Училището

• 17 582
  • 380
  •   1
Отговори
# 240
За ваш късмет сте имали насреща си човек с поне средно ниво на интелект и е разбрал ясно. Можеше да е дебил, като в нашия случай и да не мръдва наникъде освен надолу. Явно и директорът и психологът ви не са били в "кюпа". Защото нашите са. Никога нищо не биха направили срещу който и да е учител за каквото и да става дума, само и само догодина в това училище да има ако може осем паралелки с по 30 първолаци. Няма да се учудя и пари ако си делят. Всъщност за психолога с абсолютна сигурност знам. Ходи да помага на "закъсали" ученици по домовете срещу заплащане по препоръка на класните ръководители. Помага им с учебния материал, защото по образование всъщност бил начален учител, а не психолог.  Laughing В нас не е идвал. Казвам го като застраховка. Реакцията на инспектората по този въпрос била следната: "По закон учителите не могат да дават частни уроци на учениците от училището в което работят. Законът не забранява това на училищните психолози".  Wink

Както и да е. Ние се отървахме. От това по-лошо не виждам как може да бъде, така че оттук нататък настроението ни относно училището  е позитивно.  Simple Smile

п.п. Предният ми постинг беше към учителите в този форум.

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 23:27 от Southwind

# 241
  • Варна
Southwind, всичко това е ужасно неприятно, особено като знам с какъв трепет очакваме, ние и детето, първи клас. Но защо се борите сами? Наистина ли другите родители нямат отношение, а ако имат, наистина ли нищо не може да се направи? Не се заяждам, а питам, защото започвам да се притеснявам. Била съм учителка преди 15 години (не, не бях начален учител), за една година -  имаше изисквания към мен, проверки, препоръки от страна на колеги и директор, не можех и да си помисля да правя каквото ми скимне. Но може би това е било така, защото съм била млада.
Как така ще се знае за всякакви нередности "там" (кое е това училище?!), а никой няма да направи нищо?
Затова и по-напред в темата казах - трябва да се промени системата на управление на общинското училище - директор, но и настоятелство (с родителско участие, инспекторат, община), общо събрание - ръководят, организират, контролират: ръководство, учители, инициативи, финанси, инциденти, ученици.

# 242
Цялата тази тирада я изписах само за да кажа, че спорът в темата е много обобщен. Не може да става дума за "всички учители" срещу "всички родители".  Би трябвало спорът да е "всички" срещу "лошите учители", които никак не са малко.

Темата е "Училището". Обучението е двустранен процес, в който огромна роля имат родителите. Затова спорът не би трябвало да е само "всички" срещу "лошите учители", а и учителите срещу лошите родители. Така ще е по-справедливо, нали? В противен случай темата трябваше да се казва " Да оплюем учителите".

Колкото до вашия случай, почти се досещам кое е училището. Защо се страхуваш да го назовеш? Познавам този тип "колеги". Всяко стадо има мърша. Четох  темата за първолаците във Варна. И пак едно и също - ние ще сме в елитното училище. Кое му е елитното - никой не може да каже.  А  дали в "елитното" училище учителят ви ще е "елитен"??? Но родителите там мълчат. Давайте пари - дават, купете си ... - купуват и т.н. Ами защо си давате децата в училище с по 30 деца в паралелка?! Специално във Варна има толкова централни спретнати училища, където се работи при човешки условия.

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 14:06 от Joya_2010

# 243
И аз недоумявам, как няма начин да се махне човек, който е толкова зле newsm78
Голяма част от колегите ми са били проверявани, от директор, от инспекторат, че чак и до министерство се е стигало. Ако в РИО-то не правят нищо, в сайта на МОНМ има някакви телефони, пробвай там. И аз да попитам, другите родители слепи ли са?

# 244
Мнее, идеята е- всички заедно, и родители, и учители, да работим ЗА децата
Това включва система от мерки, които да отсяват и контролират работата на учителите, и съответно заангажираност на родителите
В момента липсват тези неща, но единственото искано е повишаване заплатите на учителите, като панацея за всички проблеми...да, част от проблемите би решило, но много малка част
И аз недоумявам, как няма начин да се махне човек, който е толкова зле newsm78
Голяма част от колегите ми са били проверявани, от директор, от инспекторат, че чак и до министерство се е стигало. Ако в РИО-то не правят нищо, в сайта на МОНМ има някакви телефони, пробвай там. И аз да попитам, другите родители слепи ли са?
Много родители не се разправят, че да им нарочат детето Tired

# 245
Ами защо си давате децата в училище с по 30 деца в паралелка?! Специално във Варна има толкова централни спретнати училища, където се работи при човешки условия.

Училището се намира на моята улица. Затова записах там детето си. Плюс това аз съм учила в него и имах само хубави спомени.
Много от съседите ни с малки деца не записаха децата си там. Някой са имали определена информация, други са имали по-големи деца в това училище и съответния горчив опит и т.н. Повечето записаха децата си в двете училища в Чайка и в Найден Геров. Казваха ми: "Не го записвай в *******", но мислех че малко или много са субективни в преценката.
Поне 90% от родителите (в това училище) не смеят гък да кажат. Не разбирам неистовото им желание децата им да учат на центъра в училище което самите родители са обявили за елитно. Според резултатите от външно оценяване е по-скоро посредствено. Отделно ръководството покрива всичко лошо за което бива уведомявано. Проверки от инспектората са правени не една и две (също и за други учители от същото училище), но резултатът е най-много временно отстраняване на учителя докато тече проверката, мъмрене, предупреждение или нещо от сорта. Междувременно родителите местят детето си естествено и не след дълго всичко е забравено.
В крайна сметка "елитното" училище се е напълнило с "елитни" учители и родители. Бих казала даже че много добре са се сработили.  
Както и да е. Опарихме се, но вече е минало.

п.п. Към Джойа. Още ми е много прясно и не всичко се е разминало, та по обективни причини не казвам кое е училището. Но съм сигурна че няма как да го сбъркаш. То просто друго такова няма.

Последна редакция: вт, 10 авг 2010, 16:58 от Southwind

# 246
Амии, има, нашето не е във Варна, но проблема е налице...с някои учители само, конкретни, НО покривани от ръководството на училището

# 247
  • София
Тогава се обединявате родители помежду си и играете твърдо! На никой директор не му се иска да изгуби половин клас.

Колкото до проблемите изобщо, ето, нали го има новият проектозакон за обсъждане!

# 248
От яслата още чувам мантрата-" да не се разправяме, да не нарочат детето и да си го изкарат на него"
Само дето проблемите в градината се решават лесно и на място, но в училище е много по-трудно
За това ми се ще да не се разчита на тълпа родители с опънати нерви, а да има по-друг механизъм

# 249
  • София
Жалба след жалба, къде с добро, къде с лошо... Може да звучи грубо, но има значение и конкретното дете. Разбира се, винаги има вероятност да не се излезе на глава с конкретния учител или директор и тогава единственият начин е смяна на училището.

# 250
Жалба след жалба, къде с добро, къде с лошо... Може да звучи грубо, но има значение и конкретното дете. Разбира се, винаги има вероятност да не се излезе на глава с конкретния учител или директор и тогава единственият начин е смяна на училището.

Ако проблем имат 2/3 от децата в класа, не може да остане без последствия. Но ако са 2-3, всеки ще се замисли дали нещо в тях няма нужда от промяна.

# 251
  • София
И също така дали тези 2-3 деца имат проблем само с този учител, или изобщо с всички учители. Ето, тогава вече трябва да се мисли за това какво става с детето. Или детето си е добре със стария учител, изведнъж идва нов, и нещата се влошават. Е, къде е ключът от палатката?

# 252

Ако проблем имат 2/3 от децата в класа, не може да остане без последствия.

Виждала ли си някъде българска общност, в която 2/3 от хората да се обединят и да протестират? Тя държавата ни щеше да е много по-различна, ако бяхме способни на такова нещо.
"Покорна главица сяба не я сече" си е съвсем актуална мисъл.

# 253
Виждала ли си някъде българска общност, в която 2/3 от хората да се обединят и да протестират? Тя държавата ни щеше да е много по-различна, ако бяхме способни на такова нещо.

Да, може би по форумите. Нали тук всичко е анонимно.... Доста народ се разтоварва тук...

# 254
Това не важи за учителите, нали? Мисля, че едномесечната стачка доказа, че учителите са гражданското общество в държавата, макар че до нас не застанаха родителите и цялата общественост. И това ми е болната тема. Най-парадоксалното и милото е, че децата, нашите ученици, ни подкрепяха/ нали се пържим на един огън! А и младите винаги са идеалисти./. Не може да има промяна, ако всички не я пожелаят. Но синдикатите, както винаги, ни предадоха. Те определено имаха други цели и не очакваха толкова масова и продължителна стачка. А управляващите тогава в лицето на министъра на образованието и министъра на финансите въобще не искам да коментирам. Но в някаква степен и те си получиха заслуженото, макар че не живеят със заплата на учител.

Общи условия

Активация на акаунт