Майчинството счетоводно - 32

• 35 799
  • 746
  •   2
Отговори
# 45
  • София

Здравейте,

искам да попитам нещо свързано с отпуските.

Аз ще излизам 45 дни преди термин на 05.10.2010 г. Шефката ми твърди, че в такъв случай отпуската ми не е 21 дена, а по-малко, защото няма да работя 3 месеца от годината...
Така ли е?
Ако е така, с колко ми се намалят дните? Намира се средно на месец по колко дена се падат и сеизваждат за три месеца, така ли?

21 дена делено на 12 месеца = 1,75 дена на месец , 1,75 х 3 = 5,25 дена....?

# 46

Здравейте,

искам да попитам нещо свързано с отпуските.

Аз ще излизам 45 дни преди термин на 05.10.2010 г. Шефката ми твърди, че в такъв случай отпуската ми не е 21 дена, а по-малко, защото няма да работя 3 месеца от годината...
Така ли е?
Ако е така, с колко ми се намалят дните? Намира се средно на месец по колко дена се падат и сеизваждат за три месеца, така ли?

21 дена делено на 12 месеца = 1,75 дена на месец , 1,75 х 3 = 5,25 дена....?
Полага ти се отпуск за цялата година - 21 дни, независимо, че ще излизаш в майчинство.

# 47
Във фирата, в която работя, се налага намаляне на работното време на част от персонала. Аз съм една от тези, но съм бременна. Като основание посочват, че нямам необходимото образование , за заеманата от мен длъжност.
Зная, че нямат право да ме уволнят, но имат ли правор да ми намалят работнот време?
Предварително Ви благодаря.

# 48
След като изтекат шестте месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете служителят автоматично ли се връща на работа? При същите условия, при които е работил и преди отпуската или трябва някакви документи да се оформят?Нужно да се подава някаква молба, заявление или нещо друго? НОИ уведомява ли се за това или връщането на работа си е вътрешна работа на фирмата? В нашата фирма не са наясно, моля за помощ!

Още нещо: последният месец от неплатения ми 6-месечен отпуск се застъпи с болничен. В такъв случай този месец се смята за неизползван или вече е изгубен, щом съм подала молба за ползването му? Трябва ли да пиша някаква друга молба с цел да си запазя реално неизползвания месец неплатен отпуск?

# 49
  • София-Младост
След като изтекат шестте месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете служителят автоматично ли се връща на работа? При същите условия, при които е работил и преди отпуската или трябва някакви документи да се оформят?Нужно да се подава някаква молба, заявление или нещо друго? НОИ уведомява ли се за това или връщането на работа си е вътрешна работа на фирмата? В нашата фирма не са наясно, моля за помощ!

Още нещо: последният месец от неплатения ми 6-месечен отпуск се застъпи с болничен. В такъв случай този месец се смята за неизползван или вече е изгубен, щом съм подала молба за ползването му? Трябва ли да пиша някаква друга молба с цел да си запазя реално неизползвания месец неплатен отпуск?
Отзад напред отговарям, болничният прекъсва отпуска, но дните не се губят, могат да се ползват непосредствено след това или след време. Само 10 дни преди края на болничният отново подайте молба за останалата част от отпуска...за всеки случай Simple Smile
Иначе с изтичането се връщате на работа при условията преди ползването му, нищо не се подава, никой не се уведомява. В НАП става видно, че отпуска е свършил от декл.1.

# 50
Ала-Бала, благодаря!   bouquet

# 51
И аз много ви благодаря искам още нещо да попитам. Ако си ползвал един месец неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. и веднага след това излезеш в платен годишен отпуск,колко ще ти платя за годишния отпуск?

# 52
Здравейте Hug,
Вълнува ме следният казус : как е възможно сумите които виждм в НОИ със справката за соц. осигуряване да не са еднакви със сумите подадени в удостоверение от работодателя за брутни доходи по месеци... newsm78 Предполагам че разликата идва от начислените дни неползван отпуск (и съответно уж изплатен), но редно ли е в НОИ тези суми да не фигурират?! Ще подавам молба за детски и ако взимам само сумита от НОИ се вмествам в минимума, но ако взимам сумите от удостоверението за брутните доходи от работодателя, те са малко по-високи и не мога да подам документи...
Моля за съвет!  bouquet

# 53
И аз много ви благодаря искам още нещо да попитам. Ако си ползвал един месец неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. и веднага след това излезеш в платен годишен отпуск,колко ще ти платя за годишния отпуск?
Платения отпуск се изчислява въз основа на заплататаза последния месец, през който имаш 10 отработени дни.

Здравейте Hug,
Вълнува ме следният казус : как е възможно сумите които виждм в НОИ със справката за соц. осигуряване да не са еднакви със сумите подадени в удостоверение от работодателя за брутни доходи по месеци... newsm78 Предполагам че разликата идва от начислените дни неползван отпуск (и съответно уж изплатен), но редно ли е в НОИ тези суми да не фигурират?! Ще подавам молба за детски и ако взимам само сумита от НОИ се вмествам в минимума, но ако взимам сумите от удостоверението за брутните доходи от работодателя, те са малко по-високи и не мога да подам документи...
Моля за съвет!  bouquet
Говори със счетоводителя първо. Виж какво ще ти обясни той.

# 54
  • Плевен
Преди време  много ми помогнахте и ви благодаря. Сета отново съм с въпрос. Директно - може ли по време на предизвестие за напускане да излезна в болничен? Ще ми се удължи ли предизвестието? На постоянен договор съм.

# 55
Преди време  много ми помогнахте и ви благодаря. Сета отново съм с въпрос. Директно - може ли по време на предизвестие за напускане да излезна в болничен? Ще ми се удължи ли предизвестието? На постоянен договор съм.
Можеш да излезеш. Няма да се удължи предизвестието.

Последна редакция: чт, 29 юли 2010, 22:20 от Viva_123

# 56
  • Плевен
[
[/quote]
Можеш да излезеш. Няма да се удължи предизместието.
[/quote]
Мерси за бързия отговор, надявам се да е на 100% така. Peace

# 57
  • Пловдив
Мерси за бързия отговор, надявам се да е на 100% така. Peace

да,така е на 100 процента

# 58
Здравейте Hug,
Моля за съвет!  bouquet

ти си подаваш декларацията с данните от удостоверението от работодателя
от НОИ данни се взимат само за изплатени от там обезщетения (болнични, майчинство)
мисля че обезщетенията от работодателя по чл.224 от КТ не се декларират в НОИ - утре ще проверя

# 59
Да, Стики, ще съм ти много благодарна ако ми помогнеш, защото е невъзможно да се свържа с счетоводителите (на няколко фирми). Значи искаш да кажеш че тежест в изчислението на доходите за детски има удостоверението от работодателя, а не това което е в НОИ?

Общи условия

Активация на акаунт