Училището

• 17 666
  • 380
  •   1
Отговори
# 135
Пролетна фея, това, че не си попаднала на учител, не ти дава право на поставяш всички под един знаменател. Трябвало е просто да го смениш. И аз като не попадна на правилния доктор, отивам при друг. Като ме излъжат в магазина, пазаря от съседния.

# 136
Само че, по личните ми наблюдения това, което наричате унифициране ( в последния пример), работи прекрасно в богатите и с висока производителност страни. С две думи е добре за обществото и лошо-евентуално- за индивида. Пиша евентуално, защото...

Забелязала съм, че около мен у нас никой няма хоби.
У нас самодейността по принцип е нещо за присмех, тъй като не е професионално, а само професионалото може да е сериозно.
" Аз съм късоглед и пея в хора"..  Ти не можеш да си и шивачка и балерина, примерно. Щото за балерини се почва на 4 и се блъска цяяяял живот. Така са ни учили, възпитавали - че като хванеш нещо, трябва да го докараш докрай, иначе си провален и достоен за присмех. За разлика от капиталистическия модел, където децата хващат по 20 неща, докато навършат еди-колко си, почва, пробва, оставя и  сякаш никой не прави драми от това.

Ти можеш да мелиш с една мелачка цял ден в работата - нямаш нужда нито от абстрактно мислене, нито от 6ци от горе до долу, но като затвориш работният ден кой си? Ако ти нямаш възпитание, образование насочени към еразвиване И на личните ти интереси, как ще си щастлив. Все ги плюем 'европейците', но в интерес на истината около мен във всички италиански села има театри, самодейни театри. Организират си поетични вечери на местния диалект, сами!  Никой не ги кара, това е уникално. Никой не ги кара да поставят пиеси, да рецитират някакви стихчета, да пеят и свирят, да хванат четките и да рисуват! Те си мислят, че могат, на тях това им е начинът да изразят мирогледа си, себе си. И като слезе от трактора той знае, че нещата не свършват там и не отива при ракията, а отива да си задоволява интересите - дали ще са да кара колело, мотор или да рисува посредствени пейзажи - той е себе си, спокоен, уравновесен - щастлив.

Тука има голяма разлика в целите на образованието. Какви хора ще възпитава и зависи само от местните нужди.
Откакто се обърна палачинката, аз веднъж не чух 'тази държава' да каже какви хора иска да възпитава и какви качества иска да развива. А има големи разлики със "Запада", аз поне съм добър плод на нашата система и мога да направя разликата и в + и в - на двете.

# 137
Пролетна фея, това, че не си попаднала на учител, не ти дава право на поставяш всички под един знаменател. Трябвало е просто да го смениш. И аз като не попадна на правилния доктор, отивам при друг. Като ме излъжат в магазина, пазаря от съседния.
А защо да сменям училища и учители до безкрай, като е редно да се смени учителката? Но начин за това няма- дори и да не си върши съвестно работата, ще си кюта на местенцето
Където и да е другаде некачествения работник се сменя с друг, но тук не е така, въпреки че както казах- не децата са там заради учителите, а обратното Tired

# 138
Всички тук говорят с патос за креативност, нестандартен подход, творчество и не знам си какво си. Без съмнение много хубави неща. Обаче креативни и нестандартни са 5-10% от децата. Останалите искат да си се движат в групата, да не им дават много домашни, да не се озорват. Родителите им искат същото и да не ги тормозят с училищни грижи, но ако може децата да имат и шестици. И системата им дава това, което искат - ниско ниво, съобразено с липсата на мотивация и качества, гарнирано с девалвирани шестици.

Тук не можах да се въздържа. Според мен креативни и нестандартни са всички деца - едно с едно не са еднакви и всяко открива света по свой начин. Друг е въпросът доколко ги насърчаваме да мислят - тук именно виждам ролята и на училището, не само на родителите.

Защото и аз все повече виждам училищната система като фабрика за оценки, която завършва с абитуриентски балове с клаксони и салта по прозорците на колите и честно казано не виждам голяма полза и смисъл - нито за децата, нито за обществото. Какъв е смисълът да се бълват поколение след поколение от уеднаквени и неграмотни тийнейджъри?!?

# 139
У нас самодейността по принцип е нещо за присмех, тъй като не е професионално, а само професионалото може да е сериозно.
" Аз съм късоглед и пея в хора"..  Ти не можеш да си и шивачка и балерина, примерно. Щото за балерини се почва на 4 и се блъска цяяяял живот. Така са ни учили, възпитавали - че като хванеш нещо, трябва да го докараш докрай, иначе си провален и достоен за присмех. За разлика от капиталистическия модел, където децата хващат по 20 неща, докато навършат еди-колко си, почва, пробва, оставя и  сякаш никой не прави драми от това.
Точно! Много от тийновете (и не само) нямат никакви странични, полезни интереси или хоби.
Как да стане така, че ако в семейството, от самото начало не са научени да ползват въображението си, не са насочени да търсят интересите си, то като стъпят в училище и да им се налее в главата нещо насила или изведнъж да започнат да се интересуват от едно или друго.

Ти можеш да мелиш с една мелачка цял ден в работата - нямаш нужда нито от абстрактно мислене, нито от 6ци от горе до долу, но като затвориш работният ден кой си? Ако ти нямаш възпитание, образование насочени към еразвиване И на личните ти интереси, как ще си щастлив. Все ги плюем 'европейците', но в интерес на истината около мен във всички италиански села има театри, самодейни театри. Организират си поетични вечери на местния диалект, сами!  Никой не ги кара, това е уникално. Никой не ги кара да поставят пиеси, да рецитират някакви стихчета, да пеят и свирят, да хванат четките и да рисуват! Те си мислят, че могат, на тях това им е начинът да изразят мирогледа си, себе си. И като слезе от трактора той знае, че нещата не свършват там и не отива при ракията, а отива да си задоволява интересите - дали ще са да кара колело, мотор или да рисува посредствени пейзажи - той е себе си, спокоен, уравновесен - щастлив.

Тука има голяма разлика в целите на образованието. Какви хора ще възпитава и зависи само от местните нужди.
Откакто се обърна палачинката, аз веднъж не чух 'тази държава' да каже какви хора иска да възпитава и какви качества иска да развива. А има големи разлики със "Запада", аз поне съм добър плод на нашата система и мога да направя разликата и в + и в - на двете.

Много ми харесва това мнение!  Peace       bouquet

# 140
Ами виж, (ние) сме силни в рисърча - много народ прави PhD , защо - защото нашата система ( не говоря за БГ а по принцип за бившите соц страни), целта й е да оформи един индивид, който знае от всичко, но може здраво да се задълбочи в едно нещо ( например 5 години да изследва влиянието на полиамини в/у ацетилхолинестеразната активност на главен мозък от плъх).
Затова има много народ от източния блок, който идеално се справя с това и сме много ценени в това.От моите колеги едно време, който не поиска, той не беше приет със стипендии за рисърч в Щатите, например. Трупането на знанието всъщност става така. Има нужда и от 'нас', от нашият начин, от този скучен и натрупващ труд. Само че аз не съм чула за някой човек, продукт на тази система, да му е светнало нещо и да е създал теория вследствие на разчупване на мисленето, insight. Или да се е събудил с нещо, което е патентовал и продал за няколко стотин милиона ( е, изключвам универсалните лечения за рак, които измисляме всеки месец).
Големите пробиви ги правят 'тъпите американци (или западняци, както искаш)".
Така че, след като системата иска да отглежда индивиди от първия тип - ОК, нищо лошо.
Но ако иска да има и хора от втория тип трябва нещо да промени.
Само обществото трябва да знае какво иска - после нещата сами ще си дойдат по местата.

# 141
"И, най-важното, насаждайте у дома желание за учение, защото училището не може само да се пребори с липсата на мотивация."

Има ли желание и стремеш за развитие ще има и промяна.Смятам,че едно дете може да е надарено със много таланти и дарби,но ако родителите му нямат амбицията и търпението да го насочват и водят в правилната посока, то ще си остане едно средно статистическо дете.
Мотивацията трябва да е имат първо родителите и чрез тях да я придобият и децата.
Абсолютно съм съгласна . Родителите трябва да възпитават амбициите на децата си ,а не да разчитат на училището за това.

При положение че училището е задължително, и искат да го направят и целодневно, кога да видя децата си, че и да ги възпитавам? Това така не става. Нямат право да взимат това на децата.

# 142
Ами виж, (ние) сме силни в рисърча - много народ прави PhD , защо - защото нашата система ( не говоря за БГ а по принцип за бившите соц страни), целта й е да оформи един индивид, който знае от всичко, но може здраво да се задълбочи в едно нещо ( например 5 години да изследва влиянието на полиамини в/у ацетилхолинестеразната активност на главен мозък от плъх).
Затова има много народ от източния блок, който идеално се справя с това и сме много ценени в това.От моите колеги едно време, който не поиска, той не беше приет със стипендии за рисърч в Щатите, например. Трупането на знанието всъщност става така. Има нужда и от 'нас', от нашият начин, от този скучен и натрупващ труд. Само че аз не съм чула за някой човек, продукт на тази система, да му е светнало нещо и да е създал теория вследствие на разчупване на мисленето, insight. Или да се е събудил с нещо, което е патентовал и продал за няколко стотин милиона ( е, изключвам универсалните лечения за рак, които измисляме всеки месец).
Така че, след като системата иска да отглежда индивиди от първия тип - ОК, нищо лошо.
Но ако иска да има и хора от втория тип трябва нещо да промени.
Само че трябва да знае какво иска - после нещата сами ще си дойдат по местата.

Проблемът е, че при нас системата иска да си решава ежедневните проблеми (работа за учителите) с глобални мерки, които ще имат сериозен ефект за в бъдеще.

Още нещо. В момента, в който някой човек каже че което и да е дете е тъпо или още по добре децата са тъпи, трябва да се издава забрана да работи като учител.
Това е толкова детинско мнение, че сигурно повечето третокласници имат по зрял мироглед.

Последна редакция: пн, 26 юли 2010, 15:49 от ednakaka

# 143
Проблемът е, че нашата система не знае каква й е целта , а от там дали трябва да скъса със старите модели, преди да прегърне новите, и какви са ползите от запазване на едното или налагане на другото.  Като не знаеш каква ти е целта ще ти е малко трудно да отидеш където и да е, колкото и да блъскаш.

# 144

...

Това ми се струва много в целта! Някак ми се струва, че цялата тази "сериозност" в образованието е руска школа. Всичко да е тежко, помпозно, за цял живот...

За PhD-тата в САЩ си права, но там има и един друг момент - нормалният американец няма стимул да учи след бакалавър, защото обикновено си намира добра работа с тази степен. След това се учи, ако наистина имаш изявен интерес към науката и ще правиш академична кариера или ще работиш рисърч.

Докато за много източноевропейци/китайци/индийци PhD-то е един от малкото начини да заминат легално за САЩ. Много от тези хора не биха се занимавали въобще с наука, ако имаше друг лесен начин за легален престой.

# 145
Далеч си от истината. За прояви, каквито днес имат учениците, тогава веднага изключваха. Сега не могат да открият родителите им за разговор. А заплатите винаги са били ниски. И, ако обичаш, не слагай работеха в кавички, защото благодарение на такива хора, ти сега си грамотна.
Права си , има преподаватели, които наистина работят. Кавичките са по скоро за тези, които само се оплакват и целия свят им е виновен, но не и те. Аз обаче съм предубедена, мразя повечето учители от детството ми.

# 146
Права си , има преподаватели, които наистина работят. Кавичките са по скоро за тези, които само се оплакват и целия свят им е виновен, но не и те. Аз обаче съм предубедена, мразя повечето учители от детството ми.

Като мразиш учителите, как ще повериш детето си на тях? А ако то те слуша да говориш така за тях, на какво ще го научиш? Какво ще бъде неговото поведение в училище?

При положение че училището е задължително, и искат да го направят и целодневно, кога да видя децата си, че и да ги възпитавам? Това така не става. Нямат право да взимат това на децата.

Ако чакаш училищна възраст, за да ги виждаш и възпитаваш - закъсняла си. Затова има 7г. преди това.

# 147

Ако чакаш училищна възраст, за да ги виждаш и възпитаваш - закъсняла си. Затова има 7г. преди това.

Ааааа не  Joy Joy Joy

# 148
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Вижте какво, всеки си гледа детето както сметне за добре и възпитава в него каквито си иска ценности и модели ... образованието обаче е задължително и учителите са тези, които трябва да запалят интереса на децата към ученето, да му е интерсно на детето и да ходи с желание и нетърпение ...

Учителят възпитава в толерантност към различния , в умение да се работи в екип, да се разрешават конфликти, учителят създава истинси уютната среда за учене  ... но за да направи това, той трябва да има повече правомощия и по- добри стимули, които да включват освен  заплащането и материалната база и отношенията между колегите и учителските права права

# 149
Вижте какво, всеки си гледа детето както сметне за добре и възпитава в него каквито си иска ценности и модели ... образованието обаче е задължително и учителите са тези, които трябва да запалят интереса на децата към ученето, да му е интерсно на детето и да ходи с желание и нетърпение ...

Учителят възпитава в толерантност към различния , в умение да се работи в екип, да се разрешават конфликти, учителят създава истинси уютната среда за учене  ... но за да направи това, той трябва да има повече правомощия и по- добри стимули, които да включват освен  заплащането и материалната база и отношенията между колегите и учителските права права

Съгласна съм. Само да добавя - да има и съдействието и разбирането на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт