Комплекс Елените- обетованата земя за редовият българин?

• 14 685
  • 74
  •   1
Отговори
  • София
Питам се знае ли редовият българин, че комплекс Елените е недостъпен за него?!
Защото аз и моето 4-ри членно семейство наскоро разбрахме това.
На почивка сме е Слънчев бряг. Като редовни курортисти плащаме туристическа /курортна такса за престоя си там. 10дневен.
Решаваме да заведем дечицата ни на разходка до комплекс Елените.
Гледаме го всяка сутрин от другата страна на нашият плаж и защо да не се разходим до там.
Заливам ме спомените от детството за зеленината и прохладата там. Било е преди повече от 20 години, Не си и спомням много.
Защо да не покажем на децата ни този зелен оазис?!
Речено-сторено!
Качваме се на колата и потегляме.
Намираме платен паркинг, където до оставим колата за 1 час  и се отправяме към главната порта на Елените, където по моите спомени- далечни, би трябвало да се намира „градският”, общественият парк.
Посреща ни обаче навъсен служител-очевидно охрана и на въпросът ни, дали това е пътеката за парка, ни поглежда преценяващо и казва че ние нямаме право да бъдем тук и да пресичаме зоната на портала.
Гледаме го и не вярваме на ушите си?!
Ама как така? Ама това е България! Ама ние сме българи, как така няма да ни пуснат в български курорт? Или пък са го продали вече на чужденци и ние не сме разбрали?! Thinking
Ами казва той: "Госпожо, това е всичко тука ол инклузив и нямам право да ви пусна".
Ама ние няма да консумираме и пр. Просто искаме да се разходим в паркчето с децата ни!
Не ни пускат и това е!
Помолихме да дойде управител и да ни обясни, защото има, явно, някаква грешка и човекът не може да разбере, че ние не сме дошли да пием на някого пиенето или да му ядем яденето.
Почиваме в станция на МС и нито ще преспиваме тук нито ще се храним. Просто искаме да си направим разходката.
Докато чакаме да дойде управител вълна на възмущение и обида ме залива.
Защо да е затворено за нас българите? Защо в български курорт българите са нежелани? Защо това грубо отношение към нас?
Защо не мога да покажа на децата ми спомените си от моето детство? Защо не пуснаха децата ми?
Размишлявам още, че тази година видяхме 2 морета> Адриатическо и Средиземно и само на нашето родно Черноморие ни забраняват нещо. Забраняват ми нещо българско!

Докато си разсъждавам, пристига и управителят.
Напълно оправдава моите очаквания. Мускуляга. Мутроподобна, борческа физиономия. Какво друго да е с това отношение. Очакваше се.
Носи бедж на който пише името му: Тихомир Трифонов.
Набързо ни обяснява, че нямаме работа тук и че не можем да влезем в комплекса. Да сме отишли и да си купим дневни гривни по 45 лв. и тогава да се върнем пак.
Питам го за длъжността му и той започва да ми спелува на английски табелката си, закачена на тениската му.
- Може и на български, господине, все пак сме в БЪЛГАРИЯ!!!- му напомням аз.
Объркан ме гледа.
Заместник шеф на охраната, бил.
ОК. Обръщаме се и си тръгваме. Щом сме нежелани в този БЪЛГАРСКИ комплекс. Добре!

И ми се ще да попитам, дали утре парка на Банкя ще бъде затворен, ако някой семкаджия реши да продава там семки????
И се чудят после защо българите бягат в чужбина!!
Нито в Турция ни в Гърция сме виждали подобно отношение!
И всяка година си казвам че повече на БГ Черноморие няма да отида, го правя заради децата си, защото те имат право да видят и познават. Тяхно българско право е!

И  се връщам обратно пак дори с предложение.
Ако и да било да се посети комплекса от външни хора и се страхуват, че някой ще надникне в паничката на другия, то нека слагат, както е по света гривнички на желаещите да разгледат  с надпис VISITOR.
На излизане от комплекса, гривничките се свалят казваме си довиждане учтиво и така.
А не да отпращат безапалеционно така потенциалните си клиенти.
Но за мен истината е една- Мутренски курорт няма да е мястото за почивка на моите деца!
Не и докато отношението към българският турист не се промени.
В разгара на туристическият сезон ми се ще да не се допускат подобни недоразумения по нашето родно море!
Нека българинът бъде Добре дошъл на българският бряг.
Не искаме много, нали?!
За протокола: на 35г. , щастливо омъжена майка на прекрасен син-10г. и дъщеря-6г. Работеща.
Потенциалният БГ турист.  Peace

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 14:52 от kopche

# 1
Според мен просто не сте минали, откъдето трябва  Wink
Преди 4 години съм ходила там на разходка и плаж, никой не ни спря, но сигурно защото идвахме от Емине по крайбрежната ивица... Е, разбира се, не можахме и една вода да си купим, заради ол-инклузива...

В същата връзка, миналата седмица имахме подобен случай на Русалка и то, след като изчетохме всички репортажи за събарянето на бариерите и вдигането на постовете.
Просто ни предложиха любезно да си платим по 25 лв на човек /за половин ден, тъй като беше след 13 ч/, за да ползваме плажа, питиетата и вечеря в селището.

п.п. Както се случва в Бг, никъде не беше отразено, че бариерите и постовете са върнати и Русалка отново е затворена за "случайни хора"

# 2
Ако се не лъжа миналото лято също като вас,само че  от Варна,се дигнахме да разгледаме Елените,ей тъй само на разходка,а и винаги бяхме ходили до Несебър,Сл. бряг,но не и до там.
За наша изненада презастрояването беше обхванало и св. Влас и Елените до толкова,че нито има къде да спреш да хапнеш,нито къде да се разхождаш.Инфраструктура-нулева,пътища-разбити,м/у оградените комплекси-бурени.
За разлика от теб не съм си правила илюзии,че ще ни пуснат,в което намирам доста логика.Но и не ме е изгаряло отвътре на всяка цена да се набутам в парка,както е видно е толкова презастроено с мастодонтски хотели,че едва ли ще видим кой знае какво.Направихме обратен завой пред портала и се върнахме.
То пък и в Слънчев бряг,където сте избрали да почивате е чудо и приказ.Егати наказанието да почиваш там,и то цели 10 дена Naughty.Но поне сте можели да блуждаете из комлекса,за разлика от в Елените Mr. Green.

# 3
Не мога да разбера какво общо има това, че сте българи? Нима си мислиш, че ако бяхте американци, примерно, щяха да ви пуснат?  newsm78

За протокола, и в чужбина се случва да не те пускат в някой комплекс. Право на стопанина  Peace

# 4
  • София
То пък и в Слънчев бряг,където сте избрали да почивате е чудо и приказ.Егати наказанието да почиваш там,и то цели 10 дена Naughty.Но поне сте можели да блуждаете из комлекса,за разлика от в Елените Mr. Green.
На станцията на МС в Сл. бряг си ми е идеално за деца. Нарочно сме избрали точно това място. Ако си била, но явно не си, щеше да знаеш за каква площ и удобства става дума. Wink
За самият Слънчев бряг няма да се лъжем, че не е лудница.

# 5
  • София
Не мога да разбера какво общо има това, че сте българи? Нима си мислиш, че ако бяхте американци, примерно, щяха да ви пуснат?  newsm78

За протокола, и в чужбина се случва да не те пускат в някой комплекс. Право на стопанина  Peace
Да това че сме българи има общо до толкова, че българин на българин ръка реже.
Няма любезност, няма прелюдии, директно те отпращат. Защото им е вменено на слугуващите по лъскавите комплекси, че това е съвсем в реда на нещата.
Няма го уважението към съотечественика ти, най-малкото.
Нас турците ни ценят повече, от колкото нашите българи по нашите курорти.
Ей, това най-ме дразни. #Cussing out

А само за протокола, Елените не ми е известно да се ползва със статут на частен комплекс.
И ако е така защо няма бариера на входа, както е примерно в Албена?

# 6
То не е курортен комплекс, а вилно селище, и собствениците решават дали да допускат външни лица или не. Честно, не виждам причина така да се драматизират нещата. Нелюбезни собственици по българското черноморие има много, не само там.

Елените е собственост на Виктория Груп http://victoria-group.net/elenite/bg/welcome.htm#

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 16:40 от Tatjana

# 7
kopche, нищо не сте изпуснали, като не са ви пуснали да се разходите! Елените нямат нищо общо с това, което си спомняш макар и смътно от преди 20 години и промяната не е за добро!

# 8
  • София
То не е курортен комплекс, а вилно селище, и собствениците решават дали да допускат външни лица или не. Честно, не виждам причина така да се драматизират нещата. Нелюбезни собственици по българското черноморие има много, не само там.

Елените е собственост на Виктория Груп http://victoria-group.net/elenite/bg/welcome.htm#
Щом на вас ви изглежда прекалено драматично и Ви е навик да ви посрещат нелюбезно по нашето Черноморие и въобще, толкова по-зле.
А, още по-зле, ако гледате на това като на нещо нормално и редно.
За мен това е пълен абсурд!
И докато не се съпротивляваме срещу това, ще има и сергии и парцали по крайбрежната зона на Слънчев бряг и куп други недомислици.
Но на българина му е по-лесно да си стегне багажчето за Турско и Гръцко вместо да се съпротивлява...

# 9
Не знам на българина какво му е лесно, аз не съм българка. И не, не съм казала че това е редно, но по цялото черноморие е така, което е лошо, разбира се. Но едва ли с такава тема ще промениш нещо, а и в случая мисля че не си права да се възмущаваш за забранения достъп, според моите разбирания стопанина е в правото си да решава дали допуска външни лица или не.

И не виждам нищо лошо в това ако някой предпочита да почива в Гърция или Турция - след като там условията са по-добри, защо да почиват в България и да се ядосват като теб? От патриотизъм ли? Тогава с какво се помага на туризма? Ако нямат клиенти, може и да се усетят хотелиерите!

# 10
Преди две години ходихме с една приятелка с децата на Влас.Тогава мъжа и работеше на Елените.Вечер като ходихме при него да види малката спирах колата преди бариерата и той ни посрещаше.Иначе охраната не ни пускаше.Единия ден ходихме на плаж там, беше разкош.А това че Виктория груп е собственик е вярно, те явно си имат свои възгледи върху нещата от живота.Уж голяма компания с претенции и т.н. а дори не назначават хората които работят сезонно за тях. Няма назначение, осигуровки и каквото и да било.Отделно са им забранили да ходят на плажа или по алеите.Само в общежитието е имало право да пребивават.Абе все едно в изолатор.На всичкото отгоре първия месец им платили по 250лв  ooooh! Вярно е е им осигуряват спане и храна ама това е мин.заплата.А елементарни условия на живот нямало в тези общежития, няма бойлер, телевизор и дори и малкото елементарни неща които карат човек да не се чувства като мишка в дупка.Мога още много да пиша, но по добре да не разбивам детските представи на хората за Елените.Нещата не са такива каквито са били.Като не искат да пускат външни хора-много важно.... да си държат бариерите пуснати и да си мислят че са велики(говоря за хората които са измислили тези абсурдни правила)  Sunglasses

# 11
  • out of space
Разбирам те за какво говориш. Така решихме да се разходим до кея в Св. Константин и Елена. Да, ама не. На стотина метра от него се извиси огромна сграда, с огромно пространство м/у нея и оградата...на която пишеше "Вход за външни лица строго ограничен". Брех.....кой е тоя, дето е успял да си купи и кея бе....дето от не знам колко години си стои там  #Cussing out

Ей това е, политиката на държава е Черноморието да стане частно- на бивши министри, групировки и подобни.
Ду хаст!  Close

В Гърция поне има ясен регламент- семеен хотел с не повече от Х етажа, на не по-близко разстояние от другия на Х метра, с не по-голям от Х хора капацитет....
В криза били....а нас ни духа Бриза  #Cussing out

# 12

На станцията на МС в Сл. бряг си ми е идеално за деца. Нарочно сме избрали точно това място. Ако си била, но явно не си, щеше да знаеш за каква площ и удобства става дума. Wink

Да ти призная грам не ме вълнува коя и да е стация на МС,ако ще и на луната да е и никак не страдам,че не съм била във въпросната на Сл.бряг.
Ти щом си била и си я избрала да почиваш там заради площта и удобствата можеш и сама да си отговориш,защо не пускат кой свари да се разхожда из затворен почивен комплекс.А именно,заради площта и удобствата на летуващите вътре.

2008 г. се бях замислила за Елените,намерих много изгодни оферти през ТУИ,попрочетох темите тук във форума и стигнах до извода,че в комплекс с незнам си колко хиляди туристи,разпределени в няколко хотела-гиганти и бунгала,няколко басейна и ресторанти,в които да чакам на опашка,за да се нахраня,миришещи на фасаген и латекс новопостроени стаи и прочие неуредици не желая да "почивам".Айде сега си представи в цялата тази картинка да пускат и всеки,който си науми,че му се влиза в комплекса по каквато и да е причина/било за разходка,питие,хапване,танци,свалки,чукане,къпане,крадене,далавера,търговийка,проституция.....и т.н. причини-свят пъстър,хора и интереси всякакви/.
Ако ти почиваш вътре ще ти бъде ли приятно?
Проблемът,който поставяш е безспорен,но се дължи на това,че държавата е позволила на Арабаджиеви да обсебят всяка педя и да я съсипят от алчност и грандомания.И да ти кажа,като гледам и Сл. бряг ,и Приморско,и Св. Влас и т.н. на какво приличат,ми се струва,че не са само те съсипници и ненаситници.Ние като цяло сме си такива-вкяка коза за своя крак.
Това ми е мнението,ако на някой не му харесва,негово право си е Wink.

п.п. Както казах по-напред,след като се отказах да почиваме там,поне се разходихме до Елените да видя за какво иде реч и никак не съжалявам за решението си.

Последна редакция: пн, 02 авг 2010, 21:16 от Анонимен

# 13
  • Beyond the Frontiers
Струва ми се, че говорите за различни неща.
Елените е туристически комплекс, собственика има пълното право да ограничи достъпа, особено като се работи на Ол инклузив. Между другото не е само този комплекс - и в Калимера Слънчев Бряг, Серенити бей - Царево и т.н, навсякъде ще ви пресрещнат и спрат щом не сте гости на комплекса. Не става въпрос и за националност - спират и немци и руснаци, и англичани....

Виж, ако коментираме например ограничаването на достъпа до някои заливи в Созопол от частни стопани на къщички и вилички - ето това си е незаконно.

# 14
Не виждам нищо лошо в типа "затворени комплекси". Има туристи,които предпочитат това и плащат за тази "екстра".Съответно ако не си гост на комплекса-нямаш място там. LaughingПолитика на управата е ще допусне ли опция "visitors".
За мен проблемът тук е единствено в грубото държание на охраната-доколкото разбирам не са били особено любезни.Това е обиждащото,а не това,че комплексът е забранен за външни лица.

Общи условия

Активация на акаунт