4-та тема на чакащите

• 116 564
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 645
...... нека съветите Ви да са свързани само с работата на социалните работници, а за съда да уточнявате, че така се процедира във Вашата област  Peace. .....

....... но моля, помагайте във вашата специфична област. Нека юридически консултации дават юристите. В противен случай при най-доброто Ви желание обърквате хората и  им давате грешни, ама много грешни съвети и информация.

Peace Приемам забележките и ако е нужно, ще изтрия постовете, с които е възможно да съм подвела някого. А съвети избягвам да давам, дори за неща, за които съм сигурна, предпочитам по-скоро да предоставям наличната ми информация и всеки да решава кое за него е най-подходящо Simple Smile

sislie, след като нещата при вас вече са минали през съда, значи всичко е наред и е законно Simple Smile

Имам и още едно въпросче. Ако решим да останем в списъците въпреки осиновяването, как се процедира? Разбрахме, че трябва да подадем молба, но до кого, с какъв текст, в какъв срок?...  В същата тази молба ли трябва да споменем, че бихме желали да осиновим евентуално братче или сестриче на дъщеря ни (след време, ако такова бъде дадено за осиновяване)... Не знам, дали е от значение за процедурата, че като кандидатствахме преди време бяхме писали, че сме готови да да осиновим повече от едно дете, както и братя и сестри...
Благодаря ви предварително за отговорите!

Moaia, късмет сме имали, че нашето дело не се е гледало във вашия съд...

Да ви е живо и здраво детенцето, Chandra_Den, независимо през кой съд сте минали Simple Smile Ако сте оценени за повече от едно дете и това е споменато в доклада ви, не би следвало да бъдете заличени служебно. Добре е все пак да напишете молба, защото с нея потвърждавате желанието си за второ дете. Няма конкретен срок, в който трябва да подадете молбата. Можете да я адресирате до ДСП, където е извършено проучването ви или до РДСП на вашата област. Текстът е свободен. Хубаво е да споменете, че бихте желали братче или сестриче на вашето детенце и предполагам, че е възможно това да ви даде предимство в такъв случай. Vella M. е права, че нормативно следва да бъдете заличени след осиновяването, ако не сте посочили изрично, че искате повече от едно дете, но не всички колеги го спазват, а дори повечето, за да се застраховат, молят осиновилите сами да си напишат молба, че искат да бъдат заличени.

*snezhinka* , предпочитам да запазя анонимността си и да не споменавам от коя област съм, все пак не работим 100 човека. От друга страна не ми се ще ако някой от вас получи предложение от нас, да се притесни за нещо около съдебната процедура Simple Smile За протокола и да чукна на дърво, досега не е имало никакви правни проблеми с осиновяването във връзка с коментираното по-горе, така че ако съм разтревожила някого, моля за извинение още веднъж Peace

# 646
Имам въпрос към юристите - ако биологичните родители са призовани като страна по осиновително дело, нали се оказва, че те също могат да разглеждат документите по преписката? Ако е така, не е ли твърде притесняващо за осиновителите да знаят, че биологичните родители знаят адреса им, ЕГН-та? И защо в СК е указано, че произходът се разкрива от съда, допуснал осиновяване, след като по вашите думи се оказва, че всички осиновители могат да се запознаят с произхода безпроблемно? Нещо недообмислено ли е или аз не схващам нещо? По мои наблюдения, голямо притеснение на осиновителите е да не би някой да дойде и да си поиска детето. Да оставим правната страна на въпроса, то е достатъчно да живееш в напрежение, че може всеки момент някой да почука на вратата ти и да каже - аз съм биологичната майка на детето ти... Възможно ли е да се случи? Има ли обмислена някаква защита от подобна вероятност?

# 647
Здравейте на всички, които са искали да се включа, но седмицата беше напрегната.
Доста хора преди мен са се изказали съвсем компетентно.
За достъпа до делото: разпоредбите в СК относно тайната на осиновяването и разкриването й по важни причини касаят осиновения - само него. Няма изключение от правилото страните да имат достъп до материалите по делото и той се осъществява според правилата на ПАРОАВАС - правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища. А осиновителите са страна по делото. Всяко ограничение на достъпа им до материалите по него според мен не могат да се обосноват с който и да е нормативен акт. Но не се учудвам, че е имало откази, защото всеки може да сбърка. Учудвам се, че не е имало реакция на засегнатите. Обаче ме изуми фактът, че родителите не получавали съдебно решение!!! Ама как така, след влизане в сила на новия ГПК съдът задължително връчва решението  на страните. Да не говорим, че срокът за обжалване тече именно от връчване на решението! Ако е нужно ще цитирам и точните разпоредби на закона - ГПК.
Както вече писах/поне така мисля/, биологичните родители се призовават вече в много редки случаи. Ако детето е вписано в регистъра за пълно осиновяване, това не се прави. Възможно е обаче детето да не е вписано в регистъра, но да е изоставено и за него да не се полагат грижи и тогава осиновяването става без тяхно съгласие, но съдът ги призовава, защото такова е изискването на СК. Всичко това може да се прочете в СК, но съм наясно, че за хората които не са юристи и не се занимават с подобна материя дори, наистина е доста по-трудно, защото правните норми понякога не са съвършени и човек трябва да има по-задълбочени познания изобщо от цялото право. В тази връзка призоваването на родителите - б. става, само за да бъдат изслушани и вярвайте, това понякога е много трудна задача. Това обаче не ги прави страни по делото.
Но законът наистина има нужда от усъвършенстване защото е по-добре това да се напише изрично, а не да се извлича чрез тълкуване.
Видях някъде, че се е коментирало за съдържанието на решението. Задължителното минимално съдържание се определя отново в ГПК, като най-важен е диспозитивът - това, което пише след "Реши:" Допуска ли се осиновяването, пълно или непълно, на кое дете, от кои родители  и на кого да се изпрати препис от решението, като без лични данни не може. Никой съдия не е длъжен да описва в мотивите на решението пълните лични данни на когото и да било, но не е казано и че не може. В това отношение най-важното е да се посочи налице ли са законовите изисквания за допускане на осиновяването и дали то е в интерес на детето.
В заключение: съветът, който някой преди мен беше дал на майките да си запишат или копират най-важните неща от делото, аз го казах и на Трайкова и го давам на всички бъдещи родители, които осиновяват. Това е ваше право по закон и никой не може да го оспори.  Вие решавате какво искате да знаете.
Ако някой иска нещо конкретно, да ми пише на лични и тогава със сигурност ще отговоря по-навреме, но пък така няма да има полза за другите, обаче  Laughing Laughing Laughing може да го сподели на свой ред.
Засега чао от мен.

# 648
...Обаче ме изуми фактът, че родителите не получавали съдебно решение!!! Ама как така, след влизане в сила на новия ГПК съдът задължително връчва решението  на страните. Да не говорим, че срокът за обжалване тече именно от връчване на решението!...

Ами и ние бяхме изумени и възмутени, но... Срокът за обжалване тече от съобщаване на решението - пояснявам - в нашата област Simple Smile Все повече се убеждавам, че на 28-те места съдът работи по 28 начина...

...Както вече писах/поне така мисля/, биологичните родители се призовават вече в много редки случаи. Ако детето е вписано в регистъра за пълно осиновяване, това не се прави. Възможно е обаче детето да не е вписано в регистъра, но да е изоставено и за него да не се полагат грижи и тогава осиновяването става без тяхно съгласие, но съдът ги призовава, защото такова е изискването на СК...

Не може да не е вписано в регистъра, освен ако не става въпрос за дете на съпруг, осиновяване на внуче или осиновяване от роднини. За да бъде осиновено дете, което е настанено в институция или приемно семейство, трябва задължително да е вписано в регистъра.

Момичета, не мога да редактирам предишните си постове, може би рангът ми във форума не го позволява, но ще помоля модератор да го направи, за да не объркам някого Peace

# 649

Ами и ние бяхме изумени и възмутени, но...

Момичета, не мога да редактирам предишните си постове, може би рангът ми във форума не го позволява, но ще помоля модератор да го направи, за да не объркам някого Peace

Аз пък намирам за проява на здрав разум Praynig Praynig Praynig Praynig безсмислиците на Моая да останат за да може хората нагледно да видят какви социални може да ги посрещнат и с усмивка и загриженост какви гпупости от най-добри чувства могат да има споделят.

До момента никакви доказателства нямаме, че това, което пише Моая наистина някъде се е случило, а не е нейно погрешно впечатление. Всеки чете, но прави изводи в зависимост от доста фактори. (например, Моая, това, че в текста на решението пише на кои органи се изпраща препис от него, не означава, че не се дава на родителите.)

Като във всеки форум за взаимопомощ - маса глупости и няколко смислени съвета.
Четете критично и мислете.

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 13:32 от Miraetta

# 650
Това, което е писала  Moaia днес е вярно, но аз съм говорила за друго - кога се призовават биологичните родители, за да бъдат изслушани. Освен това е важно да се каже, че има случаи на непълно осиновяване и при тях осиновяваният не се вписва в регистъра за пълно осиновяване. Случаите могат да бъдат най-различни и затова тук не може да се даде универсална консултация. Съветвам всички, които се интересуват от материята, да прочетат най-вече Семейния кодекс в частта относно осиновяването, да се запознаят поне отчасти с това и тогава, вече при конкретно задавани въпроси, отговорите ще могат да бъдат доста по-точни. Най-лесно ще го откриетe на страницата  lex.bg , нормативни актове, СК, глава осма, чл.77 до 121 с уговорката, че в последната част е международното осиновяване и то засега не ни интересува.

http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484

Но нека отново кажа, всички които осиновяват деца, вписани в регистъра, а това са масовите случаи, осиновяват при условията на пълно осиновяване, а това означава, че няма нужда от изслушване на биологичните родители.
Относно различните практики. Както казах те се дължат на несъвършената правна уредба, която дава почва за различни тълкувания на закона. Предполагам, че някои от вас пишещи тук имат активна гражданска позиция и съвместно с различни организации с идеална цел и държавните институции биха могли да съдействат за усъвършенстването й. Както се видя, именно такива действия дадоха възможност да се измени СК и сега много повече деца се вписват в регистрите за пълно осиновяване.
Целта, с която чета и пиша тук е не само да помогна, но и да видя проблемите на хората. Затова, ако някой смята, че съдът е действал неправилно с оглед на административната му дейност, може да отправи сигнал до Висшия съдебен съвет и до Инспектората при него или до Инспектората на Министерство на правосъдието. Вярвайте, тези сигнали винаги се проверяват и също могат да съдействат за подобряване на практиките на съда.
Мога само да кажа, че противоречията при даване на данни за биологичните родители произтичат действително от разпоредбата на чл.105 от СК и от разпоредбите на ГПК относно връчването на съдебното решение на страните и това, да им бъде осигурен достъп до материалите по делото по всяко време след посъпването им в съда. Докато няма обжалвания и съответно сигнали, задължителна практика  на ВКС, а това не е проста работа, всеки съд може да тълкува сам коя от нормите има предимство пред другата.  Според мен не е излишно наистина в СК в частта относно съдебното производство да има изрична норма, която да посочва до кои точно материали имат достъп страните.
Ето, сега и аз имам поле за размисъл и ще се поразровя. "Чао Laughing

# 651
Аз пък намирам за проява на здрав разум Praynig Praynig Praynig Praynig безсмислиците на Моая да останат за да може хората нагледно да видят какви социални може да ги посрещнат и с усмивка и загриженост какви гпупости от най-добри чувства могат да има споделят.

До момента никакви доказателства нямаме, че това, което пише Моая наистина някъде се е случило, а не е нейно погрешно впечатление. Всеки чете, но прави изводи в зависимост от доста фактори. (например, Моая, това, че в текста на решението пише на кои органи се изпраща препис от него, не означава, че не се дава на родителите.)

Miraetta , моля Ви, отнасяйте се и Вие с уважение, каквото изисквате! Смятам за излишно да Ви убеждавам и да Ви привеждам лично на Вас доказателства за това, че "безсмислиците" ми са истина. Много добре знам какво получават осиновителите. Или сега ще кажете, че осиновителите тайно си получават решението, все едно ние не кореспондираме нито със съда, нито с дома, който им изписва детето.
Помолих модератор да изтрие грешните неща, които съм споменала, защото разбрах, че са грешни от правна гледна точка, а не защото не се случват. Ако хората, които отговарят за форума преценят, ще го изтрият, ако не - аз потвърждавам за пореден път, че по този начин се случват нещата в нашата област и ако някой реши да има в предвид думите ми, то нека да знае, че говоря за една-единствена област и не съм наясно за всичките 28 такива.
А и Вие, вместо да давате най-компетентното мнение, прочетете постовете на t.temida , от които става ясно, че има възможност за различни тълкувания. Последвайте собствения си съвет - четете и мислете.

# 652

Miraetta , моля Ви, отнасяйте се и Вие с уважение, каквото изисквате! Смятам за излишно да Ви убеждавам и да Ви привеждам лично на Вас доказателства за това, че "безсмислиците" ми са истина. Много добре знам какво получават осиновителите. Или сега ще кажете, че осиновителите тайно си получават решението, все едно ние не кореспондираме нито със съда, нито с дома, който им изписва детето.
Помолих модератор да изтрие грешните неща, които съм споменала, защото разбрах, че са грешни от правна гледна точка, а не защото не се случват. Ако хората, които отговарят за форума преценят, ще го изтрият, ако не - аз потвърждавам за пореден път, че по този начин се случват нещата в нашата област и ако някой реши да има в предвид думите ми, то нека да знае, че говоря за една-единствена област и не съм наясно за всичките 28 такива.
А и Вие, вместо да давате най-компетентното мнение, прочетете постовете на t.temida , от които става ясно, че има възможност за различни тълкувания. Последвайте собствения си съвет - четете и мислете.

Опазил ме Господ от спорове с Вас, Вие не сте юрист.

Т. Темида коментира различни от Вас неща.

А аз продължавам да не вярвам, че има съдийска резолюция с отказ на молба на осиновители за  снабдяване със заверен препис от влязло в сила решение.  

Е как да уважавам некомпетентен човек, на който като данъкоплатец му плащам заплатата и който дори не прави опит малко от малко нещо да схване и продължава да ми дава съвети с надеждата да скрие некомпетентност с оправдание за различно тълкуване.
И го прави на място, където хората доста се вълнуват и предприемат доста кардинални за живота си стъпки.
Нещата, които са Ви неясни, са си неясни за Вас , а  нямат общо с противоречива практика, която е по други теми.
Не е проблем, че казвате какво си представяте, че става във Вашия район, а че го гарнирате с опити за анализи, а лично Вие дело от начало до край като папка надали сте държали.
Така Ви били разказали .....

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 17:39 от Miraetta

# 653
И други пишат, че не навсякъде е позволен достъп до информацията...  newsm78 ...Например:

да,ама в тоя съд не дават
резулираха ми молбата ,че 'информацията е  Конфиденциална" #Cussing out

# 654
И други пишат, че не навсякъде е позволен достъп до информацията...  newsm78 ...Например:

да,ама в тоя съд не дават
резулираха ми молбата ,че 'информацията е  Конфиденциална" #Cussing out

Ако репликата е за мен, то моля, прочети по-внимателно.
Категорично пиша не за такава, а за друг вид молба, че не вярвам някой да е отказал. ,  как се е легитимирала и какво и  е отказано.
А с  Моая за съвсем друга молба иде реч.

# 655
Miraetta, благодаря Ви, че взехте отношение, намирам за безсмислено да продължавам да пиша едно и също, а Вие да не четете. Ваше право си е да вярвате или да не вярвате каква е практиката при нас и Вашите вярвания не я променят. t.temida не коментира различни неща, ако прочетете добре последният й пост, вторият абзац. Тя, за разлика от Вас, не се има за последна инстанция и очевидно е прочела въпросите ми по-горе. След като виждам, че за Вас нормалният и учтив тон на разговора явно е нещо чуждо и директно ми заявихте, че не можете да ме уважавате, аз ще уважа Вашата позиция спрямо мен и повече няма да се поддавам на провокациите Ви. Всичко хубаво Ви желая.

# 656
  • у дома
Отказан ми е достъп по документите на делото,нищо,че съм страна.
Решението според мен няма как да не се даде.

# 657

Значи стават 2 места. И да, точно за това говорим.

За решението - ами не го дават. Ние даваме на осиновителите писмо, в което цитираме номера на СР, гражданското дело и откога е влязло в сила - въз основа на това писмо домът изписва детенцето и го предава на осиновителите.Никой досега не е писал жалби, молби или нещо такова - може би пък ако някой се заеме, биха дали препис от решение, знам ли...

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 23:03 от Moaia

# 658

Ами не го дават, факт е. Ние даваме на осиновителите писмо, в което цитираме номера на СР, гражданското дело и откога е влязло в сила - въз основа на това писмо домът изписва детенцето и го предава на осиновителите. Никой досега не е писал жалби ли нещо такова - може би пък ако някой се заеме, биха дали препис от решение, знам ли...

Е сега вече стана смешно, Моая не била коментирала съда, а само социалните какво давали.

Моля не ме считайте за страна по спора, че е смешно вече.

Моая,
Само ако можеше да си представиш колко е важно за осиновителите, за формирането на нагласата им в начало, за целия им живот, това, което се случва при осиновяването, щеше да имаш съвсем друг подход и отговорност.
Аз лично имам представа и подобни на твоите самодейности много сериозно приемам.

Последна редакция: сб, 29 окт 2011, 19:07 от Miraetta

# 659

Джиджи,

Ти поне имаш лични впечатления.
Като отиде в деловодството на съда, легитимира се с лична карта  и каза, че искаш да се запознаеш с дело номер ...., по което ти лично си страна:

1) деловодителката ли ти отказа устно със/без аргумент
или
2) ти написа молба, подаде я (с копие за себе си с печат и пр. от подаването) и на нея има от съдия резолюция с писмен отказ да получиш достъп до делото.

Общи условия

Активация на акаунт