Идеи за бизнес - 8

• 127 684
  • 759
  •   1
Отговори
# 75
 Събуей в щатите си е обикновена сандвичарница, но пък сандвичите са огромни. Учудвам се че в Бг. са малки, нали уж е франчайз.
А Мс Доналдс в Бг. и щатите няма много общо. В полза на Бг. този път.
С голямо текучество на персонал. Даже има популярна шега, че в тълковния речник с/у думата
"експлоатация" пише Мс Доналдс.

# 76
Мерси, че ме изслуша и се извинявам за офф-а Simple Smile

# 77
  • край голямата локва
В повечето ресторанти в БГ има разделение между кухненския и ресторантския персонал. И да първия яде- дали всичко му е безплатно или има определен порцион и останалото е на доставни цени е въпрос на политика. Така или иначе рядко плаща нещо- ще намери начин да си хапне.  Laughing И яденето е добро. При ресторантския персонал е малко по- различно- безплатен порцион или такъв на половин цена или пък с храна която остава- различно е. Зави си разбира се и от типа на заведението- колкото повече персонал- толкова повече възможности, но пък от друга страна в заведенията от високия ценови клас които предполагат и  по- високо заплащане има по- малко злоупотреби. Макдоналдс не е български ресторант, а американска верига за бързо хранене. Персоналът е изключително млад- тоест ниско квалифициран и ниско платен. Ясно е че нещата са малко по- различни.

p.s Повечето готвачи докато работят нагъват и то не само в България. Това си е част от служебните задължения.  hahaha
alegoria , като те чета се съмнявам да имаш някакъв опит с ресторантския бизнес. Освен това ми е любопитно какво е текучеството в Макдоналдс и колко е средната продължителност на стажа в компанията? Всъщност какъв процент от персонала там е от порядъка на 5, 7, 10 и повече години. newsm78 Това е един от показателите по- които реално се оценява добрият работодател.

И малко по- темата- според мен в България за да имаш шанс с франчайза или въобще с чуждестранната кухня трябва да търсиш или нещо вкусно за повечето от българите и сравнително трудоемко  за да не искат да се занимават да го приготвят в къщи или нещо с което да привлечеш децата- не просто храна, а някакво преживяване.  Иначе по- добре нещо традиционно-  скара-бира и банички. И добре избрана локация разбира се.

# 78
Не знам , съкратиха хората, в момента нямам идея какво става там, но е много западнал завода, нищо не се чува.

Работи си Корабната поръчки имат за години напред .Имат обаче големи задължения .

# 79
В повечето ресторанти в БГ има разделение между кухненския и ресторантския персонал.

Благодаря, че уточни това.  Grinning
Ако го бях направила отначало, нямаше да се получи спорът ни с alegoriaPeace
И другото, по което не се разбрахме - аз говорех за храната, която остава след приключване на работния ден, а тя - за похапване в работно време. Карай, друг път ще продължим. Laughing
И все пак, в споровете се ражда истината, а тя е, че за един работодател се съди по това, доколко успява да създаде и задържи кадрите си. Лесно е да хванеш някого от улицата и почти без никакво обучение да искаш да работи като професионалист - ами няма да стане. И после - хората били мързеливи, некадърни, не знам си какви... Нито кражбата на специалисти от конкуренцията решава проблема - днес ти го крадеш, утре някой друг ще ти го открадне...
А истината е проста - от хубаво никой не бяга. Поне за мен основен критерий за сериозността на една фирма е това - от колко време работят хората там. Ако има голямо текучество - работата е ясна. Рибата е вмирисана откъм главата и то много вмирисана.

# 80
Каспър, по повод честността на Макдоналдс като рабтодател. Когато бях на 21 кандидатствах за мениджър в Макдоналдс. Разказвала съм го тук, но пак ще преповторя. Искаха висше образование и аз си представях някаква офисна длъжност  Crazy Оказа се, че всъщност т.нар мениджър си работи наравно с останалите, но има право да ги навиква.  Laughing Но не това ми беше мисълта. Значи - накараха ме 2 дена да им работя по 12 часа безплатно, уж за да съм видела за какво става дума.  newsm78 Първия ден ме съсипаха от чистене и какви ли не дейности из кухнята. Мъжките тоалетни отказах да ги чистя, за което отнесох крясъци от някаква там управителка  Laughing Във всеки един момент исках да си тръгна, но си викам, не, ще остана да видя какво е предложението всъщност. Втория ден ме извикаха в 4 през нощта, за да мием някакви разглобени машини, супер гадно и противно. Е, за мен не е нормално да не платиш 1 лев, а да скъсваш от работа някой, с когото нямаш договор. Аз им работих 24 часа безплатно, но колко още са били като мен, доста са поспестили според мен с тези "обяви за набиране на персонал". На другите наистина се полагаше по 1 сандвич за обяд и май по 1 кола. На мен ми дадоха 2 ябълкови пая, защото ги строших, като ги зареждах във фритюрника, така че си изядох моя брак  Simple Smile Атмосферата вътре е отврат, т.нар мениджъри навикват другите като невидели, абе аз въобще нещо по-гадно от Макдоналдс трудно мога да си представя. Може да са много успешни, но точно на гърба на експлоатация, и то гадна. Заплатите на персонала са много ниски и им правят удръжки, ако се случи да има брак. Храната всичката е замразена на камък и се приготвя за секунди. Това, което им признавам е хигиената, през половин час минава някой с един препарат и пръска ръцете на всички, които работят в кухнята. Също чистят в несвяст. Аз обаче оттогава така ненавиждам Макдоналдс, че отдалеч го заобикалям.

Навремето работех в т.нар  Tme Share -бизнеса с почивки, от тези, където си купуваш седмици в лукс курорти. Е, и там имаше някои кусури, но поне имаше много пари. Та шефа - един англичанин - обичаше да казва: "If you don't like it here, go for a shity McDonalds job". Мислехме си ние, че ни майтапи, ноооо след преживяването си в Макдоналдс му повярвах напълно  Laughing

Сега прочетох, че Макдоналдс били работодател номер 1 за последните няколко години  #Crazy Хахаха, това определено става за виц. Grinning Какво време за почивка - броят не само залците, но и времето, през което си в тоалетната. И 1000 човека да дойдат да ми похвалят Макдоналдс, ще кажа мерси - видях ги от първа ръка, не е като да ми е разказвал някой.  Naughty

Последна редакция: нд, 25 юли 2010, 09:45 от Tess

# 81
Привет и от мен Simple Smile
Видях, че става дума за любимите ми Subway и веднага наминах да споделя малко по-реално мнение за тях, понеже много обсъждане, много нещо, а оставам с впечатление, че малко от обсъждащите ги са ги посещавали. Казвам по-реално, защото откакто са се появили в БГ и сме редовни посетители  Peace.
Само да спомена, че не работя за тях, нито имам нещо общо, освен че са любими на мен, мъжа ми и на още едни приятели, които са доста стриктни на тема хигиена и качество на храната.
Тези сандвичета Subway са много малки в реален вид. Веднъж се излъгах да си купя и дадох 4 лв., а е само 2 хапки /мини-хлебченце с 3 тънки филенца, маруля и малко майионеза./
Мини СЪб сандвичетата, за които предполагам става дума в този пост са малки - да, но не струват 4 лв., нека да сме обективни!
Нормален сандвич 15 см. струва 3,99 - т.е. 4 лв., но 15 см. сандвич за мен хич не е малък, а си е бая хапване, но сега ... зависи от стандарта  Peace. И не - няма само марулки, има различни видове пресни зеленчуци - поне 5-6 вида  Peace. Ето една реална снимка на такъв: http://people.bakersfield.com/file/picture/389830/1/0/
Освен това всеки ден има Съб на деня, който е 15 см. сандвич на цена 2,99 лв. Ако човек хапва различни видове месо, ми се струва изгодно.
Дано не звучи като реклама, аз лично сандвичите им не ги ям вече, откакто минах на режим (само салатките им), макар че в Америка има няколко известни случая на Събуей диета - едни 200 килограмови хора почват да ядат по един сандвич от тях на всяко хранене и свалят по 120 кг. примерно за една година  Laughing

И във Варна, особено на Севастопол, са си фул с народ всеки ден, за друг по-малък град наистина, може би не би било добра идея.
Но тези сандвичи наистина нямат общо по качество, здравословност и хигиена с традиционните хамбургери, дюнери и подобни. Предпочитам един Съб отколкото да хвана нещо от дюнерджийницата, където знаем как е всички, та всяко нещо си има цена  Peace.

Относно идеите за бизнес, според мен във Варна липсват истински кафетерии от рода на Старбъкс, защото Коста в Черно Море, като единствена играеща го такава, е доста пренаселена и отдалечена вече от замисъла си ... Ако има и други варненци да се включат с мнение, ще се радвам  Hug

# 82
Как` Сийка  - Вижте, ако всичко беше ОК аз нямаше да напусна. Има мнооооооого минуси в работата там. Спорът беше основно за храната (която почти не остава на края на дена). И исках да разясня защо не се дава за вкъщи. Определено не е за да им е гадно на другите  Joy
Незнам как стигнахте до извода, че нямам идея за ресторантския бизнес, но съм била в бранша 13 години.  Mr. Green Може и такова впечатление да съм оставила! Не мисля, че е имало спор  Peace, просто различни гледни точки.

# 83
Има ли тук някой, който да дели офис с друга фирма? Интересува ме възможно ли е  безконфликтно съ-трудничество или "не си е работа"? 

# 84
Има ли тук някой, който да дели офис с друга фирма? Интересува ме възможно ли е  безконфликтно съ-трудничество или "не си е работа"? 
Били сме, но в отделни стай, че иначе настава какафония. Особено ако бизнеса налага да провеждаш срещи и имаш много телефонни разговори.

# 85
  • Плевен
тук

# 86
Запис.
Личи си че е отпускарски сезон. Laughing

# 87
Сега съм само за запис, ще ви чета тази вечер. Браво за новата тема!

# 88
Местещи се през една година, нямащи близост с никой, говорещи по лични въпроси само с психоаналитика си, горките американци и на тоалетна да ги поканиш да идете заедно ще са готови.

Това не е вярно

# 89
  • Русе
Здравейте и от мен. Присъединявам се към майчетата от Русе. Аз съм един от малкото производители, които продължават да се гърчат още. Много вече спряха. Какво от това, че произвеждаш като си принуден да ходиш и да се молиш да ти вземат стоката дори и на консигнация. В магазина не иска дори да я види, а камо ли да я продава. Отговора е "Нищо не върви"Взимат китайски боклуци и навсякъде едно и също.Сигурно и в търговията не е лесно, но при производството е два пъти по-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт