Училището

• 17 565
  • 380
  •   1
Отговори
# 360
Southwind, аз съм тази, която подчерат и удебели квалификациите. Това е мой цитат. и не съм учител. И не е вярно "За какво са ми факти, като си имам мнение?". Точно факти исках. прочети добре. Едва ли госпожата се е обидила за тия квалификации, по-скоро заради :
Уау, маниакална депресия?  Laughing Laughing Или обикновена простотия ...
Не може да се води диалог, когато някой използва такива изрази.

# 361
  • Costa Rica
Уау, маниакална депресия?  Laughing Laughing Или обикновена простотия ...
Кое, твоят цитат ли?
Да, така е Mr. Green

# 362
Тук има нужда от психиатър. Не може всички писания на някои хора да са с такива обидни думи и нападки и всички да ги търпят...

Психиатър- не, достатъчен е просто модератор.

# 363
  • Costa Rica
Тук има нужда от психиатър. Не може всички писания на някои хора да са с такива обидни думи и нападки и всички да ги търпят...

Психиатър- не, достатъчен е просто модератор.
Не, добре е да се види нагледно какви "екстри" получават учителите към мизерните си заплати. Иначе, колкото и да обясняваме с какво отношение си имаме работа ежедневно, никой не вярва. Така, черно на бяло, дано спрат да ни завиждат.
Пишещите тук учители трябва да са благодарни на Южния вятър за "прекрасния" пример на средностатистически родител, който ни представи ( извинявам се на всички Родители, които полагат неистови усилия да останат извън тази печална статистика  Peace с вас сме!).

Последна редакция: ср, 25 авг 2010, 14:25 от Делфина фон Ю.

# 364
Е те тогаз психиатър пак не помага, най- добре е някой гл.счетоводител и личен състав /или както там се води/.    Laughing

# 365
Мили  дами, прочетох  мненията  ви, но  не  виждам  решение  на  училищните проблеми . И  аз  съм  съпричастен  към  училищните  проблеми , все  пак  минах  по  трънливите  пътеки  и  продължавам  с  по  малката  ми  щерка.
Значи  наблюденията  ми  в  последните  години  са , че  когато  едно  дете  мине  5-6 клас  и  забелязвам  пълно  безхаберие  от  страна  на  родителите,  сигурно  домашните  проблеми  рефлектират , но  аз  мисля  така . Примерно  има  родителска , е  на  нея  се  събираме  5  човека  а  родителите  на  проблемните  деца  не  съм  ги  виждал  с  години.  За  да  не  отидеш  на  родителска  и  да  не  ти  пука  каkво  става  с  детето  ти  е  по  страшно  и  от  най  лошия  учител , но  това  си  е  факт , е  кажете  ми  как  да  се  справят  учителите  с  безотговорните  родители. Все  пак  това  също  не  е  малък  проблем newsm78.

# 366
  • Costa Rica
 За  да  не  отидеш  на  родителска  и  да  не  ти  пука  каkво  става  с  детето  ти  е  по  страшно  и  от  най  лошия  учител , но  това  си  е  факт , е  кажете  ми  как  да  се  справят  учителите  с  безотговорните  родители. Все  пак  това  също  не  е  малък  проблем newsm78.
Това е основният проблем. Отговорът е - няма начин. Пенка Касабова, първата дама на българската педагогика, е казала "Възпитанието на едно дете започва от момента на раждането на баба му". Е, кажете ми, как се поправят 50 години грешки? И дали това  ми е работата?

# 367
Цитат
"Възпитанието на едно дете започва от момента на раждането на баба му".
Много  показателно  изказване newsm10.

# 368
Проблемът с безотговорните родители е проблем най-вече за децата. Когато те знаят, че никой не се интересува от поведението им или се поощрява предизвикателното поведение, стават неуправляеми. Учителят в такива случаи е  безсилен, защото е оставен сам да се справя със случая. Институциите, отговорни за децата, се скатават и оправдават с малкото служители/ напр. отделите за закрила на детето/. Кметствата също могат да глобяват такива родители, но и те не смеят, защото обикновено са изправени пред 2 случая: на бедни родители, от които няма как да вземат 1000 лв. или богати родители, които си плащат на адвокати и успяват да се измъкнат от отговорност. Явно законът не е много читав.

# 369
  • София
Не може да се прехвърля топката постоянно между родители и учители (училището като институция)! В края на краищата, децата ни прекарват по минимум пет, а някои деца и по осем астрономически часа в училище, естествено е да им влияе тази среда, както на възрастните им влияе фирмената обстановка! А когато става въпрос за деца, значи те биват и възпитавани по времето, когато са на училище! Ако само моя ще е отговорността за децата ми, то тогава защо трябва да са толкова време в училище? Просто няма как половината от времето си в будно състояние децата да прекарват в училище и там да усвояват определени ценности, а само родителят да въпитава!

# 370
  • Costa Rica
Andariel, според една психологическа теория децата усвояват социални умения (възпитание, ценности, както щеш го наречи) в следното процентно съдържание:
70% - от семейството:
20% - от училище;
10% - от останали източници - медии, заобикаляща ги действителност и т.н.
Т.е. по времето, когато децата са на възраст да взаимодействат с останалия  свят- училище, компютри, приятелчета - те вече са попили така гръмко прокламираните ценности откъде? От семействотоооооо Laughing Така че не прехвърлям топки. Достатъчен ми е ежедневният контрол над пораженията, нанесени от гореспоменатите 70%.

И изобщо - когато (ако Wink) тръгна да се изказвам абсолютно неподготвена, но затова пък "компетентна" по въпроси, засягащи твоята професия, ти позволявам да ми кажеш да си затворя устата. Няма да се сърдя.

Но това важи и за двете ни Mr. Green

# 371
 Разбира е, че не само родителят възпитава. Училището също е отговорно за възпитанието и поведението на децата. И не става дума за всички родители. Говорим за тези, които забравят задълженията си като родители и оставят в много ранна възраст децата си сами да се справят с проблемите си. И когато детето не намира подкрепа в семейството си, то я търси най-вече сред себеподобните си. Оттам липсата на интерес към ученето, бягства от часове, конфликтни отношения с учители и съученици. Достатъчно е в клас да има 2-3 такива деца и класът е провален. Обикновено тези ученици стават неформалните лидери: те са самостоятелни, предизвикателни, безцеремонни и това буди възхищение у останалите, които са възпитани, ученолюбиви, и подобна проява би предизвикала недоумение и у родителите, и у учителите им. А те не биха искали да ги разочароват. А на конфликтните много често педагогиката не помага. Те са достигнали до ниво, когато трябва да се намеси психолог или психиатър. Но това също зависи от родителите. Те никак не искат да осъзнаят необходимостта от подобни консултации. И се въртим в омагьосания кръг. Докога ли?

# 372
Ето още едно доказателство за това, че не е виновна системата, нито учебниците, нито учителите, нито държавата:
http://www.youtube.com/watch?v=Pwghabw4N80
Надявам се, повечето от пишещите в темата, да са англоговорящи Mr. Green

# 373
  • София
напротив, Делфина, аз съм подготвена да вземам отношение по тези въпроси. Колкото до изследванията на психолозите, точно това е "врътката" при тях - заради вечния спор какво и доколко оказва влияние върху децата и хората на по-късна възрсаст, ще намериш изследвания, които са достатъчно сериозни и пооказателни в защита на всяко от теченията по въпроса! Просто зависи кой на кое течение е привърженик.
Съгласна съм, че ключова роля за едно дете има семейството. Но тук идва едно голямо НО! Средата извън семейството също оказва своето влияние, най-малкото, защото всеки от нас иима различна роля и играе по различни правила според това в каква група и ситуация  се намира! Сигурно точно ти като учител знаеш, че децата могат да бъдат с коренно противоположно поведение, че и мислене вкъщи и в училище! И това не е изненада, защото вкъщи са в ролята на децата, които играят по правилата на родителите, а в училище са ученици, които играят по правилата на училището като формална институция и съучениците. Едно дете може да е прекрасно възпитано, но е напълно нормално, влизайки в ролята на ученик да включи тези механизми, които му позволяват да оцелее в тази обстановка, играейки по тези правила!
Аз, конткерто за моите деца, бих се иззненадала, ако в училище се държат така, както вкъъщи. Ако виждат в училище, че скатавките и шмекеруванията са мълчаливо поощрявани най-малкото чрез несанкциониране, то трябва нещо да не им е съвсем наред психологически, че да не се опитат да се възползват от възможностите. И то точно, защото всяко нормално живо същесство се приспособява към средата, в която е поставено.
Та, затова казвам, чене  може топката да е изцяло в полето на родителите. При положение, че детето ми в училище е в съвсем различна роля  и ситуации, аз няма как да очаквам там да играе по семейните правила, защото училището не е семейството! Училището си има свои правила. Ако в училище правилата са рехави, то децата веднага се ориентират, че могат да правят каквото си искат!

# 374
Разбира е, че не само родителят възпитава. Училището също е отговорно за възпитанието и поведението на децата. И не става дума за всички родители. Говорим за тези, които забравят задълженията си като родители и оставят в много ранна възраст децата си сами да се справят с проблемите си. И когато детето не намира подкрепа в семейството си, то я търси най-вече сред себеподобните си. Оттам липсата на интерес към ученето, бягства от часове, конфликтни отношения с учители и съученици.

Съгласна съм с това. Естествено, че училището също възпитава, но не може да замени семейното възпитание. А в последните години родителите, които не изпълняват задълженията си като такива стават все повече. Но не може училището да запълни липсата на първите 7г. възпитание, които би трябвало родителите да дадат на детето си. Седем години оставено да прави каквото си иска, пък после училището с вълшебна пръчка ще оправи пораженията. няма такъв вариант.

Общи условия

Активация на акаунт