Рилските езера

• 22 990
  • 91
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia

Малкият е на почти 4-ри години...ако от лифта не се върви много значи да си организирам екскурзията?
От лифта започва великото катерене и вървене. Но докъдето стигнете. Много е приятно, няма да съжалявате. В нашата група като ходихме имаше 5 годишно дете, което си ходеше без да мрънка.

# 16
  • Sofia
Не е толко труден прехода от х. Рилски езера до Окото. Не е и от най-лесните, но аз съм била точно на 5 години, когато започнаха да ме водят всяко лято до там, а бях доста кльощаво и слабичко момиченче  Grinning

Вярно е, че бяхме голяма група хора, които си имаха традиция и беше весело и забавно. Една много мила наша семейна приятелка от Банко, изнасяше всяка година панахида на сина си на Окото, която в детските ми очи беше много романтичен и магически ритуал, хвърляхме венци и плаващи свещички в езерото, пееха се любимите му песни от приятелите му и се черпехме, нямаше нищо общо с ритуалите по гробищата.

Което ме подсеща за едно предупреждение. Не се къпете в езерата, дори и в най-знойните летни дни, температурната разлика може да изиграе лоша шега. Планината може да бъде коравна. Особено строго го забранете на съпрузите си, на които може да им хрумне подобна гениална идея.

Случаят там е, че съвсем млад и здрав мъж, планинар от години се гмурка на 3 пъти да вади неразумни гермаци, които са решили, че щом е август езерото е басейн. Вади двама, на третия път получава разрив на сърцето..

Не искам да натъжавам хубавата темичка, просто предупреждението не е излишно..може да видите паметната му плоча на една голяма обла скала вдясно от езерото.

Хубави излети! Мисля, и аз другата седмица да заведа децата - на почти 6 и на 7г. са.

# 17
  • Sofia
 Здравейте!
 Миналото лято посетихме езерата . Големият беше на 12 г. , а малкият нямаше 5.
 Тръгнахме една неделя в 7 ч. сутринта от София. Качихме се до х. Пионерска , народът ми закуси и решихме да се качваме пеша / на лифта имаше огромна опшка , а и не ми се даваха 50 лв./.
 Резултатът - обиколихме всичките езера. Малкият беше най-отпред, често не можехме да го спрем да ни даде ръка по камънаците. Цялото ходене си струваше, невероятно е!
 Е, в 17 ч. бяхме отново а Пионерска. Според мъжът ми , преходът е около 20 км. По мои наблюдения , повечето хора с малки деца стигаха да Бъбрека , и оставаха там да чакат групата си , или просто се връщаха.
 Приято изкарване на всички , които са решили красотата на 7-те Рилски езера  Hug!

# 18
Може би аз не мога да преценя възможностите на 4-5 годишно дете, все пак моето е бебе! Laughing
От друга страна, Ali_sun, като гледам линийките ти, намирам някакво несъответствие между тях и разказа ти. Сигурно е случайно, нали? Peace

# 19
В краят на юли бяхме на Паничище и се качихме до седемте езера,страхотно е PeaceОтседнахме в хотел Теменуга,много ни хареса и момичета от форума ми го препоръчаха Hug
За наша лоша изненада точно тогава лифта не работеше,но с едни джипове пътувахме по маршрута на лифта,беше си гадничко...
Видях много хора с деца на 5,6 ,7 годинки до Бъбрека стигат без проблем..
Късмет и весела почивка Peace

# 20
  • Sofia
От друга страна, Ali_sun, като гледам линийките ти, намирам някакво несъответствие между тях и разказа ти. Сигурно е случайно, нали? Peace
Леле, да , сбъркала съм с 1 год.  Blush. Малкият не беше навършил 6.  Peace

# 21
  • София
Вчера бяхме цял ден на Рилските езера!
Страхотна гледка! Страхотна красота!!

Само кратко инфо на желаещите да ходят там.
Колата може да се остави на паркинг преди лифта-  струва 5лв. за цял ден. До хижа Пионерска  е точно.
Цените на лифта са ви ги казали и по-горе.

Не сме оставали да спим там, но ходенето си е доста.
Тръгнахме 08:30ч. сутринта от София. Чак 9 без 20 вечерта бяхме обратно в София.
Доста ходене си е и за неподготвени пишман туристи като нас ни се видя че все едно цялата земя съм обходила.
Без лифт цялото това приключение е немислимо, просто, за мен. Grinning

Хижите-не съм влизала но на външен вид ми се видя най-сполучлива тази на самият лифт.
Пионерска изглеждаше прилична от вън. Хубав плац за игра и свободни занимания на открито.

Но най-трагична е старата хижа:"7те Рилски езера". Ама доколкото чувам, се води официално затворена. Wink

Ние направихме огън точно пред нея на огнището и придобих малко представа за обстановката там. WCто е трагично. Stop

Късмет имахме с времето- нямаше едно облаче, слънчево и прекрасно!
Такова, каквото и очаквахме да бъде! Hug

# 22
  • Хасково
kopche това все пак са хижи, а не хотели. Но и туристите имат вина за състоянието им. Рилски езера си е повече хотел и доста далеч от хижа.Все пак до нея винаги е имало път, а сега и лифт.
Провизиите за Рилски езера се доставят с лифта.Ние като слизахме около 50 тина седалки бяха натоварени със всичко което можеш да се сетиш за един ресторат.

# 23
  • Варна
Да попитам по запознатите с кола може ли да се стигне до хижа "Рилски езера".На  една карта виждам път който стига почти до Скакавица,но дали става за лек автомобил?

# 24
С кола най-много до х.Пионерска. От там до х.Рилски езера има 3 варианта:
- пеша по баира, за около 1 ½  - 2 часа newsm10;
- лифт;
- уазка, джип.

На който му е интересно, може да хвърли един поглед тук
http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Huts/Rila/Pionerska  ,  но часовете, дадени за преходи са за по-опитни.
По това време през август над Бъбрека се събират последователите на Дънов.

Приятно ходене на всички!

# 25
И ние бяхме в началото на август в този район. Отседнахме в хотел Енергоремонт. Наистина соц хотел, но сравнително поддържан и чист. Нямам забележки към нищо. Бяхме на полупансион за 65 лева двойната стая. Закуската на блок маса, а вечерята по избор от типово меню. Имаше сауна и басейн. Много ми допадна, особено за тази цена.
Сега за маршрутите - до Рилските езера стигнахме с лифта. Отр х. Рилски езера има магарета и коне под наем - с тях качихме едно 2 г. детенце и майка му до Бъбрека. Струва 20 лева на кон. Кончето пристигна половин час преди нашата група да пристигне. От там обиколихме петте езера (без Окото и Сълзата) за около 3 часа. Просто врмето се разваляше и не посмяхме да рискуваме за другите две езера. Сина ми на 5г и нещо се държа доста прилично, помрънка съвсем в края, но предходните дни се скитахме край Рилския манастир и Скакавица и умората си каза думата. Но си е мъка с 2 годишно детенце. Не препоръчвам, особено, ако детенце не иска да седи на конче на мама или татко. Има много камъни и е опасно. Направо съм възхитена от нашите приятели, които си прехвърляха детенце, само и само да завършат маршрута.
Но природата е зашеметяваща и невероятно красива! Страхотно място за почивка!

# 26
Момичета преди един ден се върнахме  от Рилските езера беше страхотно!
Много съм доволна от красотата която видях, природата на Рила е величествена!
Спахме в хотел Теменуга, качихме се с лифта. Останахме зашеметени от гледките.
Днес отново съм в горещия Бургас, няма как на работа съм.
Пожелавам на всеки да отиде до Рилските езера. Заслужава си трудното изкачване.

# 27
  • Хасково
Да попитам по запознатите с кола може ли да се стигне до хижа "Рилски езера".На  една карта виждам път който стига почти до Скакавица,но дали става за лек автомобил?
За лек автомобил не става - джип или Оазка.

Един много приятен маршрут е качвате се с колата до Велики преслап и от там по пътеката до х.Сакавица спите там и на сутринта до Рилски езера до вечерта спокойно можете дасе върете при колата. Това е на който не му се плаща лифт иска да походи повече и има 2 дни на разположение.
nezistratieva на плаши хората!  WinkМоже да се качите и с 2 годишно дете, но за да е удобно за всички се ползва самар за носене иначе си е мъка.
Ние така ходим вече втора година на еднодневни преходи!

# 28
Преди два дни се качихме до езерата. Страхотно е! Ходенето е много и баирите са стръмнички за пишман туристи като мен, обаче си заслужава на 1000%! Не се сещам за нищо по-величествено от други части на България, от гледката от върха надолу към езерата!
Направи ми впечатление колко много хора имаше, и това в делничен ден. Чужденци също имаше много, дъновистите и те през август традиционно се събират там. Друго, което ме впечатли и което все по-рядко се среща сред природата у нас, е невероятната чистота. Не видях отпадъци, фасове и други признаци на човешко присъствие макар, че дъновистите бяха окупирали две от езерата с над стотина палатки.

Благодаря на мамите в темата, които препоръчаха хотел "Магнолия" на Паничище - предложиха ни отлични условия за релакс. Там изкарахме две нощувки. Първият ден пристигнахме и се настанихме към 14 часа. Починахме малко от пътуването и слезохме за кратка разходка до Сапарева баня и село Овчарци. От края на селото има екопътека, която води до един красив водопад - висок 39 метра. Известен е като Овчарченския водопад. Вечерта решихме да вечеряме в ресторанта на съседния на "Магнолия" хотел, а именно "Планински езера". Не останахме особено впечатлени от кухнята обаче, и след това се хранихме само в "Магнолия".
Както и да е на другия ден бяхме готови да атакуваме Езерата. Преходът ни продължи около 6 часа, но не сме бързали, правихме си дълги почивки и се любувахме на гледките. Видях, че имаше доста семейства с дечица, някои родители даже носеха по-малките в раница. Личното ми мнение обаче е, че си бая зор и пътя ще е що-годе поносим за около  9-10 годишни деца.

# 29
  • Стара Загора
Greene искам да попитам от хотел Магнолия до начална станция на лифта с колата ли ходихте или я оставихте пред хотела? Запазила съм в този хотел др.седмица и вече нямам търпение.

Общи условия

Активация на акаунт