Училището

• 17 548
  • 380
  •   1
Отговори
# 30
За много от нещата съм съгласна с каката.

Факт е че аз, като родител, съм отговорна за всичко, свързано с детето ми, включително и образованието му. Но в крайна сметка, училището е институция, която би трябвало да ми помага и най-вече да помага на детето ми да учи.

Не мисля, че по начина, по който функционира сега началното и средното ни образование, то е максимално полезно за децата. Ето поне няколко неща, които според мен не са му наред:

- От самото начало вниманието се насочва към оценките, а не към научаването на нови неща. Преподаването е всъщност учебник с уроци, които се разказват от учителя, а по време на следващия час от ученик под формата на изпит. Ако запомниш и възпроизведеш съдържанието - браво, 6. Но по никакъв начин не се отчита какво наистина си разбрал и не се насърчава по-дълбокия интерес към съответната област - биология, физика, ...
- Образованието не отчита по никакъв начин колко различни са децата, иска от тях по социалистически всестранно развити личности. Затова има оценки по пеене, рисуване и физическо възпитание например, което за мен лично не е правилно. И пак по същата причина децата почти нямат избор какво да учат (дано да греша, но ми се струва, че това не се е променило особено)
- Най-късно до 4ти-5ти клас тази система с изненадващите изпитвания и откровените усилия на учителя да хване в крачка най-неподготвените дават своя плод и на децата не им се ходи "на даскало" или какъвто там е жаргонът в момента.
- Завършващите средно образование са отчайващо неграмотни и за това не можем да обвиняваме само родителите им. Една образователна система, която за 15 години не успява да научи възпитаниците си поне да пишат правилно, не може да е качествена.

И това не са обвинения към учителите - малцината професионалисти, които не са се отказали, наистина заслужават признание. Към другите пък бих проявила разбиране - при статута, който сме дали на професията "учител", не можем да очакваме от тях кой знае какво за съжаление...

# 31
"Явно си имала ужасна учителка по български език и литература в началните класове. Ето ти конкретен въпрос - кой трябва да научи детето на правопис и правоговор? И очевиден отговор - учителката, защото майката не е овладяла основни правила... А ако детето попадне на същата учителка, която е обучавала и майката?
Би било чудесно ако ПОНЕ ЕДНО от звената си върши работата. В твоя случай щеш - не щеш, ще се наложи училището да свърши твоята работа."

В трудовата ми характеристика пише"работник".Аз не си изкарвам хляба с правопис и правоговор.Когато чета постовете на другите, за мен е важно какво изказват като мнение,а не начина по който са се изразили.Разбира се,че училището ще свърши работата по обучението на децата-нали за това се казва училище,за да ги научи на това което не могат родителите.Нямам нищо против някой който знае и може повече от мен да ми посочи грешките пък били те и граматически.DANDELION така поднесени нещата са според мен много точни и ясни.

# 32
Не сте дорасли за промените или сте се вкопчили в това, което са ви учили, но то е било необходимо за индустриалното общество, което се създаваше - влизане под строй , звън на камбана, учителят като "вся и всьо" отпред на катедрата /символ на началника ви в службата/, камбанен звън за почивка /аналогичен на камбаната за почивка в завода/, научаване /назубряне/ на материал, който не се прилага в практиката, никога не се прилага, а не те учат как да бъдеш индивидуалист /това не е било необходимо на обществото до скоро/. Сливат те с общата маса в училището.. мога още много да пиша.  Grinning

Следващите поколения нямат нужда от това. Бъдещето е друго.  Wink

Някои сме били първолаци след `89-та  и не са ни готвили за индустриално общество, нито работим в заводи, където обедната почивка се известява с камбани Laughing
И днес, в повечето професии, не е необходимо да си индивидуалист. Бъдещето не го знам какво е, дава ми се, но ми е замъглено кълбото.

# 33
елиас, именно защото все по-малко хора, като теб, не работят и няма да работят по таква места, то отпада и този вид обучение. Дистанционното обучение във висшето е само първата крачка към това.

А относно къбото  Laughing, довери се на моето.  Wink
Имам доказателства, че работи. Преди няколко години, пак тук в този форум ми дадоха съвет да не съм гледала толкова много фантастични филми, защото изказах мнението си, че парите, като хартия и монети ще изчезнат и протмонетата просто няма да са ни нужни след време.
Току що прочетох това: http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2010/07/22/936470_da_mu_mislia … oljuciia/?ref=rss
Освен кълбото, от време на време следя събитията и си вадя изводи.  Grinning

Последна редакция: чт, 22 юли 2010, 22:38 от Бо_

# 34
ednakaka, след като училището, според теб, е загуба на време, ти каква алтернатива предлагаш? Прочетох само критики от теб. Предложения?

# 35
За мен училищете беше загуба на време.

Личи си  Joy
Направо  е очеВАДНО!
Толкова простота има в първия пост,че се просълзих от яд Close

# 36
  • out of space

Личи си  Joy
Направо  е очеВАДНО!

Аз намерих най-вече искреност и нужда от подкрепа.
Пък нека съм проста.

# 37

Личи си  Joy
Направо  е очеВАДНО!

Аз намерих най-вече искреност и нужда от подкрепа.
Пък нека съм проста.
М,аз още от началото се отвартих. А нали знаеш,че първото впечатление е важно! Не се чувствай проста.

# 38
Аз мисля, че има много истина в думите на авторката, а това дали се е изразила достатъчно добре, не мисля, че е от значение.
Факт е, че образованието не става в България, и то от доста време. Учат се много излишни неща, от които не се запомня нищо, навлиза се право в детайли, без да се създаде основа, не се учат децата да мислят, не се стимулират да задават въпроси (тъкмо обратното), не се създават дискусии, често наизустяването е единствения начин да си "добре" подготвен, въобще смешна работа е. В резултат, общата култура я няма никаква, камо ли за задълбочени познания, децата растат несамостоятелни, неспособни да разсъждават и сами да се учат и да търсят отговори, те даже и въпроси не си задават....да, и няма никакъв индивидуален подход, както някой каза.

# 39
Родена съм в края на 70те - можете да си направите сметка по кое време съм тръгнала на училище. Доволна съм от учителите си...да, разказваха ни уроците, но и ни караха да мислим над тях. Обясняваха, повтаряха, потретваха. Без тях нямаше да стана това, което съм сега. Не учехме просто дати по история, а анализи на събитията, по литература пишехме есета, а не наизустени критки на български творби, по математика решавахме задачи за олимпиади. Сравнявайки се с хора на моята възраст от други държави, мога гордо да твърдя, че образованието ми от училище отстъпва само на китайското, ама онези са маниаци  Grinning
Някои от прекрасните ми учители в гимназията все още преподават, но нивото е спаднало. Защо? Аз мисля, че отговорът е повече от очевиден - погледнете родители на днешните ученици. Моята баба, Бог да я прости, която цял живот е била домакиня, пишеше по-грамотно и се изразяваше по-добре. Срамота! Тръгнали да ми критикуват...
Направете ги като американците - да си научат близките градове и села и като някой им каже Австралия, да я търсят в Южна Америка (истински случай), да не знаят кога ни е създадена азбуката (пробвайте да обясните на американец откъде идва наименованието "латински букви") и да не могат да се оправят с една дроб.
Аман!

# 40
  • Насред хаоса

2. Преподавателите. Е те просто не стават. Няма начин да стават с този мироглед - хора, набутани с връзки, без грам въображение и желание за работа.

Може ли за нас, русите, да обясните кое налага набутването с  връзки? Високите заплати, престижът на професията, ученолюбивото поколение или нещо друго?
Митът за непоклатимостта на държавната работа. И аз се чудех по-рано защо хем се оплакват от условията и ниските заплати, хем и не напускат въпреки всичко. За учителите нямам какво да кажа, моите бяха чудесни. Но излишният и на всичко отгоре неподходящо представен материал, който наистина не е мръднал от години, кара и ученици, и учители да вдигнат ръце.

# 41
Мно'о остро ме съмнява, че някой сега някъде се набутва в системата с "връзки", защото новозавършващите масово работят друго.

Скоро ще ни се наложи да си внасяме учители от Виетнам и Афганистан, нека и аз да извадя моето кълбо. Laughing

Както е тръгнало, че без лекари ще останем - е ясно, но иде процесът и на обездаскаляване.

Така че, Каке, цигара магара тактика, педагогика и перпедевтика-скоро  мо'е да няма ник'ва нужда от тях. И ше си обучавате наследниците дОма.
Така де.

# 42
  • Насред хаоса
Жоз, не знам какъв е тоя парадокс, но в нашия град, когато се обявят места за учители, почти винаги се оказва, че вече си имат човек. А обявяват местата, защото са задължени.

# 43
....да, и няма никакъв индивидуален подход, както някой каза.....
Как да стане това, при повече от 30 деца в клас?

# 44
Митът за непоклатимостта на държавната работа. И аз се чудех по-рано защо хем се оплакват от условията и ниските заплати, хем и не напускат въпреки всичко. За учителите нямам какво да кажа, моите бяха чудесни. Но излишният и на всичко отгоре неподходящо представен материал, който наистина не е мръднал от години, кара и ученици, и учители да вдигнат ръце.

Някак си е логично, когато си учил за нещо 4-5 години, и повече, ако имаш магистратури, да искаш да работиш точно това  Rolling Eyes Те като се оплакваха от условията и ниските заплати, стачкуваха, за което шапка им свалям.

Общи условия

Активация на акаунт