Училището

• 17 630
  • 380
  •   1
Отговори
# 255
Това не важи за учителите, нали? Мисля, че едномесечната стачка доказа, че учителите са гражданското общество в държавата, макар че до нас не застанаха родителите и цялата общественост.

Не знам на какво ни завидяха тогава. Обърнаха се срещу нас, а малко по-късно започнаха да протестират лекари, шофьори .... Ако ни бяха подкрепили, вместо да ни нападат, можеше и да има резултат. Но в Б-я живеем, какво да се прави...

# 256
  • Варна
Защото не станаха ясни всичките ви искания. Подпомогнати от медиите, хората чуваха само, че искате вдигане на заплатите. А това не беше точно така, нали? Исканията не бяха изложени систематично, не бяха обосновани, не им беше дадена нужната гласност. Синдикатите ви никаква не я свършиха, започнаха да се пазарят на дребно. Мисля, че всичко това беше умишлено, донякъде. Жалко, защото наистина се изпусна възможността родителите да застанат до учителите, въпреки притесненията, които им причини затварянето на училищата. Но си беше урок - как не се прави стачка, дано намерим начина заедно да изискаме по-доброто за децата си!

# 257
Гласност беше дадена, и то голяма. Исканията също бяха ясни, но медиите акцентираха само върху финансовата страна. Синдикатите, естествено се издъниха, то какво ли да очакваш от тях....  Тях отдавна съм ги отписала, но ми е болно за другите гилдии в обществото, те не ни разбраха. Да, родителите роптаха, но и те не пожелаха да вникнат какви огромни проблеми има в българското училище и да ни подкрепят. Затова ме е яд като чета тука какви велики неща искаме от училището. Ами не става. Промените, за които стояхме без заплати повече от месец, бяха потулени зад празни приказки и седенки. Аз не мисла, че беше урок - как не се прави стачка. Напротив, точно консервативното учителско съсловие направи нещо, което никой в България досега не е успял.

# 258
  • София
По отношението на нашенските родители като цяло съм стигнала до извода, че са просто едни инфантилни възрастни, които не могат или не искат да поемат отговорност. Говоря като родител! Тук-там има хора, които са наистина загрижени за децата си и образованието им, учат с тях и се опитват да променят нещата, но те са капка в морето. Казвам го и от опит. Искат, ако може, училището да е денонощно, само и само някой друг да носи отговорност за децата им. Не може учителите да заместват родителите!

# 259
  • Варна
Да, направи, затова стачката е урок, все пак - че може, че трябва нещо да се случва, но не съвсем така. Точно за това говорих - медии, синдикати, политици опошлиха нещата. Може би, родителите трябваше да бъдат мотивирани предварително. Как? Нали отговорът на този въпрос ни се ще да намерим? Ако спрем да се оплюваме едни-други.

Андариел, не искат, не искат да поемат тази отговорност, по-големият процент, не всички. Какъвто и учител, каквато и система да има, ако родителят не се занимава системно и ежедневно с детето си, няма да има добри резултати.

# 260
По отношението на нашенските родители като цяло съм стигнала до извода, че са просто едни инфантилни възрастни, които не могат или не искат да поемат отговорност. Говоря като родител! Тук-там има хора, които са наистина загрижени за децата си и образованието им, учат с тях и се опитват да променят нещата, но те са капка в морето. Казвам го и от опит. Искат, ако може, училището да е денонощно, само и само някой друг да носи отговорност за децата им. Не може учителите да заместват родителите!

Майките, които ни нападат в темите забравят, че ние  сме и родители. Просто имаме поглед и от двете страни. За съжаление това , което си написала, е много вярно. Не искам да обидя никого. Това е реалността. Децата са си деца, на тях мога всичко да простя. Но родители, които размахват пръст на род. среща и "уволняват" госпожата по ИИ, защото писала забележка, а детето просто нямало блок и бои, госпожата по математика, защото писала двойка, пък детето не знаело още таблицата, но щяло да я научи.... С ей такива жалки картинки се срещаме ежедневно в училище. В същото време има майки, които редовно  питат с какво да помогнат и често прибират чуждите "забравени" в училище деца. Свят голям - хора разни.

# 261
  • София
Истината е, че има хиляди други начини да се учи. Нищо не налага присъствието на децата в училище. То това си е ясно.
Но нищо не налага и присъствието на учители в училище.
Сигурно ако се имаше доверие на родителите можеше да се дадат дисковете с уроците на родителите и децата да ходят само за тестовете.
Нищо не пречи да се запише урокът по физика по няколко начина, да има нагледни материали... къде къде по-интересно щеше да е

Мечтиии

А аз имам колежка, която си мисли, че "падащите звезди" са звезди, които си падат по земята. Светлинната година е мярка за време... С висше образование е и е с претенции да е математическо това образование. И майка й е учителка в училище...
на 15.09 пускам и сина си на училище. Какво ли ще научи... Най-много да му се скарат, ако направи забележка на учителката, че китовете убийци не са нито китове, нито убийци, а още по-малко риби. Да се надяваме, че ще може да игнорира простащината в училище. Ако не - пак ще си кажем, че "там децата влизат различно умни, а излизат еднакво тъпи" и ще си го научим сами. Колко му е.

# 262
  • София
Това също е част от живота - да се научат да си отстояват мнението, когато са сигурни във фактите! Последната класна на дъщеря ми в начална степен (сменяха се почти всяка година, малшанс) беше същата - не можело детето да знае повече от нея, после я обяви за зубрачка, а като за капак й каза "като майка ти ти е обяснила как се решава тази задача, тя да те учи вкъщи, щом толкова много знае).  Laughing Не че не мога детето да го обуча вкъщи, ама не ми е това работата. А учителката вместо да се радва, че има поне едно дете, което е над средното ниво, тя го прие като лична обида.

# 263
Истината е, че има хиляди други начини да се учи. Нищо не налага присъствието на децата в училище. То това си е ясно.

Успя да ме разсмееш!

# 264
Valia li, надявам се,че правите разлика между образован човек и информиран човек. Това, за което говорите, е въпрос на обща култура. Живеем във век на информацията, така че е невъзможно човек всичко да знае. А и учителят не е ходеща енциклопедия. Важно е да познава добре предмета си и да умее по подходящ начин да го поднесе на децата. Бонус ще е, ако е и с богата обща култура. Но това зависи от природата на човека, от възпитанието му, от средата, в която е расъл. Не мисля, че е толкова голям проблем, че математичката не знаела нещо, което го пише във всяка научно-популярна книжка. Проблем ще е, ако не знае математиката,т.е. това, на което трябва да научи вашето дете.

# 265

В тази връзка, дайте да четем медицинска литература, да си поставяме диагнози и да се лекуваме сами. Може да вземем ножицата , боите и да си правим косите сами.
  Не мога да разбера как лесно се подценява чуждата професия! Всеки мисли, че може да замени другия. Конкретно за учителската професия, всеки втори тук я смята за излишна...

# 266
  • София
Лично аз не я смятам за излишна!

# 267
  • Costa Rica
Сигурно ако се имаше доверие на родителите можеше да се дадат дисковете с уроците на родителите и децата да ходят само за тестовете.
Нищо не пречи да се запише урокът по физика по няколко начина, да има нагледни материали... къде къде по-интересно щеше да е

Мечтиии

А аз имам колежка, която си мисли, че "падащите звезди" са звезди, които си падат по земята. Светлинната година е мярка за време... С висше образование е и е с претенции да е математическо това образование. И майка й е учителка в училище...
на 15.09 пускам и сина си на училище. Какво ли ще научи... Най-много да му се скарат, ако направи забележка на учителката, че китовете убийци не са нито китове, нито убийци, а още по-малко риби. Да се надяваме, че ще може да игнорира простащината в училище. Ако не - пак ще си кажем, че "там децата влизат различно умни, а излизат еднакво тъпи" и ще си го научим сами. Колко му е.
ooooh! ooooh! ooooh!
Е, време беше! Отдавна никой не беше се изказвал толкова грозно, чак се чудех какъв мир и любов цари в темата.

Да ти е минавало през ума, че това с простащината е двупосочен процес?

Отсега прогнозирам проблеми. То при такава нагласа няма как да е другояче.

# 268
Много грозни неща срещнах в темите тук. Тотално оплюване, отричане, незачитане на чуждия труд. Е, в крайна сметка, плода на всичко това ще си го берат тия родители. Аз вече се занимавам с нещо, което и след 20г. педагогически стаж ми доставя удоволствие - подготвям си красоти за първолаците  smile3503!

# 269
Аз вече се занимавам с нещо, което и след 20г. педагогически стаж ми доставя удоволствие - подготвям си красоти за първолаците  smile3503!

Знам за какво говориш, Joya. Пожелавам ти добри и ученолюбиви дечица на есен.
А относно оплюването, българите сме спец в тази дисциплина. Независимо дали темата са лекарите, учителите, таксиджиите, винаги се коментира с такова настървение, че ако изхабената енергия се впрегне в електроцентрала, България ще свети денонощно.

Общи условия

Активация на акаунт