Училището

• 17 637
  • 380
  •   1
Отговори
# 90
  • в страната на чудесата
А,значи чакаме учителите да развият децата ни.А ние какво ще правим?Да си кажев право в очи,че повече от децата са тъпанарчета,защото и родителите им са тъпанари.Но така казано боли.Учителите за някакви си часове трябва и да преподават и да възпитат децата ви,докато вие си гризете олющените маникюри.
 bouquet шанел, къде изчезна?
да се развържеш от отговорност към детето си, обвинявайки учителите е полезно за съвестта и психиката.
кой да ги научи да слушат Бах ако не в кварталната гимназия с разширено изучаване на английски, френски, информатика, мениджмънт, право и застрахователно дело  Joy

искам авторката/кака да покаже с конкретни примери и имена първенците международните олимпиади по математика и информатика и реалните гимназии от които идват. защото примерите са други, пиле!  от математическите и природоматематическите гимназии.

ПП. така се радвам на теми в които плюем едно съсловие. дано се стигне до окончателно решение на въпроса - да се закрият и забранят професии като учителската и лекарската. ще спестим пари, "ла*на" в часовете по литература, огорчения и най-вече ще имаме свободно време. поради липса на обекти за оплюване тук. Simple Smile  

# 91
Мно'о остро ме съмнява, че някой сега някъде се набутва в системата с "връзки", защото новозавършващите масово работят друго.
Жози, само няколко думи, които ти оборват съмненията - Строителен техникум в един познат ти град. А защо - отговорът е "сигурност". Кюташ си там по 4-5 часа на ден, колкото да ти върви стаж и осигуровки, после отиваш да печелиш в собствения си офис/школа/ресторант/фитнес. Децата - кучета ги яли, важното е родата на шефа да е осигурена.
Предполагам, че картинката вАжи за всички училища в прованса.

Упрекваш учителите, че бъхтат на две места ли? Че кой е луд да работи на 2, ако на 1 изкарва достатъчно. Да, ама не! С 400-500 лева семейство издържа ли се? Да не мислиш, че е много приятно след 6 часа напрежение, работа в изключително шумна среда и други екстри на професията, вместо да си отдъхнеш, да продължиш да бачкаш?!
И как си го представяш това "кютане", след като всеки час работиш с по 30 деца и а си намалил темпото, а са ти се качили на главата?
А това "за всички училища в прованса" ще го подмина без коментар, защото е обидно и не искам да падам толкова ниско, че да го коментирам Sick

# 92
  • гр. Шумен
Лилита   bouquet
Аз тая логика решително не я разбирам! Ако някой гъкне, че не му стигат парите сто съветнички се намират - "работете на две места, работете събота и неделя, работете, ако трябва едновременно две неща", а сега - ама как така! те си гледат "часпрома", а за учениците не ги е еня!
Абе изобщо да не си лекар и учител в тая държава - тотално си сравнен със земята! И все кусури ти намират. Но Жозефина е адски права, че след някоя и друга година ще разчитаме на пенсионерите или на виетнамците да ни учат децата. И на същите да ни лекуват (имаше една доскоро топла темичка, където леакрите получиха своята порция оплювки).

# 93
  • Costa Rica

Упрекваш учителите, че бъхтат на две места ли? Че кой е луд да работи на 2, ако на 1 изкарва достатъчно. Да, ама не! С 400-500 лева семейство издържа ли се? Да не мислиш, че е много приятно след 6 часа напрежение, работа в изключително шумна среда и други екстри на професията, вместо да си отдъхнеш, да продължиш да бачкаш?!
И как си го представяш това "кютане", след като всеки час работиш с по 30 деца и а си намалил темпото, а са ти се качили на главата?
А това "за всички училища в прованса" ще го подмина без коментар, защото е обидно и не искам да падам толкова ниско, че да го коментирам Sick
Лилита, възмущението ти е абсолютно справедливо, но пропускаш дребния факт, че в момента си изкарвам хляба (маслото си го изкарвам другаде) точно като даскал в прованса Wink, работейки по амнайстата си специалност.  Така че кой, ако не аз, ще  съм запозната в детайли с  това, което описвам.
Не, не упреквам учителите. Упреквам държавата, която го е поставила по-ниско от чистачките в листата на ценностите. В резултат съсловието се е напълнило с хора, които нямат данни дори за чистачки. И ще става все по-зле.

А предвиждането на Жози за пенсионерите вече е факт. Там, където работя сега (води се елитно училище), огромна част от учителите са пенсионери. Просто всеки опит да се вкара младо агнешко се сблъсква с тоталното невежество и некадърност на новозавършващите. Да, ама тези пенсионери имат срок на годност. Като си отидат, к'во праим?

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 16:26 от Делфина фон Ю.

# 94
Делфина, не мога да приема изказването ти, че навсякъде е така. От училище до училище има разлика. И разликата се формира основно от отношението на директора и ръководството към случващото се в училището. Ако директорът е на мястото си, своеволия няма, работи се активно и никой не се скатава. А оттам се повишава и реномето на съответното училище.

# 95
  • Costa Rica
 Затова дадох пример с конкретно училище. Peace

Не може да се отрече, обаче, че системата на  делегирани бюджети даде още повече власт в ръцете на директорите, без никаква отговорност и възможност за контрол. Аз поне досега не съм видяла директор, който да постави интереса на училището над собствения си. Резултатите ги сърбаме всички. Децата - най-много.

Да си кажев право в очи,че повече от децата са тъпанарчета,защото и родителите им са тъпанари.Но така казано боли.Учителите за някакви си часове трябва и да преподават и да възпитат децата ви,докато вие си гризете олющените маникюри.[/b]
За съжаление т.нар. "демокрация" отне на училището ролята на коректив на родителската тъпанарщина (сега да не ревнете че скърбя по соца!).

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 16:50 от Делфина фон Ю.

# 96
Да не мислиш, че е много приятно след 6 часа напрежение, работа в изключително шумна среда и други екстри на професията, вместо да си отдъхнеш, да продължиш да бачкаш?!

Ех, нормалните хора бачкаме по 8 часа под напрежение, а не рядко и обедната почивка се бачка. Да не говорим за лятото.

# 97
  • Costa Rica
Како, имам предложение - моята работа за твоята. М?

Останалите може да събират залози колко ще изтраеш - в часове, минути и секунди. Цял ден ще ти е много Mr. Green

# 98
Каква душевна липса запълвате като се нападате по този начин.Абсолютно всяка професия има свой те плюсове и минуси,а и свой те изисквания към човека който си е избрал.Никак не е лесно да си учител,но и работник на конвейер да си също не е песен.Преди близо100 години да си учител е било чест и превилегия.В близкото минало учителите също бяха на почит.Помислете колко се изродихме като общество през годините на преход след като загубихме уважение към всичко и всеки.Аз уважавам професията на учителя.На това уча и децата си,но не мога да отрека,че има и хора между тях които и за кравари не стават.

# 99
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Не може да се уважава нещо по презумпция. Обществото ни се развива, ценностите се развиват, науката се развива ... училищното образованието обаче е се е запънало в 80- те соц. години ( даже 70-те ) на миналия век и не помръдва от там  ... на запад в ония години образованието е било много по- отворено , а нашето и тогава и сега си е все тоталитарно

# 100
Jaritta,  дори не знам дали такова съединение? съществува изобщо. Знам обаче, че имената им се образуват по определена логика ( логично, нали:), знам и много други неща. Но няма сила, която да ме накара да помня излишни подробности или неща, класифицирани от мен като такива. Естествено, за 10, 11 или 12 години в училище съм учила много неща, но нали идеята на образованието е И да те научи да мислиш? Да, научила съм че има някаква логика и ако някой ден ми се наложи, ще я потърся. Запомнила съм най често използваните в ежедневието неща, колкото да мога да чета етикетите и толкова. Странно би било, ако се помни всичко.

пп. с това, че на училището е отнета възможността да бъде коректив, не съм съгласна. То няма как да бъде, ако зад него не стои възможност за някакви санкции- примерно да те арестуват ако не носиш униформа, или да задължат майка ти да полага общественополезен труд ако ти не си на училище.

# 101
Рокси, не само да те научи да мислиш, но и да те научи да помниш, да те научи дазаучаваш, да отсяваш важното от маловажното и т.н.

# 102
Затова сложих едно голямо 'и'.

# 103
Образованието е ф-я на нуждите на обществото, целите му.
Може да иска личности, които да разчупват матрицата, или пък 'всестранно развити'. Построява си образователната система според целите. Българското образование е много задълбочено в трупане на знания, в което няма нищо лошо. Така беше и по мое време, изглежда ситуацията не е мн. променена.
Това, което според мен липсва е развиването на индивидуално, критично мислене. Много деца познавам, които могат да разкажат доста факти по еди-кой си предмет,  но не могат да построят елементарен аргумент, за да изразят мнение. Познавам мн. деца, които просто се съгласяват да функционират в наложените рамки. А ми се иска да не се насърчава чак такава праволинейност.

Пример... Снощи бяхме с приятелско детенце на четене на приказки. И преди това докато чакаха, на децата им дадоха да оцветяват някакви котета и пиленца.. раздадоха моливите и т.н. И седнаха децата да оцветяват. Всички без едно се подчиниха на това, което 'трябваше да направят", на задачата. Само С. се дръпна и се обърна и ми каза "Искам да обърна листа". А Те се опитаха да я убедят, че трябва да прави това, което й е казано. Тя ме погледна и  се съгласихме да обърне листа. Искаше да рисува своите си котки и пилета, не тези в очертанията. Това ми направи силно впечатление ( на вас сигурно ви се струва елементарно, но мен ме порази, защото нямам деца) - как детето излезе от петолинието, искаше да даде своя (различен) принос към играта, как счупи матрицата. това утре може да се случи в каквато си искаме сфера от математиката до изкуството - хроа, които 'виждат' разни неща, които на нас сякаш са ни оперирани.  И ако в училище малко повече се насърчава това им качество, успоредно с даунлоудването на знания в мозъците им - ще бъде чудесно.

# 104
Образованието е ф-я на нуждите на обществото, целите му.
Може да иска личности, които да разчупват матрицата, или пък 'всестранно развити'. Построява си образователната система според целите. Българското образование е много задълбочено в трупане на знания, в което няма нищо лошо. Така беше и по мое време, изглежда ситуацията не е мн. променена.
Това, което според мен липсва е развиването на индивидуално, критично мислене. Много деца познавам, които могат да разкажат доста факти по еди-кой си предмет,  но не могат да построят елементарен аргумент, за да изразят мнение. Познавам мн. деца, които просто се съгласяват да функционират в наложените рамки. А ми се иска да не се насърчава чак такава праволинейност.

Пример... Снощи бяхме с приятелско детенце на четене на приказки. И преди това докато чакаха, на децата им дадоха да оцветяват някакви котета и пиленца.. раздадоха моливите и т.н. И седнаха децата да оцветяват. Всички без едно се подчиниха на това, което 'трябваше да направят", на задачата. Само С. се дръпна и се обърна и ми каза "Искам да обърна листа". А Те се опитаха да я убедят, че трябва да прави това, което й е казано. Тя ме погледна и  се съгласихме да обърне листа. Искаше да рисува своите си котки и пилета, не тези в очертанията. Това ми направи силно впечатление ( на вас сигурно ви се струва елементарно, но мен ме порази, защото нямам деца) - как детето излезе от петолинието, искаше да даде своя (различен) принос към играта, как счупи матрицата. това утре може да се случи в каквато си искаме сфера от математиката до изкуството - хроа, които 'виждат' разни неща, които на нас сякаш са ни оперирани.  И ако в училище малко повече се насърчава това им качество, успоредно с даунлоудването на знания в мозъците им - ще бъде чудесно.

Именно това нещо се смазва от нашето образование. Без значение колко им е натоварен деня и как трябва да им съчувстваме. Нали ако тези деца станат "идиоти" утре, няма да има кой да бачка за вашите пенсии мили "учители".
Рано или късно съвсем ще станем държава от третия свят.

В един момент, като завършиш се оказва че ако нямаш шаблон пред себе си не можеш да свършиш дадено действие.

Общи условия

Активация на акаунт