4-та тема на чакащите

• 116 513
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 615
мене каквото ме е интересувало социалните са ми го казали,сега чакам дата за делото,благодаря ви все пак,само да ви питам някой знае ли как да я храня защото чета навсякъде и все различни работи пише,незнам на кое да вярвам,в един форум пише закуска-200мл.мляко,обяд супа-50-60г. основно ястие-150г.десерт-50-60г. и аз как да и готвя с тези малки грамажи

# 616
Аз лично се придържах към режима, който ми бяха дали от дома. Можеш да помолиш леличките и сестрите да ти направят списък или да ти продиктуват/обяснят, как и с какво се храни момата.
Това, което си описала, според мене е много разредено (като време) за дете на 1г.3м.  (от млякото за закуска директно обяд?)... В БГмама има тема с Препоръчителен режим за хранене на детето, както и Наръчник за хранене според възрастта на Вашето бебе и малко дете - тези материалчета може да ти изяснят на първо време принципа...

Относно готвенето в малки количества - ще видиш, че е много лесно и приятно. Все пак в детската кухня няма запръжки или особени букети от подправки... Освен това има вариант да се запишете на детска кухня. А и тя момата вече може да яде от вашата храна, само трябва да се съобразят някои особености... Онова, което си чела във форума, е само примерно меню...  И ние (в момента на 13 месеца) не винаги ядем супа плюс второ (всъщност, много рядко Simple Smile). Но плодовете задължително присъстват на масата като десерт (плодове на сезона, като на този етап все още не си позволяваме да и даваме праскови заради мъха, но нектарини хапва)...

И понеже ставаше дума за книги, аз много, ама много горещо мога да ви препоръчам две фантастични книги, които за щастие са издадени и на български език. Те представляват подробен справочник, съдържащ всичко необходимо, което родителите трябва да знаят за детето на съответната възраст. Онова, което на мене ми хареса и с което тези книги са по-особени е, че обясненията не са общи, а са разделени по месеци. За всеки един месец поотделно най-напред е описано, какви са уменията на детето на тази възраст (какво трябва да могат задължително, какво още биха могли да правят)... После е описано, какво включва контролният преглед, евентуални тревоги и важните неща и особености, които трябва да знаем. Има и раздел за първа помощ, за често срещаните заболявания и т.н.... Но да не продължавам... Ако имате възможност и тези книги ви попаднат в някоя книжарница "под ръка", не пропускайте да им хвърлите едно око. Сигурна съм, че ще се убедите, колко са готини... Аз лично се чувствам много сигурна с тях...

Санди Хатауей, Хайди Мъркоф, Арлийн Айзенберг: Какво те чака през първата година на детето, ИК "Емас", София, 2005 /ISBN 954-8793-54-7/
Санди Хатауей, Хайди Мъркоф, Арлийн Айзенберг: Какво те чака през втората и третата година на детето, ИК "Емас", София, 2004 /ISBN 954-8793-58-X/

(Скъпички са, но са луксозни, с твърди корици и доста дебели книжки... Аз ги взех от Хеликон и там бяха по-ефтини от посочените на линка суми)

# 617
мене каквото ме е интересувало социалните са ми го казали,сега чакам дата за делото,благодаря ви все пак

Щом мислиш, че са ти казали всичко, ти си решаваш. Аз го казвам за информация, пък който иска да я използва.
Социалните дават част от информацията, не цялата, да не говорим, че в доклада на детето са написани всички пъти, когато детето е било болно, с лекарствата, извадени от картона, дата по дата, нещо, което не е написано в епикризата. Това е в голяма помощ, когато се ходи на лекар.

Всеки си решава сам.

# 618
  • у дома
Казах ти и пак ти повтарям-питай в дома,те ще ти дадат и режим на детето по часове.
Толкова отзивчив и слънчев е там персонала,но ти явно не се вслусваш.
Аз детето си не съм го хранила с определени грамажи-колкото иска толкова.
Успех!

# 619
момичета къде отидохте,да ви кажа само в понеделник-24 се обаждах в социалното в велико търново и ми казаха че нашти социални от пловдив са забавили около 5 дена доклада но вече всичко е в съда и чакам тази седмица призовка

Звъниш на социалните и задаваш прост въпрос - кога и с какъв входящ номер е депозирана в съда твоята молба. И тактично молиш да ти отговорят просто и ясно. Докладът ( както и други неща) с допълнителна молба може да се депозира към вече образуваното дело. А ако не са пуснали нищо под предлог, че докладът закъснява, е друга тема.

# 620
Аз съм изключително признателна на по-опитните мами тук за това, че благодарение на техните съвети имаме информацията за биологичните родители на дъщеря ни, както и за нейните братя и сестри!!! Сами не бихме се сетили за тези толкова важни неща!...  

Ние отидохме в деловодството няколко дни преди самото дело и помолихме за достъп до документите, без да сме писали молба. Чела съм тук, а и нашата адвокатка ни каза, че като страна по делото имаме право на достъп до досието! На нас само не ни позволиха да копираме, но можеше да препишем необходимата информация... Дадоха ни папката и ни оставиха в една стая да я разглеждаме... За съжаление медицинският картон на детето (с всички прекарани болести, резултати от изследвания и лечения) не се съдържаше в преписката. Поместена беше единствено онази информация за здравословното състояние, която е и част от социалния доклад и се чете на информационната среща... Епикризата, която получихме при изписването, беше много повърхностна...

# 621
  Аз се надявам t.temida да се включи като юрист и да внесе яснота по този въпрос. Мнението на юристите в нашия съд е, че нито осиновителите, нито биологичните родители имат правото да знаят данните един на друг. Това се нарича отворено осиновяване и в България не се практикува. Тук все още съществува т.нар. тайна на осиновяването, което значи точно това - никоя от двете страни няма право да знае коя е другата страна - под две страни разбирам биологични родители и осиновители. Дори на осиновителното дело, ако са призовани и биологичните родители, те и осиновителите се изслушват в две отделни заседания. Така е по закон.
   Ако в някой съд се процедира по друг начин, аз не виждам правна основа за това. Ами то така и биологичните родители могат да си влязат, да си препишат вашите данни, адреси, ЕГН-та и да си разполагат с тях... Едва ли бихте били съгласни с този вариант.
   Относно медицинските картони или подробни данни за здравословното състояние - не ви ли ги дават от дома, когато изписват детето?

# 622
Само да кажа за пореден път, че ти като страна по делото имаш право да видиш всички документи по делото в деловодството на съда и да си снимаш каквото те интересува - данните на биологичните родители, ЕГН-та, номера на лични карти, всякаква информация, каквато ще ти трябва ако един ден детето ти реши да търси. Пък и социалните спестяват някои неща, там е и социалния доклад за детето, който предполагам, че не са ти дали да прочетеш. Но това - преди делото, когато му назначат дата.

Няколко пъти се натъкнах във форума на такова мнение. Това не е вярно. Не можете да видите данните на биологичните родители, така, както и те не могат да видят вашите. Ако това се е случило някъде, не е законно. Ако един ден детето иска да узнае произхода си, това става с решение на окръжния съд, където е допуснато осиновяването и то ако важни причини налагат това - какви са важните причини вече е обект на тълкуване. Но категорично осиновителите нямат право да разполагат с личните данни на биологичните родители.

Аз като човекът, който се подписва под исковата молба, имам право да видя всички документи по делото. И съм ги видяла и съм си ги снимала (срещу запращане за услугата, иначе трябваше да преписвам, дори и първото удостоверение за раждане съм си снимала). Може социалните да внасят исковата молба, но тя е написана и подписана от мен. Тук не става въпрос за отворено или затворено осиновяване, а за това, че аз съм страна по делото и имам право да видя документите по делото. Биологичните родители не са страна по делото и няма как да имат достъп до документите.

Епикризите от домовете са копи-пейст, само сменят данните на детето. На епикризата на сина ми имаше заболявания, които той нямаше и бяха останали неизтрити от епикриза, писана преди нашата. Освен това, информация от социалните за детето се дава в доста оскъден вид, защото, докато не се пусне искова молба от кандидатите, не е сигурно, че те няма да се откажат.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 21:08 от ku[d]ku[d]yaka

# 623

Аз като човекът, който се подписва под исковата молба, имам право да видя всички документи по делото. И съм ги видяла и съм си ги снимала (срещу запращане за услугата, иначе трябваше да преписвам, дори и първото удостоверение за раждане съм си снимала). Може социалните да внасят исковата молба, но тя е написана и подписана от мен. Тук не става въпрос за отворено или затворено осиновяване, а за това, че аз съм страна по делото и имам право да видя документите по делото. Биологичните родители не са страна по делото и няма как да имат достъп до документите.

Ако съдията реши да призове биологичните родители, те също са страна и съответно също могат да си разглеждат каквото си искат, нали така излиза?
   Документите по цялата преписка са достъпни за осиновителите, с изключение на личните данни на биологичните родители. Вие в качеството си на какви имате достъп до личните данни на други хора? Откъде-накъде ще имате адресите и ЕГН-та на напълно непознати хора и то без тяхното знание? За мен не е редно, а това че се е случило и може би се случва, е друг въпрос. Нашият съд по тази причина дори не дава препис от решението, с което се допуска осиновяване, на осиновителите... Но както споменах и по-рано, не съм юрист и ще съм благодарна t.temida също да се изкаже.

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 21:44 от Moaia

# 624

Ако съдията реши да призове биологичните родители, те също са страна и съответно също могат да си разглеждат каквото си искат, нали така излиза?
   Документите по цялата преписка са достъпни за осиновителите, с изключение на личните данни на биологичните родители. Вие в качеството си на какви имате достъп до личните данни на други хора? Откъде-накъде ще имате адресите и ЕГН-та на напълно непознати хора и то без тяхното знание? За мен не е редно, а това че се е случило и може би се случва, е друг въпрос. Нашият съд по тази причина дори не дава препис от решението, с което се допуска осиновяване, на осиновителите... Но както споменах и по-рано, не съм юрист и ще съм благодарна t.temida също да се изкаже.

А основителите не получават ли копие от съдебното решение и как примерно майката започва да получава майчинство без копие от съдебното решение, защото в НОИ искат да представиш копие от съдебното решение, за да ти отпуснат майчинство. В съдебното решение за моето дете има всички данни - и моите, и на биологичните родители. Аз пък много искам не само темида, а и фуси и мираета да се изкажат. Особено Фуси като спец по въпроса за личните данни.

А това, че някой е призован по дадено дело, не го прави страна по делото.

# 625
Мнението на юристите в нашия съд е, че нито осиновителите, нито биологичните родители имат правото да знаят данните един на друг. Това се нарича отворено осиновяване и в България не се практикува. Тук все още съществува т.нар. тайна на осиновяването...
Нещата не са толкова едностранчиви. "Отворено осиновяване" не означава просто, че има възможност да бъде разкрита анонимността ма "страните", както ги наричаш. При отвореното осиновяване биологичният родител ИЗБИРА осиновителя... В тубата има доста клипчета, създадени от БР за осиновените деца. Ако ти е интересно, ето това тук е едно примерче. Следното също е вълнуващо видео...

Относно медицинските картони или подробни данни за здравословното състояние - не ви ли ги дават от дома, когато изписват детето?
Вероятно зависи от благоволението на съответния лекар в дома... Ние получихме само епикриза, въпреки че два пъти молих за цялата информация. Аз дори сама си бях платила изследванията за васерман и спин. Доха ми квитанция (касов бон, не поименно), казаха ми устно, че всичко е наред, но резултатите в оригинал, на хартия така и не видях и не получих....  Confused

# 626
  • Вън от пространство и време
Подсъдност
Чл. 96. (1) Молбата за пълно осиновяване се подава от осиновяващия чрез регионалната дирекция за социално подпомагане, чийто Съвет по осиновяване е определил осиновяващия, до окръжния съд по местонахождението на регионалната дирекция.

(2) Молбата за пълно осиновяване по чл. 82, ал. 2 и 3 може да се подаде от осиновяващия, от родителите на осиновявания, както и от осиновявания, ако е навършил четиринадесет години, чрез съответната регионална дирекция за социално подпомагане до окръжния съд по постоянния адрес на молителя.

(3) Молбата за непълно осиновяване се подава от осиновяващия до окръжния съд по постоянния адрес на молителя.

Решение по искането за осиновяване
Чл. 97. (1) Окръжният съд разглежда молбата за осиновяване в открито заседание при закрити врата в 14-дневен срок от постъпването й. При пълно осиновяване съдът изслушва доклада на дирекция "Социално подпомагане" и събира доказателства по реда на Гражданския процесуален кодекс. Съдът изслушва заключението на прокурора и се произнася с мотивирано решение.

(2) Осиновяването се допуска, ако е в интерес на осиновявания.

(3) Решението се обявява в съдебното заседание и след влизането му в сила се изпраща служебно на общината по постоянния адрес на осиновителя, както и на Агенцията за социално подпомагане, а когато осиновителят е чужденец - на Столичната община и на Министерството на правосъдието.

Обжалване на решението
Чл. 98. (1) Решението по чл. 97, ал. 1 може да се обжалва от осиновяващия, родителите на осиновявания, освен в случаите по чл. 93, ал. 2, от осиновявания и от прокурора пред апелативния съд в 14-дневен срок от съобщаване на решението. Когато осиновяваният е навършил четиринадесет години, той може да обжалва решението лично.

(2) В 14-дневен срок от постъпване на жалбата съдът в открито заседание при закрити врата се произнася с решение, което е окончателно.

Приложно поле на уредбата
Чл. 99. Разпоредбите на чл. 77 - 98 се прилагат и при осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в Република България, както и при осиновяване от чужденец с обичайно местопребиваване в Република България.

# 627
  • Вън от пространство и време
Изхождайки от личната си мини-статистика (какви епикризи, решения и доклади за моите деца имам) мога да кажа, че практиката в различните домове и съдилища е коренно различна. В едното решение имам всички данни - наши и на БР, в другото няма нищо; единият съдия държеше да бъдат уведомени БР за делото и решението, в другия съд считаха, че това не е нужно, респ. в първия съд миналата година ми казаха, че признават БР за страна по делото и им дават да четат документите при подадена молба. Епикризите също са различни - едната е много подробна (не е копи-пейст, попълване на бланка от четири пълни страници е), в другата няма почти нищо. Засега съм чела само единия доклад (на детето с подробната епикриза) и в него няма почти нищо полезно - всичко е сухо и лаконично написано. Тук прочетох за снимки на децата от домовете - на мен нищо не ми бе предадено.

# 628
да не преувеличааме ефекта на "тайната на осиновяването". тази тайна тръгва от Наказателния кодекс  и има за цел да защити осиновения и осиновителите му от недоброжелатели. тя няма приложно поле вън от НК - а осиновителите "знаят" за осиновяването все пак Wink НК не им забранява дали, кога и как да информират детето си за осиновяването (и да, това не прави осиновяването "отворено", това е друго) ... така че е доста грубо да се използва като довод за законосъобразност на отказ от достъп на осиновителите до делото - производство, което е започнато все пак по тяхна именно молба и съответно процесуалния закон не съдържа някаква особена разпоредба, която да ги различава в тези им права от обичайните страни по дело!

не знам, винаги ми е било абсурдно в страна, малка като България, един закон да се чете по 28 различни начини и това да се приема за нормално ... 

# 629
всъщност, можем да направи рекапитулация на практиките, та да се сравнят Simple Smile

докладвам, в Софйски градски съд (преди три години) имах съвсем нормален достъп до делото си в деловодство, не можех да копирам (предполагам основно защото машината не беше наблизо и папката ще се размята, а няма да е пред очите на деловодителката, разбирамо), но имах колкото време искам в канцеларията и свободно си взех бележки. платих си две копия на съдебното решение допълнително на изискуемите, също никакъв проблем, жената ме попита колко копия искам точно, за да ми определи държавната такса за препис. съдията ме насърчи да си изчета внимателно съдебното решение за технически грешки в имена, ЕГН и т.н., за да искам корекция максимално бързо, за да не се бавим и усложняваме. в съдебното решение са посочени данните за БР, име, ЕГН.

между другото, един факт, който показва абсурдността на ограниченията - когато имигрирахме, за издаването на виза беше необходимо да представим и копие от съдебното решение, преведено при това. така съдебното решение го има в имигрантското досие да детето ми, до което тя има достъп като пълнолетна по местния закон за достъп до иформация, данни и т.н., при това без никакви важни причини ...

Общи условия

Активация на акаунт