Мартенчета 2009

• 27 847
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета.

Интересни теми сте повдигнали... Напълно подкрепям мнението на Никита и по двете, но все пак да се изкажа и аз де (че няма да съм аз ако не го направя) Simple Smile

Шу, аз също вярвам, че на тази възраст е много по-важно детето да спи и да се чувства спокойно, отколкото коттактите му с други деца. По принцип децата до към 3 годинки не са способни да създават приятелства, а нуждата им от социални контакти е в главата на родителите им Simple Smile Те така или иначе имат достатъчно като за малките си главици социални контакти - с мама и татко, с батко или кака, с баба, дядо, вуйчо, съседите, семейните приятели евентуално... Това е премного за едно малко детенце така или иначе. Освен това, във възрастта до 3 годинки децата имат нужда най-вече от игра и присъствието на мама (и тате в по-малка степен), защото това е техният начин да изградят необходимите им умения да влязат в социална среда по-късно. Наистина, малките деца играят по-скоро ДО, отколкото С другите малки деца в обкръжението си. И често, ако се занимават помежду си, се приемат по-скоро като играчки едно друго отколкото като социални същества. Та така... Мога да пиша и още, ама ще стане досадно. А да те питам, как спи по толкоз много тази твоя Яна? Смятам, че й се събират 13 и отгоре часа сън на денонощие, браво на нея. Ники ги докарва по 11-12 средно.

Окич, аз също не бих се притеснила за няколко дни. Наистина може да е период, и Ники има такива, а няма проблеми с храненето като цяло. Не го насилвам, оставям го да яде колкото и каквото иска (в рамките на разумното де, шоколад примерно няма да му дам Simple Smile).  Аз не бих се налагала само заради правилото да е моето - както аз ям каквото ми се прияде и когато ми се прияде, така и детето има това право (с известно насочване от родителите разбира се). Крекерите на Дани изглеждат страхотни, как съм ги пропуснала (редовно й следя блога и правя разни работи, но тя си е майсторка). Ще взема и аз да ги направя, Ники обича солени бисквитки, пък и останалите членове на семейството също де...

Elq, примерът със свекърва ти добре е проработил при мъжа ти, но при моя голям син не щя да проработи, въпреки че съм опитвала няколко пъти (и то все за ядене, за което по принцип не се цупи много). Така че явно си зависи от детето и от характера му - на някои ината или желанието да са самостоятелни примерно, е по-голям от глада Simple Smile

Elwing, приятно изкарване на морето, дано успеете да отидете.

# 136
Още веднъж благодаря за отговорите.

Ще го обмисля още малко, но по всяка вероятност ще изчакам сама да се откаже от този сън, за да мога да я заведа в настроение. Все пак искам тя да се забавлява а не да е крива и да крещи истерично.

СЗА много благодаря и за твоя отговор Hug А за спането и, тя винаги е спяла много. Всъщност и се събират средно около 15-16 часа, защото често спи от 9 до 13 и с нощните от 19- до 7 та.....
Явно моето дете си има нужда от този сън и не мисля да я лишавам. Така или иначе тук още от рано не спят на обяд, а като тръгнат на училище на 4 съвсем. Ще си я оставя да си спинка, пък живот и здраве като поотрасне ще се сприятелява повече.

Отивам да си доготвя кюфтетата с бял сос, но ще се радвам на всеки отговор Hug

# 137
  • София
 Илийката пък си играе с другите деца. Е, играе е силно казано, но примерно оня ден даваше на едно детенце шишето с вода, а като си изпусна то листото, с което си играеше, веднага се наведе да му го подаде. И много странно се държи с момиченцата. Не знам как разбира, че са момиченца, но е някак по-нежен към тях. Като тръгна да се радва на едно момиченце и вдигна ръка да го изпраска в изблик на радост, но в последния момент си задържа ръката и я погали. Явно усети, че това не съм аз и трябва по друг начин да си изразява чувствата. Grinning

# 138
Да де, Мънки, и аз имах това предвид - че си играят с децата, както го правят и с играчки, просто е по-весело да са живи. Но това не е "социален" контакт и не е необходимо на този етап за израстването им, това ми е мисълта, както е сънят примерно  Simple Smile

Шу, браво на Яна, чудесен сън, добре и за теб Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 23:09 от SZA

# 139
За нуждата от социални контакти на децата над 1г. сме го обсъждали и преди. Аз съм чела, че имат нужда от тях. Самия факт, че детето ми ми се чувства по-добре, като контактува с други хора, освен с мен, ми е достатъчен, за да не вярвам в обратното.
Същото мисля и аз!И съня е важен разбира се, но и въпреки това че на тази възраст все още не могат да играят заедно(за което съм съгласна-не играят СЪС, а ДО), трябва да си имат социалните контакти.Например с Радослав-има едно момченце на  2.5 год.и като го види Радослав почва да тича около него.Радо от своя страна много обича да играе на криеница, гоненица и т.н. и започва един невероятен смях!Отделно плюс това от игрите с другите деца е научил толкова много неща!
Така че, Шу, не е зле да я заведеш Янчето. Peace Виж, идете за пръв път и ако не ви хареса, просто не повтаряйте.
Окич, и аз мисля че е период...най-много да се запече, ама ти предлагай повече течности-айрянче, сокче, мляко и т.н....
Тони, и ние бяхме като вас снощи-от 2 месеца не беше се будил, а снощи от 2 до 4 е ревал почти нон-стоп.Пак някой зъб ще е , почна да се плюнчи отново.

# 140
  • София
Да ви почерпя сега, че утре не знам кога ще мога  Simple Smile  баткото ни добавя още една годинка  Heart Eyes Да ни е жив и здрав!

# 141
Да ти е жив и здрав, много да те слуша. Да се гордеете с постиженията и да пълни  душите ви с детски смях. Всички болести да бягат на далеч,а късмета да го следва навсякъде. Hug newsm59  bigdance2

# 142
  • София
Мерси, Шу!  Hug Hug Heart Eyes Хайде да ходя да лягам, че голям ден ни чака  Crazy Heart Eyes

# 143
Elwing, да ти е жив и здрав, много много хубави мигове да имате и само радости!

# 144
  • София
Elwing - Ха честито ти пораснало момче Simple Smile Много игри и веселие да има и никакви болести  Hug Пожелавам ви да имате късмета да изкарате една чудесна почивка на моренцето   Heart Eyes

Ей по темичките, които са се оформили като дискусия и аз подкрепям вече писаното и от Никита и от СЗА.
Шу, къде ги намирате тия спящите деца???

Окич твоите терзания ни се сториха по-близки. А сега почти приключвам книжката за общуването с детето - много интересно и полезно четиво, мисля да си купя и продължението й. Та определено със запъване и налагане авторитарно на воля и желание не се стига до много надалеч. Аз лично съм го изпитвала и на собствен гръб, че и аз си имам подобни изблици. Последният ни пример беше с "отучването" да пипа/включва копчетата на готварската печка....То не бяха дълги обяснения, каране, викане, пляскане на ръчичката, извеждане от стаята... абе доста се бях запънала, че ще я науча на "правила" И ... какво си мислите от два дни сме със свалени копчета.... и аз съм спокойна и детето само ходи и им се чуди, но няма конфликт. Та до тук стигнах като прочетох, че не трябва да се надценяват дечицата - т.е. да им се поставят по-високи изисквания и очаквания от това, на което са способни в момента.... То това и преди го бях чела в друга книжка (Изкуството да бъдеш родител - те двете имат доста близки теми), ама явно го бях забравила или подминала като нерелевантна за момента информация...

Но другото за което съм се замислила след тази книжка е кога идва момента да се прилагат тези методи. СЗА, или някой друг, ако има наблюдение от по-големите си дечица, и желание да сподели, ще съм много благодарна  Hug То става въпрос и за принципен модел на поведение, де, ама все пак си мисля, че може да е и доста "смешно" да "отразявам" чувствата на дете, което няма 2 г... ох знам ли и аз.... Заразсъждавах по тия късни часове...

Тони, дано скоро и ти да забравиш случката с Рая (и ние сме имали подобен инцидент на една пързалка, така че явно е неизбежно... ще го издават и белите ни коси... ) А иначе снощи сигурно е имало нещо във въздуха. И Бибата се събуди с рев в 2.30, та я взехме при нас на леглото... та беше ритане и мятане... май заспа в 4... И като преход към другата обсъждана тема за мъжете - моят мил съпруг я взе сутринта като скочи в 8 и отидоха да си играят в хола, аз си поспах до към 10, че иначе бях ни жива, ни умряла. Та като станах заварих детето доса киселко, но тя наспоследък е додста раздразнителна и все за мен е закачена... Но като си отворих по-добре очите с ужас установих, че татето е забравил да нахрани детето  #Crazy Абе то и на него вече му стържело, ама си мислел, че е рано..... Какво да му кажеш на това.... Та ще си ги обичаме такива и това си е

Хайде толкова от мен, че нещо се разписах и аз по никое време

Лека нощ на всички  Hug

# 145
TaniaR, бързам да ти отговоря, че утре няма да имам възможност да седна на компа, пък после ще забравя Simple Smile Нали говориш за книжката на Юлия Гипенрейтер? Ами честно да ти кажа, според мен си е време да започнеш да ги прилагаш Simple Smile Не че аз съм започнала Simple Smile, а пък с Гого дори на моменти си мисля, че съм закъсняла, но когато имаш един изграден вече начин на общуване с детето е много трудно да го промениш, затова е от полза да почнеш да го градиш отрано. Аз също се чувствам неловко в началото, но то е като с всяко начало, нали знаеш цикъла на учене (unconcious/uncapable, concious/uncapable, consious/capable, unconsious/capable - т.е. първо не знаеш, че не знаеш, после знаеш, че не знаеш, след това знаеш, че знаеш и накрая не знаеш, че знаеш Simple Smile - тогава вече новото е навик).

Айде лека нощ от мен вече, че тази вечер съм много активна (и досадна). Ама какво да правя, като дават трета част на Кръстника Simple Smile

# 146
Здравейте от мен в края на първото ми нощно дежурство!  Crazy
Започна кошмарно...имам още 1ч.и 40мин.дано поне завърши добре....и дано всичко е било наред вкъщи...ох... Tired

Четох по диагонал....не ми остава време откакто започнах работа!
Всички болни да оздравяват бързо!
Като наваксам с четенето ще се включа по-адекватно!

# 147
ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БАТКОТО НА Elwing!!!

Да ви е жив и здрав, само радости и смях около него!

# 148
Честит рожден ден на Ивко! Да е преди всичко здрав, здрав и пак здрав! Другото си идва на мястото. Много хубав празник днес, Elwing!

Ама сте се разписали по нощите... Laughing

TaniaR, твоят мъж не се сетил да и даде на Бибата да яде... пък моя като му казах да и стопли супа и да я нахрани - на втората лъжица се отказал, защото тя искала да си гледа рекламите. ooooh! Изобщо не се сетил след тях да и даде отново, или просто да изключи телевизора.  ooooh! Е, аз опитвам и след тях и тя обикновено си изяжда всичко...ама той просто я махнал от столчето и я оставил гладна. Добре, че 20 мин. след това я нахраних хубаво. Mr. Green

Днес пак вали като изведро тук... а в Търнаут има панаир, ама в този дъжд къде да ходим. Sad

# 149
  • София
Елуинг, Честит рожденник!!! Да е мнохо здрав, весел и безгрижен, да ви носи много радост и поводи за гордист!
Щастлив празник на цялото ви семейство!

ТаняР и аз точно сега съм на глава дисциплона/самодисциплоина на Д-р Додсън, ама мисля, че това с отказването да яде акквото има е друг случай. Ох май съм много лоша Embarassed
Иначе за много други неща съм ОК. А и тя засега не пипа много опасни неща. Надраскала е тапицерията на дивана. Първо веднага ми дойде да вразумявам, но след като не съм предложила нормална детска обстановка, намерих един много хубав плюс в надрасканата тапицерия, ако целия диван се покрие със сини черти и точки ще е като дизайнерски. Е виж, ако започне по стените, там може да сложа картони, че не искам всичко да ми е в един стил Sunglasses

Мама бебчо, честито сефте на нощно дежурство. Аз честно да си призная, не знам за какво става въпрос. На морето четох много отгоре отгоре и не разбрах за новите местоработи на Таня и твоята.

Общи условия

Активация на акаунт