Трудно заспиване - на обяд и вечер!

• 7 871
  • 34
  •   1
Отговори
Здаревйте. Дъщеря ми е на 2 годинки и смело мога да кажа, че почти от самото раждане на пръсти се броят дните, в които заспива вечер по-рано от 22 часа. Да я преспивам все повече се превръща в кошмар за мен, понеже то продължава поне час, а от както се заслушва по приказките вечер се изчита всичко де що има, това е около час и половина - два и най-накрая като й се скарам заспива. На обяд ситуацията е същата. Пробвала съм на няколко пъти да не спи на обяд, но тогава става по-лошо, понеже заспива към 18.30-19.00 и тогава вечерното заспиване е още по-кошмарно.
Ще ви дам режима, който има и моля да ме посъветвате къде греша, понеже мисля, че някъде я обърквам.
Сутрин - ставане в интервала от 8 до 9.30 (последното предимно зимата)
Закуска, излизане на вън - игра или разходка.
Обяд и заспиване към 15 часа, какво ли не пробвах по-рано става единствено към 14.30.
Събуждане към 17.00-18.00 часа.
................ следобедна закуска - ето тук може би обърквам и ще ви споделя защо така мисля, ако и вие мислете така - дайте предложение.
Значи следобедната закуска вече я пропускаме - не иска нито плод, нито крем, спрях и кухнята, понеже не яде нищо от там, дори и крема в редки случаи.
Излизане - игра.
Пребираме се към 20.30-21.00 часа. През лятото не виждам как да се приберем по-рано.
Ето тук е другото противоречие, с което се сблъсквам и за което чета като съвети.
Значи като се приберем директно не мога да не я изкъпя,понеже е мноооого мръсна. След което вечеря. След което започва тирадата с преспиването...
Съветите са - след къпане - сън. Да - зимата става, но сега.
Споделете къде бъркам и при вас има ли същите проблеми.
Да отбележа, че познати дечица на нейната възраст заспиват без проблем в 13.30 независимо, че са станали дори доста по-късно сутринта от нас.

# 1
  • София, център
Аз пък не мога да разбера кому е нужно да натискаш детето да заспива в точно определени часове. Ами то си има биологичен часовник, остави го да заспива, когато му се доспи, иначе се изнервяте и ти и детето, а това води до още по трудно и мъчително заспиване. Освен това не е изолирано явление дете на 2 години да откаже дневния сън.

Аз моята дъщеря спрях да я натискам да заспива, когато видях че само се изнервяме една друга, аз с шъткъне, тя с всевъзможни номера, само и само да не затвори очи.

Ами и тя е човек, не може да заспи така сякаш има бутон за сън, я!

# 2
Аз пък не мога да разбера кому е нужно да натискаш детето да заспива в точно определени часове. Ами то си има биологичен часовник, остави го да заспива, когато му се доспи, иначе се изнервяте и ти и детето, а това води до още по трудно и мъчително заспиване. Освен това не е изолирано явление дете на 2 години да откаже дневния сън.

Аз моята дъщеря спрях да я натискам да заспива, когато видях че само се изнервяме една друга, аз с шъткъне, тя с всевъзможни номера, само и само да не затвори очи.

Ами и тя е човек, не може да заспи така сякаш има бутон за сън, я!
Моля да прочетете по-добре поста ми - предимно за обедния сън и не само за него. А вечер - не мисля, че е нормално дори за възрастен човек да заспива към 23.30-24.00, все пак е дете.

# 3
  • Бургас
А пробвала ли е да пропусне следобедния сън? Много деца след 2та годинка се опитват да го пропускат...

Твърдо ЗА съм детето да има режим.

# 4
Пробвала съм на няколко пъти да не спи на обяд, но тогава става по-лошо, понеже заспива към 18.30-19.00 и тогава вечерното заспиване е още по-кошмарно.
Ще ви дам режима, който има и моля да ме посъветвате къде греша, понеже мисля, че някъде я обърквам.
Сутрин - ставане в интервала от 8 до 9.30 (последното предимно зимата)
Закуска, излизане на вън - игра или разходка.
Обяд и заспиване към 15 часа, какво ли не пробвах по-рано става единствено към 14.30.
Събуждане към 17.00-18.00 часа.
................ следобедна закуска - ето тук може би обърквам и ще ви споделя защо така мисля, ако и вие мислете така - дайте предложение.
Значи следобедната закуска вече я пропускаме - не иска нито плод, нито крем, спрях и кухнята, понеже не яде нищо от там, дори и крема в редки случаи.
Излизане - игра.
Пребираме се към 20.30-21.00 часа. През лятото не виждам как да се приберем по-рано.
Ето тук е другото противоречие, с което се сблъсквам и за което чета като съвети.
Значи като се приберем директно не мога да не я изкъпя,понеже е мноооого мръсна. След което вечеря. След което започва тирадата с преспиването...
Съветите са - след къпане - сън. Да - зимата става, но сега.
Споделете къде бъркам и при вас има ли същите проблеми.
Да отбележа, че познати дечица на нейната възраст заспиват без проблем в 13.30 независимо, че са станали дори доста по-късно сутринта от нас.

Ти по-късно няма как да я накараш да стане, нито да я научиш. А и това не е никак лош час за ставане. Прочетох много внимателно за следобедния сън и ми се струва, че там може би се разминават нещата. Ако спи до 18 - няма как да и се доспи рано вечерта. Пишеш, че ако не спи следобед - заспива към 18.30 - 19. Ако тогава сте навън - как заспива? Защото без следобеден сън , ако си играе навън до 19 - 19.30, може после да хапне и да легне да спи. И като заспива в 18.30 -19 /за следобеден сън/, до колко часа спи?
Специално следобедната закуска няма как да окаже влияние върху съня. Но опитвала ли си да и даваш просто изцеден плод или зеленчук?
Имам както виждаш доста въпроси без отговорите на които не съм убедена, че мога да дам смислен отговор. Но ако наистина не може да мине без следобеден сън, опитай се максимално да го изтеглиш напред - дори 15 минути са от значение и колкото и да ни е терсене в такива случаи - след около час и половина , два - да се опиташ да я събудиш. Нежно събуждане разбира се - пусни музика, гали я , цункай я , говори и тихичко с усмивка.
Вечерта отново - опитай да намалиш разходката с поне 15-30 минути.Не знам какъв е хранителният ви режим, но ако е възможно - сменете само най-изцапаното /нямам представа, колко е мръсна/, измийте ръцете, лицето или според вечерята - дори нека хапне навън -пред блока или на балкона. после баня и в леглото.
 newsm78 Не знам дали това може да ти е от полза.... Но добрата новина, е че лятото вече е към края си и ще може по-рано да се прибирате. Успех!
Иначе и моите рано отказаха следобедния сън и затова в тази възраст спаха от 21 до 9 часа.

# 5
iren5, благодаря, че си изчела внимателно поста ми  bouquet
За следобедният сън редките случаи, в които е заспивала в късните часове са били два три. Тогава съм я будела след час по начина, по който предлагаш, но дали ще спи тогава или не, то късното заспиване си е факт.

# 6
  • София, център
А вечер - не мисля, че е нормално дори за възрастен човек да заспива към 23.30-24.00, все пак е дете.

Ами точно от тук ви идва проблема, ти мислиш едно, но детето чувства друго.

Зруг вариант, за доизгражане на твоя стереотип е да пробваш да будиш детето рано, примерно в 7,00, след това да го слагаш меджу 12 и 2 да спи следобеден сън, после в 8 за нощен сън. Такъв, впрочем е режима, налаган по детските градини.

# 7
данина  , и моята малка госпожица е с такъв режим. Голям рев при заспиването обед и вечер. Вечер до много късно...аз заспивам-тя не Simple Smile И аз опитах да не я слагам да спинка на обед , но също като вас заспивахме в 18:30 и като се събуди към 19-20 ч.става една....Голяма мъка и борба е яденето-незнам от какво живее  ooooh!  Аз си мисля, че е някакъв период и че ще премине. Оставям я да огладнее хубаво и сама да потърси нещо за хапване...а за спането...лягам с нея и седя там докато заспи. Има рев и караници, но ако от сега я оставя да прави каквото си иска...какво ли ще е като порасне малко повечко.
Nansen, вярно е че си имат биологичен часовник, но трябва да имат и режим наложен им от нас ...като всеки родител сам преценява кое е най-добро за детето му Simple Smile Аз опитах и ранното събуждане...резултата е кошмарен,кисела и крива цял ден и заспива още в 10 сутринта.Така  че  гледам да лавирам..оставям я да спи сутрин до колкото иска,но има задължителен обеден сън.

# 8
Като заспи в 15 часа след обяд, не я оставяй да спи повече от 1 час. Т.е. Събуждаш я лекичко в 16 часа.
Моята дъщеря е почти на 2г и отдавна не спи всеки следобяд. Даже повече не спи отколкото да спи. Имаше и 2 седмици без спане след обяд. И в никакъв случай не позволявам да заспива в 18-19 часа. Изчаква някак си до 20 и тогава ляга и заспива. А като е спала от 15-16 часа после немога до 21,30 да я сложа в леглото. Даже като че ли предпочитам да не спи по цял ден и да си легне после в 20 часа. Но пък ако е станала към 7 сутринта мисля че е по-добре да си почине и се пробвам да я приспя следобяд, но не винаги се получава.
Та, моя съвет е да не я приспиваш следобяд, ако иска тя ще ти покаже, че и се спи, но с това ставане в 8-9, невярвям да и се спи. Значи, без следобедем сън и ранно слагане в леглото вечер, 20ч. Защо да не можеш да я сложиш да си легне по-рано? Какво ти пречи? И за къпането, толкова ли не може да се нахрани и мръсна, само с измити ръце? Значи даваш обяд, казваш следобедна закуска не яде, значи вечерята не трябва ли да е по-раничко, къпеш и я слагаш в леглото.
И още нещо, не сравнявай детето си други деца. и аз познавам много деца по-големи от моето и още спят през деня и даже много по-рано от 15ч им се доспива. Децата са различни.

# 9
Моята дъщеря ляга без проблем към 12:30 - 13:30 на обед, но става към 07:00. Много рядко в 07:30.
Понякога ми тежи това ранно ставане, но като ви слушам, май сме по-добре.

Вчера например майка ми я гледа преди обед и я сложила да спи в 11:00  Shocked, побеснях, но заспа в 20:00.

# 10
Възможно е детенцето ти да има нужда от плавен преход между активния период и съня. Физическата активност, докато играе и умствената/емоционалната, новата информация и впечатленията, които трупа и действат тонизиращо. Това е свързано и с функцията на жлезите с вътрешна секреция. Нивото на адреналина не може рязко да спадне и вероятно затова иска да четете книжки продължително, докато се нормализира, това си има своите плюсове впрочем.
Приготвяй и лека храна и опитай час преди сън да я занимаваш с по-спокойни игри-пъзели, домино, оцветяване, приказки, в никакъв случай ТВ. Успех

# 11
Детето на една съфорумка години е заспивало в 24 часа, ставало е 12 на обяд и така....Пиша това с цел не да казвам, че така е редно или нередно, а и че едно къснозаспиващо дете също има режим, просто той е по-различен от стандартния понеже съфорумката  най-вероятно ще се познае, да знае, че това е написано с най-добри чувства

Не знам къде и дали бъркаш. Нуждата от сън при различните индивиди е различна. Голямото ми дете още на две години и два месеца отказа следобедния сън и се чувстваше прекрасно неспала. Просто вечер заспиваше към 19,30-20,00 часа. за мен това не е било проблем.
В общи линии за да заспи едно дете лесно, то трябва да се умори, но не и да се преумори, защото това води до превъзбуждане на нервната система и трудно заспиване.
За мен се прибирате твърде късно от игра. Детето е с още пресни впечатления от вън и изведнъж нови нещо около него и на куп- баня, хранене, приспиване. Другото което мен ме смущава е твърде късният час на вечерята. Едно дете на тази възраст би следвало да е хапнало най-късно около 20-,00 часа, ако искаме да го сложим около 21,00 ч. в леглото. Все пак на стомахът му трябва време да смели храната. На никого не е приятно да легне с пълен стомах.
При вас проблемът идва от късното ставане сутрин. Не можеш да очакваш да се събуди средно към 9 ч. и да заспи в 13,00 ч.

# 12
Здравей,
не знам за следобедната закуска и ставането сутрин, но вечер според мен трябва да се прибирате в 19.00ч., за да може да яде дедето до 20.00ч. и тогава да я приспиваш. Това не зависи от сезона. Дори да се събуди в 18.00ч. просто я изкарай навън само за един час до 19.00 ч., нищо че е лято. Може да се тръшка и да плаче, но ако я прибираш в 20.30 ч. отвън, преди 22.00 ч. няма как да заспи.

# 13
Давам ти пример с две от децата си:
Голямата ми дъщеря следваше горе долу посочения от теб режим.
При това ставаше от следобеден сън към 18.00 и без проблеми си заспиваше около 21.00 ч. Grinning
Поспаланка си беше, поспаланка си е и сега.

Съвсем различно разпределение на деня има малкия ми син.
До преди известно време след обяд заспиваше към 15.00-15.30, а вечер не по-рано от 23.00 ч.
Това за мен не е нормален режим, за това постепенно го "лиших" от следобедния му сън и сега спи непробудно от 20.30ч. до 8.00-08.30 ч.

Всяко дете има нужда от различна доза сън! Peace

# 14
И моето дете е на 2г. Става във 8.00 -830. Закусва, излизаме навън да играе. Обядва в 12.30 лигавиме се ,гушкаме се и заспива към 13.30. Спи до 15.00 -16.00 часа след обяд. Хапваме и чакам баща й да се прибире за да я изведе с колата в парка. Вечеря в 20.30, миеме зъбките и дупето и в 21.30 вече е заспала. Това е режима и нуждите на моето дете, наистина всяко дете е различно и нуждите и потребностите му от сън, храна и т.н. са различни. Сигурна съм, че това което се случва с дъщеря ти, е много изнервящо за теб, но не мисля че бъркаш някъде. Не знам какво да те посъветвам. Води се по детето, никакви насилствени мерки според мен не се увенчават с успех. Peace

Общи условия

Активация на акаунт