Болоня и Флоренция- може и още нещо

• 103 630
  • 777
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Добре завърнали се!  Hug
Имам, имам въпроси!  Laughing
За Флоренция - имаше ли опашки за Уфици и Академията? Идея за скромни места за похапване и колко са скромни? Ходихте ли до градините Боболи и по това време на годината има ли смисъл? До Сан Джиминяно и Сиена сами ли си ходихте или с организирана екскурзия? Ако е сами - колко време ви отне, а ако е с екскурзия - как е като финанси?
За Болоня се двоумим дали и ние да не спим в "Елит" - много е хубавичък. До летището с такси или с шатъл пътувахте? Колко като време е ходенето пеш от хотела до центъра и до жп гарата? Ако транспортът е задължителен, ще съм благодарна, ако си спомниш някои автобусни линии. А кулата Азинели още ли е в ремонт или вече се разглежда?
Доста въпроси, но ще съм благодарна за всичко, което напишеш!  Hug И без друго сме малко, пътуващите в това годишно време... Ако се сетиш и нещо друго, което трябва да знаем, потегляйки натам, предварително благодаря!  Hug Hug

# 166
# 167
  • София
Добро утро, ще редактирам, че да не пускам нов пост:
Опашки имаше навсякъде, но рехавички ми се видяха.
В хотела ни предложиха автобусна екскурзия до Сан Джиминяно, Сиена, Монтериджони и обяд в местна винарна с дегустация на няколко вида вина. Цената е 45 евро на човек, а имаше и вариант с радио гид в Сиена (само че видяхме, че е кратко - под 15 минути) за 55 евро. Автобусите тръгват в 8:45 от Санта Мария Новела и вечер се връщат около 19:30. Много забавно беше, имаше големи терци в групата, предимно американски пенсионери.  Laughing
Намерих я в нета, това е екскурзията: http://www.florenceandtuscanytours.com/re__E%201-SAN%20GIMIGNANO … 24__18__27__2.php
 За прилично хапване за съжаление не мога да дам акъл, тъй като очевидно се бяхме набутали в най-скъпарските заведения. Екскурзоводката ни предупреди да не ходим в заведенията между СМН и Дуомо, тъй като храната е скъпа и не много добра. Тя лично препоръча да се ходи из уличките от другата страна на Понте Векио, тъй като там готвели вкусно и било по-евтино. Спомена за някакво заведение Мама Джина в този район, но на нас това ни беше последната вечер във Флоренция и не можахме да отидем да го търсим.
Ние ядохме на няколко места и забелязахме, че специално в скъпия район цените се различават много малко по различните заведения. Обикновено си вземахме 1 пица със салата или паста с брускети и естествено вино.  Laughing Предлагат навсякъде наливно вино, vino de la casa, мисля беше, цените варират между 8 и 12 евро за литър. Може да се поръча и половинка. Пиците бяха около 8-10 евро, салатите горе-долу пак толкова. Хубавото е, че пред всяко заведение има изнесено меню с цени, така че можете спокойно да обиколите и да си харесате.

За градините Боболи - аз исках да отидем, но от хотела ни казаха, че специално заради самата растителност няма смисъл в средата на октомври да се ходи, така че ги пропуснахме. Казаха все пак ние да си презеним, защото все пак имало и други неща да се гледат там.

За Болоня - имай предвид, че хотел Елит е далече и от гарата и от центъра. Специално засичахме от кулите до него,взехме го за 50 минути сравнително бърз ход. Принтирайте си карти, ако нямате GPS, тъй като ние бяхме само с принтираните инструкции от сайта на хотела и се загубихме.  Mr. Green Но пък местните в Болоня се оказаха по-отзивчиви и говорещи английски от флорентинците и ни упътиха. На самия площад пред гарата има и спирки на градския транспорт, до хотела вървеше автобус номер 35, но не сме се возили и не мога да споделя цени. Забелязах, че се движат доста на често автобусите, нямаше навалица и предполагам спокойно може човек да се предвижи така, въпреки куфарите.
В самия хотел ще ви дадат една малка карта с отбелязани няколко забележителности, както и разтоянията и евентуално цени за предвижване с различни видове транспорт. Както казах, центърът не е толкова близо, но е само направо по една улица и няма как по никакъв начин да се объркате.
За тази кула, която споменаваш, не мога да помогна, защото ние бяхме вече доста изморени и не сме обикаляли много из Болоня.  Embarassed
Тъй като летяхме с Уиз и полетът ни беше рано сутринта, си поръчахме такси от рецепцията, което ни излезе 16 евро. Близо е, пътували сме не повече от 5 минути.
Забелязах обаче, че въпреки ранния час (ние тръгнахме от хотела в 5:15ч.) точно пред нас се движеше градски автобус, така че не пречи да проверите по кое време тръгват. Можеш спокойно да пишеш на хотела, много са любезни и отговарят подробно.

Последна редакция: пт, 18 окт 2013, 09:14 от electra

# 168
  • Sofia
Много благодаря, всичко написано ми е изключително полезно!  Hug
Искрено завиждам за 1-дневната екскурзия, хем много ми се иска и на мен, хем пък и във Флоренция ми се стои... Ще го мислим.
 Hug

# 169
  • Пловдив / София
Бях във Флоренция този май. Мн. ми хареса, но не колкото Рим.
А за Болоня 1 ден стига. Не ме впечатли. Там ни препоръчаха мн. хубав ресторант за хапване, но не е в мен визитката в момента да кажа как се казва. Доп. ще пиша.
Във Флоренция сядахме да ядем в ресторантчета по встрани от Дуомо. Даже единият ден намерихме едно супер "забутано" с 5 маси вътре, в билозст до Санта Кроче. Беше мн. вкусно.

От хотела в Болоня до летището и ние ползвахме такси, първо заради ранния час и второ защото проучихме цените и защото бяхме 4-ма и излизаше като рейса. Иначе има рейс.

Последна редакция: сб, 19 окт 2013, 11:26 от fam

# 170
  • София
Здравейте,
планираме да съчетаем лятната ни семейна почивка с малко културен и кулинарен туризъм в Тоскана. За целта си търсим вила. Моля, ако някой има лични впечатления, да ми препоръча. В сайтовете почти всичко ми изглежда прекрасно, но си признавам, че имам малко притеснения.
Също искам съвет от хората, които са били там юли или август - много ли е топло. Ние ще сме с деца на възраст между 12 и 2 години.

Благодаря предварително.

# 171
Здравейте,
планираме да съчетаем лятната ни семейна почивка с малко културен и кулинарен туризъм в Тоскана. За целта си търсим вила. Моля, ако някой има лични впечатления, да ми препоръча. В сайтовете почти всичко ми изглежда прекрасно, но си признавам, че имам малко притеснения.
Също искам съвет от хората, които са били там юли или август - много ли е топло. Ние ще сме с деца на възраст между 12 и 2 години.

Благодаря предварително.

Изпитано:

http://www.macinatico1.it/en/index.html

По-хубаво е от картинките  Laughing Има всички удобства, басейн, детска площадка, барбркю, паркинг. Продават и не лошо вино.
Бяхме самото начало на септември - 30 градуса си беше всеки ден.

# 172
Здравейте на всички Smile

От 2 дни търся нещо и не мога да го открия...моля за помощ! Някой беше описал в някоя от темите за Италия обяснения за храната, кое какво означава...имаше най-честите италиански ястия, с превода на български (пастата и ризотото са ясни). Много беше полезно, ама аз като съм завеяна и не ги записах. Съвсем скоро ми предстои пътуване и искам да съм подготвена Smile Моля помагайте, ако някой е попадал на този коментар.

# 173
  • Sofia
Аз не съм виждала подобен коментар, но и за мен би бил много полезен!  Peace

# 174
  • sofia
Здравейте момичета , искам да попитам някой дали е бил  началото на ноември в Болоня, или Флоренция, притеснява ме какво ще бъде времето.

# 175
Здравейте момичета , искам да попитам някой дали е бил  началото на ноември в Болоня, или Флоренция, притеснява ме какво ще бъде времето.

Аз съм била, но си е относително - следиш прогнозата и се съобразяваш с нея. Не е имало големи студове, но валеше.

# 176
  • Sofia
Привет от Флоренция!
Завърнахме се от този прекрасен град и искам да споделя впечатления, дано да съм полезна някому.
Времето беше приятно пролетно - по обед за къс ръкав, вечер за леко яке. Освен всеизвестните забележителности открихме малки бижута, които препоръчвам с две ръце:
- Една от най-старинните аптеки в Европа, невероятно красива! Via della Scala 16
- Работилница-магазин за карнавални маски от папие маше, Via Faenza 72r
- Работилница-магазин за картини, които се павят от различни видове мрамор и полускъпоценни камъни, Via de Macci 9
С Уфици имахме странни преживявания... 2 дни преди да тръгнем погледнах официалния сайт и за моя изненада /въпреки слабия сезон/ всички билети до обяд бяха разпродадени. Уплаших се да "не останем на сухо" и купих онлайн билети за ранния следобед. Дойде уреченият час, търсим вход, търсим тълпи - няма!  Shocked Питаме полицаите - оказа се, че днес Уфици стачкува, а ние на другия ден на обяд имаме билети за тръгване. Полицаите ни пратиха да питаме в Палцо Векио, те ни препатиха в офиса на Уфици. Тези ни се изсмяха и ни препратиха в Туристическия инфоцентър, тези пък ни изпратиха в офиса за онлайн резервации... Междувременно в официалния сайт на Уфици нищо не се появява за излъганите туристи, никой нито ни се извинява, нито пък има идея как можем да си върнем парите. На една от вратите на Уфици имаше лист /по-малък от А4/, на който пишеше, че са в стачка и няма да работят в този ден - това беше всичко. Хотелиерът ни /май единственият любезен човек в този град/ беше искрено изненадан от стачката, но и той сви рамене. Хубавото в случая беше, че влакът беше чак в 12 и на другия ден успяхме сутринта на бегом да минем из Уфици. Но "Извинете за неудобството" така и не чухме. Засякохме се и с един излъган американец - той също недоумяваше от грубото и безпардонно отношение.  Shocked Така или иначе, тълпи нямаше. Вероятно сами са си изкупили билетите, за да ги продават с оскъпяването за онлайн-резервацията. На мейла, разбира се, нямам нито съобщение за тази стачка, нито извинение... Трудно ми е да повярвам, че това се случва в цивилизована Европа...
Това не прави по-малко красива Флоренция, но за съжаление, оставя горчив привкус...

# 177
  • Варна
Здравейте на всички Smile

От 2 дни търся нещо и не мога да го открия...моля за помощ! Някой беше описал в някоя от темите за Италия обяснения за храната, кое какво означава...имаше най-честите италиански ястия, с превода на български (пастата и ризотото са ясни). Много беше полезно, ама аз като съм завеяна и не ги записах.

Идете на ''готварски рецепти'' и пуснете търсене ''италианска кухня''
Ще ви излязат стотици ястия не само с оригиналните си названия , но и с рецептите си и вие дори ще разберете какво по точно ще си хапнете.

# 178
noshtna_ptica добре завърнала се Hug
Надявам се "приключението" с Уфици да не ви е помрачило цялостното впечатление от града.
Според мен италианците не са много любезни и възпитани люде,за съжаление.

# 179
  • Sofia
Според мен италианците не са много любезни и възпитани люде,за съжаление.
Аз бях с обратната нагласа, затова и разочарованието беше голямо. Но както всички знаем - "Добрият край оправя всичко"  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт