Уред за кисело мляко

• 178 298
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
когато изстинат се сгъстяват - тогава са готови.
когато са топли все още са в процес на подквасване.

# 601
  • София
да, това е ясно и все пак течно,  колкото си е течно самото мляко, не виждам как ще се сгъсти в хладилника или греша?

# 602
ти го чакаш да се сгъсти в машината ли?

# 603
ето едно мляко което беше сравнително течно в машината и сред като "преспа" в хладилника се получи това

# 604
  • София
bongo_2007 ®  - не напълно, но да чакам го да не е в стартовото си състояние, все пак да промени консистецията. Ти също гледам пишеш сравнително течно Wink

# 605
извади по бурканче през 2-3-4 ч , надпиши капачката и метай в хладилника.
така ще определиш какво ти харесва. това е най-лесното да се направи.
иначе идеи - всякакви.  Laughing

# 606
Аз съм ползвал 3 вида суха закваска.В момента пробвах една нова, която имаше.Пише BIOsan.Малко по-скъпа е, за 6лв. някъде, две пакетчета.Едно пакетче го дават за до 3л.Освен бактериите имало и някакви инулин фибри.Обикновено за 2-3ч. става киселото мляко, но с тази на третия час беше много рядко.Прочетох в указанието, че се препоръчва да стои до 5-6ч.На шестия час не беше супер стегнато, клатеше се, но знам, че ще се стегне в хладилника.След като това стана, мога да кажа, че резултатът е много добър.Такова мляко досега не се е получавало.Плътно е и достатъчно гъсто, не се е прегряло, не е отделило много вода и не стои като пресечено.Ще се опитам да ползвам занапред от вече готовото, за закваска.Прясното е от млекомат, като го оставям да поври около 10-на минути.

# 607
  • София
Аз пак пробвах с тази, оставих я този път 4 и половина часа, сложих я в хладилника, ми сега на др сутрин си е нещо съвсем течно, което явно ще замине в канала.  Повече със суха закваска няма да правя, това е.

# 608

Много кофти опит, Angel_Dust. Аз пък обратното - със суха закваска постигам най-добри резултати. От известно време ползвам само тази закваска, защото е най-изгодната, която намирам по магазините наоколо. Иначе съм пробвала и "ЕлБи" и още няколко вида, но наистина винаги ми се получава мляото. Правя го за 6 часа в машината, знам, че това не е практиката на другите в темата и се твърди, че не е нужно толкова време, но за мен това работи идеално със сухите закваски.

# 609
... явно ще замине в канала.
Не го хвърляй, използвай го постепенно за палачинки, баница и пр.

Аз също имам един неуспешен опит със суха закваска, но преди да имам машина. Сега откакто имам, почти 2 г. май ще станат, си ползвам моя. Ако случайно забравя да си оставя, купувам някакво кисело мляко 4,5 % (чета да няма вътре сухо мляко) и си става пак. Аз съм с уреда на Тефал и съм супер доволна, всяка кутия събира по 1,300 л. прясно мляко (макар че пише по 1 л.). При мен също в хладилника си стяга допълнително, а иначе ми отнема различно време, в зависимост от сезона и какво мляко съм сложила - напълно студено, топло..
Свекърва ми кваси в буркани и във фурната на вентилатор на 40 градуса за около 3 часа. Майка ми квасеше завито, но и на нея купих тази на Тефал и също е много доволна. Peace Имам и машинката от Кауфланд, но ми е малка, само 1 л. и рядко я ползвам, иначе и тя върши работа.

# 610
  • София
При нас проблема е, че ядем малко кисело мляко, т.е. рядко повече от 2 кофички на седмица, ако и толкова изядем, та 1 кофичка за закваска +  ако приготвя идва в повече и понеже не ядем и редовно, та не винаги има как от едното директно да заквася следващото, за това ми се щеше  суха закваска, но явно няма да я бъде. Иначе с киселото на елби много харесвам как става, също и с хармониката.

А може ли да си го ползвам това недоразумение  за хляб в такъв случай?
(чак сега го опитах на вкус, ми то си е чисто прясно мляко, нищо не се е променило)

# 611
Можеш за всичко, което се сетиш - кекс също и пр. печива, но в твоя случай може би палачинки ще е най-удачно..

Ние също не ядем много кисело мляко, квася веднъж на две седмици, а по-някога и повече. Но предпочитам когато квася да направя максималното количество, защото не ми се занимава през няколко дни да правя пак, да ходя да купувам (млекоматът, от който взимам не ми е съвсем под ръка), подварвам и т.н. Предпочитам да си имам винаги, ако ми потрябва, нищо му няма..

# 612
При нас проблема е, че ядем малко кисело мляко...

E, аз точно затова ползвам суха закваска.

# 613
А може ли да си го ползвам това недоразумение  за хляб в такъв случай?
(чак сега го опитах на вкус, ми то си е чисто прясно мляко, нищо не се е променило)
за хлебни изделия може да го използваш. също така (както е изстинало) става и за мезе на мастичката.  Laughing

# 614
  • София
Не че пия мастика... ама тя не се ли пие с айрянче, не с прясно млекце... hahaha

Общи условия

Активация на акаунт