Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 81 842
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
Аз  съм нова  във  форума , но имам  проблем със  сина  ми .Той е  ученик  в  5 клас ,оставиха  го  по  математика  на  поправителен  ,на  1 -вата сесия  го  скъсаха, има ДИСЛЕКСИЯ ходим  на  логопед,но учителката  по  математика  ,която  е  със  стаж  35- години  каза,че такъв  ученик  не  е  имала  нищо  да  не  запомни.Аз питам  може  ли  учител  с такъв  завиден  стаж  да  не  разбере ,че  детето  е  различно  ,като  преди  това  лично  я  уведомих и  дадох  книжка  в  помощ  на  учителя,директорката  също  знае и  зам.  директорките  и  искат  да  го оставят  да  повтаря.Въпросат  ми е,деца  с дислексия към  СОП ли  са?Доколкото  разбрах  дете  с  дислексия  не  може  да  се  явява  на  поправителни и  да  повтаря. Предоставила  съм  документи  в  у-ще.

# 586
  • sofia
Лили, в административната част не мога да ти помогна. Най-добре прати запитване до РИО, как се процедира.

# 587
Аз питам  може  ли  учител  с такъв  завиден  стаж  да  не  разбере ,че  детето  е  различно ....
Да, миличка може. Нещо повече- на такива стажът им пречи.   #Cussing out

Дислексията е СОП.
Не знам дали дете с дислексия нямат право да го остават да повтаря. Но ми е интересно да разбера и ми харесва това- вижда ми се справедливо.
 Може  обаче да мине на ресурсно обучение и тогава е по различна индивидуална програма и няма да повтаря. Лошото при ресурсното обучене е , че дипломата за завършено образование след това не служи за нищо- една шофьорска книжка не може да вземе с нея.

# 588
  • в полите на Балкана
Аз питам  може  ли  учител  с такъв  завиден  стаж  да  не  разбере ,че  детето  е  различно ....
Да, миличка може. Нещо повече- на такива стажът им пречи.   #Cussing out

Дислексията е СОП.
Не знам дали дете с дислексия нямат право да го остават да повтаря. Но ми е интересно да разбера и ми харесва това- вижда ми се справедливо.
 Може  обаче да мине на ресурсно обучение и тогава е по различна индивидуална програма и няма да повтаря. Лошото при ресурсното обучене е , че дипломата за завършено образование след това не служи за нищо- една шофьорска книжка не може да вземе с нея.

Ако са представени всички необходими документи и детето е минало на комисия значи се води със СОП и НЕ може да повтаря клас без изричното желание на родителите.
Това с ресурсното обучение изобщо не е вярно. Ако детето покрива ДОИ му се пишат нормални количествени оценки. Качествени или оценка със звездичка получава само по предмета по които не покрива ДОИ и по този начин не остава на поправителен.  Оценката и сьответно дипломата изобщо не зависи от това дали е на ресурсно подпомагане детето или не. Синът ми е на ресурсно подпомагане от втори или трети клас и завърши с нормална диплома като всички от класа и начално и основно образование.

# 589
  • София
Ето малко аудио за нечетящите:
Малкият принц
Принцът и просякът
Студеното сърце
Барон Мюнхаузен
Алиса в огледалния свят

В sidebar-а на всеки линк може да се открият и други аудиоприказки.

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 20:10 от Sash

# 590
  • varna
Да попитам аз за тези качествени и количествени оценки...та ако моя син не успее догодина да покрие ДОИ и отново има оценка със звездичка по български и математика/както тази година Sad...та въпроса ми е каква диплома ще има за начално образование - като на всички други или просто някакво свидетелство, че е завършил 4клас newsm78

# 591
Благодаря , на  ВСИЧКИ който ми  отговориха ,намерих  сайт  за  метод  на Дейвис ,но е в Русе.По  програма  за  5 дни искат  900 лв. или  30 ч.гарантирани  резултати.

# 592
  • София и там където не се пуши
Благодаря , на  ВСИЧКИ който ми  отговориха ,намерих  сайт  за  метод  на Дейвис ,но е в Русе.По  програма  за  5 дни искат  900 лв. или  30 ч.гарантирани  резултати.

На първия пост на тази тема, има сайта на специалистите от Русе. 

# 593
  • София
Привет момичета

Завършихме вече и ние, големите Simple Smile
Много съм доволна от резултатът, от училището и най-вече от промяната в детето.
Саш - има ли такива аудио версии на книги за по-големи. Става въпрос за книги изучавани в 11 и 12 клас. Това са произведения, които ще са в матурите след 12 клас.
На нас ни предстои много сериозна подготовка тези две години за матура.
Браво на Ловеч - летен център за дислектици.
Дайте идея (както всяка година си питам) за занимания през лятото на 17 годишно момиче - каквото и да е, дори съм готова да плащам - спорт, развлечение, доброволчески труд, работа ...

# 594
  • Пловдив
: margaritavass - с разрешение от Инспекция на труда дете над 16 години може да работи - разбира се подходящ труд. Идеята за работа не е лоша - например раздаване на листовки и флаери, работа в магазин - за цветя, на сувенири....Но дали ще се намери такава newsm78  Иначе другото да я запалиш по някакво хоби. Аз например плета на една кука и това е моето разтоварване и психтерапия. Има и в Бг - мама такъв форум, с много възможности да си измайстори човек дори и нещо модерно за носене.

# 595
  • София
mama mariana - благодаря за отговора. Мислех за магазин, но ако нямаш познат, кой ще вземе момиче за два месеца. Много хора са без работа и затова се чудя въобще да питам ли непознати.
За хоби -опитвам тук там, засега удрям на камък Wink
Плетенето - при дислектиците е трудна работа. Баща й беше й намерил сайтове за плетене на гривни и герданчета от шарени връзки.  Но трябва някой да й показва, все пак научи няколко сплетки.

# 596
Доброволна работа в летни лагери, детски домове, зоопарка? При нас приютът за животни е любимо място и винаги се радват на помагачи.

# 597
  • София
Sash, много благодаря за линковете  bouquet

margaritavass, моя приятелка от Варна казва, че при тях към младежкия дом има програми за доброволчество. Миналата година дъщеря й беше в дом за деца, тази е репортер. Беше 10 и 11 клас. Не съм чула за София, а е много интересно. Ако провериш в другите теми, може да излезе нещо и за СФ.

# 598
  • varna
margaritavass   като хоби може да пробвате и квилинга.  Ресурсната правеше картички с тази техника и синът ми се справяше много добре с този инструмент с който се навива лентичката. Тя каза, че вероятно това го успокоява и му харесва, че може да прави разни картини от тези дребни елементи и така се стимулира и въображението и много други неща....Това е много хубаво хоби за дъщеря ти/стига да и хареса/...освен това може да подарява картичките си или дори да ги продавате...с квилинг техниката може да се правят и картини и каквото се сетиш...има много информация в интернет Peace
Дори да не е квилинг, може да е нещо друго свързано с ръчно направени картички-това мисля, че ще и е по-лесно, след като се затруднява с плетенето и направата на гривнички и други подобни...
Хубаво е човек да има някакво хоби...и аз също плета на една кука и това много ме успокоява  Grinning

# 599
  • Пловдив
Относно доброволчеството - сега се сещам, че Червения кръст имат младежка секция и са изцяло на доброволен принцип, а участват в различни инициативи.

Общи условия

Активация на акаунт