Майчинството счетоводно - 32

• 35 803
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Не не съм назначена никъде.Сега ми става ясно.Благодаря

# 241
Здравейте,

имам следния въпрос.

Съпругът ми самоосигуряващо се лице и от м. 01.2010 се осигурява за всички осиг. рискове. Преди това мисля, че само за пенсионно и здравно.

Живот и здраве на 01.11.2010 чакаме бебето и си мисля дали му се полага помоща за бащата /15-те дни от деня на изписването/.

Благодаря предварително!

# 242
  • Пловдив
Здравейте,

имам следния въпрос.

не,няма право
ако има друг стаж през живота си с осиг за фонд болест и майчнство,ще има парво

# 243
  • София-Младост
Здравейте,

имам следния въпрос.

Съпругът ми самоосигуряващо се лице и от м. 01.2010 се осигурява за всички осиг. рискове. Преди това мисля, че само за пенсионно и здравно.

Живот и здраве на 01.11.2010 чакаме бебето и си мисля дали му се полага помоща за бащата /15-те дни от деня на изписването/.

Благодаря предварително!
Да, ако е осигурен за ОЗМ и през тези 15 дин не упражнява трудова дейност.

# 244
  • Пловдив
Момичета,имам дете на 11мес, както е видно от лентичката, ако родя второ преди първото да е навършило 2г,в какъв размер ще е обезщетението за 1та год на второто майчинство? Благодаря предварително!
ако преди 45 дневния за второто, не се върнеш на работа/отпуск/болничен/ясла,обезщетението за второто ще е колкото ти е било за първото дете
Elfita искам и твоето мнение - аз съм подобен случай- малко объркан - родих 16.06.2009, на 01.01.2010 ме съкратиха, плащаха ми 410-те дни, след като изтекоха се назначих в нова фирма и си пуснах работеща майка, "работих" 2 седмици и излязах в болнични. Те ще продължат до ноември. След това ще си пусна отпуск за отглеждане на дете до 2 години и ще изляза 45 дни в болничен. Питах преди и тук но ме съветваха да пратя писмо до НОИ. Така и направих - от ЦУ на НОИ получих следния отговор/първо не ми бяха разбрали въпроса, пак питах и накрая получих това каето ме интересуваше/. 
"1-во писмо -По повод писмото, Ви уведомяваме следното:
Съгласно чл. 49, ал.2 от КСО, при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал.1 за предходното дете, ако това е по благоприятно.
Тази разпоредба не се прилага, ако правото на парично обезщетение при бременност и раждане се придобива през период, когато осигуреното лице упражнява трудова дейност вкл. ако получава обезщетение по чл.54 от КСО, или се намира в друг законоустановен отпуск.
От писмото Ви е видно, че Вие работите при друг работодател и получавате обезщетение по чл.54 от КСО. Поради това няма да може да се възползвате от разпоредбата на чл.49, ал.2 от КСО.
2-ро писмо- Здравейте,Наистина не съм разбрала правилно въпроса Ви, за което моля да ме извините. Ако след временната Ви неработоспособност ще ползвате отново отпуск за отглеждане на малко дете по чл.164 от КТ за І-вото Ви дете, то паричното обезщетение при бременност и раждане за ІІ-рото дете може да бъде изплащано в размера определен за предходното дете, ако то е по благоприятно, на основание чл.49, ал.2 КСО."

Ходих на място и в НОИ Пловдив, отговора беше същия - от 1-вото дете.
Дали наистина ще ползвам по добрата база . Да няма изненада после - дали си се сблъсквала с подобен казус. Благодаря ти предварително!

# 245
  • Пловдив
vall_t ,мацко,щом и писмено и устно отговарят така-значи така ще стане.Пази си писмото за всеки случай  Flutter

# 246
Здравейте мили, мами!
Разрових се тук и аз по тези теми, понеже съм в уникална ситуация!!!
Да обясня и аз за моето  положение и да дадете съвет и на мен.   bouquet
От месец май 2010г. майчинството ми бе намалено с близо една трета, след което аз се вдигнах от Велинград, понеже съм от там, но работих в Пловдив, в НОИ-Пловдив, за да получа обяснение за случващото се. От там ми обясниха, че са спряни всякакви преводи за осигурените в дадената фирма, което естествено не беше вярно поне до този момент в моя случай, защото аз получавах парите, но в по-малък размер, понеже течала ревизия във фирмата от НОИ.
 Осигурена съм в 2 фирми, едната от които  е въпросната, в която в момента е в ревизия от НОИ. С писмено разпореждане от НОИ/РУСО/, което ми пратиха по пощата(след като се разровиха за моя случай), ме осведомиха, че спират образуваното производство за изплащане на паричното ми обезщетение при бременност и раждане, понеже  било цитирам
"образувано преюдициално производство, чието приключване е от значение за определянето на правото и размера на претендираното парично обезщетение." Разпореждането е с дата 16.07.2010г. .
Така. От началото на този месец си седя аз и си чакам парите от другата фирма, в която ме осигуряват и така една седмица. Днес звъня  в НОИ и след двучасов тел.разговор и лутане из регистри и незнам какво на НОИ, става ясно, че нямам пуснати преводи за изплащане на обезщетението, понеже фирмата ми осигурител-втората не била подала Декларация 1.
Затварям телефона и звъня на счетоводителката на фирмата ми. Тя ми казва, че на 28 юли е подадена такава по електронен път.
Пак звъня в НОИ, продължаваме с дебата. Сега пък излиза, че подадената декларация е за м.юни, а за юли още няма подадена. Е, да ама в мен се надига един голям въпрос, как така на 28.07  е подадена Декл.1 за юни, а пък аз на 02.07 съм си взела обезщетението за юни!?!?!?
Излиза, че са ми изплатили обезщетението без подадена за съответния месец Декл.1.
Питам аз как стават тези неща, още съм на телефона, а от там ми казват, че ставали такива грешки. Да си оставя телефонния номер за връзка, щели да се консултират с колегите и да ми кажат, КАКВО АДЖЕБА, СТАВА.
(В момента съм в перида от 315 до 410дни по чл.50-51)
  След една цигара време, Тел. ми звъни - обяснението е следното:
Госпожо, понеже са ви спряни всякакви преводи от едната фирма, която е в ревизия, следва да ви бъдат спряни и от другата, докато тече ревизията (а тя тече вече 6 месеца), защото не може да се изчисли обезщетението само от едната фирма. Говореше ми за някакви коефициенти и прочее..........не съм икономист, не разбирам всичко.

И сега съм бясна!
Питам ви мили мами, какво да предприема???
Жалби, молби и какво още. Съд?
Подала съм една жалба за вече спряните ми пари от фирмата, която е в ревизия.

# 247
  • Пловдив
vall_t ,мацко,щом и писмено и устно отговарят така-значи така ще стане.Пази си писмото за всеки случай  Flutter
Ще видим, иначе го пазя-имам един приятел адвокат много ги обича институциите Wink

vessellinna -кофти ситуация. Искай направо среща с директор на НОИ Пловдив - Розалия Джинева, ако не са я сменили. Пък най-добре се свържи с някоя медия - те поне като е за майки се заемат. Успех!

# 248
  • Пловдив
Здравейте момичета!
Имам следните въпросчета.Ще съм ви благодарна , ако получа компетентен отговор Simple Smile
В болнични съм от 01.07.,първичен /15дни/, продължение /още 10 дни/ и накрая от 26.07. съм в болничните за 45 дни преди раждане. Последователно са един след друг, без прекъсване. Осигуровките до Юни вкл. са ми внесени.
1./Какъв е срока да ми внесат и трите болнични в НОИ от счетоводството?
2./Ако ги внесат в срок, в какъв период НОИ трябва да ги изплати?
3./Като съм в болнични от 01.07. до много месеци нататък /живот и здраве   Praynig/, ще ми се внасят ли някакви осигуровки от Юли нататък, ако да-какви?!
Благодаря предварително   Hug!

# 249
Здравейте момичета.
Имам нужда от разясняване по някои въпроси, вярвам, че ще ми помогнете.
В болничен съм от 02.07.2010г., три последователни болнични - от 02.07-08.07, вторият е от 09.07-29.07 и от 30.07 ми е 45 дневния преди раждане. Въпросът ми е в какъв срок тези болнични би трябвало  да бъдат представени в НОИ, също така, евентуално кога бих могла да очаквам да бъдат преведени пари за тях и на каква база се изчисляват колко пари са (какъв процент от осигурителния ми доход и колко време назад се взема)?

Много благодаря предварително, на всеки който ми разясни ситуацията.

P.S. ilik123, писали сме едновременно с почти еднакви въпроси  Grinning

# 250
  • Майничка
Здравейте мили, мами!
Разрових се тук и аз по тези теми, понеже съм в уникална ситуация!!!
Да обясня и аз за моето  положение и да дадете съвет и на мен.   bouquet
От месец май 2010г. майчинството ми бе намалено с близо една трета, след което аз се вдигнах от Велинград, понеже съм от там, но работих в Пловдив, в НОИ-Пловдив, за да получа обяснение за случващото се. От там ми обясниха, че са спряни всякакви преводи за осигурените в дадената фирма, което естествено не беше вярно поне до този момент в моя случай, защото аз получавах парите, но в по-малък размер, понеже течала ревизия във фирмата от НОИ.
 Осигурена съм в 2 фирми, едната от които  е въпросната, в която в момента е в ревизия от НОИ. С писмено разпореждане от НОИ/РУСО/, което ми пратиха по пощата(след като се разровиха за моя случай), ме осведомиха, че спират образуваното производство за изплащане на паричното ми обезщетение при бременност и раждане, понеже  било цитирам
"образувано преюдициално производство, чието приключване е от значение за определянето на правото и размера на претендираното парично обезщетение." Разпореждането е с дата 16.07.2010г. .
Така. От началото на този месец си седя аз и си чакам парите от другата фирма, в която ме осигуряват и така една седмица. Днес звъня  в НОИ и след двучасов тел.разговор и лутане из регистри и незнам какво на НОИ, става ясно, че нямам пуснати преводи за изплащане на обезщетението, понеже фирмата ми осигурител-втората не била подала Декларация 1.
Затварям телефона и звъня на счетоводителката на фирмата ми. Тя ми казва, че на 28 юли е подадена такава по електронен път.
Пак звъня в НОИ, продължаваме с дебата. Сега пък излиза, че подадената декларация е за м.юни, а за юли още няма подадена. Е, да ама в мен се надига един голям въпрос, как така на 28.07  е подадена Декл.1 за юни, а пък аз на 02.07 съм си взела обезщетението за юни!?!?!?
Излиза, че са ми изплатили обезщетението без подадена за съответния месец Декл.1.
Питам аз как стават тези неща, още съм на телефона, а от там ми казват, че ставали такива грешки. Да си оставя телефонния номер за връзка, щели да се консултират с колегите и да ми кажат, КАКВО АДЖЕБА, СТАВА.
(В момента съм в перида от 315 до 410дни по чл.50-51)
  След една цигара време, Тел. ми звъни - обяснението е следното:
Госпожо, понеже са ви спряни всякакви преводи от едната фирма, която е в ревизия, следва да ви бъдат спряни и от другата, докато тече ревизията (а тя тече вече 6 месеца), защото не може да се изчисли обезщетението само от едната фирма. Говореше ми за някакви коефициенти и прочее..........не съм икономист, не разбирам всичко.

И сега съм бясна!
Питам ви мили мами, какво да предприема???
Жалби, молби и какво още. Съд?
Подала съм една жалба за вече спряните ми пари от фирмата, която е в ревизия.

Декларация обр.1 се подава за предходен месец, т.е., съвсем в реда на нещата е на 28.7. да е подадена тази за юни, а юлската ще бъде подадена през август.
В периода "отпуск за отглеждане на дете от 135 до 410 дни" в началото на месеца получавате обезщетение за предходен месец, без да се изчаква начисляване на осигуровките от страна на работодателя  - даже последния да прекрати дейност, обезщетението до 410-ия ден Ви се изплаща.

За момента жалбата е единственото възможно решение.

Здравейте момичета!
Имам следните въпросчета.Ще съм ви благодарна , ако получа компетентен отговор Simple Smile
В болнични съм от 01.07.,първичен /15дни/, продължение /още 10 дни/ и накрая от 26.07. съм в болничните за 45 дни преди раждане. Последователно са един след друг, без прекъсване. Осигуровките до Юни вкл. са ми внесени.
1./Какъв е срока да ми внесат и трите болнични в НОИ от счетоводството?
2./Ако ги внесат в срок, в какъв период НОИ трябва да ги изплати?
3./Като съм в болнични от 01.07. до много месеци нататък /живот и здраве   Praynig/, ще ми се внасят ли някакви осигуровки от Юли нататък, ако да-какви?!
Благодаря предварително   Hug!

1. При подаване на декларация обр.1 и начисляване на юлските осигуровки, т.е., най-късно до края на август.
2. 15 работни дни след представянето им.
3. Само здравни - 20,14лв. месечно.

...на каква база се изчисляват колко пари са (какъв процент от осигурителния ми доход и колко време назад се взема)?...

Първите 2 - на база осиг. доход януари - юли, 80%. Третия - на база осиг. доход юли 2009/юни 2010, по-малката цифра м/у 90% от среднодневния осигурителен доход за периода и 100% от нетния

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 18:02 от gargamela

# 251
Здравейте,
Съжалявам ако повтарям темата, но имам такъв въпрос:
Осигурявам се на две места - на трудов договор от фирмата, към която работя и като самоосигуряващо се лице като управител на друга фирма (ЕООД). Предстои ми да изляза в отпуск по майчинство и въпросът ми е дали трябва да взема болничен и за двете фирми и имат ли право (от медицинския център, където ми водят ЖК) да ми откажа издаването на два болнични листа.
Предварително ви благодаря за отговора.

# 252
  • Пловдив
Здравейте,
Съжалявам ако повтарям темата, но имам такъв въпрос:
Осигурявам се на две места - на трудов договор от фирмата, към която работя и като самоосигуряващо се лице като управител на друга фирма (ЕООД). Предстои ми да изляза в отпуск по майчинство и въпросът ми е дали трябва да взема болничен и за двете фирми и имат ли право (от медицинския център, където ми водят ЖК) да ми откажа издаването на два болнични листа.
Предварително ви благодаря за отговора.

да,два болнични листа-няма да ви ги откажат

# 253
  • София
Моми4ета някои има ли идея към кого да се насо4а в нои или нап защото съм самоосигуряваща се със фирма,но не съм вкарвала редовно осигуровките и не съм подала декларация в на4алото на годината за промяна на високия процент,а аз  сега  ги вкарам на куп на високия процент,дали изобщо ще ги от4етат от нап и нои без тази декларация,а бе общо взето съм се оплескала яко с осигуровките,с4етоводителката ми ме отряза 4е трябва да се обърна към някои в нои за да не стане накрая так4е да не полу4авам нито маи4инство нито обезщетение на това на което съм се осигурявала,а съм вкарала близо 2000лв сега Hug,много ще съм благодарна на някакъв отговор

# 254
  • Пловдив
riajoro ,щом не си заявила януари,че променяш на високия процент,няма да ти ги зачетат

Общи условия

Активация на акаунт