? към младите шофьори(КИ) - 6

• 40 584
  • 715
  •   1
Отговори
# 660
а защо лятото до 80%....я кажете.Аз наистина сипвам до горе-и лете и зиме... Thinking

# 661
  • о`майна лунна нощ е
Вероятно заради по-високите температури, изпарения, разширения и т.н.

Лъвчето само веднъж го нахранихме до преливника с бензинец. Трицифрената сума за плащане на горивото ни отказа окончателно от повторно такова изпълнение. Пълня до горе само газ. Бензин поддържаме колкото да има за палене и ако свърши газта, да се предвижим 20/30 километра и да заредим.

# 662
  • област Варна
Jizzlobber при високите температури лятото газта се разширява значително и има вероятност да гръмне бутилката (особено, ако не е много читава), за това препоръчват да се зарежда 80 % от обема й. Това обаче май не важи за бензина. vesi_vas аз зимата карам значително на бензин, че по-бавно загрява колата, а изпарителя на газовото започва да работи добре при 75-80 градуса. Иначе впръсква течна газ и колата почва да се дави и гасне при изключване от скорост.

# 663
vesi_vas , все се каня да ти кажа, че предишната ми кола беше като твойто лъвче. Ако  твойто е червената перла, значи съвпадението е на 100%. Само дето аз имах и отделна ламбда за газта. Сега е кара синът ми, много читава колица, голяма либов ми беше Hug

Jizzlobber , много е важно бутилката не само лятото, а винаги да се пълни не на пълния си обем. Даже повечето бутилки имат предпазен клапан, който изключва подаването на гориво до безопасния обем. Не, че по бензиностанциите го спазват, започнеш ли да не напъваш след като е затракал клапана, можеш да сипеш на целия обем на бутилката. Пропан бутана се разширява при високи температури, затова е това правило за безопасност. Към задължителните изисквания за правилно монтиране на газова уредба освен това са монтиране на външно зареждане, надупчване на пода на багажника на няколко места(ако има изтичане на газ да може да излиза навън, пропан бутана е тежък и пада надолу при утечка) и задължителна проверка на маркучетата всяка година. Не че се спазва кой знае колко.
Много съм обстоятелствена, но ми е болна тема. Преди 9 год. мъжът ми напълни газова бутилка зимата на -25 на фул, вкарахме е у нас на +20 и изхвърли газта навън, след 10 сек. се и запали. И двамата пострадахме, мен почти ме бяха отписали, 40 дни прекарах в реанимация на изгаранията в Пирогов. Даже след нашия сручай гръмна скандал и уж забраниха на бензиностанции да се пълнят битови бутилки. Минало за мен е всичко, оттогава съм карала две коли на газ, защото проумях, че причината не е в него, а в неспазването на елементарни правила. И да знаеш пак може да ти случи на бензиностанцията да те препълнят. Аз години наред след това ги следях като империалист колко ми сипват, но преди една година, казвам му на момчето догоре(без да уточня да не препълва), купих и други неща, плащам и вече в колата се усещам, че съм дала много пари. Вадя бележката, газта вместо 18литра е 23. Вънка жега, аз съм на два км от в къщи, трябва да я паркирам и да я остава на слънцето. Вариант за източване няма, направо се паникьосах. Та мъжът ми тогава я беше опъна до Ихтиман на мах, луда работа, ама страх лозе пази. Не че хората ги страх като гледам как смело си монтират газови втора употреба и как им смърдят отработените газове на неизгорял пропан бутан..За съжеление това си е типично за нас българите, все нещо преработваме, надхитряваме, приспособяваме и сме горди, че сме неспазили дадени правила Hug

# 664
Ами аз поне до колкото съм забелязала на "баба Вектра" с газовото, то така или иначе самата бутилка никога не събира колкото и е обема, а поне с 3-4 литра по-малко. Половинката пълни газ до горе, т.е. колкото събере, но това никога не е пълния обем. А и вярно газта се разширява от високите Т, затова лятото зареждаме вечер или рано сутрин за да е хладно и да си влезе повечко  Mr. Green
А flambe, изпревари ме. Да точно до предпазния клапан си зареждаме  Grinning
Радвам се, че сте добре след лошата случка   bouquet

На служебното Фордче нямам газ, карам на бензин, обаче от известно време не сипвам до горе, че зимата като сменяхме бензиновата помпа, майсторите са си оставили ръцете и да срязали не където трябва. Та по завои, дупки и т.н. ми подлива под задната седалка и в колата настава една смрад на бензин, изобщо не се трае   Sick  Ходих да питам къде ли не и все ми казват, че от тук нататъук така ще е и да не сипвам догоре. Естествено това си е моят частен случай. Пък и без това скоро ще я зарязвам и ще я оставя на някоя заместничка, пък аз ще подкарам Матиза.
Да знаете как се радвам, защото има хидравлика, а Форда няма и бая съм заякнала  Mr. Green + климатик, хехе да видя и аз малко екстри.

# 665
Jizzlobber при високите температури лятото газта се разширява значително и има вероятност да гръмне бутилката (особено, ако не е много читава), за това препоръчват да се зарежда 80 % от обема й. Това обаче май не важи за бензина. vesi_vas аз зимата карам значително на бензин, че по-бавно загрява колата, а изпарителя на газовото започва да работи добре при 75-80 градуса. Иначе впръсква течна газ и колата почва да се дави и гасне при изключване от скорост.

aaaaa, така кажете бре, аз се пуля и чудя.Аз на газ не съм, не съм била и не ща да бъда, та затова не знаех.Пък, особено като сме тръгвали за където и да е-винаги до горе сме сипвали, та... Crazy

# 666
  • о`майна лунна нощ е
Леле, Фламбе, ама че ник си си избрала, предвид случката. Ох, никога повече да не ви се случва подобно нещо!  Peace Praynig
Газовата ни система е монтирана нова в оторизиран сервиз и още преди 3 години ни излезна 600 лв. Не ни се рискуваше да се правим на майстори. Сега си минаваме без проблем и годишните прегледи при тях. Момчетата в сервиза си свършиха добре работата. Вместимостта й е 34/35 л., но никога не сме зареждали повече от 28 л. Това е таванът, който няма да прескочим. В 99% от случаите поема между 24-26 л. газ и не я тъпчем повече. Има си клапан, като вземе да се обажда и стоп на газта.

Нашето лъвче е мъжкар - синьо. Не мога да ви опиша с какво възхищение и захлас го гледаме тоя цвят, като измием колата.  Mr. Green Почти е равно на това като си купи нова пералня човек, пусне първото зареждане и не може да отлепи поглед от връткащите се дрехи.

Червено, синьо ... да знаехме свате, да ги оженим.  Mr. Green

ПП - нещо много съм се вживяла напоследък. Тази вечер/сутрин сънувах, че се изгубвам с колата в София.  ooooh! Изпуснах пътя някъде между СУ и надлез "Надежда" .... че и разкопките за метрото видях. А кажете сега, че не съм зле  Mr. Green

ПП - уточнявам - доста рядко ни се случва да се радваме така на цвета на колата. След последния път, когато почти удавиха шофьорската седалка в една автомивка /не затворили добре вратата/, почти изцяло на ръчно миене минахме.

Последна редакция: чт, 30 сеп 2010, 11:04 от vesi_vas

# 667
  • при него
Момичета гледахте ли вчера репортажа за ГТП по бтв ?
Дано наистина въведат видеонаблюдението на прегледите, защото иначе направо....

# 668
  • област Варна
Аз пък моята кола не обичам да я мия. Нали съм извънградско чедо и като мина през автомивката и като светнат тея мити резки от камъните дето по пътя са ми жулили колата и ми се доплаква. Ама сега нямам 2 бона за пълно пребоядисване, ама като родя и като поспретнем малко къщата съм се позамислила.
Иначе газовото ми е монтирано в завод в Италия (така ми я докараха) и е перфектно изпълнение и добре, че бутилката ми е 60 л., че ако беше 20 л. съм всеки ден на бензиностанцията  Laughing Всяка година ми проверяват инсталацията с едно пиукащо устройство дали изпуска газ. А миналата даже ми демонтираха бутилката и да я пускаха на якостни изпитания.
Бенджолина хидравликата е готино нещо  Peace, особено ако ти е и по окачването, направо си е по зле от наркотик  Heart Eyes
Tatianna а дано, че като гледам какви коли се движат все още по пътищата.

# 669
vesi_vas , ама то ника е заради случката Laughing. Аз вече живея с мисълта, че съм безсмъртна, ми така де...моята дажба страдания съм си я взела. Даже като отида при зъболекарката все и викам - вади упойката, аз болки за два човешки живота съм изживяла Mr. Green. Шегувам се, разбира се, човек трябва да се научи да оставя такива неща в миналото, аз успях и често казано рядко вече го споделям, щото хората се шашкат, а за мен наистина е нещо заминало.
Даже имаше един комичен случай с полицаи дето явно бяха решили да изкарат някой лев и ме спират. Имате стикер ГАЗ, имам, дайте паспорта на бутилката, давам. Гледаха, въртяха се и изведнъж единия вика, ти от 50 метра миришеш(глупости, аз пропан бутана го нюхам като служебно куче наркотик), какъв е тоя фалшив паспорт(газовите на мен ми ги монтират само във Велинград, там ми ги и проверяват, само на тях им имам доверие). Чак ми заговориха за спиране на колата от движение. Гледам го юнака и му разправям - Ти ръцете виждаш ли ми (белезите ми са само върху китките, нагоре бях с памучна блуза и не обгорях, та още един съвет - носете дрехи от естествени материи Peace). Като се облещи тоя човек, направо се притесни(явно и те съвест имат) и си заминах Hug

За цвета на синьото и на мойто Пежо си абсолютно права. Аз такава боя на друга кола не съм виждала. Ама и цената и е страхотна де...380лв. дадохме само за боя на вече не мойто Laughing. Даже имахме подарена боя бордо от Голф 3, много се блазних да я използвам, щото лъвчето вече старо пък толкова пари...

# 670
Кроки, добре се измъкна Laughing
Абе какво да се измъквам, тя мама-та не беше за изхвърляне, хваща окото Simple Smile Само схемата не схванах - една кара, друга сипва бензина, третат се червисва на огледалото  Mr. Green
На кого беше колата не се разбра Simple Smile

Момичета гледахте ли вчера репортажа за ГТП по бтв ?
Дано наистина въведат видеонаблюдението на прегледите, защото иначе направо....
Какви трошки се движат по улиците само, не е истина. Има коли които са направо за скрап не за ремонт.
а защо лятото до 80%....я кажете.Аз наистина сипвам до горе-и лете и зиме... Thinking
Винаги до 80% трябва да се пълни. За твоя безопасност, не за друго. Бутилката трябва да си има поплавък (като в казанчето на кенефа  Mr. Green) който да изключва на 80 -85 %. Чуваш едно изтракване и спира да се пълни или продължава да трака и трябва да я спреш. Ако не трака а започва да спира постепенно, значи не ти работи поплавъка както трябва.

# 671
ми, аз както писах съм на бензинец.И автоматично ми излкючва, вдига се палеца и готово.Т.е. не е нужно да изчислявам, да дебна и пр.Не прелива все пак, няма как да стане. Laughing

# 672
Старата кола на мъжо беше на газ и бензин, но той си я пълнеше, аз изобщо не съм я карала.

Сегашната е дизел. Ами....до горе излиза към 110-130лв, зависи от цената на дизела към момента. ) Пълним я, защото постоянно сме в движение.

# 673
ми, аз както писах съм на бензинец.И автоматично ми излкючва, вдига се палеца и готово.Т.е. не е нужно да изчислявам, да дебна и пр.Не прелива все пак, няма как да стане. Laughing
Ако не изключи пистолета, щото не е сложен както трябва и става "мазало"  Laughing
Ама то на бензина не си личи толкова освен миризмата докато изветрее. Виж дизела веднага остава мазно петно отстрани на колата и събира всичкия прахоляк от улицата  Close
П.П. Ама никоя не си призна за А-класата  Rolling Eyes

# 674
  • о`майна лунна нощ е
Е, как да си признае за А-класа.

Общи условия

Активация на акаунт