Училището

• 17 561
  • 380
  •   1
Отговори
# 45
Аз съм от възпитаниците на т.н. социалистическо образование. Ако си спомня някой идеята- всички сме равни и ако се приеме и за образованието, че беше доста добре заложена /както обичат да твърдят/, то моят набор ще сме все работници в производството, отявлени комформисти, хора като в клипчето на Пинк Флойд -"Стената". Но не би. Доста от нас още в основното си образование бяха насърчавани да търсят и намериха своите таланти и ги развиха, намериха това, в което са добри и в момента просто надграждат и се развиват в своите си области.
Разликите, които виждам от тогава и сега в образователната ни система са някак по- в страни от материала, а по-близо до отношение към образованието като цяло. Както от страна на управляващите, така от страна на обезверени преподаващи, така и на явно пренебрежение от страна на родители. Мога да напиша цял ферман по въпроса, с доказателствен материал, но не мисля че си струва просто. Искам само да кажа, че никой в момента, няма за цел да мачка децата в училище, ролята на родителя е не семо да изисква, но и да помага и сътрудничи с преподавателите, ако иска да има добри резултати. Когато сме заинтересовани да помогнем на детето си да открие себе си и своите таланти и способности, то винаги ще намерим път, но това зависи предимно от нас- да наблюдаваме, питаме и работим в тази насока. Защото децата са наши на първо място- не са нито на учителите, нито на системата.

# 46
мога много да напиша за образованието в Родината, особено сега, след като имам база за сравнение, но ще се въздържа
няма смисъл просто

авторката е много права, макар да ви се вижда груба и проста

у4илищата в БГ бълват 19годишни младежи без никаква перспектива, неконкурентно способни и неориентирани

не знам дали има друга европейска държава, където след средното образование да се излиза без никакво професионално умение

жал ми е и за у4ителите, защото за заложници на тази безумна система

# 47
  • При хората, които обичам
Тази сутрин прочетох за момиче от кърджалийско село, което е изкарало една от двете пълни шестици на изпита по история в Пловдивския университет. Същото това дете има 5,90 на изпита по езикова култура и диплома с пълно отличие. Другият кандидат-студент с такива резултати е възпитаник на елитна гимназия в Пловдив.
Та за какво става дума тук ? Само за умението на учителите? Само за семейната среда? Само за индивидуалните качества на децата? Или за всичко в едно - подходящото зрънце, в подходяща среда, обгрижено както трябва...

Аз имах чудесни учители. Е, не всичките... Имаше двама-трима, които откровено не бяха за там. Но общото впечатление е, че хората ни обичаха и правеха всичко възможно и ние да ги заобичаме. И тях, и това, което преподаваха. Винаги мога да наблегна на онези двама-трима. Но не искам. Защото останалите си свършиха работата както трябва. Но аз им дадох възможност. Родителите ми им дадоха възможност.
Сега какво правим: И малкото ентусиасти, останали в училищата, биват убивани с отношение. От нас - като родители или от държавата - като работодател. Не ги уважаваме. Как да ги уважават децата ни?

# 48
Синът ми завърши 11 клас и съм доволна от образованието му във всички етапи. Не знам късмет ли е , но и в трите училища, в които учи  / начално, основно и средно/ попадна на много добри учители, които наистина обичат работата и учениците си. Например по литература никога не е наизустявал теми, а са искали от тях да кажат собственото си мнение по дадената тема. Тази учебна година учи доста интересни предмети - основи на правото, бизнес комуникации. Непрекъснато ходят на практики по фирми и се сбъскват с реалността. Участват в доста европейски учебни програми.

# 49
Искам само да кажа, че никой в момента, няма за цел да мачка децата в училище, ролята на родителя е не семо да изисква, но и да помага и сътрудничи с преподавателите, ако иска да има добри резултати. Когато сме заинтересовани да помогнем на детето си да открие себе си и своите таланти и способности, то винаги ще намерим път, но това зависи предимно от нас- да наблюдаваме, питаме и работим в тази насока. Защото децата са наши на първо място- не са нито на учителите, нито на системата.

Шматчица, естествено, че е така - това никой не отрича. Едва ли има нормален родител, който очаква някаква абстракция, наречена "училището", да му отгледа и възпита детето. Въпросът е в това, че има нужда образователната система да се промени доста, за да е по-полезна за ползвателите си.

# 50
Аз съм абсолютно съгласна с авторката. И преди 40, и преди 10 години, и сега, образованието ни е тромаво, наблъскано с ненужна информация и стимулиращо не мозъка, въображението и самостоятелната им дейност, а наизустяването и мисленето в калъп. Имам добро мнение за собствените си грамотност и обща култура, но въпреки това се чувствам ограничена от хилядите глупости, които навремето са тъпкали в главата ми и които вече сто години не мога да разчистя.

# 51
Крейзи, ама то всички в темата сме така - доволни от собственото си образование, но недоволни по принцип.

# 52
Абсолютно съм съгласна за материала по история и география.
Изсипват се едни дати и хайде народе зазубряй.
За мен проблема е по-скоро в подбрания учебен материал, отколкото в качеството на учителите.

# 53
Крейзи, ама то всички в темата сме така - доволни от собственото си образование, но недоволни по принцип

Не мисля, че съм споменала доволство от образованието си, даже напротив. Общата си култура я имам не от училище.  Grinning

# 54
  • Стара Загора
А,значи чакаме учителите да развият децата ни.А ние какво ще правим?Да си кажев право в очи,че повече от децата са тъпанарчета,защото и родителите им са тъпанари.Но така казано боли.Учителите за някакви си часове трябва и да преподават и да възпитат децата ви,докато вие си гризете олющените маникюри.

Да, chanel, тъпанари сме. Прости, необразовани и нископлатени. И точно затова даваме част от мизерната си заплата на учителите. Поне от децата ни да направят хора. Щото ние може и да не сме чували за Бах, Моцарт, Пушкин и Селинджър, да говорим на Вие с непознати и да използваме сложни думи като благодаря и извинете... обаче това не означава, че и децата ни трябва да са като нас.
И много точно си написала, какво трябва да правят учителите, аз какво правя в свободното си време си е лично моя работа.

.[/b]
Но учителят не е виновен за абсурдната материя,която учат децата.

По тази логика и контрольорът от Плевен, не е виновен, че е свалил незрящият с куче-водач. По закон трябва да сваля кучета. Неонацистите в концлагерите и те заповеди излпълнявали... Списъка е досадно дълъг. Но ако един учител предподава калпав учебен материал, то той няма как да е добър учител.
.Но учителят не е виновен за абсурдната материя,която учат децата.

# 55
Добре, значи е другия вариант - въпреки образованието сме това, което сме.
Аз отказвам да съм толкова радикална. Осъзнавам недостатъците на образователната система, но да твърдя, че повечето, научено през всичките 11 /+4+3/ години, не ми е свършило работа... нелепо е.

# 56
Цитат
Едва ли има нормален родител, който очаква някаква абстракция, наречена "училището", да му отгледа и възпита детето.
Учител съм в гимназия и трябва да ви кажа, че повечето родители изобщо не се интересуват от това какво се случва с децата им в училище. Не идват на родителски срещи, не се интересуват от отсъствията и оценките, не можем да ги открием на телефоните и адресите , които са дали, пишат фалшиви бележки и т.н. В същото време , като се стигне до оставане на изпит или преместване в друго училище се започват заплахи, жалби до инспектората и хиляди проверки на колегите ...

За системата, по която се преподава съм съгласна, но няма да се промени докато по университетите още преподават последователите на Макаренко. Но колкото и да е лоша, истината е че децата са станали много мързеливи, нямат никаква мотивация и амбиции. За това обаче не са виновни учителите...

След стачката учителските заплати изобщо не са лоши за провинцията, само в София заплатите са ниски на фона на останалите. Един току що завършил учител получава чисто около 350-400 лв., а по-възрастните ако имат клас-квалификация и ако подготвят ученици за олимпиади и международни състезания могат да стигнат и до 800 лв. Така че наистина навсякъде се влиза с връзки.

# 57
Съгласна съм със Савина напълно. Но като родител винаги ми е било трудно да мотивирам детето си да учи, като вижда как ние / родителите му/, които сме учили живеем по-зле от тези, които не са завършили средно образование, но по стечение на обстоятелствата имат пари. За щастие сме успели да го научим да бъде честен и почтен и да знае, че честно спечелените пари са харчат с удоволствие и чувство на удовлетворение назависимо от размера им.

# 58
Савина, първата част от поста ти го слушам на всяка обща родителска среща в училището. Директорката започва с "Начален курс са прекрасни... " и завършва с "От 7-8 клас нататък.../тук следва твоят пост/"
Какво се случва в тези 3-4-5 години? Тук ли се издънва системата или ние, или хормоните, или световната конспирация е виновна?

# 59
Ами! Гонят и аз съм гонила родителите по коридорите, за да ги уведомят какво се случва с детето им и на първокласници. Да не споменавам, че тези родители са се намирали в сградата на училището, не за да проверят какво става с детето, а за да го вземат по-рано, че да отидат на пазар или на гости.
Родители, на които една класна звъня всеки ден в продължение на седмица, за да провери какво се случва и защо децата ги няма на училище, не си вдигаха телефона, а когато благоволиха да го направят оплюха горката женица, че ги притеснява и едва ли не я обвиниха в тормоз. Няма да продължавам, че ме втресе пак.
А оправданията с пуберитета и вдигнатите ръце в стил "Не мога да са опрая с него бе гос-жа... опраяйте са, вий по- знайте!" са ми среднощен кошмар.

Общи условия

Активация на акаунт