Училището

• 17 593
  • 380
  •   1
Отговори
# 315
Още една полза от това - ако някой родител отказва да повярва, че неговото мило, добро и възпитано синче в клас е истинско чудовище, просто му пускате записа Mr. Green

newsm10  Ако можеше да има звук, за да се чуе и цветущия речник....

# 316
Ние във всичко сме така: за да постигнем целта си, не подбираме средствата. На това учим и децата си, но когато сме потърпевши от подобен манталитет, много ни боли.

Още от народните приказки се започва с възхвалата на хитреците, които благодарение на лъжа и измама печелят царската дъщеря, а и половин царство отгоре на това. Няколко години поред сред книгите за четене през ваканцията са Български народни приказки, пък повечето все в тоя дух.

# 317
  • София
Фолклорът при повечето народи е очно такъв - възхвалява хитреците. и е съвсем логично, защото при едно социално разслоение, в което няма как да преминаваш безпреепятствено от долна в горна прослойка по законен начин, защото всичко е очертано и какъвто се родиш,такъв си умиреш, просто нямаш друг избор, освен да се промъкнеш през задната врата чрез хитрост или откровена измама. Така че, нищо  ново под слънцето!

# 318
Така че, нищо  ново под слънцето!
В такъв случай идеята да се противопоставяме на преписването е обречена и единственото, което можем да очакваме, е героите-преписвачи лека-полека да се вмъкнат в народните приказки на идните поколения.

# 319
  • София
Ох, ама като се започне с това преписване, все едно е най-големият проблем! и аз не одобрявам преписването, аз самата съм преписвала веднъж през целия си живот. Но, идва едно но! Преписването е някакъв начин за справяне и който има здрави нерви и не го е страх, нека преписва! Това също иска някакви качества. На моите не съм им забранила да преписват и няма да изпадна в ужас,ако им се случи, дори съм им казала, че преписването е рисковано и акоса готови да си поемат риска или са сигурни, че няма да ги хванат, защо не! Ако им стиска, нека пробват, нямам намеррение да се правя на морален стожер. В живота на възрастни има вариации на преписването или някакви други начини на изхитряване, хората се справят някак!
 Такада се каже, като е забранено да не е отменено? Wink

# 320
Ох, ама като се започне с това преписване, все едно е най-големият проблем! и аз не одобрявам преписването, аз самата съм преписвала веднъж през целия си живот. Но, идва едно но! Преписването е някакъв начин за справяне и който има здрави нерви и не го е страх, нека преписва! Това също иска някакви качества. На моите не съм им забранила да преписват и няма да изпадна в ужас,ако им се случи, дори съм им казала, че преписването е рисковано и акоса готови да си поемат риска или са сигурни, че няма да ги хванат, защо не! Ако им стиска, нека пробват, нямам намеррение да се правя на морален стожер. В живота на възрастни има вариации на преписването или някакви други начини на изхитряване, хората се справят някак!
 Такада се каже, като е забранено да не е отменено? Wink

Нямам думи  Rolling Eyes Можеш ли да повториш горното като замениш "преписването" с "кражбата", например? Или няма смисъл за кражбата, защото за кражба санкциите към децата са само на думи? Май ще се получи нещо от сорта "дори съм им казала, че кражбата е рискована и ако са готови да си поемат риска или са сигурни, че няма да ги хванат, защо не!"

# 321

Как ви ги раждат главите тези теории ...  #Crazy

Ха сега , като прочетеш поста на Andariel , пак ме питай откъде, аджеба, ги раждам тия.... Joy

И въобще не мога да разбера, как от ходене  на родителска среща два пъти в годината, смятате , че разбирате от даскалуване повече от даскалите. #Crazy И аз ходя два пъти в годината на зъболекар, но това не ми дава право да му казвам как да ми прави зъбите, нали?

Последна редакция: пн, 23 авг 2010, 00:36 от savina_h

# 322
И въобще не мога да разбера, как от ходене  на родителска среща два пъти в годината, смятате , че разбирате от даскалуване повече от даскалите. #Crazy И аз ходя два пъти в годината на зъболекар, но това не ми дава право да му казвам как да ми прави зъбите, нали?

Че трябва да има диалог е ясно. Че родителите трябва да се включват активно, също е ясно. Но хайде всеки да се изказва подготвен. От началото на темата все това повтарям - не може всеки родител да разбира от моята професия! Ако няма уважение между нас, как искате децата да уважават учители, училище и т.н.? Или може би не искате? Аз като ходя / savina_h, извинявай, малко те повтарям / на лекар, часовникар, шивач или какъвто и да е, слушам и уважавам професионалните му знания! Не си позволявам да зная повече от него за работата му! Ако съм недоволна си казвам или отивам при друг. Тук една майка все нарежда, че трябвало да сменят училища заради учителите, които не харесват. А нима като идете в болницата всички лекари са ви допадат и сте доволни от тях? Уволнявате ли ги? Не знам цял клас да е недоволен от учител. Тогава би имало проблем. Но обикновено са едни и същи родители, които роптаят за всичко. Ами да потърсят малко вината и в себе си.

# 323
  • София
Въх, как се шокирахте! Laughing Ще каже човек, че не живеете на този свят, а на оня!
Човек се нагажда според условията. Например, аз от висшето образование съм учила и при двата тертипа системи - нашенската и западняшката. Ами, при втората, имаше един единствен път, в който се разбра, че едни колеги за изшмекерували, и те бяха помолени да напуснат со кротце и со благо, но при нашенската система, повече от половината колеги преписваха на поразия още от първи курс и така си изкараха по живо по здраво. По-скоро аз бях в ролята на будалата, която си учеше съвестно и не преписваше.  Възрастните са същите - може да е десет минути работно време, ама ще гледа да се скатае, особено когато е на държавна работа. Или по време на работа да си чука частните задачи! Дали би посмял някой да прави така, ако работи в компания със здрава трудова дисциплина? Хайде, кажете ми, че не е така!
На мен идеята ми по отношение на моите деца е много проста - да се научат да бъдат гъвкави според условията, да си преценяват рисковете и границите, защото няма винаги да съм до тях. Не искам да ги превръщам в някакви стегнати, прекалено съвестни и праволинейни хора, които да не смеят един милиметър да прекрачат отвъд границата. Не става въпрос за кражби или някакви престъпления, а за ежедневието. И аз преди години бях като вас, ама взе, че ми мина. Wink

# 324
Въх, как се шокирахте!

Къде ги видя шокираните? Щото аз не ги виждам.

Възрастните са същите - може да е десет минути работно време, ама ще гледа да се скатае, особено когато е на държавна работа. Или по време на работа да си чука частните задачи! Дали би посмял някой да прави така, ако работи в компания със здрава трудова дисциплина? Хайде, кажете ми, че не е така!

Явно е,че работиш в частния сектор, което не те прави знаеща и компетентна за друг вид работно място. Може би е било така преди 20-тина години, но сега нещата са различни. Този, който е научен да се скатава, ще се скатае при всякаква работа - и държавна, и частна . Кой ти каза, че в държавната работа няма яка дисциплина? Ела в нашето училище и после ще си поговорим. Новите колеги като дойдат и не им изнася, напускат до седмица.

И аз преди години бях като вас, ама взе, че ми мина. Wink

Какви сме ние?

# 325
  • София
Не говоря за работата в училище. Естеството на работата не позволява закъснения или отсъствия. А по повод държавната работа, има едни, дето са ми пред очите всеки ден, та ги виждам колко и какво работят. Чиновници някакви. Чат-пат се намира някой, който наистина да работи, другите само се фръцкат по цял ден, че и време за свалки с колеги имат.

Ами, какви да сте! Като чуете думата преписване и се шокирате! Но работата е там, че на думи всеки се шокира от всичко, което се смята за неправилно, но бас държа, че също прекрачва границите, особено като е сигурен, че вероятността да го хванат или хванат и накажат е минимална. Човещинка! И така прехвалените ни западняци не са се родили, нито са по-морални от нас, а просто при тях санкциите са големи и редовни.
По въпроса с преписването, децата преписват, защото учителите ги оставят да преписват. Който учител иска да не се преписва при него, намира начин да го постигне. Обаче много учители, а по-късно и преподаватели във вузовете, замижват не само с едното око, а направо и с двете, защото така е по-лесно. Е, децата да не са малоумни, че да не се възползват?

# 326
Не говоря за работата в училище. Естеството на работата не позволява закъснения или отсъствия. А по повод държавната работа, има едни, дето са ми пред очите всеки ден, та ги виждам колко и какво работят. Чиновници някакви.

Темата е за училището, така че нека е по същество. Чиновниците, честно казано, не ме интересуват. Нека има друга тема за тях.

Ами, какви да сте! Като чуете думата преписване и се шокирате! Но работата е там, че на думи всеки се шокира от всичко, което се смята за неправилно, но бас държа, че също прекрачва границите, особено като е сигурен, че вероятността да го хванат или хванат и накажат е минимална. Човещинка!
По въпроса с преписването, децата преписват, защото учителите ги оставят да преписват.

Стига с това шокиране. Писах вече - тук не виждам шокирани. Хайде да уточним последното изречение. децата преписват, защото учителите ги оставят да преписват Липсва думата някои. Някои учители. Нека бъдем точни. Аз не разрешавам и ги ловя бързо. Сега вие ще се шокирате /  smile3505 / - преписвачи има още в 1 клас! Това е то - съвременно поколение....

# 327
  • София
Просто направих препратка към логичното продължение в живота на възрастните. С нея искам да кажа, че няма как децата да са едни, а възрастните да са други. Все пак, тези възрастни са били деца.
Да, за преписването е така, някои учители НЕ разрешават, май повечето замижват, особено в гимназията. Аз съм ЗА това да не се позволява преписване, защото замижването е лошо послание към децата. Нека детето да опита да препише, пък като го хванат, да му завъртят двойката! Това важи и за моите деца.  Като се издъни веднъж, ще си знае!

# 328
Много грозни неща се изписаха тук за учителската професия. Днес чета в "Позвънете": Повече от 110 са свободните работни места, като над 90% от тях са за педагози, показва справка на Регионалния инспекторат по образованието (РИО). Около 15 са школата в морската столица, които усилено набират кадри сега. Няма желаещи за тази неблагодарна работа. Защо ли???

# 329
  • sofia
 Стига с това шокиране. Писах вече - тук не виждам шокирани. Хайде да уточним последното изречение. децата преписват, защото учителите ги оставят да преписват Липсва думата някои. Някои учители. Нека бъдем точни. Аз не разрешавам и ги ловя бързо. Сега вие ще се шокирате /  smile3505 / - преписвачи има още в 1 клас! Това е то - съвременно поколение....
Ох, сина ми беше предучилищна миналата уч. година и аз го хванах, че е преписвал, не учителката  Simple Smile След като тя ми го похвали как се бил справил с някакви задачки. Аз съм абсолютно наясно, че той не би се справил с въпросните задачки в рамките на учебния час и го подпитах и той си каза "ами от детето Х, видях".
Говорих с учителката, а тя "Ама Х седи на другата редица", е да, ама сина ми явно е с добро зрение.
Поправка, преписвачи има и в предучилищната  Wink

Общи условия

Активация на акаунт