4-та тема на чакащите

• 116 552
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 660
  • у дома
Мираета,т.2
но реших да не се занимавам повече.
Направих го,защото чета тук,иначе кой да ти каже.
Само помня,че съдията няколко пъти ми повтори,че решението може да се даде само в НОИ,никъде другаде,нямало правно уснование да го искат.

# 661
Мираета, мислех, че като цяло става дума за това, дали на осиновителите е позволен достъп до цялата документация по делото... Това е тема, особено важна за кандидат-осиновителите като бъдещи родители. Аз лично съм изключително благодарна на някои небезизвестни мами тук Simple Smile, че след техни съвети ние имаме информацията за произхода на дъщеря ни!

Вероятно е важно да се знае, че отказът на достъп до информация може да се обжалва... Нали това е писала Т.Темида:

Относно различните практики. Както казах те се дължат на несъвършената правна уредба, която дава почва за различни тълкувания на закона.[...] Затова, ако някой смята, че съдът е действал неправилно с оглед на административната му дейност, може да отправи сигнал до Висшия съдебен съвет и до Инспектората при него или до Инспектората на Министерство на правосъдието. Вярвайте, тези сигнали винаги се проверяват и също могат да съдействат за подобряване на практиките на съда.
Мога само да кажа, че противоречията при даване на данни за биологичните родители произтичат действително от разпоредбата на чл.105 от СК и от разпоредбите на ГПК относно връчването на съдебното решение на страните и това, да им бъде осигурен достъп до материалите по делото по всяко време след посъпването им в съда. Докато няма обжалвания и съответно сигнали, задължителна практика  на ВКС, а това не е проста работа, всеки съд може да тълкува сам коя от нормите има предимство пред другата.

# 662
Мираета,т.2
но реших да не се занимавам повече.
Направих го,защото чета тук,иначе кой да ти каже.
Само помня,че съдията няколко пъти ми повтори,че решението може да се даде само в НОИ,никъде другаде,нямало правно уснование да го искат.

Значи имаш резолюция на писмена молба, на която си искала да се запознаеш с делото. Ако е така не е прав, но имаш полезен ход по въпроса ако ти се занимава. А каква норма ти е посочил като се е аргументирал или вече не помниш ?
А за другото правилно ти е казал, че няма право никой да ти го иска, но ако ти самата прецениш, можеш и имаш право да го ползваш, където си преценила.
 Тук имаше пример за емиграция, а аз пусках преди време някаква стара наредба за трудовия стаж за жените, които са осиновили като редовни студентки и имат право от деня на влизане на съд. решение в сила до дипломирането си, пак само редовно, на зачитане на дните за трудов стаж, но не по специалността, а за общ стаж.
Та затова също е необходимо да се показва.

# 663
Мираета, мислех, че като цяло става дума за това, дали на осиновителите е позволен достъп до цялата документация по делото...

Не става дума за това, а конкретно за заверен препис от окончателния съдебен акт в последните прения тук по темата.

А както ти самата си написала в другата тема и цитираш текст, който мнооого ми допадна за нагласата на родителите, то аз, като човек гледал доста серии от филма " след 10 г", "след 15 год.", "след ... год." на доста деца и родители с ръка на сърцето ти казвам, че тази нагласа се заражда и подхранва и от всичко случващо се по време на самото осиновяване. Това определя основополагащото значение на информацията, с която доста безразборно борави Моая.

# 664
  • у дома
Да,знам,че мога да"обжалвам",но съм го оставила за по-късен етап.
Просто тогава ми се събраха много недовиждания,незнаене и т.н и то не от мен,а от институции,и предпочетох да си троша нервите,за да си взема акта за раждане,защото без него не можех да изляза по майчинство.
О,не искам да си спомням,юриста не беше сложил вхд.номер при депозирането на молбата до съда,липсваха подписи от съвета  ooooh!
Ама минало заминало,затова реших да кажа,ама като питаш и после се периш....тия юристи на хонорар,не знам колко са заинтересовани,но на нашия аз звъннах да му кажа датата на делото,а кога се е запознал със самото дело????

# 665
Да,знам,че мога да"обжалвам",но съм го оставила за по-късен етап.
Просто тогава ми се събраха много недовиждания,незнаене и т.н и то не от мен,а от институции,и предпочетох да си троша нервите,за да си взема акта за раждане,защото без него не можех да изляза по майчинство.
О,не искам да си спомням,юриста не беше сложил вхд.номер при депозирането на молбата до съда,липсваха подписи от съвета  ooooh!
Ама минало заминало,затова реших да кажа,ама като питаш и после се периш....тия юристи на хонорар,не знам колко са заинтересовани,но на нашия аз звъннах да му кажа датата на делото,а кога се е запознал със самото дело????

Не е обжалване, друго е но не се тормози сега за това.

А юристите на разните служби са направо срам, мен ме е срам като ги гледам, ама такива са.
Всеки ден са болни, сменят се и пр.

# 666
dgidgi, нямам думи, просто ужасно! Confused Но правилно сте постъпили, и за това ще дойде време... Да ви е жива и здрава дъщеричката!...  Hug

Не става дума за това, а конкретно за заверен препис от окончателния съдебен акт в последните прения тук по темата.
Мираета, ами то в крайна сметка който каквото иска, това чете... Wink Нали знаеш - избирателно възприятие...  Simple Smile Затова е хубаво да знаем, на кого какво конкретно му е в главата...От моя гледна точка коментирахме достъпът до информация като цяло, а "препис от решението" се спомена в хода на дискусията... Но както и да е...  Peace Ето какво казва Моая:

Абсолютно всеки един документ от преписката е достъпен за осиновителите, не знам защо разбрахте друго, освен данните на БР - имена, ЕГН и адреси...
Документите по цялата преписка са достъпни за осиновителите, с изключение на личните данни на биологичните родители. Вие в качеството си на какви имате достъп до личните данни на други хора? Откъде-накъде ще имате адресите и ЕГН-та на напълно непознати хора и то без тяхното знание?

И в тази връзка ще ви призная нещо. Аз не съм юрист, не съветвам, а споделям мисли в дискусия между редови граждани...  Simple Smile И за мене си беше странен факта, че притежавам ЕГН, данни от лични карти и адреси на хора, които не познавам... И аз някак се питах, дали е редно... Вероятно подобни мисли са логични... Затова и не би ми хрумнало, че имаме право на достъп до тази информация.
Затуй още веднъж - благодаря ви момичета, че ви има!  bouquet

...то аз, като човек гледал доста серии от филма " след 10 г", "след 15 год.", "след ... год." на доста деца и родители с ръка на сърцето ти казвам, че тази нагласа се заражда и подхранва и от всичко случващо се по време на самото осиновяване. Това определя основополагащото значение на информацията, с която доста безразборно борави Моая.
Мираета, с удоволствие бих говорила за тези неща, но честно казано...  Blush ...не схванах посоката... Конкретно кое "случващо се по време на самото осиновяване" имаш предвид?

# 667
От моя гледна точка коментирахме достъпът до информация като цяло, а "препис от решението" се спомена в хода на дискусията... 

Съвсем правилно си разбрала какво сме коментирали! Аз също точно това коментирах, но както каза, всеки чете каквото иска.

# 668
Chandra_Den,

Съчиненията  на Моая по темата, създадени от нейните впечатления от чужди разкази, защо на мен ми ги сочиш отново не разбирам.
За пореден път няма да коментирам в какво се състои липсата на смисъл и разум в аргументите на Моая и боравенето и с понятията  "тайна на осиновяването", "достъп до лични данни", "отворено осиновяване", страни и участници в процеса и пр. и пр. , от които хабер няма.

Нонсенс е че можело да се чете всичко, но без имена и ЕГН-та, а нали именно в уд-ето за раждане на детето са имената и ЕГН-тата на родителите ( ако са известни), в декларациите и пр. и пр.

Моля погледни НК в текста за "тайна на осиновяването" и ако на мен не вярваш ще се убедиш лично защо няма как на никой съдия да му е в главата, че осиновителите можели да са субект на такова деяние, както Моая намеква, размахвайки пръст и пр. и пр.

Много е трудно безсмислици да се коментират. Защо след моето име ги сочиш, с намек, че нещо от бисерите на Моая не съм разбрала, не знам.

А що се отнася до последния ти въпрос - всичко е важно, което се казва и се случва с хората ( срещите, разговорите, мястото, обстановката, времето).
 А най-близо до тях са като че ли социалните и ако те им внушат куп затаени заплахи, недомлъвки и пр. хората отнасят със себе си едни емоции, а ако средата е друга - друг букет от емоции.

Осиновителите имат свои права, свое изключително място в живота на детето и наистина нагласата им е много важна, но тя е нещо, което се формира от куп фактори, голяма част от които - външни за тях.

# 669
 Аз се надявам t.temida да се включи като юрист и да внесе яснота по този въпрос. Мнението на юристите в нашия съд е, че нито осиновителите, нито биологичните родители имат правото да знаят данните един на друг. Това се нарича отворено осиновяване и в България не се практикува. Тук все още съществува т.нар. тайна на осиновяването, което значи точно това - никоя от двете страни няма право да знае коя е другата страна - под две страни разбирам биологични родители и осиновители. Дори на осиновителното дело, ако са призовани и биологичните родители, те и осиновителите се изслушват в две отделни заседания. Така е по закон.
   Ако в някой съд се процедира по друг начин, аз не виждам правна основа за това.

..........

Сhandra_Den,

Специално за теб намерих началото.

Съвсем искрено професионално не мога да търпя на осиновители да им се говори така.

А Моая не намирала "правна основа".

А за множеството хипотези и адм. процедура направо няма смисъл да се говори, че Моая и там има правна основа.
Нея няма да губя време да търся.

# 670
Мираета, пак се получи недоразумение... Simple Smile Извинявай, че съм цитирала Моая директно след обръщение към тебе!... Не мисля, че не си разбрала/прочела нещо както трябва или че трябва да коментираме мненията на Моая... Тя самата няколко пъти се извини и писа, че е нейна грешката и заблудата... Цитатите сложих, защото исках в тази връзка да споделя, че лично аз първоначално се чувствах странно от факта, че притежавам нечии лични данни (ЕГН, адреси)... и че е някак естествено/логично и вероятно повечето от незапознатите автоматично биха си помислили, че това не е редно... ЗАТОВА за мене беше ОГРОМНА услуга да науча от вас, че имам право на достъп до информацията. А и трябваше няколко души да ми го кажат така, че да не се притеснявам да отида в деловодството и т.н...

... А най-близо до тях [хората] са като че ли социалните и ако те им внушат куп затаени заплахи, недомлъвки и пр. хората отнасят със себе си едни емоции, а ако средата е друга - друг букет от емоции...
Много е вярно...  Confused  За съжаление ситуацията (съответно социалните) трудно ще се променят... Но повече просвета за кандидатите би представлявала известно противодействие...

П.П. Мираета, писали сме по едно и също време... Само с две думички,.. за "тайната на осиновяването" и "отвореното осиновяване" аз писах на Моая директно след коментара и...  А какво е "правна основа" като понятие и аз не знам...  Simple Smile Sunglasses

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 23:51 от Chandra_Den

# 671
  • Колибите
 Темида, питания. Simple Smile

1. Е ли възможно, изобщо да не знам кои и какви са биологичните родители на детето в условията на пълно осиновяване (т.е. аз лично не искам да знам)?
2. Да, длъжна съм да кажа на детето, че е осиновено, още повече, че моята щерка ще в съзнателна възраст - 2-3 години. Но трябва ли след време да го заведа при билогичните му родители, трябва ли да знам във всеки момент от техния живот да знам какво се случва с тях, за да го спеделям се детето си?

# 672
Темида май си хвана беля на главата с нас Simple Smile

Розамариня, въпросите ти оправдават напълно резервираността на социалните и определените им задръжки при предоставянето на информацията за детето ... а аз се чудех защо ...

разбира се, че не си длъжна да се поинтересуваш и да знаеш кои именно са. въобще не си длъжна да водиш един ден детето при тях още. съвсем пък не си длъжна да се интересуваш какво става с тях междуременно (за което не знам има ли въобще коректен законово път). не си длъжна и да му кажеш, възрастта от 2-3 години далеч не е съзнателна и детето ще забрави успешно. не е въпросът в задължението морално или законово. а в собствения ти стандарт за дължимо към детето ти, за да се чувства то добре, при положение, че цял живот ще си му родител и в контекста на съвременните условия, в които вече има натрупани известни знания, опит, съществуват обмен на информация на доста сериозно ниво ...  

най-грубо казано, може да се каже, че вече е (почти) общоприето, че трябва да се каже за факта на осиновяването неизбежно, останалото е екстра все още, определено ... а и не са на една плоскост да ги сравняваме ...
аз лично смятам, че не мога да си гледам детето в очите и да го пратя един ден да си търси инфото за произхода в съда, когато разполагам с него (или съм могла да разполагам с лекота). но това съм аз.

спорът тук се вихри, защото някои от нас искат да знаят, могат да понесат спокойно знанието, знаят, че е съвсем законосъобразно да знаят, и пак някой им се отваря и им казва "не, не може", при това с високомерната мисъл, че това е за нашето добро ... как пък не! защо ме подценявате, моля?!

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 06:22 от Vella M.

# 673
бързам да допиша, защото се боя Розамариня да не се почувства нападната ...

виж, не ми се връзвай. аз се пеня заради мои си преживяни работи и по принцип. в момента си на съвсем друга вълна и при тези емоции от предстоящото, което те очаква, нещата не могат да се бистрят много Simple Smile

да се информираш в началото обаче не означава да вземеш решение по въпросите, които поставяш. това ще стане с времето. означава само да се подготвиш, та когато вземеш решение след време, ако е едното, да не се окаже, че си пропуснала нещо ... много далече е моментът, когато би ползвала тази информация!

пък и да си сложим ръка на сърцето, какво прочетено от документите би ни накарало да променим вече взетото решение за осиновяване на детето? и ако то е такова, че наистина би промерило решението ни, дали пък не е редно да сме го знаели?
за утеха, аз не съм срещнала в документите по делото нещо, което да ме шокира в степен да ревизирам взетото вече решение ... но определено беше полезно. пък и всяка история е много индивидуална ... знанието на някои факти, макар и да са реално малко, според мен помага да изградим своята версия, с която приемаме и заживяваме хармонично с това, което така или иначе не можем да изличим от действителността, че детето ни е имало история до нас. а това е нещо, което е по-добре да направим полека-лека, за наше и на детето добро Simple Smile

желая ви много щастие с щерката!  Hug

# 674
  • Колибите
Мерси за отговора  Hug .

О, изобще не се чувствам нападната.

Естествено, че ще знае девойчицата малка, че е не точно осиновена, а "одъщерена".

Биологично дете на моите родителите си съм, ама горките хорица, колко пъти им е идело направо да ме.... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil - не бях в нищо перфектна според техните изисквания, все не правех нещата както трябва Rolling Eyes.

Аз съм така да се каже "от стара коза яре" и съм напред с материала по психология, разбира се, на ниво любител.

Споко    bouquet

Мен пък ме е страх, както сме с девойката тийнейджърка на път за ваканция на Малдивите, примерно, или на концерт на Шаде, да дойде биологичната й майка и да каже - аз съм ти истинската майка, айде с мен при сухия хляб, при баща ти дето ме бие и пр.

А бе да си го кажа в прав тескт - СТРАХ МЕ Е ДА НЕ МИ ВЗЕМАТ ДЕТОТО Sad Sad Sad Sad

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 08:46 от Розмариня

Общи условия

Активация на акаунт