Има ли смисъл от стартиране на хендмейд бизнес?

• 3 023
  • 36
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Ако регистрираш фирма на твое име или като свободна професия дължиш осигуровки допълнително, заради дейността. Независимо дали някъде другаде те осигуряват или не. Изключение правят тези, които вече са осигуряват на максималното.

Вариант е да продаваш, каквото продаваш и да го декларираш всяка година, като страничен доход и съответно си плащаш данък върху сумата. Но, така няма как да ти признаят разход.

# 16
  • София
Ако регистрираш фирма на твое име или като свободна професия дължиш осигуровки допълнително, заради дейността. Независимо дали някъде другаде те осигуряват или не. Изключение правят тези, които вече са осигуряват на максималното.
Вариант е да продаваш, каквото продаваш и да го декларираш всяка година, като страничен доход и съответно си плащаш данък върху сумата. Но, така няма как да ти признаят разход.
Да, така е за осигуровките /изключение - ТЕЛК или пенсионер/

# 17
  • София /Абсурдистан
За телк приспадат 8000 лв годишно /необлагаем доход/ , но се подават съответните документи.Ако си под възрастта за пенсия, осигуровки се плащат, а за пенсионер по стаж и възраст иначе не е задължително. Счетоводителите  ги знаят тези неща.

# 18
Интересна тема е като цяло... Аз така се чудих има няма два месеца преди година. Сега имам фирма - обикалям по различни базари, запознавам се с нови хора - и творци, и клиенти, които харесват нещата ми... Смятам, че ако можеш да избуташ първите главоболия покрай организацията - след това си заслужава на 100%! Хем като за допълнителен доход, хем да си твориш и да развиваш себе си и творчеството си, хем да си сред нови хора.

# 19
Дължите осигуровки всеки месец. ( ако сте с ТЕЛИ или на трудовия договор сте осигурени на максималния осигурителен доход не дължите осигуровки)
Преценяте дали да е фирма или свободна професия. Много зависи и какви неща ще правите, т.е. дали имате разходи/материали.
 и т.н.
При изпращане - евентуално ще трябва и касов апарат.
Ако има нещо конкретно питайте. Защото за данъците, осигуровки, фирма има много особености и ще трябва повече информация.
Да кажем, че започна да правя ароматни свещи и ще имам разход за материали. Тези свещи, ако искам да ги продавам, няма ли да ми трябва фирма, или може и като самоосигуряващ се? Най-вероятно ще се продават онлайн, ако изобщо ги купува някой. Това не ми е ясно засега.

# 20
Ароматни свещи има в пепко, примерно, по 2-3-5-10 лв.
Ти по колко смяташ да ги продаваш, че да избиеш печалба? Това е някаква ниша с тия свещи... Ще продадеш ли 200 бр/месец с по 10 лв печалба, че да има някакъв смисъл цялото упражнение? Абсурдно ми звучи като проект.

# 21
Има смисъл ако се намери печеливша ниша. Аз ароматни свещи не купувам от години. Доказано е, че са токсични и вредят на ендокринната ни система. Бих купила обаче свещи , които са направени изцяло от естествен материал и не съдържат синтетичен парфюм. Обикновено свещите, които не са токсични струват няколко пъти повече.

# 22
Да де, за да прави 10 лв/бр печалба, свещите трябва да са поне по 30-40-50 лв .. кой ще си купи такова чудо устойчиво по много бройки постоянно...
Нишата е хубаво нещо, ако не е за 10 бр/месец...

# 23
Дължите осигуровки всеки месец. ( ако сте с ТЕЛИ или на трудовия договор сте осигурени на максималния осигурителен доход не дължите осигуровки)
Преценяте дали да е фирма или свободна професия. Много зависи и какви неща ще правите, т.е. дали имате разходи/материали.
 и т.н.
При изпращане - евентуално ще трябва и касов апарат.
Ако има нещо конкретно питайте. Защото за данъците, осигуровки, фирма има много особености и ще трябва повече информация.
Да кажем, че започна да правя ароматни свещи и ще имам разход за материали. Тези свещи, ако искам да ги продавам, няма ли да ми трябва фирма, или може и като самоосигуряващ се? Най-вероятно ще се продават онлайн, ако изобщо ги купува някой. Това не ми е ясно засега.
Ако искаш да всичко да ти е законно трябва регистрация в НАП като самоосигуряващо се лице на свободна професия (по този начин не ти трябва фирма, касов апарат и счетоводител) , това значи да си внасяш всеки месец 300лв. Осигуровки + дължиш 10% от прихода ти. В сайта на НАП пише, че разхода си е за твоя сметка - което значи, че дори и да имаш фактура за материалите ти (чаши, восък, есенции и тн.) НЕ се изважда сумата от дохода ти за съответните продукти. Моят съвет е да не бързаш да се регистрираш, продавай на познати или в Интернет, но следи общо каква сума си събрала чрез куриерски фирми (защото информацията от всеки изкаран лев отива право при НАП). Лично аз се съмнявам, че само от свещи ще можеш да покриваш осигуровки и да имаш печалба. По принцип ако надвишиш 1000 лв. ще те потърсят и евентуално ще те глобят за нерегламентиран доход. Ако познаваш хора с магазини или такива който ходят да продават на различни пазари/празници, може да ги попиташ да ти ги изкупуват на едро

# 24
Интересно е, че познавам много хора , които направиха бизнеси, чиито продукти и услуги предлагат от инстаграм и нямат ни регистрирани фирми в НАП , ни счетоводители, ни нищо. Всичко в джоба . Пък аз си плащам и данъци и на счетоводители, наем за магазин, сметки и чудо…

# 25
  • София /Абсурдистан
Може и без регистрация, но да се записват приходите и да се подава данъчна деклерация и каквото там трябва за данък, се плаща. Така може докато потръгне бизнеса и после да се регистрира. А може и да не потръгне, не се знае.  Регистрацията за някаква малка дейност не си струва според мен, особено пък ако човек работи и на друго място.

# 26
  • По света и у нас
Аз съм в момента на това дередже - нещата които съм продала по електронен път ги декларирам за данъчните. Неща които са продадени кеш, не ги мисля, дори не ги помня. Разходи по фирмата направени по електронен път също се записват за данъчните и така.
Трябва да се пазят разни отчети, бележки, аз още съм хаос с моите бумаги и не го разбирам този счетоводен софтуер, но общо взето успявам накрая да по подредя нещата и да ги подам. Изобщо не рекламирам, но като видят хората нещата ми започват да ме питат колко ги продавам и да купувам. Интересно е.
Трябва да намериш нещо което ти върви.
Аз изпробвах 3 -4 неща успоредно докато открих, че рисуването ми носи най-много продажби и така се фокусиран върху него.

# 27
Много пъти съм се отказвал да правя неща, които са ми се стрували абсолютно безсмислени или направо откровена глупост, а са се оказвали печеливш бизнес за хора, които съм мислил за неособено умни.
Явно съм грешал в преценката.

# 28
Много пъти съм се отказвал да правя неща, които са ми се стрували абсолютно безсмислени или направо откровена глупост, а са се оказвали печеливш бизнес за хора, които съм мислил за неособено умни.
Явно съм грешал в преценката.

Може би тъкмо защото не са особено умни. Човек трябва да си вярва, да вярва в продукта си, да вярва в клиентите си. Това да си много интелигентен и разсъдлив, и да виждаш всички потенциални капани нещо да се осъществи, обикновено не те зарежда с необходимата доза оптимизъм и увереност, а по-скоро обратното. Също така, никой не обича продавачът отсреща да му продава нещо с вид, че нещото е пълна глупост и този, който си го купи, е някакъв балама.

Сега да не излезе, че ако някой е глупав, задължително ще му е успешен бизнесът, но това си мисля..

# 29
  • По света и у нас
Тези дето се имат за много умни обикновено не са. Да си образован е предимство, обаче може да ти отнеме ако си интуитивен и разчиташ само на сухата материя от учебника а игнорираш вътрешния ти глас. Много хора с тенденции да гледат в чуждото канче , толкова са заети да се сравняват с другите и нямат собствени идеи да изкарат от себе си. От съревнование изпускат да направят нещо с обич.

Професорката ми по маркетинг, каза че най-много трябва да слушаш интуицията си - а не логиката си и го дискутирахме този въпрос вече с примери.

Ако смяташ че нещо е тъпо, явно то не е твоето и няма да се получи ако ще и да е много лукративно. Едно от нещата които пробвах е ютюб, ми досадно ми е, не обичам да ср показвам не ми харесва как говоря пред камера… и самата и работка на видеата отнема светлинни години. Просто не е за мен и това е.

Последна редакция: нд, 08 дек 2024, 19:16 от PriMadonna

Общи условия

Активация на акаунт