Майчинството счетоводно - 32

• 34 562
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
Във фирата, в която работя, се налага намаляне на работното време на част от персонала. Аз съм една от тези, но съм бременна. Като основание посочват, че нямам необходимото образование , за заеманата от мен длъжност.
Зная, че нямат право да ме уволнят, но имат ли правор да ми намалят работнот време?
Предварително Ви благодаря.

# 16
По настоящем съм в платен гадишен отпуск, но малкият се разболя. С представянето на болничния лист автоматично ли се прекъсва този отпуск или трябва някаква молба да се пуска?

# 17
А,във фирмата знаят ли,че си бременна?
Намери си друга фирма и се доосигурявай там!

# 18
Viva_123  Благодаря много. А промяна на обстоятелствата трябва ли да подавам, ако на бащата му изтича отпуската по майчинство до 410 и майката започва до 2 години.

# 19
Задай се въпроса в Майчинството счетоводно - 32 

# 20
Viva_123  Благодаря много. А промяна на обстоятелствата трябва ли да подавам, ако на бащата му изтича отпуската по майчинство до 410 и майката започва до 2 години.
Ако са изтекли - не. Промяна има ако бащата прекрати отпуска си преди изтичане на 410 дни.

По настоящем съм в платен гадишен отпуск, но малкият се разболя. С представянето на болничния лист автоматично ли се прекъсва този отпуск или трябва някаква молба да се пуска?
Да, само трябва да си пуснеш молба за остатъка от дните на отпуск дали ще ги ползваш след болничния или по друго време.

# 21
А,във фирмата знаят ли,че си бременна?
Намери си друга фирма и се доосигурявай там!

Да, знаят.

# 22
Имам въпрос-сега съм в майчинство,но чух че като изтече първата година се подава някаква молба при счетоводителката на фирмата. Някой може ли да ми каже каква е тази молба и изобщо за какво става въпрос,че тази тема ми е пълна тъмница?

# 23
  • Пловдив
Имам въпрос-сега съм в майчинство,но чух че като изтече първата година се подава някаква молба при счетоводителката на фирмата. Някой може ли да ми каже каква е тази молба и изобщо за какво става въпрос,че тази тема ми е пълна тъмница?

Малко преди да  изтекат 410 те календарни  дни броят се от началото на 45 дневния болничен

1. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО - (Приложения 3 изтегли от тук http://www.bgstuff.net/content/view/1296/523/

2. Копие от акта за раждане на детето

3. Заявление, че желаете да получавате обезщетение за отглеждане на малко дете

4.Молба за отпуск до работодателят-свободен текст

5. Декларация по чл. 46 ал. 1 от НРВПО –не е задължителна,само ако ти я поискат

Ето един примерен текст за заявлението:

З А Я В Л Е Н И Е

От ................................., ЕГН: ................. , на длъжност .....................

На основание чл.164, ал.1. КТ и чл.46, ал.1, НРВПО,

Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ............... до .............. г.

Прилагам:
1. Декларация по чл.46, ал.1 НРВПО за обстоятелствата, свързани с правото ми да ползвам отпуска
2. Акт за раждане на детето. – за справка

С уважение:

..........................

Дата: ................
гр. Пловдив

Ето и молбата за отпуск до работодателя

До Изпълнителния Директор
                                                                          на фирма ………………

М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ

От  …………………………………………………………………………………………..
/трите имена на служителя/
на длъжност  ……………………………………., отдел …………………….., дирекция ………………..   /длъжност и място на работа/

Уважаеми Господин ………………,

Моля да ми бъде разрешено да ползвам :
отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. възраст
за детето ми ...
                      /трите имена на детето/
родено на ......................................, в размер на ......................................... календарни
дни за периода от ............................ г. до ............................... г. включително.

Декларирам, че детето ми не е настанено в детско заведение и не съм прехвърлила правото си на отпуск за отглеждане на дете на друг правоимащ член на семейството ми.   

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

С уважение:
гр.  ..................                          /................................./

Ето я и декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските

Долуподписаната ……………………………………………………………… с ЕГН ………………..……… с постоянен адрес : ……………………………… л.карта № ……………………… , издадена на …….……….... от ……………….
на длъжност ………………………………….

ДЕКЛАРИРАМ

1. Детето ми, ……………….,родено на …….………... г., с ЕГН ……….……………. не е настанено в детско заведение.
2. Не съм дала съгласието си платения отпуск за отглеждане на дете по чл.164, ал.1 от Кодекса на труда да се ползва от бащата /осиновителя/ или от някой от моите или неговите родители,работещи по трудово правоотношение, съгласно чл.164, ал.3 от Кодекса на труда.
3. Детето ми не се отглежда от безработно лице по програмата в „Подкрепа на майчинството”.

Известна ми е предвидената по чл.313 от Наказателния кодекс отговорност за деклариране на неверни данни.

дата: ………………….                                                                     ДЕКЛАРАТОР: ............

град:Пловдив

# 24
  • София-Младост
След 410-тия ден от първия болничен се подава молба , за да ползваш отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст. Подава се и прил.3.

# 25
Мерси момичета,супер сте. Hug

# 26
  • Пловдив
По принцип могат и да те уволянят,освен ако не си ги уведомила писмено,че си бременна,наред с медицински документ ,удостовереряващ това.Най-добре и с входящ номер да ти е заведено това уведомление.

Но наистина най-добре ще те посъветват в темата "Майчинството-счетоводно" или в подфорума на "Сдружение настоящи и бъдещи майки"

# 27
Добре е да знаят чрез писмен документ.  Peace
Намаляването на работното време според КТ не е причина да бъде намалено възнаграждението ти. Вчера, докато търсех нещо в Кодекса по друг повод, видях такъв текст.  Peace

# 28
Добро утро, момичета!
Искам да попитам за осигуровките и аз. В момента съм в 12 г.с. и термин, определен / живот и здраве !/ за средата на Февруари 2011.
Осигуряват ме на 610 лв основна заплата / чисто 482,50 лв /
Смятам да гороря с работодателя и да се доосигурявам за оставащите месеци на макс. 2000 лв.
Та въпросите ми са :
1. Колко ще трябва лично аз да доплащам на работодателя за тези 2000 лв ?
2. В крайна сметка какво обезщетение ще получавам след раждане / не знам как да сметна средно колко се получава /?
3. Струва ли си да си доплащам до 2000 лв?

# 29
Аз бях в 3-ти месец като исках да си доплащам за осигуровките,но работодателя ми каза,че нямало смисъл,сетила съм се късно.Не зная до колко е бил искрен и дали е било късно,но ме отряза.А те това допълнително осигуряване не го ли махнаха?

Общи условия

Активация на акаунт