Имате ли задръжки от половинките си?

• 24 547
  • 535
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Тук не съм съвсем съгласна. Има неща, които са приети за "норма" и повечето хора се стремят да се съобразяват с тях. И от заглавието на темата се разбра "имате ли задръжки от половинките си", а не "имате ли задръжки". Т.е., неща, които по принцип не правите пред очите на останалите дали правите в неформална обстановка, така да го наречем. А ако са си толкова ОК защо не се правят пред очите на останалите?

Ако някой се оригне на масата в ресторанта и не се извини дали би го счела за "културен"? A за "възпитан"? Не би ли квалифицирала подобно поведение като неприятно? Според мен би. Разликата между мен и теб е явно, че аз бих го квалифицирала като такова при всякакви обстоятелства. Което, признавам, не слагам на една везна с домашното епилиране или общото къпане да речем. Защото, стига пред мен да си облечена, все ми е едно дали у вас си. Затова и темата, до едно време, беше приятна и интересна /поне за мен/ - видях различни хора, видях и такива, които досега не бях усетила като чак толкова различни. Но вече определено не е.

# 421
Judy много енергия имаш рано сутрин  Laughing

Сутрин?

Дара, кой определя нормите за поведение в дома? На каква база?
За мен би било неприятно нещо определено, но това не влече извода за липса на възпитание задължително. Живяла съм по стечение на обстоятелствата с чужденци и то различни, вкл. араби, турци. Свикнала съм да разсъждавам за различията различно. Най- съм била благодарна на това, че не са ми насаждали никога техния начин на мислене и техните възприятия за нещата. Включително арабката ми съквартирантка, с коренно различно възпитание от моето. Говорили сме какво на нея и пречи, какво- на мен, кое аз да не правя, кое- тя и толкова. Не съм чувала никога от нея, че ние тук сме невъзпитани, простаци и т.н., нито пък на мен ми е хрумвало да я определям за консервативна, задръстена и от сорта.

# 422
А вие давате ли си сметка, че всъщност не знаете от кой тип са приятелите ви, познатите ви.
Откъде например ще знаете приятелите ви дали си пръцкат взаимно у тях, когато навън не го правят ?
Или дали ходят голи пред детето, ако не стане въпрос за това ?
Аз сама писах по напред, че не знам дори етърва ми и брата на мъжа ми като са сами какво правят, нямам представа и сестра ми дали се крие като си прави коламаска, това са лични неща. Тук във форума ги споделяме, щото всеки разчита на някаква анонимност, специално аз се чувствам по - освободена да споделям неща, които иначе трудно ще кажа на някого.
Мисълта ми е, че дори да сте върли противници на ходенето голи пред детето, в същия момент вашите най - добри приятели биха могли да са точно с такива разбирания, но вие идея да си нямате  Wink
И ако разберете, че те все пак са "различни", какво - ще се отдръпнете ли ?

# 423
Дара, кой определя нормите за поведение в дома? На каква база? ...

Доколкото аз разбрах от темата, те спазват еднакви норми на поведение вкъщи и в обществото. Така че - обществото определя нормите.
Винаги съм се чудила на филмите - героите там са нон стоп с токчета, костюми и едва ли не си говорят на Вие, явно и в живота има такива семейства Simple Smile
Всичко е въпрос на характер и усещане докъде да допуснеш партьора и това не се постига с убеждаване или насила, а е заложено вътре в нас, така че колкото и да пишем, няма да разберем какво чувства другата страна.

А вие давате ли си сметка, че всъщност не знаете от кой тип са приятелите ви, познатите ви.
Откъде например ще знаете приятелите ви дали си пръцкат взаимно у тях, когато навън не го правят ?
Или дали ходят голи пред детето, ако не стане въпрос за това ? ...

Така е. А и не не е нужно, всеки има право да се чувства добре в собствения си дом  Hug

# 424
Освен понятието "култура" и "възпитание", не е лошо да включим в темата и понятието "естетика". Наистина не прочетох цялата тема  и не визирам нищо конкретно, но по едно време се чудех за семейни домове  ли става въпрос, или за изцепки от казармата.
Та някои неща не се връзват никак с елементарната естетика - тоалетните изпълнения например. Лично мнение, с което не ангажирам никой.
Но, дами - бъдете дами, все пак, дори, или  може би най-вече, в домовете си.

# 425
Rosy, знам какво мислят близките ми приятели по тези теми. Просто все някога се е отдала възможност да обсъждаме възпитанието на децата си и собствените разбирания за *разкрепостеност*. Да, приличаме си 99%. И затова може би сме си близки приятели. За познатите не говорим- те са си само познати.

И няма да ми стане приятно, ако знам, че кръстницата на детето ми примерно не споделя моите възгледи за обноски. Нали все пак тя би поела грижата за него, ако с мен и съпруга ми се случи нещо. Такива ми ти работи  Grinning

А иначе за мен е недопустимо пред околните да пазя поведение, а вкъщи пред най-близките ми хора да държа друг стил поведение. Нали все пак те са ми най-важни и точно тяхната оценка за мен е важна.

По форумите се срещат различни хора с различни възгледи и от различни слоеве. Това не означава, че трябва да обличаме всичко в думата толерантност, за да не се засегне някой.

# 426
  • Пловдив

Дара, кой определя нормите за поведение в дома? На каква база?

Домуващите, естествено.  Grinning Но има общоприети норми за извън дома и там е лесно да залепиш етикет, с който поне 90% от хората биха се съгласили. Това имах предвид, т.е. опитвах се да оправдая квалификациите, свързани със степента на възпитание. Явно има хора, които не могат да приемат да излезнат от тези рамки и проектират тези правила и норми и в дома си. От части или напълно.

...И ако разберете, че те все пак са "различни", какво - ще се отдръпнете ли ?

Да, давам си сметка. Поне аз де. И съм сигурна, че не искам да знам. Не ме интересува. Но, за съжаление, има хора, на които страшно им личи какво правят вкъщи и че то е неприемливо за  мен. Е, с такива не общувам. Тук не визирам синхронното къпане или епилиране.

# 427
  • Варна
Нормите и възпитанието са странно нещо.Понеже тук се заговори, та се замислих - в интересно семейство израстнах: родителите ми обичаха диви плажове, където често редом идваха нудисти, обесняваха ми, че е нормално някой да иска да се пече гол, не ме дърпаха с писъци, ако до нас седнеха нудисти; самите те не ходеха нарочно голи пред мен, но по бельо - да; вкъщи вратите на тоалетната се затваряха, но шумовете не се заглушаваха; знаех, че не е редно да се пърди и оригва пред други, но никой не се е изчервявал у нас, ако се случи да изпусне въздух; не знам как се е епилирала майка ми, но си говорих с татко докато се бръсне; те ми говореха за секса, не четях тайно книжки (е, после си прочетох и книжките).
У нас, установявам, нарочно или случайно, е същата работа - смесица явно някаква, безинтересна.

# 428
Е ние не си ли говорим тук за дома и домуващите в него предимно, а не за обществените места?

Лили Лу, никой не те карам да си толерантна дори, както и мен- да се възспра да упомена, че подобни обобщения не са толерантни и са най- малкото неверни.
За мен, примерно, държането у нас и държането на вън /като "навън" има най- различни проявления/ са различни неща, също както за BirdsFlu. И ако у нас никой не се чувства зле, значи сме налучкали общото удобно поведение за всички. Тогава поради що външните ще ми определят кое за у нас е приемливо, възпитано, естетично и т.н. не разбирам. И от къде- накъде тяхното разбиране за правилно, естетично, възпитано, ще е задължително да бъде и мое?

# 429
Е,не може дa си простaк в къщи и естет нaвън ooooh! Просто нямa кaк дa стaне.Щом ти идвa отвътре дa си ровиш в носa у домa,кaк успявaш дa се въздържaш дa не "потърсиш" имaнето и когaто си в зaведение newsm78.Приемaш го зa нормaлно-оригaш и припръцквaш нa дивaне пред ТВ и мъжa рaзбирa се,a пък когaто сте излезли се държиш сякaш дори не знaеш знa4ението нa тези думи TiredЗa мен е мaлко....стрaнно.И дa,виждaлa съм в зaведение тaкивa изцепки от жени,4е не искaм и дa си предстaвя кaкво се слу4вa в интимното им ли4но прострaнство ooooh!
Увaжaвaм семейството си,мъжa до мен,детето и домът си и не не могa пред тях дa съм дивaтa селяндуркa.
Зa ходенето голи и спaнето в едно легло-другa темa е.
Слу4вaло ми се е дa говоря с познaти зa подобни нещa.И смея дa твърдя,4е тези от близкото ми обкръжения мислят кaто мен Peace

# 430
... Но, дами - бъдете дами, все пак, дори, или  може би най-вече, в домовете си.

Всеки ще бъде това, което намира за уместно и което отговаря на отношенията му с партньора.
Ако двамата се чувства добре от техните си правила и след 10-15 г. още се обичат и искат, нужно ли е да си налагат правилата, които някой др. счита за верни?

*Мира*, ти като правиш секс вкъщи, как се въздържаш да не го направиш на масата в ресторанта? Вкъщи се чувствам като у дома си, навън си се чувствам навън. Има си място за всичко.

П.П. Аз съм израсла в къща със 7 човека, 4 поколения под един покрив, с една баня и тоалетна, беше едно непрекъснато криене, може би затова ми е дотежало и писнало до болка  Simple Smile

# 431
Лили Лу, никой не те карам да си толерантна дори, както и мен- да се възспра да упомена, че подобни обобщения не са толерантни и са най- малкото неверни.

Неверни? Значи според теб, оригването пред чужди хора и в други домове е невъзпитано, но същото вкъщи пред семейството и в собствения дом е ок.  Laughing

Не искам да споря и убеждавам никого. Просто според мен тази логика на различно поведение навън с приятели и вкъщи с близките куца.

# 432
Боже колко сте възпитани  ooooh!
Няма лошо щом живеете в мир със себе си  smile3502

# 433
На мен пък ми прави впечатление че тези, които все пак имат някакви норми на поведение, вече не пишат в темата.

Невярно е твърдението, че "тези, които все пак имат някакви норми на поведение, вече не пишат в темата"- голословно, немотивирано и изхождащо изцяло от личните ти съображения, които въобще не е задължително да се покриват с тези на останалите. Нито могат да имат претенцията да са обективната истина, задължителна за всички. Затова те и запитах какво означава "някакви норми", т.к. намирам, че и нудистът има "някакви", както и арабката, която се облича от главата до петите в лятната жега.

Пак да напомня- нали тук обсъждаме собствения си дом, а не другите домове? Или не? И ако за някой и половинката му е О.К. така описаното "оригване" и други неща, а за мен не е и аз заявя, че те са в грешка, всъщност аз съм носителят на светата правда?

# 434
  • Насред хаоса
Върти се, суче се и пак се стига до схващането на задръжките само относно некои тоалетни, носови и храносмилателни нужди. Да видим сега дали ще стане ясно - не се силим нарочно да правим тия работи пред половинката. Ако се случи някой да фъсне или уригне, без да иска, то съответно останалите не припадат от възмущение и авторът на действието не се чувства, сякаш го е направил пред кралицата на Англия. Говорим за неволни неща. Нарочно не се е случвало досега.
Не мога да повярвам, че неволното не се е случвало при хора, които живеят съвместно години наред. Затова и има една приказка - "вече си знаем и пръднята". Ако е нарочно - това е друг въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт