Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 14

• 94 886
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета, на сайта на  Пумпелина има анонс за семинар с Янис Вогиндрукас - http://pumpelina.eu/pdfs/seminar%20bulgaria.pdf . Аз мисля, че това е автора на книгата Ръководство за възпитание на деца с дифузни смущения Чела съм я, знам, че и други са я чели. Интересно събитие. А предполагам, че и запознанството със специалистите от център "Ромел" ще е полезно. Аз имам ангажимент и няма да мога да присъствам.

# 106
Здравейте! Имам няколко въпроса кум участниците във форума:
Има ли между вас родители на възстановени (или частично възстановени) деца от спектъра? Някой правил ли е биомед лечение и с какво? А хелиране?
Благодаря ви!

# 107
Здравейте момичета. Прочетох на един дъх новата тема доста полезни съвети сте дали. И във връзка за това че нашите деца съзряват по късно за някои ежедневни житейски действия искам да ми дадете съвет. Сина ми е на 4 вече говори някои неща, но не иска да си казва за ако и пико- въпреки че ги знае и може да се стиска. При поискване пишка. Знае че се правят в гърнето. Тоалетната ни е външна и в нея ходи, но е чак през два етажа. Вкъщи го държа без памперс, но ми се изпуска ако забравя да го подсещам. В градината явно се отказаха и го държат с пампарс- въпреки че са специална градина. Имам чувство че на инат вече прави
Кажете при вас какво помогна и на каква възраст.

# 108
Не знам какво да ти отговоря - за мен това си е строго индивидуално, както за нашите така и за "другите" деца. При моя син например, не съм прилагала някаква специална тактика - той просто си ходеше до тоалетна. Даже не разбрах, как стана така, че той премина от пишкане седнал, в пишкане прав /както правят мъжете  Laughing/ - това стана горе-долу на възрастта на Вашето дете. Сега вече си и казва, че отива за "пиш" или "акам", т.е. си ги различава двете действия. Затваря се вътре, оправя се сам-самичък. Е той е и вече много по-голям де от твоя син вече.
На този етап, можеш да продължиш с напомнянето за пиш, като всеки път трябва да уточняваш за какво го пращаш в тоалетната, а не просто "ходи ли ти се до тоалетна". Когато го видиш, че вместо малка е свършил голяма нужда - уточни го с точната дума, за да може да ги различава двете неща. И да не ги казва, ще се научи с времето. Просто повече търпение от Ваша страна  Hug

# 109
Здравей те мили майчета,преди да споделя обърканите си мисли и чувства с Вас,искам да Ви БЛАГОДАРЯ !!!
Благодарна съм,че въпреки трудностите във вашия живот Вие споделяте толкова информация тук която помага на много семейства.
Наистина съм много объркана,и следващите редове също ще звучат объркано.
Моята принцеса е на 2 години,август ги навърши,от четири,пет месеца сърцето ми се е свило защото тя корено се промени.
Ще започна от там,че забрави всички думи които знаеше и използваше,не че бяха много около 15 на година и половина.
В интерес на истината,скоро се замислих,че най-много ми липсва НЕНЕНЕНЕ и потропването с крак,толкова беше категорична когато не и изнасяше.
Появи се и странния и навик да си яде ръката,когато е под влиянието на емоция,независимо положителна или отрицателна.
В началото си мислех,че се хапе защото отказахме бибата към която тя беше привързана,но се оказа,че има термин автоагресия..........
Признавам,че до скоро не съм следяла за контакт с очите,и не мога да кажа дали е липсвал,сега контакт има,но той е избирателен когато тя реши.Същото се случва и когато я повикам,трябва да извадя тона с които като чели и казвам че е наложително да се обърне и тя го прави,но ако просто извикам и 10 пъти да повторя името и няма да се обърне.
Има и други неща които може би ще се сетя по късно.
Изпълнява команди: лягай,ставай,хайде да ходим във кухнята,дай това на мама(ако има нещо в ръката),не там и др.подобни.
Но ако и кажа: донеси пъзела на мама,....все едно не ме е чула.
Много е обичлива и обича да се гушка,предпочита мъжете пред жените,особено в мое присъствие.Напоследък постоянно ме кара да галя баща и,и после ни бута главите да се целунем,и не само нас и леля си с чичо си и др.наши познати.
Също така ни кара да галим всички деца по главата,първо хваща моята ръка и я поставя на главата на детето,после дърпа и майката да погали детето.Досега не се е случвало да накара някой татко,да гали детето....не знам какво и се върти в главичката.
Стана много дълго,а като че имам много още да разказвам.
Признавам,че не знам защо избрах тази тема да пиша,Вие дами ми се виждате много силни и някак окриляни от успехите на вашите съкровища.
Не знам,какво и е на Вики предстои да разберем от 2ри септември започваме да ходим в Св.Никола..........
Ако имате препоръки за това какво трябва да наблюдавам в поведението и ще съм благодарна.

# 110
Притесняваме факта, че детето е спряло да говори. Разбира се има такива случай при уплаха, но може да бъде и черта на аутизъм. Хубаво е, че детето разбира къси команди и не трябва да преставаш да ги използваш.
Какво трябва да наблюдаваш:
1.Повтарящи се движения с ръцете.
2. Страх от шумове.
3.Желание да се крие на тихо и защитено място
4.Контакта й с деца
5. Игра с еднотипни играчки и то по повтарящ се начин
6.Храната. Много често настояват да ядат едни и същи неща
7. Реакцията към миене на ръце, къпане, пишкане.
8. Реакцията й на допир
9.Ходенето на пръсти и нещо особено в движенията
10. Неща които върши и които на теб ти изглеждат странни,като гушкането.
В клиника св.Никола трябва да дадеш описание на детето.
Децата от спектъра са твърде различни.
Може би други майки ще помогнат с нещо друго?

# 111
Здравей Снежа,благодаря за повдигнатите въпроси.
Пишейки в темата не бих искала по никакъв начин да изпреварвам събитията даже си мислех можели на 2 годишно дете да се слагат диагнози по скоро очаквам да кажат,че обезпокоителните привички на Вики клонят към еди какво си и как да работим с тях,за логопед и психолог вече е ясно ще посещаваме.Тук много ще разчитам на вас мами,за препоръки за специалисти за работа с малки деца.До скоро например и правех постоянни забележки за това,че си яде ръката, оказа се че трябва и отвличам вниманието в тоз момент без изобщо да акцентирам върху ръката........
1.Повтарящи се движения с ръцете.  НЯМА
2. Страх от шумове. ДА ИМА И СИ ЗАПУШВА УШИТЕ,ТОВА ОБАЧЕ Е ОТ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНАТ ПРОМЕНИТЕ И ВИЖДАМ,ЧЕ ИМА НЕЩА ОТ КОИТО ВЕЧЕ  НЕ Я Е СТРАХ.
3.Желание да се крие на тихо и защитено място НЕ
4.Контакта й с деца ТЪРСИ ДЕЦА,РАДВА ИМ СЕ,НО НЕ СЕ ВКЛЮЧВА В ИГРИТЕ,НЕ ГИ РАЗБИРА.НО АКО СТАВА ВЪПРОС ЗА ГОНЕНЕ И КРИЕНИЦА СЕ ВКЛЮЧВА И МНОГО СЕ ЗАБАВЛЯВА
5. Игра с еднотипни играчки и то по повтарящ се начин НЕ ИГРАЧКИТЕ БЪРЗО И ОМРЪЗВАТ,ЕДНОТИПНАТА ИГРА ПРИ НЕЯ Е ТИЧАНЕТО ОТ ЕДИНИЯ КРАЙ НА СТАЯТА ДО ДРУГИА И ОБРАТНО..........
6.Храната. Много често настояват да ядат едни и същи неща    НЕ САМО НАСТОЯВА,НО И СЕ САМООБСЛУЖВА.МОГА 1 ЧАС ДА Я ДЪРЖА НА СТОЛА,ПРЕДЛАГАИКИ И ХРАНА И НЕ ХАПВА,СЛИЗАЙКИ ОТ СТОЛА ОТИВА ОТВАРЯ СИ ХЛАДИЛНИКА И СИ ИЗБИРА КАКВО ЩЕ ЯДЕ
7. Реакцията към миене на ръце, къпане, пишкане.    МИЕНЕ И КЪПАНЕ ДОКАТО СТИГНЕМ ДО КОСАТА,ПЛАЧЕ КОГАТО МИЕМ КОСАТА.      ОТ ДВЕ СЕДМИЦИ В ВКЪЩИ СМЕ БЕЗ ПАМПЕРС,И ПОНЕЖЕ НЕ КАЗВА ДАЛИ И СИ ПИШКА ЧЕСТО СЯДА НА ГЪРНЕТО И ПИШКА ПРЕЗ ГАЩИТЕ,ДОКАТО СТИГНА ДО НЕЯ И Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА Laughing Laughing Laughing
8. Реакцията й на допир НЕ ОБИЧА ВСЕКИ ДА Я ПИПА,НО АКО СИ ХАРЕСА НЯКОЙ СТАВА ДОРИ ДОСАДНА
9.Ходенето на пръсти и нещо особено в движенията НЕ
10. Неща които върши и които на теб ти изглеждат странни,като гушкането   ГУШКАНЕТО НА ВИКИ МИ Е ЛЮБИМО,И НЕ НАМИРАМ НИЩО СТРАННО ДАЖЕ ТО ДОСТА МЕ КРЕПИ

Забравих да напиша,Вики ходи от близо месец на градина.Понеже не ни приеха в държавните я записахме в частна,групата е 12 деца на различна възраст.В началото си мислех че по-големите от нея деца са добра идея,но сега не съм сигурна.
Вики се справя добре с градината,още мрънка сутрин но само в мое присъствие,после казаха че спира.Когато първия ден ми казаха,че е седяла на столче през цялото време докато са се хранили не можах да повярвам,разбира се тя не е яла.Там ги притеснява че не се обръща на името си,при тях не изпълнява команди,ако иска нещо ги води да покаже или им го носи.Скоро и сипали вода,но тя им върнала чашата отишла в офиса и се върнала с нова чаша и кутия с сок.Казват,че си играе от втората седмица с децата,но скоро ми разказаха случка в която Вики е играла на криеница и много се е смяла,лелката беше толкова въодушевена,че  си помислих може би за първи път виждат детето ми да се усмихва,а контакта и с деца предизвиква предимно радост при нея,което автоматично говори че до този момент тя не си беше играла с децата.
Пак стана дълго..........

# 112
  • София
v.i.k.i, явно по-трудно си оринетира детето ти.
Неща, от които можеш да тръгнеш:
- погалването, започнете да се пипате и по ушите, ръцете, краката, гръбчето, да се ориентира в тялото си
- тичането в стаята - като започне да тича и предложи да играете на гоненица, да има взаимодействие с друг човек
- хапането - може да има нужда от масаж в устата, как реагира на миене на зъби, дай и една четка за най-малки деца с малко паста. На Ненедент има и силиконов накрайник и опитай как ще реагира
- това че не винаги реагира на името си, може да показва, че не се ориентира добре слухово /не че има проблем със слуха като децибели, а не може да разграничава/. Моята дъщеря също реагираше само на тон. Детските песни може да са добър избор, пускай й по 30 мин.
 - За детската градина - принципно е добре да ходи на половин ден, хем да свиква, но и да има време да си починат сетивата й. Ако не можеш след детска я води на тихо място, може и у вас без включени телевизор и музика.

Важно е и в Свети Никола какво ще ви кажат. Ако отделиш 2-3 години да се занимаваш активно с детето мисля, че ще имате успех!

margiiva, моята дъщеря също късно се ориенитра към 3 години и половина. Спокойствие и обясенния. Когато се изпусне не му се карай много /за да не се стресне, но с обучителен глас му покажи какво трябва да прави/. Сложи гърнето в коридор или на видно място, да го запомни и да може да ходи сам. Повечето деца първо се ориентират къде е мясотото и  си ходят сами. Даже децата си ходят сами по подразбиране, моята дащеря не ми казва, а си отива в тоалетната. И в държавната детската градина, на което му се ходи си отиваше, не казва на госпожата. Според мен в градината също трябва да го държат без памперс, може да ходите на половин ден. Или да го подканят на всеки 1 час. В специалните градини занемаряват децата по тоалетните въпроси, не си правят труд. А на едно дете много му пада реномето /в смисъл ще го гледат с по-други очи/, ако не се научи на тоалетна до около 4-4,5 години. Мисля, че щом казвате думички, сте готови да се научите и на тоалетна.

Последна редакция: сб, 28 авг 2010, 10:48 от TanyaMG

# 113
pepi_r  i TanyaMG 
Благодаря за отговорите и съветите надявам се скоро да се приучи защото наистина пада реномето Simple Smile

# 114
  • София
Здравейте мили мами!Съжалявам че така нахлувам в темата ви,но предположих,че ще вие  интересно да знаете,че е излязъл биографичен филм за Темпъл Грандин,ето го линка в Замунда:
http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=230872&hit=1

Ако сте знаели и гледали,още веднъж се извинявам Hug.

# 115
За не съм и ти благодаря за линка Simple Smile

# 116
Здравейте, аз съм нова тук.... Rolling Eyes И по-скоро търся хора с които да говоря за аутизма,тъй като нямам такива познати, нямам и странични наблюдения и се чувствам някак изолирана с детето на вън Cry...А наистина имам нужда да споделя свойте впечатления,наблюдения и въпроси с някой. Rolling Eyes
Синът ми, чак сега го диагностицираха с "детски аутизъм"...преди това беше обикаляне от една институция на друга, обследвания, след обследвания..накрая след второто обследване в "Св.Никола" получихме диагнозата.От есента ще бъдем в 112 градина и дано помогне, до сега в никоя градина не го искаха. Whistling Не е агресивен, просто е затворен в неговия си свят..не говори, и дума не дава да ползва гърне или тоалетна(това ми е голяма мъка-ако има някой който е бил в същото положение и се е справил, ще съм мн. благодарна, ако даде съвет)...а като стане дума за хранене почти нищо не мога да го накарам да яде...само данонино. ooooh! Той не дъвче, а гълта храната, но солетите ги дъвче.Прави ми и мн. странно впечатление на вън яде песъчинки,а в къщи се опитва да яде стената Shocked, дъвче разни предмети..незнам как да го откажа, но и незнам защо го прави??!  ooooh! Като изпитва някаква емоция, в последно време почна да  си яде ръката или идва да яде мойта... Shocked..все неща, които ме объркват. Thinking Незнам нито каво да мисля, нито как да го накарам по разумен начин да не ги прави тези неща..Но май е невъзможно.. Cry Confused
Много ще се радвам да се запозная с някой с повече опит или просто да се запозная с някой в моето положение. Simple Smile

# 117
Здравейте мили мами!Съжалявам че така нахлувам в темата ви,но предположих,че ще вие  интересно да знаете,че е излязъл биографичен филм за Темпъл Грандин,ето го линка в Замунда:
http://www.DMCA-removal-from-Google/details.php?id=230872&hit=1

Ако сте знаели и гледали,още веднъж се извинявам Hug.

Мерси за линка, не съм го гледала, но непременно ще го гледам. Grinning

# 118
Направо съм стресирана от увеличението на броя на децата с аутизъм. Наистина ще се окаже, че 21 век, ще бъде века на това заболяване. Дано да е и решението.
Бебе, за храната. Това, че дъвче солети е добре, значи, че може да дъвче или по-точно не се страхува да дъвче. Ако му даваш данонино, то нормално е да гълта храната, "че дъвче солети", значи, че може да дъвче и друго. Има деца, които отказват храна, ако не е пасирана. Просто трябва да започнеш да сменяш солетите с друго. В началото, няма да иска да го яде, но след това ще започне. Храненето с една и съща храна също е много типично, както и привързването към нея. Яде ли поне много? Ако се храни добре, можеш поне да не се безпокоиш, че ако намалиш данониното, ще изпадне в състояние нищо да не иска да яде.
Дъвченето на разни предмети е един от стимулите при тези деца и с времето се насочва към себе си или към теб. Тук не мога да дам много съвети, освем да му отвличаш вниманието или да го оставиш и да обясниш, че само този предмет се дъвче. Алек имаше и досега има навика да премета въжета в ръцете си. Винаги когато излизаме го карам да ги остави и така той знае,че напускайки къщи не се носят въжета.
Детето разбира ли, като му говориш?

# 119
  • Анкх-Морпорк
Bebeto, дъвкането на разни предмети е свързано с усещанията. Устната кухина е не само за хранене, а е и много богата на нервни окончания и децата слагат предмети в уста, за да ги усетят. Обикновено това изчезва след 2 год, възраст, обаче децата със сензорни проблеми продължават да тъпчат в уста какво ли не, за да стимулират тези нервни окончания. Моят син обича да си докосва нежно устните с плат или с ръката си, като се приспива, като е нервен, си гризе дрехите, а понякога си пъха ръцете в устата.
С храната трябва да се научи постепенно. Давайте му храна на парченца, а не грубо пасирана. Имате нужда от хранителна терапия с логопед.

Мами, не знам какво да правя с предучилищната. Отложихме се от 1 клас и от инспектората казаха, да съм го запишела в предучилищна. А той и за това не е готов. В медицинския протокол пише, че не готов за сколаризация. Според мен това значи да не ходи. Обаче "трябвало да ходи някъде"... кво значи това... като ухапе някого, какво правим... а той хапе силно, не както понякога малките деца се хапят... Да не говорим, че няма да научи нищо.

Общи условия

Активация на акаунт