Училището

• 17 563
  • 380
  •   1
Отговори
# 330
# 331
  • Costa Rica
Просто направих препратка към логичното продължение в живота на възрастните. С нея искам да кажа, че няма как децата да са едни, а възрастните да са други. Все пак, тези възрастни са били деца.
Да, за преписването е така, някои учители НЕ разрешават, май повечето замижват, особено в гимназията. Аз съм ЗА това да не се позволява преписване, защото замижването е лошо послание към децата. Нека детето да опита да препише, пък като го хванат, да му завъртят двойката! Това важи и за моите деца.  Като се издъни веднъж, ще си знае!
Добре, хващам го, завъртам му двойката, изпращам го навън и после к'во? Мога да му оставя двойка за годината, мога да го оставя на изпит... ама нали този изпит трябва да му го дам? Като ти прошепне шефа на ушенце, че детето ТРЯБВА да си вземе изпита, като ти се размрънкат колегите, че заради твоите принципи те вместо да са на море, се потят като квестори на 40 градусова жега, сериозно се замисляш, дали не е по-добре да си затваряш очите.

Всичко е по вина на системата, според която всяко дете трябва да завърши.

# 332
  • София
Хубаво, и ние, родителите, каква вина имаме за всичко това? Ние ли да тръгнем да се разправяме с всеки учител или директор и да искаме да спазват добри принципи и да не позволяват на децата да преписват? Все едно аз да съм клиент на една фирма и да давам акъл на собственика как да управлява или да защитавам някои негови работници от него! Ами, няма как да стане, защото не ми е работа! Не може и да се обвиняват децата, че правят глупости и се възползват от системата, щом тя им го позволява. Става като в приказката за баницата и този, който я дава!

# 333
Andariel подкрепям напълно...значи в последния пост на Делфина фон Ю. започнаха да прозират лекичко дефектите на системата, мисленето на учителите, ама ще отричат до последно и ще наричат децата тъпи...защо ли няма наистина звук на камерите, много жалко, наистина

# 334
Не може и да се обвиняват децата, че правят глупости и се възползват от системата, щом тя им го позволява.

Не обвинявам децата за системата. Но те като ученици трябва да си носят отговорностите. Да преписват, да се бият като диви зверове, да псуват и ругаят, това са доста сериозни проблеми в поведението, а не глупости. И не бива да ги оневиняваме, само защото са деца. Понякога могат да бъдат толкова жестоки, че и възрастен би се смаял.

За системата - тежък и болен въпрос. Права е Делфина фон Ю. Поправителният изпит е наказание за поне 10-тина колеги. Трябва през лятото да стоят в училище, вместо да си ползват отпуската и да изпишат купища бумащина. И всичко това при положение, че се знае - "героят" трябва да си  "вземе"  изпита.

# 335
  • Costa Rica
Хубаво, и ние, родителите, каква вина имаме за всичко това? Ние ли да тръгнем да се разправяме с всеки учител или директор и да искаме да спазват добри принципи и да не позволяват на децата да преписват? Все едно аз да съм клиент на една фирма и да давам акъл на собственика как да управлява или да защитавам някои негови работници от него! Ами, няма как да стане, защото не ми е работа! Не може и да се обвиняват децата, че правят глупости и се възползват от системата, щом тя им го позволява. Става като в приказката за баницата и този, който я дава!

Като за начало може да спрете да саботирате опитите за налагане на дисциплина. Хем не ви изнася децата да преписват, хем им било много трудно, хем даскалицата била н'ам си к'ва и пишела двойки; пък как така ще му взема телефона на детенцето, нали АЗ, РОДИТЕЛЯТ, може да искам да му кажа нещо важно баш посред час Twisted Evil; пък детето просто си носело едно ножче и не било опасно и к'во толкова като са се сбили - момчешка им работа; и не, не е възможно МОЕТО слънчице да е казало к**ва на госпожата, ама как може да си го помислите... и още, и още... ooooh!

# 336
  • София
Абсолютно същото важи както за преписването и изпитите, така и за боя, псувните и прочие отклонения в поведението! Учителите и директорите го позволяват! Хайде за псувня ученикът да бъде санкциониран сериозно, пък да видим дали ще посмее да повтори! Или за прословутата жестокост да има тежки наказания, пък да видим кой как ще я проявява същата тази жестокост! Защо не го правят? Май не ще да е заради това, че правилникът не разрешава, защото всяко училище може да въведе дисциплинарни мерки. Обаче също като с изпитите, не смеят, защото този ученик ще вземе да напусне училището, а с него ще си отидат хиляда лева! Децата не са ангелчета, ясно е, че различните родители имат различни възгледи за възпитанието, но никое дете не е толкова неориентирано, че да не вдене кога и къде може да се държи безобразно без да има лоши последствия за него.

Против камерите в класните стаи съм, защото това нарушава всякаква лична свобода на децата и учителите. Не можем да живеем в един постоянен биг брадър само заради това, че ръководството на едно училище не може да се справи с дисциплината и организацията на учебния процес! Просто трябва да има ясни правила и контрол върху спазването им. А когато някой родител е недоволен, има си административен ред, от който може да се възползва и да подаде жалба! Ангелчетата се държат зле, защото в училище има кой да им го позволи! Аз колкото и добре да си възпитам детето, като то вижда всеки божи ден, че трима трабълмейкъри, преписвачи и прочие си правят каквото си искат и няма никакво наказание за това,  то трябва да има психични отклонения, че да не си направи съответните изводи и да започне те самите да се възползва! Така че, сори, ама директорите и учителите трябва да си влязат в ролята, а не да се оправдават само с децата и родителите!

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 12:19 от Andariel

# 337
  • Costa Rica
 Хайде за псувня ученикът да бъде санкциониран сериозно, пък да видим дали ще посмее да повтори! Или за прословутата жестокост да има тежки наказания, пък да видим кой как ще я проявява същата тази жестокост!
Ще ти бъда много благодарна, ако ми кажеш КАКВИ наказания.

И искам да се замислиш над следния въпрос - КОЛКО време ще е нужно на родителя на наказан ученик да доприпка до училище и с молби, подкупи и заплахи да уреди отмяна на наказанието? Мисли в минути.

Сериозен човек ми изглеждаш, чак се изненадвам на наивността ти.

Аз пък съм твърдо ЗА камери в класната стая и не ми пука чие лично пространство нарушават. Класната стая е обществено  място и всеки трябва да има достъп.

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 12:26 от Делфина фон Ю.

# 338
  • София
и какво, директорът е едно безпомощно същество, което е подвластно на родителски подкупи и заплахи? Ако е така, със същия успех можем да сложим на негово място и едно чучело! Точно защото съм сериозен човек ще кажа, че няма как едно ръководство и учителите да демострират пълна безпомощност и да очакват да има уважение към авторитета им! Това никъде го няма, независимо дали става въпрос за училище или баничарница! Аз съм родител, а не директор! Не мога да върша директорската или учителската работа, защото нито ми е работа, нито съм на тази длъжност!

# 339
  • Costa Rica
и какво, директорът е едно безпомощно същество, което е подвластно на родителски подкупи и заплахи?
Дам, права си. Подвластно е на делегирания бюджет, отпускан от държавата, който се определя от броя ученици. Така че независимо колко трабъл е способен да създаде един трабълмейкър, той ще си кюта в клас до завършване. Точка.
Нали не смяташ, че който и да е учител или директор може да се опъне на държавата? Хайде, помисли...

# 340
  • София
А защо да се опъва на държавата? Ако изгони един трабълмейкър и затегне дисциплината, това ще се отрази положително и ще започнат да се записват деца на родители, които оценяват доброто обучение и дисциплина!
Според мен това, което в момента се демострира е много хубав пример на това, дето психолозите му казват "заучена безпомощност". Много е удобна, макар да носи своите негативи.

# 341
Абсолютно същото важи както за преписването и изпитите, така и за боя, псувните и прочие отклонения в поведението! Учителите и директорите го позволяват! Хайде за псувня ученикът да бъде санкциониран сериозно, пък да видим дали ще посмее да повтори!

И как точно го позволяват? Санкцията, която би "притеснила" мъничко ученик / родител е само финансова! И, разбира се, тя няма да бъде платена. Родителите точно на тия "герои" имат по-лошо и агресивно поведение и от тяхното.

Обаче също като с изпитите, не смеят, защото този ученик ще вземе да напусне училището, а с него ще си отидат хиляда лева!

Вярно е, че ще си отидат 1000лв. Но знаеш ли колко по 1000 сме готови за загубим, само да спасим един хубав клас, тормозен от 2-3 звяра. Безпомощността в голяма част от случаите се дължи отново на сбърканата ни система. Всеки родител има право / и не пропуска да го използва / да се жалва къде ли не. Къде да се жалват учителите? Особено, ако става въпрос за агресивни родители?

# 342
  • Costa Rica
А защо да се опъва на държавата? Ако изгони един трабълмейкър и затегне дисциплината, това ще се отрази положително и ще започнат да се записват деца на родители, които оценяват доброто обучение и дисциплина!
Joy Joy Joy Ама ти сериозно ли?
Единствено ще си загуби работата, нищо друго.

Цялата ни държавна политика откакто се помня цели насаждане на състояние на заучена безпомощност, ти искаш отнякъде да се появи някой нов Левски и да реши проблемите ooooh!

# 343
  • София
извикайте полиция, заведете жалба в полицията! Нека после родителят да доказва, че не е бил агресивен!
Добре де, Делфина, при положение, че вие като част от тази система сте пряко засегнати, защо очаквате ние, родителите да ги разрешим тези проблеми? От твоите думи излиза, че директорите са лукови глави, учителите също!

# 344
директорите са лукови глави, учителите също!

Просто нямат права. И полиция се вика, и бърза помощ за препили и впоследствие колабирали ученици, и психолог работи с тях, и от социалните идват - глас в пустиня. Слаба безпомощна държава, други приоритети, липса на пари. На кого му пука за образованието???

Общи условия

Активация на акаунт