За детската градина - с любов

• 3 240
  • 34
  •   1
Отговори
Сутринта заведох сина си за последен път на детска градина. И ми е едно криво, криво...

Реших да пусна тази тема - от една страна, да ми олекне, от друга - да окуража майчетата, на които тепърва предстои да се сблъскат с тази "джунгла", и които са изпълнени със страхове и опасения от всякакъв характер  Heart Eyes

Синът ми тръгна на градина на две години и половина. Година и половина беше в яслата, после - 4 години при "големите".  От първия момент, в който прекрачи прага, дори не се обърна да ме погледне - хареса лелките, сестрите и госпожите, хареса децата, хареса играчките, дори манджите харесва (и досега най-големия комплимент, който отправя на готварските ми способности е "Ммммм, направила си го като в градината"  Grinning )

Попаднахме на невероятен екип. Млада, амбициозна и оправна директорка, отдадени на професията си учителки и сестри, грижовни лелки. През тези години се преборихме с какво ли не - с известно родителско безразличие, с какви ли не бюрократични пречки и нормативни недомислици... Станах член на родителското настоятелство, и като видях нещата сравнително "отвътре", направо ми призля. Добрите намерения на директорката се сблъскваха в недомислената нормативна уредба като в стена... Необосновани родителски претенции, скандали и сигнали без основателна причина, истории и истерии от всякакъв вид... Просто не мога да ви опиша с какви неща сме се сблъсквали. Но не съжалявам за нито минута от изгубеното ми лично време, защото с дружни усилия за тези пет години променихме градината коренно. Къде с общинска помощ, къде със собствени средства и труд, градината в момента се доближава максимално до това, което би трябвало да представлява едно добро място за отглеждане и обучение на деца до 7 годишна възраст.

Болестите, тези страшни болести... Така и не се сблъскахме с тях. За тези пет години и половина синът ми е боледувал ... 6 пъти, един от които - варицела; останалите - сезонни вирусни инфекции, които отшумяваха за 6-7 дни. Случвало се е да има прозрачни сополи по за един-два дни, основно при смяната на сезоните, и - това е. Така и не ми се е случвало да видя тези прословути и така обсъждани по темите кихащи, кашлящи, сополиви деца, които отиват на детска градина с температура и антибиотик и заразяват останалите...

Обучението - перфектно. Госпожите на сина ми са толкова креативни и отдадени жени, така ги увличаха, че научаваха всичко под формата на игра, без никакво напрежение и стрес. Налагаше ми се да купувам тетрадките и пособията и за в къщи, за да съм "в час", за да знам с каква "скорост" се движи детето и да не го подценявам като тепърва му поднасям знания и умения, които вече е овладял. Събудиха им интерес и уважение към книгите, към историята, към традициите и класиката...

Възпитанието - без забележки. Синът ми никога не е бил бит или навикван. Въпреки че е нормално будно и на моменти доста палаво дете. Бил е слаган за пет минути "на столчето", което е съвсем приемливо за мен. Учителките съумяха да помогнат на децата да сформират един страхотен колектив. Никога не е имало проблеми с насилие и агресия между децата, напротив - загрижени са един за друг, защитават се и си помагат.

Ще ми се да разкажа още много неща - за лагерите, за концертите, за допълнителните дейности... Но и без това стана много дълго. Тъжно ми е, че приключва един толкова важен и безоблачен етап в живота на детето ми и на цялото ни семейство.
Наесен - училище, нов колектив, нови учителки, нови страсти...

И в заключение искам да си позволя няколко съвета към майките на "новата смяна".
Гледайте позитивно, момичета! Детската градина МОЖЕ да бъде прекрасно място, стига да има ЖЕЛАНИЕ и СЪТРУДНИЧЕСТВО от страна на родителите и учителите. Бъдете активни, отделете малко от личното си време, поговорете с учителките, поговорете с директорката, поговорете със сестрата, покажете позитивност, проявете разбиране. Не става само с претенциите напред. Там работят хора. И като всички хора, има и добри, и отдадени, и не чак толкова. Но ако се подхожда с уважение и доверие, повярвайте ми, и по-чепатите характери се "изглаждат". 90% от отрицателните теми в този подфорум биха могли да не съществуват, ако съществуваше ДИАЛОГ. Опитайте, резултатът си струва!

Не мога да кажа за коя градина става въпрос, защото имам категорично лично правило да не изнасям в интернет никаква информация, касаеща райони на месторабота и местожителство, която гледам да не прекрачвам. Пък и няма значение. Защото ВСЯКА градина може да бъде такава. Стига да съдействаме поне мъничко.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ, аз се прехвърлям трайно в съседния подфорум за ученици  Wink

# 1
BirdsFlu, сякаш си описала детската градина, в която беше нашето момче 4-ри години.  Peace
И ние попаднахме на грижовен екип от професионалисти - учителки, помощнички, сестри и много амбициозна и разтропана директорка.  Hug
Дадоха толкова много и хубави неща на дечицата ни през годините.  Peace
И на мен ми беше много тъжно, като се разделяхме с тях, но в края на месец май.  Sad
Абсолютно права си, че ако има нормален диалог между родители и персонала да градината, нещата се получават по най-добър начин.  Peace

Последна редакция: пт, 30 юли 2010, 13:50 от chibi

# 2
  • София
Много окуражаващ пост, благодаря!  bouquet

Дъщеря ми преминава в градинските групи от септември. Определено се притеснявам как ще свикне и дали ще попаднем на добър персонал. Едната смяна в яслената група определно беше на ниво, другата - не бих казала. Даже сега ме е яд, че любимите сестра и леля са в отпуск и няма как дори едно цветенце да им подарим и да им благодаря за всичко, но това все пак ще направя септември.

А относно болестите, аз за съжаление съм виждала "тези прословути и така обсъждани по темите кихащи, кашлящи, сополиви деца, които отиват на детска градина с температура и антибиотик и заразяват останалите" и детето ми често се разболяваше, но пък беше нещо сериозно само 2-3 пъти. Като се сетя колко деца има, които половината година отсъстваха точно поради болест... ooooh! А едва ли контрола в градинските групи относно болните деца е по-сериозен, просто ще се надявам момиченцето ми да е поизградило някакъв имунитет.

# 3
Момичета, благодаря ви, че споделяте доброто, което сте срещнали, наистина действа окуражаващо и има нужда - според мен, от това да се поощрява доброто, иначе мрънкането и претенциите ще ни дозакопаят.
Аз днес ходих до яслата на малкия син да видя подробности за предстоящото му тръгване - на 23 август съм решила, че ще му е първият ден, и ми стана едно кривооо - вече порастна бебето... а е само на година и половина, но като си спомня с големия колко бързо се извъртя времето.
Както и да е - дано и дребчо да има късмет, като батко си и като вашите деца - да попадне на хора, които си обичат работата.

# 4
BirdsFlu, май аз и ти сме едни от малкото тук, които винаги заставаме и на страната на персонала.

Успех на теб в ученическия подфорум и най-вече на синчето ти в дебрите на училището.  Hug

# 5
Успех на теб в ученическия подфорум и най-вече на синчето ти в дебрите на училището.  Hug

Благодаря! Много ми се ще след 11 години да съм също толкова позитивна и по отношение на училището  Praynig

# 6
  • София
BirdsFlu,страхотен постинг!   bouquet
Радвам се искрено за всичко,което сте постигнали.
Моето отношение към градината,която завърши дъщеря  ми и в която за мое огромно щастие ще е наесен и синът ми
(в същата група) се доближава максимално до написаното от теб.
Аз последните няколко дни,като я водех на градина си тръгвах с насълзени очи.
Последния ден разплаках и госпожата... Cry
Остава ми приятното усещане,че и синът ми през следващите 4 години ще е в добри ръце!

# 7
Стана ми едно такова...мило.Пожеламам ти след 11 години да ни напишеш нещо, също толкова хубаво!
Пожелавам на всички ви много такива постове!

# 8
Трябва да има повече такива положителни постинги тука, стига само оплаквания и терзания, изненада ме много приятно  Hug

# 9
  • Beyond the Frontiers
Ох, пожелавам си и аз така да пиша - след 3 години Mr. Green. На  ДГ тръгваме от септември.
За сега съм се включила в настоятелството и от двата проведени разговора с директорката съм и потресена и решена, да помагам.....

# 10
BirdsFlu, чудесно си описала точно това, което и аз чувствах преди една година, когато големият ми син завърши детската градина.
Госпожите ни бяха невероятни - отговорни и разбиращи от работата си.

На мен, обаче ни ми е криво, защото сега малкият ми син е при същите госпожи.
Благодаря им, че ги има и ние попаднахме на тях.
Не мога да се въздържа да цитирам/аз няма да мога да го опиша толкова добре  Laughing/ :
...
И в заключение искам да си позволя няколко съвета към майките на "новата смяна".
Гледайте позитивно, момичета! Детската градина МОЖЕ да бъде прекрасно място, стига да има ЖЕЛАНИЕ и СЪТРУДНИЧЕСТВО от страна на родителите и учителите. Бъдете активни, отделете малко от личното си време, поговорете с учителките, поговорете с директорката, поговорете със сестрата, покажете позитивност, проявете разбиране. Не става само с претенциите напред. Там работят хора. И като всички хора, има и добри, и отдадени, и не чак толкова. Но ако се подхожда с уважение и доверие, повярвайте ми, и по-чепатите характери се "изглаждат". 90% от отрицателните теми в този подфорум биха могли да не съществуват, ако съществуваше ДИАЛОГ. Опитайте, резултатът си струва!
...

Peace

# 11
BirdsFlu , поздравления за постинга!   bouquet
Добре дошла в училищния подфорум!  bouquet
На мен  Rolling Eyes  и сина ми също предстои тръгване в първа група от септември тази година.
Случва ми се за... трети път и въпреки това ми е доста притеснено.
Най-вече за това, дали ще му хареса, за колко време ще свикне, какви ще са децата в неговата група.
Дано повечето деца са спокойни и липсват агресивни.

Пожелавам успех на всички дечица, които за пръв път ще прекрачат прага на детската градина.

# 12
Благодаря на всички за милите думи. Наистина бих се радвала, ако като цяла нагласите и отношенията се променят  Peace

# 13
Благодаря  с  голямо  Б !!!!!!
Влизам  редовно  във  форума  най вече  да  си  сверя часовника  ,  четейки  всичко  ,което   вълнува  майките . И  трябва  да  призная  ,  че  това  са  първите   добри  думи   за  трудната  и  отговорна  работа   на  педагозите  в  ДГ . Не  мога  да  не си  призная  ,  че  те  предизвикаха  сълзи  в  очите  ми ,  защото  мила  мамо  ,  така  добре  си  вникнала  ,  доловила  истинската  ситуация  при  която  са  принудени  да  работят  и  възпитават  в  ДГ и  независимо  от  това  да  дават  много  любов   и  грижи   от  себе  си  ,  да  изживяват  ежедневно   с  децата  всичко  ,което  ги  вълнува  . Моите  израснали  вече  дъщери   ,винаги  са  ми  казвали :-Мамо , ти  никога  не  си  разказвала  за  нас  ,как  сме  прекарвали  деня  ,какво  ни  вълнува  , както  и  сега  ни  разказваш  и  живееш  с  децата  от  групата  ти ,  даже  някой  път  им  досаждам  , но  това е -----
Най-важно  е  партньорството   между  семейство  и  ДГ . И  двете  страни  трябва  да  са  наясно , че  в  центъра  на  тяхното  взаимодействие   трябва  да  стои  детето . И  никоя  от  двете  страни  не  бива  да  се  счита  за  водеща ,  за  първа , в  противен  случай  губещо  е  само  детето .    И  много ,много  любов  и  търпение   и  от  двете  страни .

# 14
Приветствам темата.
 Прави ми впечатление, че във форума се пише предимно за негативните впечатления от детските градини, като често нещата се преекспонират. Всъщност в детските градини има толкова много трудолюбиви учители и лелки, които всеки ден се грижат за децата ни. Има и други, които просто трупат стаж за пенсия, за съжаление. Но, както винаги съм твърдяла, това се случва при липса на добър контрол от директора.
Много трудно е да си учител, много лесно е да очерниш и поставиш под общ знаменател всички служители в детските градини. Както и да имаш неизпълними претенции към персонала. Нека не забравяме, че това е социална услуга, децата са в голяма група и индивидуалните желания не могат да бъдат удоволетворени.
Аз имам прекрасни впечатления от детската градина на децата си. Едно голямо "Благодаря" за всички в тази система, за които учителстването е не само трудов стаж.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт