Училището

• 17 591
  • 380
  •   1
Отговори
# 210
Заплащането е различно, но не на база качествата на учителя, а трябва и това да се включи

# 211
  • Пловдив
В момента голяма роля играе и делегираният бюджет. Предполагам, че оттам нататък всичко останало си е до конкретен директор. Обаче дори и да приемем, че в дадено училище дават 800 лева заплата, тя не е еднаква за всички

# 212
Е, не е еднаква, но има и разни други поощрения, награди...

# 213
Ако си кандидатствал и си завършил примерно биология, химия, физика, математика, информатика, география, история, българска филология, защото си имал афинитет към съответната област, значи ли това, че си неспособен за нищо? Или всеки зрелостник трябва да мечтае да стане икономист, юрист, лекар или компютърен спец, защото това е печелившо в момента? И който е извън кръга на престижните специалности е боклук и отрепка?

А тези, с печелившите професии, кой ги е учил? Някой мазохист като мен, който си е избрал оплюваната учителска професия. И за сведение на тия, които пишат небивалици, в центъра на мнооогоо голям град, с 20г. стаж, ПКС, ИТ и чужд език и всевъзможни други квалификационни курсове, заплатата ми не надхвърля 550 лв. Наградите и поощренията са в сферата на мечтите.

# 214
Не, награди има, но явно се разпределят на принципа "нашите хора"
Учителската професия не е оплювана, оплювани са определени учители
Иначе всяка професия е оплювана, да напомня ли колко вицове за счетоводители и адвокати има  Tired
И защо мислите че лекарите, математиците и т.н, са много добре платени, в много случаи не е вярно
И много ми е интересно, дали на учителските синдикати им мрънкате така, както на децата и родителите? Родителите ли ви определят заплатите или ви отстояват правата?

# 215

За н-ти път в този форум питам: какво според вас означава да учиш за учител? Ако си кандидатствал и си завършил примерно биология, химия, физика, математика, информатика, география, история, българска филология, защото си имал афинитет към съответната област, значи ли това, че си неспособен за нищо?

Ами ако си завършил някоя от горните специалности и не си се развил по никакъв начин в съответната област, а вместо това си станал учител - най-вероятно това значи.
За да станеш учител се изисква много повече от това да харесваш историята примерно. Означава най-малкото да обичаш да работиш с деца. Те, децата и родителите им веднага разпознават такива учители и им показват уважението си.

Между другото, има ли някой от вас, който като е започвал да следва за учител, да е мислел че ще бъде добре заплатен като такъв?

# 216
  • Пловдив
Наградите, за които говориш, Лост, едва ли надхвърлят средната заплата и половина за даденото училище и то се дават в рамките на цялата учебна година

# 217
Southwind, противоречиш си.

Ами ако си завършил някоя от горните специалности и не си се развил по никакъв начин в съответната област, а вместо това си станал учител - най-вероятно това значи.
Значи щом си станал учител, не си се развил. Но малко по-надолу пък казваш:  

За да станеш учител се изисква много повече от това да харесваш историята примерно. Означава най-малкото да обичаш да работиш с деца.
Че всеки не става за учител е ясно. Но пък защо точно некадърниците, дето не са се развили в областта си, да стават за учители?! Само любовта към децата няма да ги  направи такива...Нали  за да станеш учител се изисква много повече от това да харесваш историята примерно.Нещо ми се губи логиката..

Колкото до последното ти питане - аз кандидатствах точно това, което работя в момента. Това исках и го постигнах. Никога по онова време не ме е вълнувал въпроса за заплащането. Времената бяха други, а ние бяхме много млади. Ако някой си избира професия според парите, които ще получава, аз не го разбирам. Професията трябва да ти доставя удоволствие. Но това не значи да работя без пари. Професията ми е адски отговорна, стресираща и натоварваща, и като всеки уважаващ себе си човек, аз искам достойно заплащане.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 19:51 от Joya_2010

# 218
Професията ми е адски отговорна, стресираща и натоварваща, и като всеки уважаващ себе си човек, аз искам достойно заплащане.

Всеки има право на достойно заплащане. В частния сектор е ясно - искаш повишение и като си толкова добър, а не ти го дават, напускаш и отиваш друдаде. В държавния може би трябва да се обърнете към синдикатите или под някаква форма да минете в частния сектор. Знаете, че има ваши колеги които изкарват завидно количество пари от уроци.
Просто през  последните години всички безобразия в училищата се оправдават с ниското заплащане на учителите, та затова чувате малко остри реакции като заговорите за заплатите си.

За противоречието в изказването ми - може би беше неясно казано, но имах предвид, че това че някой има афинитет към история и е отишъл да учи история не го прави добър учител. За това се искат други качества и вие по-добре го знаете.

# 219
  • София
Да, в частния сектор! В частния сектор нещата не стоят съвсем еднозначно както го описваш - ако си добър ти плащат, ако си добър и не ти плащат,отиваш на по-добра работа! Това беше преди няколко години, но не и сега, по време а криза! А и не може всички учители да работят само на частно. Ако ще е така, защо изобщо децата ни да ходят в държавно училище, а всичко не стане частно? разсъждаваш много повърхностно. Нещата в една държава не могат да са единствено на принципа на чисто пазарна икономика. Държавата има ангажимент да осигури определен минимум обществени блага, включително задължителното образование на децата. Не става въпрос един счетоводител да мине от нископлатееното държавно към високоплатеното частно! Учителите, както и медицинските работници са част от основата на държавата и функционирането на съвременната икономика и общетво. Не може там всичко да е в превес на частното!

# 220
И какво предлагате? Да вземате по-високи заплати, от тези от чиито джобове излизат парите за тях? А междувременно да натривате носове на деца и родители? Не мога да се сетя с какво са ви длъжни.  
Имате някаква грешка относно частния сектор, но е разбираемо. Там нещата са съвсем прости и ясни и намесването на думата "криза" в това отношение е неуместно. Там няма как да скриеш некадърност и мързел, нещо в което държавните служители са пълни професионалисти.

п.п. Социалните икономики ги видяхме докъде я докараха. Пример - ЕС.

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 23:26 от Southwind

# 221
Southwind, нещо не си наясно. Навсякъде по света високоплатен е висококвалифицираният труд. Хората ценят образованието и образоваността. У нас е обратно. Човек със средно образование е шеф на фирма и реже глави, благодарение на финансовото си състояние. Жалко. Сравняват учителските заплати с минималната за страната. Защо? Аз не съм чистачка!  А моята заплата си я изкарвам аз. И понеже работя в държавния сектор, всичките ми осигуровки и данъци са реални.  Кой в частния сектор плаща реално това?

А междувременно да натривате носове на деца и родители?

Явно доста са ти натривали носа, затова си озлобена. А за да ти го "натрият", винаги има причина.

А пък щом толкова са некадърни учителите в държавните училища - има частни. Идете там. Гарантирам, че ще изпълняват всяка ваша прищявка и по никакъв начин няма да товарят децата ви. Пълно спокойствие! Включително и за вас. А родители, които оценяват нашия труд има, и винаги ще има. Така че....

# 222
  • София
южен вятър,
Не съм учител, че да отговаряш на моя пост с "наттриваТЕ носовете на деца и родители"!Икономист съм и по тази причина застъпвам идеята, че не може всичко да е на чиста пазарна икономика.  Най-лошото за една икономика и държава е да се мисли само краткосрочно само на принципа на пазара. Това го няма дори при американците, дето клонят повече към Кейсианския модел. Ако си обърнала внимание в помеждутъка на две вирения на носа си, американците точно в момента са доста на зор, защото виждат, че не може здравеопазването им да е само и единствено на пазарния застрахователен принцип, а също и държавното образоване да е зле, а да се дърпа чергата само към частното. колкото до социалния ЕС, дори твърде добре го докарват! Проблемите в ЕС не са заради социалния модел, а заради утежняването на бюрокрацията.

# 223
Жалко че като икономист не стe информирана каква е подкрепата за Чейнджа, както наричат в САЩ Обама. Никой от работещите американци не е съгласен с настъпващия социализъм там.  И ще му го покажат на изборите. Нито стe информирана явно от къде идват големите проблеми на ЕС. Огромни субсидии за неработещи фермери, подкрепа давана на мързеливи гърци от работливи германци и все такива социални благинки.
Работещ социален модел има само в скандинавските страни, но там данъците в най-честия случай отиват към 62%. Нямаме нито манталитета нито традициите им, че да гледаме към тях.
Само времето ще покаже кой е крив, кой прав, но е нелепо да се твърди, че обществото и държавата дължали повече на тази или онази работеща прослойка.  Малко стана като в онази английска поговорка: "Ако трябва да доказваш на някого че си лейди, най-вероятно не си лейди." В крайна сметка обществото решава дали да плаща и колко за дадена обществена услуга, каквото е и образованието. Държавата би трябвало да се грижи за пенсионери и хора в неравностойно положение. Всички останали могат сами да се погрижат за себе си. Както преди казах, като не им харесва да са учители, да сменят попрището.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 16:29 от Southwind

# 224
  • София
не е задължително населението да е много наясно кое защо се случва, защото то гледа краткосрочно. Работа на управляващите е да правят дългосрочни сметки и да планират.
Колкото до фермерите във Франция, както и за гърците (че и испанците) е политическии въпрос с исторически предпоставки. от една страна французите си натискат за пейзаните,но също така и ЕС иска да поддържа определено ниво на цените на селскостопанската продукция. Гърция и испания са приети с много уговорки по политически причини, а не по икономически - просто там е имало голям проблем с прокомунистицески и просоциалистически уклони.

Ти изобщо не мислиш като четеш, нито мислиш като пишеш! Кой е казал, че обществото и държавата дължи повече на една или друга прослойка? Става въпрос за това, че здравеопазването и образованието са областите, които са сериозна предпоставка за развитието на една страна. Държавата има ангажимент да осигури един пакет от здравни и образователни услуги, защото от това пряко зависи състоянието и нивото на работната сила! чувала ли си за работна сила? Ако искаш населеието само да чопли земята, не ти трябва образование, но ако искаш да правиш съвременни технологии или да се възползваш от тях, трябват ти образовани хора. Както за здравеопазването, така и за образованиетоо не можеш да прехвърляш всичко на пазара.

Общи условия

Активация на акаунт