия:

Избирането на правилния продукт зависи от състоянието на косата (до колко е увредена) към момента, предвижданото бъдещо състояние на косата (дали ‘лекувате’ еднократно настъпил проблем или третирането ви е постоянна практика) и от това как косата реагира на допълнителен протеин. Т.е. ако сте ‘претърпели’ еднократен експеримент, смяна на няколко цвята в кратък период от време, и това ви е отказало от повече експерименти, имате нужда от ударна, но кратка терапия със средно силен до силен продукт (според степента на увреждане) за да възстановите косата, като след това няма нужда от поддържаща терапия. За разлика, ако ‘атаката’ е постоянна и примерно се изрусявате всеки месец, поддържащата терапия е задължителна, и ще е по-добре да започнете със лек до среден продукт, и евентуално при нужда да се вземе по-силен.  Що се отнася до това как косата ще реагира на допълнителния протеин – това няма как да се знае предварително, някои коси ще се чувстват по-добре от минимални дози, други имат нужда от доста повече. Затова по тази точка препоръчително е да се заложи на лек  до среден продукт за начало, и след това да се повиши концентрацията при нужда. Напълно негативна реакция е много рядка, и то предимно при етнически коси.

Ако започнете терапия с някой от по-силните продукти, имайте предвид, че след постигане здрав вид на косата силния продукт може да се окаже прекален  за поддръжка, и да се наложи да вземете нещо по-леко за тази цел. Ако вземете лек продукт от началото, ще отнеме повече време да се постигне здрав  вид, но по-сигурно,  и е препоръчително, освен ако косата ви не е  в наистина много лошо състояние и губите много от нея поради накъсване (на самия косъм, не косопад) тогава ударната терапия е за препоръчване, за да не се спаси максимално много коса.

Продуктите са с различна консистенция, някой са гъсти, някой по-течни, някой почти като вода, да не ви притеснява това. Също така, повечето миришат леко до доста неприятно.

Слаби продукти:

Joico Kpak Reconstructor
Aphogee 2 minute treatment

Средни към силни:

Redken Extreme Cat Protein Treatment
Redken Deep Fuel Extreme
Nexxus Emergencee

Много силен продукт, 'майката' на всички протеинови терапии, да се използва само в краен случай:

Aphogee 2 step protein treatment

Има много други протеинови терапиии на пазара, просто за тези, които са включени тук имам информация за силата им, базирано на количественото съдържание на протеин, и мога да ги подредя.

Заключение:

Протеиновите терапии за чудесен продукт за съвременната жена, която подлага косата си на доста сериозен тормоз. Важното е да се спазват винаги много точно указанията за употребата им, за да се постигне желания резултат - това е силен продукт, които при неспазване на инструкциите за употреба има обратен ефект. И най-важното - трябва всеки да  намери баланса между прекалено малко протеин и прекалено  много протеин за себе си. Тайната е в умереността. С пожелания за разкошни, здрави коси! Hug

Написаното дотук е базирано на информация от Интернет  и  до известна степен личен опит. Приемат се всякакви корекции и критики.


п.п. Навсякъде в текса, където е употребена думата подхранване, е с цел улесняване на изказа, понеже това е стандартно приетата дума. Естествено, косъма е съставен от мъртъв протеин, който реално погледнато няма как д а се подхрани, защото мъртвите неща не се хранят Wink Където е използвана, се визира използването на продукти, които 1) спомагат за задържане на влагата в косъма 2)полагат вещества (най-често силикони) които заглаждат люспиците на косъма и го правят лъскав.


П.п. Извинявайте, че се забавих толкова с инфото, исках да е максимално пълно и добре систематизирано, пък съм и насред ремонт вкъщи и писах малко на прибежки откраднато време  Grinning Люлякова, ако искаш добави инфото в поста за начало на темата а аз ще редактирам този, за да е пълно, и да не го направиш, на първа страница ще е поста и ще е достатъчно лесен за намиране...

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 19:27 от MissNellie

# 5
 • София
 • Мнения: 93
Сега зимата е просто ужас.
Седи си твърда и това е,а смених доста шампоани,та не е от шампоана,мисля че е от слънцето.
Joy
Мисля, че почти всички шампоани и маски са с UV защита, едни повече, други по-малко.
това е от жегата да знаеш,не само косата ми се побърка Simple Smile

аз обаче не мисля че косата ми е изтощена,просто пресъхна от това слънце.Страх ме е да го сложа тоя протеин,като чета колко стриктно трябва да се спазват указания и как може да стане по-зле отколкото е било.Няма ли някоя маска на протеинова основа?

# 6
 • Мнения: 6
Много благодаря за темата и за старанието.
Малко е извън темата, но много бих искала да видя снимка на косите ви, ако не е много нахално разбира се.
Особено на мис нели, защото в една друга тема беше споменала, че сама си е отгледала хубава коса, дано не ми се обиди, може и на ЛС.   bouquet

# 7
 • Мнения: 616
На Кашето жена му а защо въобще искаш протеин, при положение че казваш че косата ти е твърда и дебела? Изрично съм писала, протеина е за третирана, изгорена коса, в краен случай може да се сложи и на здрава, но много тънка. При положение че имаш проблем със сухотата, за какво ти е интензивна терапия от този тип?

Пробвай метода за дълбоко подхранване, за който съм писала, няколко пъти, и задължително слагай на косата нещо подхранващо без отмиване. АКо държиш на продукт с протеин, може да пробваш Chi Silk Infusion, хем ще си вземеш нещо подхранващо без отмиване, хем ще заздравиш малко защото има  silk protein .

миличката ще помисля за снимка на ЛС, но не обещавам Wink

Сега да си напиша и на каквото исках да отговоря от предната тема Wink

Nadia79, за изрусена, късаща се коса - горния ми пост прочети Simple Smile Напиши също така каква точно ти е косата, за да могат мацките да ти препоръчат и подходящ шампоан и маска да комбинираш с терапията. Също така си отбелязала че имаш нужда от повече омекотяване - пробвай дълбокото подхранване за което съм писала по-горе за този проблем - маската за 30-40 мин. под шапка за баня и затопляш по някакъв начин. Маската ще проникне по-дълбоко и ще свърши по-добра работа. Направи една серия с такова подхранване, и ако все още има накъсване, мини към протеинова терапийка.


# 8
 • София
 • Мнения: 93
MissNellie,не знам защо реших,помислих че след като ми е изсъхнал косъма има нужда от нещо което по дълбоко да подхранва,но виждам сега че тоя протеин не е за мене,върнах се в предната тема и изчетох какво си писала.На Чи преди ползвах шайн инфюжъна,който спря да ми действа.Когато косата ми беше изтощена ми беше добре,а сега нищо,та силка ще помогне ли?

# 9
 • Мнения: 354
Привет на всички, аз се цопвам от блондинската тема да си открадна някоя идея и за моята коса.
Надявам се да можете да ми препоръчате нещо - не е тънка - напротив - супер дебел ми е косъма, но покрай русото много се изсуши. От прочетеното по-горе да разбирам ли, че нямам нужда от протеин, а само подхранване?

# 10
 • Мнения: 7
Темата ства все по-хубава и с много полезно инфо. Безкрайно благодаря  за което на всички !
 lovekiss

Бих искала да попитам/като сме подхванали тази тема/ някой дали има лични или други  впечатления от тези продукти ?

http://eks-bg.com/Ceratin.html


http://friziori.com/articles.php?article_id=11

# 11
 • Мнения: 444
Здравейте и от мен !
Аз се включвам тук, за да споделя впечатлението си от шампоана и маската на Абсолют рипер на Лореал - възхитена съм от резултата  Heart Eyes
Боядисвам се руса вече повече от 10 години, до сега не бях ползвала професионална серия за коса / като изключа боята  Mr. Green /
и при мен слънцето не се отразява добре на косата ми , но сега я чувствам жива , с блясък , страхотна !

# 12
 • Мнения: 3 675
аз обаче не мисля че косата ми е изтощена,просто пресъхна от това слънце.Страх ме е да го сложа тоя протеин,като чета колко стриктно трябва да се спазват указания и как може да стане по-зле отколкото е било.Няма ли някоя маска на протеинова основа?
Няма нищо страшно Simple Smile И на боите за коса пише, че трябва да се спазват стриктно указанията, но това не е спряло хората да си боядисват косите.  Simple Smile

Днес намерих тази тема в един немски форум. Става въпрос за протеиновите терапии и овлажняването на косата.

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 19:08 от B & C

# 13
 • Мнения: 0
Здравейте, мн ме заинтригува поста за протеиновите терапии, но след дълго търсене в нета не мога да открия от къде евентуално мога да си купя такава  Embarassed - някакви предложения? Благодаря предварително!  Hug

# 14
 • Мнения: 3 675
Здравейте, мн ме заинтригува поста за протеиновите терапии, но след дълго търсене в нета не мога да открия от къде евентуално мога да си купя такава  Embarassed - някакви предложения? Благодаря предварително!  Hug
Почти във всеки сайт, занимаващ се с онлайн продажби, може да се намерят подобни продукти. Не веднъж беше написано, че протеиновите терапии не се правят с цел подхранване, но въпреки всичко доста хора са останали с грешно впечатление. За да се отговори на въпросът - Имате ли нужда от протеинова терапия или не, то трябва да се види самата коса и чак тогава да се прецени. Това най-добре би могло да стане във фризьорски салон. Ако наистина косата ви се нуждае от подобно нещо, то е хубаво първата процедура да си я направите там, а не като мен да дадете солидна сума пари и след това да не използвате продуктите правилно. В предишния си пост бях дала адрес на друг форум, в който дамите, на мен лично ми се виждат доста крайни в разбиранията си, бяха писали за това, как сами бихме могли да преценим дали косата ни се нуждае от допълнителен протеин или се нуждае само от овлажняване и това беше причината за да го публикувам.
 

Общи условия

Активация на акаунт