4-та тема на чакащите

• 116 521
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 630
Не се изразих добре с "отвореното осиновяване" - аз имах предвид единствено аспекта, че биологични родители и осиновители се познават, за останалите неща почти не съм запозната. Chandra_Den , благодаря за клипчетата Peace За съжаление тази практика, въпреки че според мен е по-хуманна, е неприложима в България към настоящата ситуация.

Много интересно ми стана, че в някои съдилища не е никакъв проблем да се предоставят данните на биологичните родители. В нашия съд е абсолютно недопустимо, затова бях толкова категорична в изказванията си, но явно нещата по места доста се различават. Абсолютно всеки един документ от преписката е достъпен за осиновителите, не знам защо разбрахте друго, освен данните на БР - имена, ЕГН и адреси.
  Относно предоставянето на съдебното решение явно също практиката е различна в 28-те области. С влизането в сила на новия СК през 2009, нашият съд спря да предоставя решение на осиновителите, съгласно цитираният по-горе чл.97, ал. 3 (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г.) Решението се обявява в съдебното заседание и след влизането му в сила се изпраща служебно на общината по постоянния адрес на осиновителя, както и на съответната регионална дирекция за социално подпомагане, а когато осиновителят е чужденец - на Столичната община и на Министерството на правосъдието. Самите осиновители не са споменати. Между другото, цитираното в по-горния пост е от преди последните изменения - те са съвсем малки всъщност, като най-хубавото беше, че срокът за обжалване си стана пак 7, а не 14 дена Simple Smile
ku[d]ku[d]yaka, осиновителите пред НОИ представят новото удостоверение за раждане, където фигурират техните имена, а не решението, защото не разполагат с такова. Според мен не е удобно за хората да не разполагат със съдебно решение, но нашият съд стъпи на горецитираното и отказа да дава решение на осиновителите...

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 21:51 от Moaia

# 631
Не се изразих добре ....

Не знам как по-леко да се изразя, че да не засегна Moaia, но мненията и са с пределно висока  степен на некомпетентност.

Правото на достъп до всичко в преписката на основната страна по делото - осиновителите, сто пъти е коментирано тук и оттогава никакви промени в процесуалните норми няма, които да са ограничили правата им.
 Цитираната от Вас разпоредба има съвсем друга насоченост и на съвсем друго основание осиновителите си имат права в процеса. Това не е вестник, че да са споменати тук осиновителите, както Вие се изразявате ("осиновителите тук не са споменати", цитирам Ви), процесуалните им права се черпят от други норми.

Нещо повече - след като снеме самоличността и даде ход на делото,  първия въпрос на съдията е дали молителите поддържат молбата си, т.е. те имат право след запознаването с всички доказателства и да не я поддържат. Те са основната страна, производството е от типа на охранителните и по тяхна воля то започва, може да спре, да се прекрати или да завърши с очакваното реш-е за осиновяване ако са налице предпоставките за това.

А че нямали право да получат заверен от съда  препис от влязлото в сила решение, да предположим, че не сме го прочели въобще. Никак не ми се вярва лично Moaia да следи всяко решение и молбите и резолюциите по него.

Moaia,

Уважавайте хората, Hug Hug Hug Praynig Praynig Praynig до които адресирате указанията си тук.
Не им пишете каквото Ви падне, само и само да има нещо написано.
Велла доста нежно Ви каза, че нито едно понятие не ползвате на място и хабер нямате какво значи, ама пак не разбирате, та се налага аз директно да го казвам.

И не е оправдание " в нашия съд е така", защото Вие не сте нито съдия, нито адвокат в този съд, че да споделяте лични впечатления по правната страна на процеса.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 01:29 от Miraetta

# 632
Аз няма да коментирам правната страна на въпроса. Само ще дам факти от моя опит с надеждата, че осиновяването на моето дете е напълно законосъобразно  Peace :

1. Получих си заверен препис от решението на съда с отбелязване на датата, на която влиза в сила. С него си взех новия акт за раждане от общината, както и детето от дома. Без него, нямаше да ми позволят да си взема детето.

2. Две години след влязлото в сила съдебно решение пуснах молба до същия съд, с която поисках копие от социалния доклад на детето, платих си таксичка и сега разполагам с точно този доклад, който фигурира в документите по делото и е бил представен от социалните в съда. Там повярвайте има всичко, дори и постоянните адреси.

Моя, надявам се искрено, че горните две неща са напълно законносъобразни, защото не ми се иска да съм законо нарушител, барабар с целия съд.  #Crazy

# 633
Miraetta, благодаря Ви, че се включихте с компетентно изказване по въпроса. Много ми стана неприятно от тона Ви, защото съм тук с идеята да бъда полезна, а не присъствието ми да се приема като неуважение към пишещите. Няколко пъти споменах, че не съм юрист и впечатленията, които имам откъм правната страна на въпроса не са мои лични интерпретации, а са неща, които са ни обяснени от юристите в съда. Ако те грешат, тогава ще Ви пиша на лични за коя област говоря и се поинтересувайте ако имате възможност и желание, защо са ни заблудили, а оттам и ние заблуждаваме осиновителите. Обяснете им също, че СК не е вестник, защото осиновителите ни НЕ получават препис от решението, след като влезе в сила новият СК. Преди това получаваха. Мотивите на съдиите бяха точно горецитираните, та относно пределно високата ми степен на некомпетентност, която в такъв случай е не само моя, а и на колегите ми, включително юриста, ще си позволя да обвиня, или както Вие казвате, да се оправдая, с юристите от нашия съд.
Дай Боже, някой от чакащите да получи предложение от наша страна и тогава ще излезе, че моите, според Вас, необмислени и некомпетентни изказвания, ще се окажат истина, защото, позволете ми да знам как работим. В никакъв случай не смея да твърдя, че не сте права. Просто практиката в нашата област е такава, каквато дотук съм казала и нищо не съм си измисляла, или писала да има писано...

Извинявам се, ако съм допуснала някое от изказванията ми да звучи неуважително към някого. В никакъв случай не съм искала да се получи така и изобщо се включих по темата с цел да бъда полезна, доколкото ми е възможно. Ако обаче смятате, че ви е по-полезно да обменяте само помежду си мнения и опит и според вас присъствието на човек от социалната система е излишно и объркващо, моля да ми се намекне или да ми се каже директно. Не ми е приятно да бъда обвинявана в некомпетентност, неуважение и празно писане, при положение, че това е нещо, което правя ежедневно и то не еднолично, а с екип колеги. Искам пак дебело да подчертая, че не съм си позволила да си измислям нещо или да давам лични интерпретации! Нещата в нашата област се случват по този начин!

# 634
2. Две години след влязлото в сила съдебно решение пуснах молба до същия съд, с която поисках копие от социалния доклад на детето, платих си таксичка и сега разполагам с точно този доклад, който фигурира в документите по делото и е бил представен от социалните в съда. Там повярвайте има всичко, дори и постоянните адреси.

Sislie, понеже знам, че нашето дело се разглежда в същия съд, исках да те попитам, дали всеки би могъл да получи копие от социалния доклад на детето? Ние си преписахме повечето неща, но ако има възможност, и аз бих предпочела копие... В какъв срок може да се пусне такава молба и до кого?

Имам и още едно въпросче. Ако решим да останем в списъците въпреки осиновяването, как се процедира? Разбрахме, че трябва да подадем молба, но до кого, с какъв текст, в какъв срок?...  В същата тази молба ли трябва да споменем, че бихме желали да осиновим евентуално братче или сестриче на дъщеря ни (след време, ако такова бъде дадено за осиновяване)... Не знам, дали е от значение за процедурата, че като кандидатствахме преди време бяхме писали, че сме готови да да осиновим повече от едно дете, както и братя и сестри...
Благодаря ви предварително за отговорите!

Moaia, късмет сме имали, че нашето дело не се е гледало във вашия съд...

# 635
  • София и там където не се пуши
Chandra_Den за следващо осиновяване на моите близки им бяха казали, че ако искат да останат в регистрите, да си променат искането за осиновяване на едно дете  newsm78 . Според мен трябва да си питаш в Закрила на детето, може да се наложи, някой документ да се поднови.

# 636
  • Колибите
Току-що минах първото си събеседване   4470, срещнах се и с ЦОП, които ще ми провеждат обучението, попълних там документите и съм в очакване да се появят още осиновители, за да може да е по-пълноценно обучението. А ако не се появят - ще ме обучават сама мен, като една царска дъщеря Joy.
Доволна съм, много съм доволна от отношението. Hug Hug.

За другата седмица си определихме първото посещение в дома ми...

newsm56 Two Hearts

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 12:03 от Розмариня

# 637

Sislie, понеже знам, че нашето дело се разглежда в същия съд, исках да те попитам, дали всеки би могъл да получи копие от социалния доклад на детето? Ние си преписахме повечето неща, но ако има възможност, и аз бих предпочела копие... В какъв срок може да се пусне такава молба и до кого?

Имам и още едно въпросче. Ако решим да останем в списъците въпреки осиновяването, как се процедира? Разбрахме, че трябва да подадем молба, но до кого, с какъв текст, в какъв срок?...  В същата тази молба ли трябва да споменем, че бихме желали да осиновим евентуално братче или сестриче на дъщеря ни (след време, ако такова бъде дадено за осиновяване)... Не знам, дали е от значение за процедурата, че като кандидатствахме преди време бяхме писали, че сме готови да да осиновим повече от едно дете, както и братя и сестри...
Благодаря ви предварително за отговорите!

Moaia, късмет сме имали, че нашето дело не се е гледало във вашия съд...

Аз осинових преди последните промени в СК, но, доколкото ми е известно, осиновяването не прекратява присъствието в списъците. То се прекратява при изтичане на втората година от вписването в списъците или по собствено желание с молба. Ако двете години са изтекли, тогава трябва да се свържат с вас и да ви питат дали искате да останете в списъците на чакащите. Но нека Моайа каже, по този въпрос може и да има промени. Ние подадохме в отдел "Закрила на детето" молба да ни прамахнат от списъците на чакащите в деня, в който съдебното решение влезе в сила.

Моайа, целият проблем стана от това, че в началото на разговора, от практиката във съда в областта, в която живеете, направихте изводи за цялата практика в страната. Присъствието Ви не е нежелано, напротив, но нека съветите Ви да са свързани само с работата на социалните работници, а за съда да уточнявате, че така се процедира във Вашата област  Peace. Така или иначе тук е форум, целта ни е да си помагаме и всеки споделен опит е полезен и нужен.

# 638
Благодаря ви много за отговорите!  bouquet

На нас ни казаха от РДСП, че ако искаме да останем в регистъра, трябва да подадем молба свободен текст. Не съм сигурна обаче, дали отчетоха факта, че още в началото (в заявлението, с което кандидатствахме) сме изразили готовност да осиновим повече от едно дете... Както и да е... Чудих се само, какво трябва да съдържа тази молба и там ли трябва да пишем, че ако в бъдеще евентуално се появи в регистрите брат или сестра на нашата дъщеря, бихме желали да осиновим... Как се процедира в тези случаи? Ние бихме ли имали предимство пред останалите кандидати? Мерси още веднъж! Simple Smile

Розмариня, успешен и приятен курс!... Simple Smile Дано се появят и други кандидати - наистина би било полезно - останалите задават въпроси, за които вие не сте се сетили и т.н... а и самият контакт с тях като цяло е обогатяващ...  Успех!

# 639
Чандра, ако няма промени в СК (щото вече не следя), като майка на детето и страна по делото (или нещо такова) имах право да получа копие от документите по делото. Подадох молба, съдията я резолира до 10-на дни и отидох да си взема доклада от деловодството.

Може да се обадиш до съда и предварително да питаш как стоят сега нещата. Аз щото съм си оттук и отидох на място.

Успех!

# 640
Благодарско!  Hug Simple Smile

# 641
  • Плевен
Розмариня,   bouquet
приятен курс и посрещане на социалната вкъщи.

Мойа от кой окръг сте, за да се знае за кой съд е актуална информацията Ви. Много е изчерпателна, но явно е валидно само при вас.

не знам, винаги ми е било абсурдно в страна, малка като България, един закон да се чете по 28 различни начини и това да се приема за нормално ... 

това се чудя и аз!

# 642
Няколко пъти споменах, че не съм юрист и впечатленията, които имам откъм правната страна на въпроса не са мои лични интерпретации, а са неща, които са ни обяснени от юристите в съда.

именно!
Разбирам желанието Ви да помогнете и Ви благодаря за това, но моля, помагайте във вашата специфична област. Нека юридически консултации дават юристите. В противен случай при най-доброто Ви желание обърквате хората и  им давате грешни, ама много грешни съвети и информация.

Право на достъп до ЦЯЛОТО дело имат страните по делото и техните пълномощници. И няма никакви законови ограничения за  делата по осиновяване.

# 643
по мои спомени новият СК предивжда осиновяването като основание за заличаване от регистъра.

преди, по мое време, нямаше такова изрично основание в закона или наредбата и след осиновяването кандидатът си стои в списъка за двете години, но служебно РДСП се информираха, че е станало осиновяване и един вид "замразяваха" вписването, т.е. не гледаха и не предлагаха на тези кандидати второ дете. проблемът беше, че, от една стара, кандидат като мен, който само си чете закона, не знае, че е замразен и че за да се "активира" наново, трябва да си пусне молба свободен текст, а от друга, регистрите се затлачват с неактивни кандидати и стават грешки - така след осиновяване  "по грешка" се предлага ново дете и се губи времето му, а и осиновителите се натоварват емоционално ... и аз имах такова предложнеие, месец след осиновяването ... по тая причина изризно пуснах молба да ме заличат от регистрите, тогава още 28 отделни.

сега обаче помня, че има изрична норма за това. т.е. ако вписването не ти е за повече от едно дете, след осиновяването би следвало да те заличат служебно (и да те уведомят за това, разбира се). нямам идея обаче каква точно е практиката на социалните, защото това е един друг кръг от 28 четящи закона ...

така че, Чандра, ако ви остава още време от двете години и искате още едно дете, направо пускате молба, в която простичко обяснявате желанието си Simple Smile

отделно, за събирането овреме на информация, аз лично съм категорична, че трябва да се говори и кандидатите трябва да са информирани какво могат да направят. като не го правят социалните и съда, правим го ние ... дори сега да не са готови, време има много, докато порасне детето, може да дойде друг акъл на родителите, а ще са изтървали шанса ... много съм притеснена от такива завои ретроградни в практиката, каквито обрисува Моя ... просто не го разбирам в днешно време ...

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 17:01 от Vella M.

# 644
ха, само си представете след 15тина-20 години форум на осиновени, в който пишат нашите деца ... и се сравняват кому кога, как е казано и чий родител какво е направил и колко се е погррижил ... щото това вече не са 60те-70те години, да има оправдание от типа, "ама, маме, такива бяха времената, аз не знаех ..." Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт