Училището

• 17 633
  • 380
  •   1
Отговори
# 270
А относно оплюването, българите сме спец в тази дисциплина. Независимо дали темата са лекарите, учителите, таксиджиите, винаги се коментира с такова настървение, че ако изхабената енергия се впрегне в електроцентрала, България ще свети денонощно.

Да, права си / за съжаление / !

# 271
Много грозни неща срещнах в темите тук. Тотално оплюване, отричане, незачитане на чуждия труд. Е, в крайна сметка, плода на всичко това ще си го берат тия родители. Аз вече се занимавам с нещо, което и след 20г. педагогически стаж ми доставя удоволствие - подготвям си красоти за първолаците  smile3503!
Много ли е че искам такава учителка за детето си, а не истеричка, която дори на първия учебен ден е изморена и й е писнало от нас?! Никой не казва че учителската професия е излишна, а че има учители, които просто не стават, както във всяка друга професия, с тази разлика че тук неспособните не са изхвърлени от системата, а напротив- стимулирани са. И не става дума само за заплатата

# 272
cheta.. cheta ..i prochetenoto me natajava  Cry..... ako sred majkite neshatat stojat taka zashto li ne e chudno che v uchilishtata i v admitistracijata te sa absurdni... Cry ....
Vsjako ot decata vi prekarva 12 !!!! godini ot jivota si hodejki na uchilishte ... 12 !! vie kakvo napravihte s poslednite si 12 godini?
Hayde da vi popitam - kakvo ochakvate/ iskate deteto vi da  poluchi sreshtu tezi 12 godini i sashto taka - poluchava li go ?

# 273
Ами не го получава, обаче като имам претенции- лошо, като нямам-пак лошо
Какво се очаква да правя, освен да давам пари?!

# 274
Когато някой има проблем с конкретна личност, той коментира нея, а не прави обобщение на цялото съсловие.

# 275
О, може би затова коментирате по този начин родителите...как не видях в един пост да ги похвалите  Laughing
А и още чакам кнкретен съвет- как да подобря положението с конкретна учителка, какъв е реда за това ...ама съвети няма, защото начин няма...о, и забравих да кажа- детето ми не се бие, не създава проблеми, има най- висок успех в класа, а аз присъствам на всички родителски срещи, нося цветя, подаръци и материали с повод и без повод, да не мислите че съм някоя простачка дето не се вясва в училище, или ходи с празни ръце
Та напомням- питането беше, как се отсяват добрите учители от не толкова добрите?

# 276
Когато някой има проблем с конкретна личност, той коментира нея, а не прави обобщение на цялото съсловие.

Joya a to "saslovieto" ne e li za tova - da sazdava standarti i da iziskva pridarjaneto kam tjah , ako ne za drugo / kato naprimer da si varshi dobre rabotata / to pone za da si pazi imidja.... maj nikakvo go njama saslovieto v tova otnoshenie... che i v mnogo drugi ...

# 277
Провокирана съм да пусна нова тема тук заради съседната, за задължителната предучилищна (децата ще изпуснат ужасно много ако не ходят, оле ужас).

За мен българското училище си е стъпка назад за децата. По няколко причини.

1. Човешкият ум не е кофа, която трябва да се напълни с максимално количество талаш. Точно напротив - детското въображение не трябва да се смазва, а да се провокира. Това няма как да стане в училище, където всеки даскал е наизустил учебника си без разбиране и иска всякакви глупости. Погледнете само един урок по история - 50 дати днес, 50 утре - безсмислени, еднакви. А да се говори защо и как са възникнали събитията, кое ги е предизвикало, какъв е ефекта днес - самия учител не знае и не разбира. Той учи на изуст. Цялото обучение ни е на този хал. Децата много бързо губят интерес, а и в тези глупости смисъл няма.

2. Преподавателите. Е те просто не стават. Няма начин да стават с този мироглед - хора, набутани с връзки, без грам въображение и желание за работа. Пеят си урока с празен поглед, до 11 клас и децата придобиват същия празен поглед. За това няма оправдание.

3. Учебния материал не се свързва с реални неща. Всичко е толкова абстрактно, че просто нашепва - забрави ме, забрави ме.

Мога да продължа и с индивидуална критика по предмети.

Литература - наизустяване на нечии чужди разсъждения над български творби. Първо - разсъжденията са чужди, децата не ги питати за нищо. На нас преди години ни ги диктуваха. И второ - има много световни творби, които трябва да се прочетат. Не са само българските класици най-ултра-дупер-супер писателите. Има и съвременни произведения.
Или ние ще си знаем само "Под игото" и това е. От Искъро по дълбоко нема!

Математика - ей тия учителки по математика, някой изпитва ли ги някога? Повечето се объркват на елементарни задачи. Обаче изпитват на наизустени теоремки и дефиниции - рецитал му е майката.

География - добре, за чий се учат по 5-6 индустрии на областен град? Индустрии, които вече ги няма? На изуст!

История - да живеят датите. По 50 на урок и всичките задължителни. Абе вие луди ли сте?

Тук може да се пише още много, но нещата ще загрубеят. За мен училищете беше загуба на време. Не може да продължава така.

напълно съм съгласна. не разчитаме на училището, то ще е проформа. а това че има отделни едЕници свестни преподаватели разпръснати из училищата не променя нищо. само хората с математика могат да прокопсат в специализираните гимназии. но колко са те н афона на общото количество ученици?

# 278
arthur, виж, не е толкова лесно. Учителят няма право да съди и наказва колегата си, който не си върши работата. Това не е в правомощията му. Да не мислиш, че на мен ми е приятно да виждам как няколко колежки се скатават за всичко и не си вършат работата, но вземат заплата като мен, че и по-голяма?! Но за тази цел си има директори, инспекторати и т.н. Те са тези, които трябва да контролират работата на колегите.

# 279
Но на практика се намесват много рядко, те също нямат големи правомощия, например не оценяват по някакви вътрепни правила учителите(защото би трябвало да го правят, нали родителите са некомпетентни да го правят)...за директорите да не говорим, те са сменяеми само ако самички се махнат или се пенсионират, което също не е редно според мен
Отстранени учители аз не знам да има, говоря за уилище, за детските градини са малко по-строги нещата, там обикновена жалба прави чудеса, но в училище вече всичко е през пръсти, което не знам как да си го обясня

# 280
О, може би затова коментирате по този начин родителите...как не видях в един пост да ги похвалите  Laughing
А и още чакам кнкретен съвет- как да подобря положението с конкретна учителка, какъв е реда за това ...ама съвети няма, защото начин няма...о, и забравих да кажа- детето ми не се бие, не създава проблеми, има най- висок успех в класа, а аз присъствам на всички родителски срещи, нося цветя, подаръци и материали с повод и без повод, да не мислите че съм някоя простачка дето не се вясва в училище, или ходи с празни ръце
Та напомням- питането беше, как се отсяват добрите учители от не толкова добрите?

Отсяват  се  с  частни  училища Laughing , но  и  там  гледат  само  парите  да  ти  вземат . Обикновенно  децата  правят  най  точните  оценки  за  учителите.  От  цели  13  години  съм  все  по  училищата  покрай  децата  си , повярвайте  ми  имаше  ужасни  учители  но  имаше  и  такива  които  бяха  истински  професионалисти , именно  една  такава  госпожа  насочи  детето  към  химия  още  в  5  клас  и  до  момента  учи  химия  в  ХMTУ  но  това  е  без  значение , дадох  го  като  пример    учителите  да  насочват  децата  да  се  усъвършенстват  към  предмет  който  ги  влече  от  по  малка   възраст ,  а  в  момента  малката  ще  е  9-ти  клас , тя  не  знае  какво  иска  да  учи  сигурно  и  ние  имаме  вина , записа  се  в  Ломоносов  че  и  е  под  носа    не  знам  кво  ще  излезне  от  това , но  съм  я  оставил  да  преценява  сама.

Последна редакция: вт, 17 авг 2010, 19:19 от sote-full

# 281
Отсяват  се  с  частни  училища Laughing , но  и  там  гледат  само  парите  да  ти  вземат . Обикновенно  децата  правят  най  точните  оценки  за  учителите.

Не познавам учител, който при наличие на друга възможност,  да  отиде да работи в частно училище. Обикновено отиват хора без опит, които все отнякъде трябва да започнат. За причините се сещайте сами.
  Прав си, че децата "усещат" най-добре учителите си, но тук трябва да се направи разлика дали го харесват заради отношението му към тях, начина на преподаване, уважението към детската личност, или заради шестиците, които им пише.

# 282
Не съм съгласна с теб, Джоя. Моите наблюдения са съвсем различни.
Кой работодател, при това частен, ще предпочете човек без опит пред доказан професионалист?!
В Бургас например има няколко частни училища и в тях преподават учители с над 20-годишен стаж, доказали се и известни като имена. Много от моите бивши вече колеги в /няма да споменавам коя най-добра гимназия в Б-с/ преподават и в частните училища в обратната смяна. Но не на всички е даден този шанс, да не говорим за младите колеги, които само могат да мечтаят за това.

# 283
  • Пловдив
Лилита, а замисляш ли се защо тези колеги работят и в частното училище?

Навремето се разминах на косъм от частно училище и се радвам, защото щях да се водя само лектор. Моя позната започна в една от частните гимназии в Пловдив преди 2 години - без абсолютно никакъв стаж като учителка. Водеха я лектор, поне в началото беше така, когато ми искаше разпределения и други такива неща. При това беше с часове за почти пълен норматив - не й стигаха около 50 часа.

Иначе имах и една колежка, която работеше в обратна смяна в едно от частните училища - водеше Човекът и природата в един 5 клас и то само заради парите, които й идваха странично от това

# 284
Чета,чета и стигам до извода, че водим спор, аналогичен на този за това, кое е първично - яйцето или кокошката. Училището е част от обществото, то е негова проекция и няма как да бъде по-добро от света, в който живеем. Ние всички сигурно сме зажаднели за истински, стойностни неща и ни се иска училището да е оазис в пустинята. Да, ама не, казваше известен журналист. Грешна е системата, която и преди, и след демократичните промени е една и съща. Нищо не се е променило. Много министри се упражняваха да правят рИформи, но все козметични. Един смени директорите, друг въведе "външно оценяване" и матури, но никой не поиска да разсече възела и да промени остарялата и скучна класно-урочна работа, която приравнява амбициозните, интелигентните деца към средното ниво. Родители се оплакват от учители, учители обвиняват родители - е, и кой печели? Мисля, че губещи са децата, които са много адаптивни и това ги устройва - те започват да манипулират и учителите, и родителите си. Но дали знаят и могат повече? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт