Има ли смисъл от стартиране на хендмейд бизнес?

• 2 591
  • 36
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Flowers Cherry Blossom
Искам да ви попитам според вас дали има смисъл да започна малък бизнес с продажба на хендмейд продукти?
Разледах и хоби темите - смятам, че има страхотни творци сред вас и със сигурност има с какво да ми помогнете по въпроса Simple Smile
Имам постоянна работа. Целта е допълнителен доход и най-вече, че обичам да творя, но не искам да се затрупвам с продукцията Grinning
Какво трябва да знам по темата преди да започна? Чета съвети-според вас дали е по-добре да продавам един конкретен продукт или микс от всички неща, които мога да правя?
Как да се справя с пренаситения пазар и да предлагам ефективно творенията си?
Какво трябва да знам за работата с изпращане на поръчките и данъците?
Благодаря много, че ме изчетохте! Hearts

# 1
  • София
Дължите осигуровки всеки месец. ( ако сте с ТЕЛИ или на трудовия договор сте осигурени на максималния осигурителен доход не дължите осигуровки)
Преценяте дали да е фирма или свободна професия. Много зависи и какви неща ще правите, т.е. дали имате разходи/материали.
 и т.н.
При изпращане - евентуално ще трябва и касов апарат.
Ако има нещо конкретно питайте. Защото за данъците, осигуровки, фирма има много особености и ще трябва повече информация.

# 2
Не знам за счетоводните и правните въпроси, но преди да се заемеш с такова нещо имай предвид, че пазарът е залят с какви ли не хендмейд джунджурийки и за да потръгне бизнеса трябва да предлагаш или наистина красиви и качествени неща на не твърде висока цена, или такива които малко хора предлагат (или за предпочитане никой).

# 3
Може и без фирма, данъците в НАП са 10 или 20% на база доход, ако тръгнеш да отваряш фирма са още 100 главоболия и разходи,
Може да си направиш страница във ФБ/инстаграм, ако си в голям град също е +, защото хората от същия град ще предпочетат теб, пред това да плащат доставка АКО правиш хубави работи, има сайтове като ОЛХ, базар и тн. Там също може да опиташ

# 4
Повече разнообразие е по-добре. Хората харесват и имат нужда от различни неща. Сама ще видиш кое се купува повече и кое по-малко. Никой не може да ти каже дали твоите продукти ще се купуват. Може да станат хит, а може и не.
Имай предвид 21% ДДС + 10% данък върху печалбата, разходи за материали, време , ток и т.н. Купувачът има право в рамките на 14 дни да ти върне продукта без обяснение, което са пощенски разходи. Трябва да си изчислиш колко продукта и на каква цена , и за колко време трябва да продадеш, за да имаш някаква печалба и дали има смисъл да се захващаш.
Може да ги предложиш на консигнация в някой магазин за подобни продукти.
Собсвен сайт, но и тук имаш доста разходи за маркетинг.
Разни онлайн платформи като ebay, etsy, amazon и т.н., там също има разходи.

# 5
Трябва много добре да таргетирате и да се позиционирате. Тоест, да имате виждане кои са хората, които ще купуват продукцията ви и как ще стигате до тях. Имайте предвид, че в Хипермаркетите, магазини като Джъмбо, Синсей, КиК и подобни изобилстват от евтини сезонни украси и “хенд мейд” артикули на ниски цени, което е сериозен фактор. Когато влагате личен труд и качествени материали в продуктите си, е много трудно да продавате на ниски цени. Отделно има допълнителни разходи и дейността е строго регулирана. Не може просто да продавате нещо, дори през ФБ страница, без нужните регистрации и заплащане на съответните данъци.

# 6
Аз лично бих избрал свободна професия.
НАли там беше с годишен данък.
Това с фирмата е супер ангажиращо.

# 7
  • По света и у нас
Ако ти е кеф, има смисъл.

# 8
Как да се справя с пренаситения пазар и да предлагам ефективно творенията си?
Този, който успее да отговори на този въпрос, ще направи състояние от консултантски услуги Smile

Ако целта е бизнес, с прилични доходи за подпомагане на домакинството - не мисля, че има смисъл.
Ако това, което правиш, ти е наистина присърце, и е важно за теб - с известна доза упоритост и много късмет, може да успяваш да си избиваш разходите за материалите.
Не говоря от първо лице, а от наблюдения - много хора около мен се опитваха, повечето се отказаха (шити или плетени неща, картички, мартеници, леки декорации). Тези, които успяха, имат специализирани умения, и направиха доста големи инвестиции в машини и инструменти (сребро, кожа, бижута от смола).

Каквото и да решиш, консултирай се със счетоводител, за да не се изненадаш неприятно в един момент. Куриерските фирми подават информация за наложените платежи в НАП, и там лесно лъсват всички продажби. В последните години се правят доста финансови ревизии на физически лица.

# 9
Проучи много хубаво нишата, конкуренцията. Виж страници във фейсбук, профили в инстаграм, олх и базар с ключови думи, които съответстват на твоите идеи. Освен, че ще научиш кой, какво и как предлага, ще почерпиш много идеи и вдъхновение. И имай търпение, защото нещата почти сигурно ще се случват бавно.
Съветвам те да пробваш с едно - две неща.
Създай си профили навсякъде, започни от страница във фейсбук, след това я свържи с инстаграм, тик ток. В олх и базар също можеш да пуснеш обяви. Това са местата с най-много потребители и все отнякъде ще изскочи купувач. Включи се в различни фб групи с твоите интереси. По-добре да пробваш с няколко продукта и да видиш дали ще ти потръгне. Успех! Simple Smile

# 10
  • Sofia
Според мен няма смисъл.
1.  Реалната печалба не оправдава вложеният труд и приходите са малки.
2. Като цяло китайците удариха в земята творците по цял свят. Превзеха и платформа, като Etsy .
3. Няма стабилен приход. Този месец изкараш 500 лв. , следващият 200лв., а по - следващият може и нищо.
Относно счетоводни въпроси. Данък 15% от приходите + осигуровки.
Пазара в България е много свит. Има повече предлагане, отколкото търсене. Най - успешните хендмейд творци у нас не предлагат по групи, олх и т.н. Повечето са стартирали преди години, когато всичко беше много по - лесно и органично. За нов бизнес - реклама във Фейсбук или Инстаграм. Участието в хендмейд базари също е много добър вариант.
Бях в тази сфера дълги години, докато не реших през 2023г., че усилията са много повече от приходите.
Не знам точно към коя сфера си се насочила, но ти пожелавам успех!

# 11
Хендмейд базарите са пълни със стока от Алиекспрес (и вече от Шейн). Направо са подигравка с истинските творци. Голямо подбиване на цената и труда.

Преди време продавах гривни в Етси. Много добре ми вървяха и продадох стотици в Щатите. И стигаха изумително бързо с БГ пощи. Но след това спрях, защото получих алергия към епоксидната смола. А Етси също бе превзет от китайците, както спомена съфорумката по-горе. Ходила съм и на няколко базара - пълно губене на време. Масово вървяха китайските стоки. Като цяло успеха ми беше в Етси, вероятно защото държах на високата цена, която е непосилна за масовата българка и нищожна за американската домакиня.

Направи си първо фб страница, инстаграм, тик ток, етси профил. Качвай снимки, пусни няколко реклами за да опипаш почвата. Предложи и подари/продай на колеги за да може да те рекламират малко от уста на уста. Не се изхвърляй с регистрация на фирми, ала бала. Никой няма да те погне за 2 декупажни свещи или 3 гривни. Опипай почвата и ако видиш, че има интерес, продажби и най-вече смисъл - направи си го законно.
Можеш и лятото да наемеш някоя сергия по морето или да се договориш с някой магазин да продават продуктите ти. Лятото и преди Коледа е най-силното време за хендмейд джунджурии.

# 12

И имаш 300 лв. осигуровки всеки месец, пък ако ще и само 50 лв. да си изкарал. Остава вариантът да спираш и възобновяваш дейността, но е голямо неудобство, особено ако днес продадеш нещо за 10 лв., вдругиден друго за 5 лв...
Това с осигуровките е голямо безумие и убийство за всеки прохождащ дребен бизнес.

# 13

И имаш 300 лв. осигуровки всеки месец, пък ако ще и само 50 лв. да си изкарал. Остава вариантът да спираш и възобновяваш дейността, но е голямо неудобство, особено ако днес продадеш нещо за 10 лв., вдругиден друго за 5 лв...
Това с осигуровките е голямо безумие и убийство за всеки прохождащ дребен бизнес.
Да, но тя казва, че ще бъде само страничен доход, т.е. Осигуровките си ги заплаща работодателя ѝ

# 14
Скрит текст:

Да, но тя казва, че ще бъде само страничен доход, т.е. Осигуровките си ги заплаща работодателя ѝ
Работодателите не изгарят от желание да изплащат осигуровки върху заплатата, камо ли върху страничните доходи на работниците си Simple Smile
Предполагам се подвеждате, че върху страничния доход осигуровки не се дължат. Това е вярно, но за някои други държави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт