Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 3 ДИСЛЕКСИЯ

• 82 054
  • 759
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Е, за осведоменост най-малко трябва да се притесняваш, толкова много начини освен четенето има... За обща култура например "Минута е много" и "Стани богат" компенсират донякъде липсата на книгочетене. Също и някои програми като Discovery и National Geographic.
Абе, общо взето трябва да вярваме в техните способности, те ще се оправят в живота по-добре и от някои четящи, сигурна съм. Той Господ им е взел, ама им е и дал, така сами ще се научат да компенсират, с нашата подкрепа, разбира се.

# 301
Имам въпрос.
Някой пробвал ли е Томатис терапия- в първата тема пише за нея и за Томатис терапевт на Елена Илиева във Варна.
Моля  Praynig ако някой е водил детето си на такава терапия или има информация по въпроса да сподели впечатления, резултати  и всякакви подробности.

# 302
  • София
Видях сайта. Много отвлечена работа ми се струва. Освен това не видях нищо да се споменава за тренинг на дислексия, а по-скоро семейна терапия. Някой, който е ходил по семинарите дали ще се намери?

# 303
Не е семейна терапия. Методът ми е познат, моето дете е било на тренинг с елементи от тази терапия. Работи се с корекция на слуховото възприятие. При нас имаше полза, но то зависи много от типа дислексия и от това, кой прави терапията. Трудоемко и скъпо е, ако трябва само да се опитва. Но за тези, които се поддават, ефектът може да е значителен.
Извинете ме, че се намесвам така, отскоро се занимаваме с тези неща, живеем в чужбина. Успех на всички!

# 304
  • София и там където не се пуши
маймуна всеки е добре дошъл тук.

# 305
  • София
маймуна, съгласна съм с теб за Томатис терапията, но в моя коментар ставаше въпрос за Елена Илиева и за ето този сайт http://www.familyconstellationsbulgaria.org/zanas.html . Там наистина не видях нищо за дислектици.

# 306
Да не разводняваме много, не познавам дамата, пише, че десет години работи по метода Томатис. Той не е специфичен за дислексия, наистина. Семейните констелации (или както там се превежда) на мене лично не ми харесват, не е мястото тук да се обсъждат, и наистина нямат никаква връзка с дислексията. Комбинацията от 'специализации' не ми вдъхва много доверие, но важното е човекът, разбира се. Дано някой сподели лични впечатления.

# 307
  • София
darena, нямам опит с Томатис терапията, но имам личен опит с отличен резултат по Метода Дейвис. Ако мога да бъда полезна - на разположение съм
 Hug

# 308
Благодаря на всички, които се включихаbouquet

Маймуна, вашият тренинг навярно не е провеждан в България? Аз пък четох в кн " Суперобучение 2000 ", че методът Томатис  е точно за дислексия, но е възможно да не съм разбрала добре. Интересувам се, какво точно помогна на твоето дете- може и на лични.

Езика се обработва от лявото полукълбо на мозъка. Дясното ухо е непосредствено свързано с лявото полукълбо. За да могат звуците от речта да стигат ефективно до мозъка, дясното ухо трябва да играе водеща роля в възприемане на звуците. Доктор Томатис твърди, че при хората с дислексия, дясното ухо не е доминиращо, затова порядъка, в който се възприема речта, се нарушава. Звуците достигат до мозъка с различна скорост, затова местоположението на звуковете се променя в противоположно – pat (милвам) в tap (чукам).
За преодоляването на дислексията трябва да бъде възстановено равновесието между двете полушария на мозъка, казва Томатис. При това заболяване маршрута на звуковия анализ – съотношението на звуците с визуалните символи се нарушава. Звуковата терапия възстановява този маршрут и отстранява причините за нарушението. Упражненията с „Електронното ухо”, влизащи в състава на звуковата терапия, възстановява работата на мускулите на вътрешното ухо, така че ухото отново става пътя за възприемане на езика. Музиката представлява високоорганизирана последователност от звуци, които ухото трябва да анализира. Звуковата терапия притежава вградено доминиране на дясното ухо, за да го научи да бъде водещо. Щом се постигне преобладаване на дясното ухо, проблемите със звука изчезват, казва Томатис. Повече от 12000 болни са се поправили след лечението в неговата клиника

Алекс, къде точно постигнахте резултат по метода Дейвис? Колко дневен е курса? Какво точно постигнахте като резултат по метода Дейвис? Какво не можеше и какво може след това детето?

Сега искам да ви попитам за друг метод- той има вразка с Томатис терапията, но е нещо повече. Някой има ли информация или опит . Ще ви бъда благодарна, да споделите.
 http://www.logosabv.com/thelisteningprogram

Методът има връзка и със Сугестологията на проф Лозанов. Знам, че една то последните конференции по сугестология препоръчват да се работи с деца дислектици, но засега  се работи най-много за изучаване на чужди езици.

лека вечер от мен или по-скоро лека нощ Grinning

# 309
  • София и там където не се пуши
Аз имам чувството, че моят например, когато беше малък имаше много повече образователни прогорами на англ, отколкото на български и затова той така добре се справя с езика.

# 310
Дарена,
писах подробно на лични. Нашият тренинг наистина не беше в България. Методът Томатис има различни приложения, едно от които е дислексия. Има и разновидности, разработени от негови ученици по-късно. Оригиналната програма Томатис е много дълга и скъпа. Новите варианти са по-кратки и целенасочени.
Това го пиша не като специалист, а просто като майка, на която се наложи да се осведоми малко  Simple Smile
Успех на всички!

# 311
  • София
Недейте сами да избирате методите, с които да въздействате на вашите деца. То е като с лекарствата, предписани за друг. Питайте специалистите. Дислексията има много различни проявления. Един метод помага на един, на друг може да не помогне.

# 312
Недейте сами да избирате методите, с които да въздействате на вашите деца. То е като с лекарствата, предписани за друг. Питайте специалистите. Дислексията има много различни проявления. Един метод помага на един, на друг може да не помогне.

Това е само донякъде така, разбира се. Дислексията не е болест и методите не са лекарства. В повечето случаи, дори и да не помогнат, не вредят. Има много пътища, които водят към Рим. Много от специалистите са обучени в един или друг метод и си го прилагат. Трудно е да се предвиди кое ще работи, понякога трябва да се опита.
Ето защо съм разчитала и на интуицията си като майка.
Това, което не бива да се прави, е да се опитват няколко метода едновременно. Детето може да се обърка тотално.
Може би греша, това са мои наблюдения и също опит на познати майки.

# 313
  • София
Маймуна, подкрепям безрезервно думите ти! Ние сами избрахме след много четене и проучване да опитаме по метода на Дейвис и изборът ни се оказа успешен. Крайно време е да спрат да говорят за дислексията като за болест или за синдром - това е просто друг начин за възприемане и обработка на информацията от заобикалящия ни свят и е трябва да се намери правилната "формула" за това. Според мене е важно детето да се научи да "чува" себе си, защото то най-добре може да определи кое работи при него и кое - не. Поне при нас така се оказа.
Успех на всички  Hug

# 314
  • София
Аз също подкрепям маймуна, споменах това с лекарството само като сравнение, може и да не е било най-удачното, но в никакъв случай не възприемам и никога не съм възприемала дислексията като болест. Нали и аз имам дислектик в къщи, много добре знам, че той е напълно здрав - физически, психически, всякак. Извинете, ако съм останала неразбрана Hug.

Но да изясня все пак - ние също като всички с този проблем опитваме  (и не сме спрели) различни начини да помогнем на детето си.  Но при цялата информираност от всякакви източници, съгласете се, че специалистите са тези, които могат да ни ориентират в това кое би ни помогнало.
Специално за метода Дейвис след като бях чела и даже вече бях планирала екскурзия до Русе, където има център за работа по този метод, все пак се посъветвах с логопеда, който ни консултира и тя ми каза да не очакваме кой знае какъв резултат от този метод при нас, защото проблемът на моето дете не бил "визуален" (каквото и да значи това  Laughing) Тогава разбрах защо има и много добри, и много лоши отзиви - просто случаите са различни. Спестихме доста разходи със съвета от човек, който в други случаи дори сам е препоръчвал центъра в Русе. Аз колкото и да съм чела по въпроса не можех сама да преценя предварително дали да очаквам или не добър резултат.

Честно казано, напоследък сме позанемарили заниманията със и без специалисти и знаете ли какво си мисля. Това също не е лошо за детето ми. Като че ли се чувства добре от това, че не му се натяква неговата различност в ежедневния стремеж да му се помага. Стресът понамалява и така детето може и без да усети само да си помогне - като се успокои. Все пак при него дислексията е в лека форма...

Сега пожелавам на вас и децата ви весела и безгрижна ваканция!
А наесен ще му мислим Wink

Общи условия

Активация на акаунт