Училището

• 17 656
  • 380
  •   1
Отговори
# 60
Осъзнавам недостатъците на образователната система, но да твърдя, че повечето, научено през всичките 11 /+4+3/ години, не ми е свършило работа... нелепо е

Може, може и да е нелепо, не знам. Аз споделих личното си усещане. До настоящия момент не ми се е налагало да изчислявам дискриминанта, да се възползвам от знанията си за залежите на цинкова руда или да прилагам умението си да дисектирам жаба. Ни белите джуджета, ни двойките алели, нито Менделеевата таблица някак са ми влезли в употреба. Но пък доста дни и нощи загубих зарад тях  Mr. Green

# 61
  • Варна

Какво се случва в тези 3-4-5 години? Тук ли се издънва системата или ние, или хормоните, или световната конспирация е виновна?

Не можем да не признаем, че точно тук е сривът - децата се претоварват, информацията е излишно утежнена от безумно количество скучни, често несмилаеми факти, всеки учител изисква, но рядкост са тези, които помагат на децата да осмислят материала, учебниците са абсолютно неадекватно написани, постоянните тестове и контролни стресират децата и ги карат да се фокусират върху оценката, а не върху знанията. Резултатът е ясен - уморени, отегчени и крайно демотивирани деца.

# 62
  • При хората, които обичам
 Joy
Крейзи, аз съм завършила гимназия в далечната 1986. Но преди 4 дни ми се наложи да си спомня кое е по-напред в менделеевата таблица: оловото или златото. Без Интернет.
Има надежда и на теб да ти послужи Laughing
Всъщност съм съгласна с теб. Подразни ме началото на темата.

# 63
Има надежда и на теб да ти послужи

Не, надежда всяка тука оставете - не помня ни-щи-чко от тая ми ти таблица, въпреки шестиците  Laughing Но още помня мравките, които наизлязоха от жабата, която рязах в шести клас, баси гнусотията  Crossing Arms

# 64
Ами! Гонят и аз съм гонила родителите по коридорите, за да ги уведомят какво се случва с детето им и на първокласници. Да не споменавам, че тези родители са се намирали в сградата на училището, не за да проверят какво става с детето, а за да го вземат по-рано, че да отидат на пазар или на гости.
Родители, на които една класна звъня всеки ден в продължение на седмица, за да провери какво се случва и защо децата ги няма на училище, не си вдигаха телефона, а когато благоволиха да го направят оплюха горката женица, че ги притеснява и едва ли не я обвиниха в тормоз. Няма да продължавам, че ме втресе пак.
А оправданията с пуберитета и вдигнатите ръце в стил "Не мога да са опрая с него бе гос-жа... опраяйте са, вий по- знайте!" са ми среднощен кошмар.
Аз пък съм гонила учителката на първокласничката ми, за да я питам как върви детето, женицата се измъкваше през задния вход преди да сме взели децата... айде сега да не обобщаваме, защото моят опит показва че децата изгубват интерес и уважение към училището точно в началните класове, а тези, които имат късмета да попаднат на свестен начален учител- към 4 клас, и то точно заради учителите, защото един и същ материал един учител го преподава интересно и с желание, друг- не

# 65
Нямах никакво намерение да обобщавам. Не казвам, че всички родители са такива , а и в предния си пост май писах, че нещата не зависят само от едната страна, а от всички страни участнички в процеса наречен образование. Цитираният от теб мой пост, беше във ръзка с това, че проблемите започвали едва в горните класове, което не мисля, че е точно така.

# 66

Какво се случва в тези 3-4-5 години? Тук ли се издънва системата или ние, или хормоните, или световната конспирация е виновна?

Не можем да не признаем, че точно тук е сривът - децата се претоварват, информацията е излишно утежнена от безумно количество скучни, често несмилаеми факти, всеки учител изисква, но рядкост са тези, които помагат на децата да осмислят материала, учебниците са абсолютно неадекватно написани, постоянните тестове и контролни стресират децата и ги карат да се фокусират върху оценката, а не върху знанията. Резултатът е ясен - уморени, отегчени и крайно демотивирани деца.

Напълно те подкрепям  Peace

# 67
Децата са мързеливи? Сериозно? Учителите не са виновни, че материята е ла*но, те трябва да насипят в главите на децата? Децата са мързеливи?

Хайде да си поговорим малко по практично.

Информатиката в училище - за това ми е най-лесно да говоря и за това ще говоря.

Какво става в час по ифнорматика - влиза учител/ка без грам знания и започва да говори глупости пред децата и да се излага. Пее си програмките, все едно са приказки.  #Crazy
Естествено, че никой няма да се заинтересува.
Алтернативата - пуска им се за 20 минути една игра - която и да, има хиляди. И се задава въпрос -  а искате ли да знаете как се прави това? Останалите 20 минути ще слушат в транс. Нещата са прости и са базови - това което се учи в училище е точно началото. Винаги може да се обърне, в нещо практично.

Т.е проблемът тук идва, от това че преподавателя не разбира матеряла си и върха на възможностите му е назубрения учебник. Плашеща неграмотност.

Отношението на преподавателите към хората, които наистина могат нещо - плачевно. Отношението на повечето преподаватели към олимпиадите - не ми се занимава.
И да, те са с връзки там. Познавам доста даскали и всичките са там с връзки. И взаимно си подливат вода и си взимат часове, и си прецакват програмата.

# 68
Какво става в час по ифнорматика - влиза учител/ка без грам знания и започва да говори глупости пред децата и да се излага. Пее си програмките, все едно са приказки.  #Crazy
Естествено, че никой няма да се заинтересува.
Алтернативата - пуска им се за 20 минути една игра - която и да, има хиляди. И се задава въпрос -  а искате ли да знаете как се прави това? Останалите 20 минути ще слушат в транс. Нещата са прости и са базови - това което се учи в училище е точно началото. Винаги може да се обърне, в нещо практично.

Т.е проблемът тук идва, от това че преподавателя не разбира матеряла си и върха на възможностите му е назубрения учебник. Плашеща неграмотност.

Изгубих нишката за какво се бориш, честно. За компютърни игри в часовете по информатика?!?

Между другото, като ще си говорим за плашеща неграмотност, пише се "материал", а не "матерял".

# 69
Цитат

ednakaka , като каква си позволяваш да класифицираш колегите по този начин, експерт в някой инспекторат или нещо повече?
А какво трябва да се прави в час по информатика според теб?

Ако тези неща говорим на децата си, как да очакваме да са мотивирани за учене???

# 70
На бързо ще ви дам пример как учители в малките населени места си вършат работата.Голямата ми дъщеря беше 4 клас и в края на годината положи първата си така наречена малка матура.Понеже имаше пропуски през вторият срок, аз два месеца преди изпита е записах на уроци.Тя положи труд и навакса пропуснатия материал.Нашата учителка обаче обезсмисли целият и труд.В деня на първия тест по БЕЛ тя събрала целият клас зад училище и им казала всички отговори.Това направи и с всички др.тестове.Аз исках дъщеря ми да получи реална оценка за реално положен труд.

# 71
  • гр. Шумен
Вижте, аз разбирам всички ви, когато недоволствате срещу системата на безсмислени знания и искате тясна специализация още в първи клас, но аз съм една сбъркана типка, която хич не се чувства дискомфортно, че знае точно кога едно квадратно уравнение има реални корени, какво е кросинговър (всъщност добре, че го знаех, иначе едва ли щях да оценя пълноценно великолепната книга на Дудинцев  "БЕлите одежди") или кой е Едмон Ростан и какво е написал. Училището е точно затова - да даде някакви общи представи на децата през всичките тия години, за да решат те точно какво ги влече и с какво искат да се занимават. А това, поне засега, не става преди първи клас. За сведение - голямата ми щерка в пети клас беше втора на национално състезание по информатика, а тази година спечели ІІІ награда за разказ (беше в 8-ми клас). И не, не е всестранно развита, както апелираше татовата щерка, просто още търси себе си (то май аз още се търся, че тя!). Така че номерът на китайката е материалът по отделните науки да се поднесе ИНТЕРЕСНО за учениците, а те да си решават какво ги влече. Истината е, че учителите имат наистина ключова роля в това начинание. Поне според мен. А може и да греша...

# 72
Осъзнавам недостатъците на образователната система, но да твърдя, че повечето, научено през всичките 11 /+4+3/ години, не ми е свършило работа... нелепо е

Може, може и да е нелепо, не знам. Аз споделих личното си усещане. До настоящия момент не ми се е налагало да изчислявам дискриминанта, да се възползвам от знанията си за залежите на цинкова руда или да прилагам умението си да дисектирам жаба. Ни белите джуджета, ни двойките алели, нито Менделеевата таблица някак са ми влезли в употреба. Но пък доста дни и нощи загубих зарад тях  Mr. Green

Всъщност въобще не е идеята да помниш Менделеевата таблица, а да придобиеш представа за принципите, по които съществува светът около теб.

Може и да не помниш Менделеевата таблица, но няма как да си забравила, че е базирана на строежа на атомите на веществата и че от него зависят много от свойствата им.

А широките знания за принципите на света около теб ти помагат по-лесно да разбираш новите неща, които срещаш.

Едната ми сестра учеше Биотехнологии в САЩ и много ме учуди като ми каза, че имали и часове по история. Това било т.нар. "broad exposure" - т.е. да придобиеш по-широк поглед върху света.

Децата имат много голям потенциал за учене и няма лошо да попият повечко информация.

От съвременното училище нямам впечатления. Единственото ми оплакване към моето училищно образование е, че беше твърде лесно и ми остави впечатлението, че всичко се постига без усилия от моя страна. Трябваха ми няколко семестъра висша математика, за да си го избия от главата.

И от учителите си не мога да се оплача.

Имахме една учителка по литература в седми клас (май), която ни занимава няколко часа с въпроса дали Офелия е била девствена. Големи спорове бяха и едно ровене в текста - не е истина. Simple Smile И това по соц време, ама няма как да го забравя...

# 73
Децата имат много голям потенциал за учене и няма лошо да попият повечко информация

Предполагам не мислиш, че съм за изучаването на гобленна техника и световни столици в десети клас? Много ясно, че разнопосочната информация развива мозъка и създава способност за асоциации и логически връзки. Също тъй е ясно, че децата трябва да получат солидна основа по всички предмети. И все пак има доста начини това да се случи, без непременно да висят като тъпани на чина и механично да попиват монотонни уроци, след което да наизустяват вкъщи верижната изомерия на четвъртичните въглеродни алкани и да се смятат за умствено обогатени. Системата ни е коварна не толкова заради количеството или качеството на материала, колкото заради начина, по който се приема и предава. Няма диалог, няма провокация и най-вече, няма активно участие на ученика в образователния процес.

# 74
...Системата ни е коварна не толкова заради количеството или качеството на материала, колкото заради начина, по който се приема и предава. Няма диалог, няма провокация и най-вече, няма активно участие на ученика в образователния процес.

Много са ми далечни спомените, а за сегашното училище нямам преки впечатления. Предполагам, че начинът на преподаване варира много в зависимост от самия учител.

Включих се само да защитя Менделеевата таблица и дискриминантите.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт